markiz Postat 25 maj 2011 Postat 25 maj 2011 Jag har letat och letat efter tabeller som man kan använda då man gör olika mätningar i saltvatten, hittar bara för sötvatten. Någon som vet var man kan hitta dessa tabeller för saltvatten? Det jag har mätt är pH och färgAlkalinitetFosfor, nitratSyrgashaltVattnets hårdhetSkulle behöva en tabell som talar om vad som är normalt för saltvatten när man mäter det här.Ex för sjö så finns denna tabell, men var hittar man liknande för saltvatten? > 7 Syrerikt5 - 7 Måttligt syrerikt3 - 5 Svagt syretillstånd1 - 3 Syrefattigt tillstånd< 1 Syrefritt/nästan syrefrittTack på förhand. Citera
heba Postat 25 maj 2011 Postat 25 maj 2011 Kan något på denna sida vara till hjälp https://www.saltvattensguiden.se/forumet/forumdisplay.php?f=247, t.ex "Saltvattenskemi för dummies" https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=17505bra att börja med tyckte jag. Citera
Lasse Postat 25 maj 2011 Postat 25 maj 2011 pH - normalt är 7,9 - 8,3 i akvarier, varierande efter belysningstid. I naturen ligger pH ganska konstant i saltvatten - för närvarande ca 8,1 utom när kraftiga algblomningar sker.Färg mäts normalt inte i saltvattenAlkalinitet är i normalt naturligt saltvatten ca 2,8 - 2,9 mekvFosfor i naturligt saltvatten kring 0,03 ppm som ortofosfat räknas som gränsen till låga halterNitrat (kväve) oftast 0 eftersom det är tillväxtstyrande (för det mesta) i naturligt havsvatten.Syrehalt. Saltvatten innehåller ca 1 - 1,5 ppm lägre syrehalt vid samma temperatur och tryck som sötvatten. detta innebär att ett naturligt saltvatten har vid mättnad ca 6,5 - 7 ppm syrgas vid 27 grader, 6,8 - 7,3 ppm vid 25 grader samt 9,7 - 10,3 ppm vid 10 grader. Man brukar inte gradera in saltvattnet på samma sätt som sötvatten, dessutom är ju syrgashalten beroende på temp. Vill du göra en liknande tabell för saltvatten så får du minska tabellen med 1 - 1,5 ppm.Vattnets hårdhet är ingen rimlig parameter för saltvatten som innehåller ca 400 ppm kalcium och ca 1300 ppm magnesium.MVH Lasse Citera
Rekommenderade inlägg
Gå med i konversationen
Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.