Gå till innehåll

pumpa ner vattnet i sumpen?


hippo

Rekommenderade inlägg

Om du pumpar vattnet till sumpen så får du se till att sumpen står över akvariets höjd så att vattnet kan självrinna tillbaka ner i karet.

Finns för mycket som kan gå fel om du har pump åt båda hållen, en kan bli tilltäppt och även om du ser till att styra båda med nivåvakt så finns det för många osäkra faktorer.

Dremla upp ett hål i sidan eller bygg en hävertytavrinning som påpekat i inlägget innan om du behöver sump såhär i efterhand.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Med 25 mm rör (innerdiameter) och hävert (röret går över akvariekanten) och 1 m nivåskillnad mellan kar och sump (skillnad mellan vattenytorna) kommer du att få ett flöde av 360 l/h, något mer med borrat kar p g a kortare ledningslängd och mindre krökar. Häverten är lika säker eller säkrare än ett borrat kar.

Annars går det att göra eller köpa en s k överrinningslåda som fungerar m h a hävertprincipen.

AM%20overrinningslada%20B%205000L.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

ok men förstår inte hur vattnet ska ta sit över akvariekanten,måste inte behållaren på utsidan vara sluten för att man ska få sug på vattnet..eller rinner det över av sig själv när behållaren på insidan blir överfull??

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Första gången måste man fylla utsidan med vatten. Tills det rinner över i karet. Sen sköter den sig själv (skall göra det ialla fall). Vet att någon har dragit en tunn slang från överdelen av överrinningsboxen till insuget på returpumpen för att försäkra sig om att det finns vatten där (nödvändigt för att häverten skall fungera). Detta skall inte egentligen vara nödvändigt eller ev vid längre stopp, men är en säkerhetsåtgärd.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 månader senare...

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...