Gå till innehåll

Salt till kranvatten.


Alessandro

Rekommenderade inlägg

funderar så här: om jag har tillskott på nitrat genom foder och sedan inte tillsätter ett nitratfritt vatten, så kommer ju nitraten öka i jämförelse om jag hade haft ett nitratfritt vatten. detta medför då att stora vattenbyten inte hjälper i samma utsträckning som det hade gjort med osmosvatten. dock förutsätter detta att det är mycket nitrat i vattnet, så det kanske inte håller ändå ! :)

Jo visst så tillsätter du nitrat till vattnet om det finns i kranvattnet. Ett exempel. Du har ett 100 liters kar som du mäter upp 20 mg/l nitrat i vattnet. Du tar ut 50 liter. Då plockar du ut 20* 50 mg nitrat = 1000 mg nitrat. Återstår lika mycket (1000 mg) i det kvarvarande vattnet. Du fyller upp med 50 liter nitratfritt vatten - då får du i ditt nyfyllda vatten 1000 mg + 0 (tillfört från bytesvattnet) -> 1000/100 för att få mg/l -> det vill säga - du har efter vattenbytet 10 mg/l nitrat i vattnet. Nu byter du med mitt Göteborgsvatten istället, det med 1,3 mg/l. Fortfarande har du 1000 mg i det kvarvarande vattnet men nu för du in med det nya vattnet 50*1,3 mg = 65 mg/l. Totalt efter vattenbytet kommer du då ha 1000 mg + 65 mg -> 1065/100 = 10,65 mg/l. Hade det varit 5 mg/l i det tillförda vattnet så hade koncentrationen efter vattenbytet varit 12,5 mg/l.

Säg att ditt 100 liters dunstar 5 liter i veckan - du kommer då att tillföra 5l * 1,3 mg/l -> 6,5 mg i veckan. Säg att du som förut låg på 20 mg/l i ditt kar. Totalinnehållet före tillsättningen är då 100l * 20 mg/l -> 2000 mg. Efter vattenpåfyllning blir då totalinnehållet 2000 mg + 6,5 mg -> 2006,5 mg Koncentrationen blir då 2006,5 mg/100 l -> 20, 065 mg/l

Ingen nekar till att du tillför nitrat om det finns i låga mängder i ditt kranvatten men det är som en piss vid Vinga jämfört med det du tillför via matningen. Ligger du dock på högre värden än 10 mg/l så bör du nog överväga RO.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 år senare...
16 timmar sedan, Catchio sa:

Jag har fått tag i en nästan full hink med sådant här Aquarium systems Reef crystals och trodde mig ha läst att det var ett "bra" salt men nu verkar det ju inte vara så enkelt. Jag hade tänkt köra osmosvatten men är detta saltet lämpligt till det eller är det till för kranvatten?

Jag har använt detta salt till kranvatten i ungefär 1½ år och är nöjd. Mina värden är stabila, men jag har något lägre KH än vad jag hade med t ex Red Sea Coral Pro saltet. Om detta beror på saltet eller någon annan orsak kan jag inte säga. Största fördelen med detta salt är att det är mycket lättlösligt, vilket jag tycker är en stor fördel. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...