Gå till innehåll

fundersam över mina värden


kvalle

Rekommenderade inlägg

mätte precis mina värden i karet..är dessa verkligen möjliga??

har varit igång ca 5dagar med sten och så...

salt 1,026

26grader C

ph ca 8

nh4 0

n02 0

po4 ca 0,01

no3: ca 3,5

salifert tester ny köpta idag

låter för bra för att vara sant men kan de verkligen vara så?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Dom kan säkert stämma om du har köpt sten som har legat i butiken några veckor. Men om salifert visar 0,01 så har du säkert rätt mycket fosfat i vattnet. Just fosfat är svårt att testa och kräver typ Rowa eller Hanna test för att få fram ett rätvist värde.

Vad har du i ca, mg, KH?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ser bra ut för välkurerad levande sten, så hade den funnits i butiken ett tag så är det relativt normalt :)... Har du tagit i nåt annat levande i karet eller är det bara LS (och ev levande sand)? Antar att du inte har några stenkoraller i karet än, och i såfall är det inte nån brådska med att mäta Ca/Mg då det inte finns nån åtgång av det innan man har stenkoraller eller stora mängder kraftigt växande kalkalger, kH kan man börja mäta lite tidigare, då det är en såpass vital parameter, men ingen brådska där heller då det inte finns nåt direkt som förbrukar det heller. Fosfaten behöver du inte oroa dig för än på ett tag om du inte har SPS:er, lite fosfat är inte farligt att ha, man ser bara till att det inte sticker iväg till väldigt höga värden (över 0,20ppm), då kan det vara en idé att ta i en fosfatremover.

Du kan nog börja tänka dig att ta i några testdjur som ökar belastningen lite i karet, tänk på att köpa nåt tåligt och som inte skitar ner allt för mycket i såfall... Lycka till :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ingen fara för fisken att ljuset bara är på några timmar, antar att det ändå finns en del strö-ljus under dagen som gör att de är aktiva ändå... Några eremiter och A. ocellaris (särskilt odlade såna) är bra första djur... Kardinaler kan vara kinkiga att få äta ibland, så då måste man mata mycket och det är inte bra för ett nyuppstartat kar.. Valenciana, brukar vara väldigt tåliga, lite hopp-benägna den första tiden och kan ibland vara tröga i maten, speciellt om det finns mycket konkurrens om den, vilket ju inte är fallet hos dig så då borde maten finnas på botten så även den kan hitta... Så lägg till djuren sakta men säkert så att bakterierna får tid att växa till och anpassa sig till den större mängden näring som tillförs så att du inte råkar ut för ammoniak i karet..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...