Gå till innehåll

Ytavrinning-durso höjdskillnad?


nelson

Rekommenderade inlägg

tack för tipsen, håller på och provar mig fram

Nackdelen som jag ser det är att durson suger med sig så mycket luft ner i sumpen och väsnas, även om den går att få ganska tyst upptill.

Alternativet är väl att reglera höjden i ytavrinningen med kranen undertill, då kommer det inte med någon luft, inget väsen alls, nackdelen blir väl att kranen måste ställas ganska precis efter mänden vatten som pumpas upp och inte klarar variation i flödet....

Nåja skam den som ger sig!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 56
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Durson skall inte suga någon luft alls det är hela vitsen med den. Den lilla luft som går igenom standpipen är den som går igen lufthålet och lufthålet är bara nån mm. så det kan inte bli så mycket luft. Det enda som skall låta upptill är lite skval när vattnet rinner från ytavrinningen ner till vattennivån i kammaren.

/Janne

PS Har du fixat så standpipen sticker 10 - 15 cm. ner i sumpen? DS

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lufthålet kan du göra justerbart genom att borra igenom sidan på endcapen och röret, när du sen vrider på endcapen så ändrar du storleken på hålet.

/Janne

Smart lösning :) med hålet

När jag hadde mitt så gjorde jag en omvänd durso å lyckades tysta ner slörpet se bild 2

post-736-14468912291678_thumb.jpg

post-736-14468912291784_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

har provat ha ner röret en bit till i sumpen, men oavsett vilket så dras det med massvis med luft som låter....

Jag får inte kläm på lufthålet riktigt, blir det för litet så slurpar det som attan plus att nivån i ytavrinningen pendlar upp och ner, när jag gör det lite större så kan jag lika gärna köra utan endcap, förrutom då att det låter lite mer eftersom den dämpar ganska mycket, så blr det ingen skillnad i nivå eller mängden luft som dras ner i sumpen. Som jag fattat det ska man hitta ett läge i mitten, men det går baske mig inte.....

Hm fortsätter försöka...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag kan tänka mig att 40 mm. rör är lite för grovt, jag skulle prova stopp ner standpipen så långt det bara går i sumpen, för att bromsa upp vattnet och fylla standpipen.

/Janne

PS Ja Christian hålet i endcapen är ett enkelt sätt att justera luften. DS

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

är inte risken med det att det bildas bubblor i röret som inte vattnet kan trycka undan och som gör att nivån inte blir stabil? Har för mig att det är därför som konstruktören menar att röret bara ska ner en liten bit under ytan i sumpen? Borde väl kanske gå att justera med kranen? Ska iväg och jobba strax, så jag vågar inte laborera mer idag (trist om karet svämmer över inatt....), men fortsätter imorgon!

Tack för all hjälp!

Mvh

Mattias

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

jag har fortfarande inte fått kläm det..... Men om jag tar bort endcapen så lägger sig nivån i ytavrinningen ganska stabilt och om jag sen stänger kranen så påverkas inte nivån något, så det är alltså bara mängden luft som blir mindre (kan vrida mycket på kranen innan något annat händer), men det bubblar ändå väldigt mycket i sumpen tills dess kranen är så stängd att den inte släpper ner någon luft alls. Men om man ställer kranen strax innan det händer och sen sätter på endcapen så är det där nånstans man ska hitta rätt inställning på hålet, eller? Men när släpper hålet in rätt mängd luft? För litet så får man "slutet system" som spolar rejält, vad händer när hålet är för stort, det bara låter mer än det behöver?

Typiskt man ska jobba inatt igen......

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag gör ett försök till, jag tror din standpipe är överdimensionerad, så därför ska du bromsa vattnet ner i sumpen. Endcap:en måste vara på, för annars är ju lufthålet maximalt och du har ingen standpipe. Det bästa är om du kan bromsa med sumpen, förläng standpipen ner i sumpen och justera sen med kranen så standpipen slurpar lite luft och vattennivån ligger lite lågt. När du har det läget så kan du gå vidare och försöka justera med ett lufthål så vattennivån åker uppåt och lägger sig där du vill ha den.

/Janne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

tack för tålamodet!

Tror nog oxå att durson är i största laget, verkar bli svårt att minska luft flödet till sumpen så mycket så ljudnivån blir bra, dessutom blir det inte riktigt tyst uppe i ytavrinningen.... Blir nog till att justera ganska mycket med kranen. Men annars börjar jag nog fatta hur det fungerar (eller kanske skulle fungera).

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Mattias, som du föreslog i min tråd så tänkte jag dela med mig om mina erfarenheter jag fått ikväll med min standpipe, så först lite bakgrund om mitt kar:

Jag har ett 240L kar med en 98L sump. I sumpen har jag en AM6500L/h pump som går till en SWCD och till ett annat rör i J-form direkt i karet (ska montera en Hydro-Flo till den), allt i 25mm PVC. Sen har jag min ytavrinningskammare med en standpipe på 32mm rör och ett 3mm hål borrat i sidan så att huven kan vridas för att reglera luften. Röret går vidare ner i sumpen med 32mm rör med 2 st 45-graders vinklar med en kulventil i mellan. Jag hade röret ca 20 cm under vattenytan.

När jag startade min pump efter påfyllnaden så gick nivån upp direkt i min ytavrinningskammare. Efter att den nått mitt 3mm hål i huven på standpipen så kom häverteffekten och jag trodde först att frugan satt på muggen med öppen dörr! Det blev den ökända spolningseffekten och den upprepade sig om och om igen. Då läste jag på Durso's hemsida att röret ner till sumpen ska bara sluta ca 4-5cm under vattenytan för att få bort slörpandet och inte djupare. Då kapade jag mitt rör från 20 till 5cm djup under vattennivån och jag såg ingen skillnad! Då läste jag på Reefcentral att man genast ska borra ett större hål vilket jag gjorde (5mm). Storleken på hålet spelar då ingen roll om huven fortfarande är lös och går att vrida. Då satte jag på pumpen igen och det gick lite bättre med endast en spolning som följd, dock lät det som om någon sög ur det sista på en milkshake ifrån hålet. Ett annat problem var att jag har monterat två kulventiler inne i sumputrymmet som fördelar returen till ett refugium och till första sumpkammaren och som jag har till att reglera returflödet från min löjligt överdimentionerade cirkulationspump. När spolandet pågick hade jag ett extremt flöde genom sumpen som skulle få vilken Kanadensare som helst avundsjuk, och massor av mikrobubblor som strömmade in i huvudkaret.Vad jag gjorde då var att jag tillät min retur att gå endast in i SWCD (som bromsar flödet) och stängde kulventilen ner i sumpen till ca en tredjedel. Jag kunde då slippa reglering av vatten i sumpen och låta allt gå via SWCD:n. Då bler det plötsligt (relativt) tyst och inget spolande i intervall. Däremot var vattennivån i avrinningskammaren hög (men stabil) och täckte T-röret på standpipen med 1 cm, d.v.s ganska nära lufthålet men i sumpen vart det inga vattenfall ellet bubblor. Enda problemen jag stötte på var ett porlande i avrinningskammaren i huvudkaret och lite konstiga ljud från standpipen. När jag testade att köra all retur från andra returröret som går direkt till karet steg vattennivån i huvudkaret kraftigt och häverteffekten i durson räckte räckte inte till (berör kanske på att min SWCD bromsar kraftigt och att min pump är för kraftig).

Hur som helst har jag fått dessa erfarenheter av Durso'n:

1) Borra större hål om standpipen spolar (tycker inte att minska djupen på röret ner i sumpen gjorde minsta skillnad).

2) Se till att du kan reglera flödet av luft med god storleksintervall (d.v.s stort hål med icke limmad huv som man kan skruva).

3) Om du kan reglera flödet ner i sumpen med kulventil, stäng den bara lite försiktigt (minskar bara slörpet ner i sumpen).

4) För att undvika vattenfall och skvalande i avrinningskammaren, se till att standpipen är hög, så att vattennivåerna i huvudkar och avrinningskammare inte blir för olika (ex 1 cm?).

5) Om skumma ljud kommer från lufthålet kan man eventuellt lösa det genom att trä in en slang i hålet och låta andra änden gå in i en hemmagjord ljuddämpare ELLER (efter en annan tråd i ett annat forum) trä in en 25-30cm lång slang i intaget på standpipen och låta den gå ner ca 10 cm ner i röret och reglera luftflödet med någon typ av klämma (OBS! Har ej prövat själv)

Ursprungsinlägg

6) Att tänka på är att med lufthålet så reglerar man (som tidigare nämnts) mängden vatten som standpipen kan svälja. Ju mindre hål, desto mera vatten sväljer den (närmar sig häverteffekt). Hålet är delvis till för att reglera vattennivån i avrinningskammaren men för att reglera detta måste först själva standpipen funka någolunda (d.v.s inget spolande, stabil nivå) och det fick jag först efter att ha ökat lufthålets storlek från 3mm till 5-6mm.

Detta är vad jag har erfarit ikväll och mitt nästa steg är att bygga en ny standpipe då min är för kort (5-6 cm vattennivåskillnad), och jag har säkert gjort en massa andra fel, så experterna får rätta mig! Om mitt inlägg innehåller massor av stavfel så beror det på att jag är trött, och inte på sprit för jag ÄR nykter!

M.v.h

Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

ah tack för den utförliga beskrivningen!

Jag har nu ikväll provat att byta rören under kulventilen ner i sumpen till 32mm istället för att ha 40mm hela vägen, dock fortfarande utan resultat..... Största problemet är fortfarande oljudet från luften som följer med ner i sumpen..... Har provat att ha röret 20cm ner i usmpen och 3cm under ytan, ingen skillnad, enda sättet jag kan reglera mängden luft som följer med ner i sumpen är med kranen. Hålet tycks spela mindre roll, ända som ändras om jag ändrar storlek på hålet är nivån i ytavrinningen.

Äh jag blir så trött! Bara att fortsätt mickla.....

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

jo jag har läst allt på sidan, men där står inget om bubblor mer än att de kan ta sig tillbaka till karet genom sumpen, mitt problem är ju att det dras med så mycket luft ner i sumpen....

Har provat med pumpen (Deltec HLP 4040) på fullt tryck nu, tänkte det kanske kunde hjälpa om durson fick mer vatten att dra igenom, men icke.....

Det jag tycker är märkligt är att mängden bubblor i sumpen inte ändras oavsett hur stort hålet i encapen är, mängden bubblor i sumpen kan jag bara minska genom att stänga kranen. Borde inte mängden bubblor bli mindre när hålet blir mindre? Jag har ett 6mm hål som sitter på sidan av endcapen så det kan regleras lätt.

Gränsen är väldigt hårfin mellan för stängd (så nivån stiger och karet för eller senare rinner över) och för öppen så det blir rena skummaren i sumpen, hittar inget emllan läge där allt är frid och fröjd.....

Göran: Har nyss testat lite med luftslang, fick inte det att hjälpa, men menar du att den ska ner uppifrån röret eller genom 90graders vinkeln på durson?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

har provat lite till och kommit fram till att en luftslang in i durson nog är den tystaste lösningen i ytavrinningen ändå.

Har fortfarande ingen lösningen på bubbelproblemet, men lutar åt att försöka lösa detta på annat sätt, kanske nån lösning med filtermatta precis där vattnet rinner ut eller nått sånt. Eller så försöker jag ljudisolera skåpet lite bättre, dämpamatta från biltema, gummilister i dörrarna osv.

Tror helt enkelt inte jag kommer kunna lösa problemet genom att mixtra med ytavrinningen, har en grej kvar att försöka och det är att borra ett eller flera hål i röret precis över och/eller under ytan där vattnet kommer ut.

Nåja tack för uppslagen, har ni fler så kom igen!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Mattias, om det strular som du säger, kan du prova med att antingen öka inflödet till huvudkater eller minska det för att se någon skillnad. Det borde ge svar på hur stor din avrinning ska vara.

Pröva igen med att ha lufthålet helt öppet och och öppen kran till sumpen. Sakta minska luftflödet (minska hålet), då ska ju standpipen svälja mer. Sväljer den för snabbt så reglera med kulventilen.

Du har säkert prövat det jag sagt tusen gånger, men när jag testade mitt så var det mycket små marginaler när det gällde lufthålsstorleken och hur pass stängd kranen skulle vara (jag talar om att vrida kranen enstaka grader)

M.v.h

Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu är jag absolut ingen specialist, är just klar med min första egna. (http://www.tornros.se/salt.htm) Men om det kommer luft även när lufthålet är helt stängt så måste den ju få in luft en annan väg. Det enda möjliga är ju då genom kröken där vattnet rinner. Är ytavrinningen för liten så att vattennivån hamnar för lågt i boxen? Vad jag förstått så bör vattenlinjen ligga ungefär mitt å det horisontella röret.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

har kommit ungefär lika långt som du, tillbaka på ruta ett.....

Får inte durson helt tyst uppe i ytavrinningen och har problem med bubblor i sumpen, mängden bubblor i sumpen gör oxå att det åker med en del bubblor upp i karet igen, väldigt irriterande! Jag har riktat in mig på att stoppa bubblorna i sumpen, låter nu ytavrinningen komma ner i en dunk som jag ställt i sumpen som jag klippt hål i nederkant av så nu håller sig större delen av bubblorna i dunken, nu har jag även lagt lite filtermatta mellan två av glasskivorna och ändå får jag microbubblor i karet....

Men vad gäller ytavrinningen har jag inte kommit längre....

Att köra med luftslang i durson verkade bra till en början, men gav nog för lite luft och skapade nånsorts baksug som gjorde att nivån pendlade och gick hela vägen ner till några mm över kanten på 90 graders böjen (men inte under så den sög luft av någon anledning) efter att legat där ett tag steg nivån igen, men då slutade slangen att suga luft? Om jag öppnade hålet i durson lite, så funkade det ett tag, men slangen slutade oftast suga luft, så då var jag tillbaka på ruta ett igen......

Enda sättet att reglera mängden luft i sumpen har hela tiden varit med kranen och skillnaden mellan massvis med bubblor och helt stängt är hårfin och nått mellanläge har jag inte hittat trots hur många försök som helst....

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...