Gå till innehåll

Nu börjar det hända grejer!


bliper

Rekommenderade inlägg

Tjenare! För ett tag sedan så startade jag en tråd ang. förberedelser inför framtida köp utav teknik och akvarium. Har nu fått allt och karet har tuffat på ca 3 veckor, men bara 1 vecka med sten i.

Har ca 20 kg levande sten, och 10 kg död sten. Har ännu ingen levande sand i, men planen är att ha i det när karet har kommit igång lite. Kör ännu inte med någon belysning utan det står mörkt om dagarna.

Jag mätte lite värden igår:

Salinitet: 1,025

PH: 8,2

Alkanitet: 8,6

Kalcium: 430

Magnesium: 1350

Nitrat: 25

Nitrit: 0

Fosfat: 0,5

Känns som om det är lite för "bra" värden för att bara tuffat lite mer än en vecka..? Visst, det var bra kvalité på den levande stenen, men jag har ju en hel del död sten med?

Har ännu inte fått några alger vad jag kan se.

Funderar lite på när och hur länge jag borde köra igång med lite belysning? Funderar också på när jag borde ha i den levande sanden? Samt om ev städpatrull? Fast det antar jag att jag borde vänta lite med till det kommit alger, eller?

Tacksam för lite svar! :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Karet är inte cyklat efter en vecka med sten eftersom det tar längre tid för att skapa det ammonium som behövs för cyklingen bara genom att låta det levande i stenen dö. Det bästa du kan göra enligt mig är att du för i en städpatrull och börjar tända upp ljuset - du måste igenom de här stadierna. Du kan också införskaffa en fisk som ammoniumproducent. Mata då försiktigt - vecka 1 - fyra - fem frysta vuxna artemia var tredje dag, vecka 2 - samma mängd varannan dag - vecka 3 samma mängd varje dag. Det är en fördel att samtidigt sätta till nitrifikationsbakterier. Jag brukar använda Sera nitriveck - 20 ml/100 liter per dag. Andra preparat eller "mög" från ett redan ingånget filter tillsatt varje dag (sött eller salt spelar ingen roll) går också bra men de måste vara för start av nitrifikation. Snåla inte på städpatrullen men du måste tända upp samtidigt för att producera den mat den behöver. Väntar du med städpatrullen tills du fått alger - då har du väntat för länge. Jag brukar köra i stort sett max ljus redan från början - möjligen 5 - 6 timmar i början.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Min personliga åsikt om städare är att man köper efter behov sätt ner några stycken och titta på karet håller dom inte det rent så skaffa några fler. Inte ladda på mig 1 på 10 liter så dör dom bara för att det inte finns nog med mat.

Med vänlig hälsning, Matthias

Lycka till!!!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

@ Matthias. I det läget som du ser dina alger växa till så har du och städarna för det mesta förlorat slaget. En alg har oftast en fördubbling av biomassan på mindre än 24 timmar. Städarna skall äta produktionen - helst så den producerande biomassan inte försvinner helt men om de inte hinner med så ökar algbiomassan med den naturliga logaritmens hastighet. Ibland kan man få tag i specialister som äter specifika alger som första val och då kan en betare ta ner även en stor biomassa - men oftast har du inte tillgång till specialisterna utan måste lita till generalister. Bra ide är att variera städpatrullen - så många arter och olika organismer som möjligt. I stället så skaffar man en stor städpatrull och styr produktionen med ljuset. Storleken på patrullen kommer sedan att anpassas av sig själv.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det var ju några år sedan men tillväxten av en population sker via den naturliga logaritmen e och funktionen e upphöjt till x - Se detta exempel hämtat från en tidning för biodlare :)

I. c= e upphöjt till r*d

där c= det antal multiplar med vilket populationen tillvuxit

e = basen för den naturliga logaritmen

r = tillväxttakten per dag

d = antal dagar under vilket mätningen skett

Exempel: Mätningen har skett under 65 dagar (d = 65). Kvalsterpopulationen beräknas ha ökats från 100 till 580 ( = 5,8). Formel I kan skrivas som

II. r = lnc/d

Vilket ger r = ln(5,8)/65 = 0,027

Alltså en tillväxttakt om 2,7% per dag.

detta förutsätter att det inte finns några begränsningar för tillväxten. det var detta jag ville säga. Men rätt är nog att säga att den är exponentiell men det är e (den naturliga logaritmen) som är basen. Kan en mattenörd utreda något som jag läste för 50 år sedan och repeterade 1986 :)

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Njae... e brukar benämnas det naturliga talet. Logaritmen är det tal med vilket e skall upphöjas för att resultatet ska bli ett givet tal. T.ex. om c=e^(r*d) är den naturliga logaritmen (oftast betecknad ln) för c lika med r*d. Alltså: ln©=r*d. Jag hoppas att nörden kunde pigga upp lite. :) Ursäkta trådkapning och mattetrivia. :)

Skickat från min LG-D802 via Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...