Gå till innehåll

rovfisk-kar


Guest Gäst

Rekommenderade inlägg

Hejsan.

Har funderingar på att så småningom göra rovfisk-kar av mitt kar som är 110*110 å 60 högt...

Fiskarna jag hade tänkt mig är:

Drakfisk

Stjärnmuräna

Kohuvudsfisk

Någon som vet om det kan funka att ha dessa tillsammans ??

Tacksam för svar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om Du gillar saker som rymmer ur karet så kan jag rekommendera stjärnmuränan! Nej skämt åsido stjärnmuränan kan inte rekomenderas till o ha i akvarium, till att börja med röjer de runt ganska mycket o välter inredning mm, för de andra så är de extremt rymmningsbenägna, min rymde 2ggr, andra gången så hittade jag honom först på kvällen..smiley11.gif

Nej skall Du ha någon muräna så välj istället en Zebramuräna, de skall tydligen vara lite lugnare.

Jag önskar nu i efterhand att jag lyssnat lite mer på Kajj här på forumet som har erfarenhet av dessa djur.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tryckare o Muränor ska inte vara någon bra kombination har jag hört, muränor skall tydligen vara förstjusta att bråka med just tryckare, jag är förtås inte helt säker.. har dock läst det någonstans. Sen är det ju oxå individberoende så det KAN ju fungera.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Näh, tryckare har jag oxå förstått att det ska kunna bli problem med muränor... därför har jag slagit tryckarna ur hågen, hade annars eventuellt tänkt mig en drottningtryckare oxå... men i första hand är det kohuvud + muräna + drake som är intressant...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag hade både Odunus Niger och Clown-tryckare ihop med Zebra- & Stjärnmuränor - inga problem överhuvudtaget.

Däremot var det inte så lyckat att ha två Zebramuränor ihop. De slogs så att de välte stenar på 7-8 kg. Till sist dog den ena i kampen.

/Kaj

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tryckare var det enda som elaka muränan på jobbet inte åt. Han försökte då och då, men de satte sig på tvären mellan stenar så att han var tvungen att släppa. Efter några gånger lärde han sig och gick över på en renodlad diet av drakfiskar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, men nu måste vi skilja på muränor och muränor. Zebramuränor och Stjärnmuränor äter INTE fisk, deras tänder är inte utformade för det. Tar du däremot en Leopardmuräna eller annan fiskätande muräna (sådana med långa sylvassa tänder) så klipper de vilken som helst fisk som kommer i deras närhet. De är lata och närsynta, men kommer en fisk tillräckligt nära så är den mat. Jag hade en sådan också. Den käkade upp 75% av fisken i karet innan jag fick upp den. Den sista den tog var en drakfisk på ca 20 cm. Då agnade jag med en upptinad spättfilé och fick upp den.

Jag garanterar att varken Zebramuränor eller Stjärnmuränor käkar fisk. Deras tänder är trubbiga och sitter i en rad i mitten av gommen. Käken fungerar som en stor bultsax, vilket är bra när man är skaldjursspecialist. Min största Zebramuräna (1 m) tog krabbor som var mellan 10 och 15 cm över ryggen, rätt in mellan de stora klorna och knäckte skalet direkt med en jäkla smäll. Krabborna fångade jag i havet. Kunde inte göra det för ofta eftersom det skitade ner vattnet för mycket.

Så du kan vara lugn Cyruz, så länge du håller dig till Zebramuränor kan du ha vilken fisk som helst. Stjärnmuränor också för den delen, men dessa akvarieterrorister rekommenderar jag inte - av andra skäl som Niclas redan redovisat.

Lika mycket som jag avskyr Stjärnmuränor älskar jag Zebramuränor.

/Kaj

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kaj, min lilla Stjärnmuräna åt faktiskt upp en Clarkii clown mitt framför ögonen på mig, så Stjärmuränor kan äta fisk om de är på det humöret. dessa små clowner hade varit i burken ett par dagar och muränan hade jagat runt dem, till slut fick han fatt på en och GLUFS! Vet inte om det berodde på irritation eller något annat..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nja Kaj, vill inte förringa dina kunskaper som säkerligen är större än mina, och generellt sett har Du helt rätt Stjärnmuränor skall INTE äta fiskar enligt böckerna... men min var nog lite knepig kan jag tänka.. Han/Hon åt upp ett antal räkor oxå och fick väl smak för att jaga. Så jag tycker inte att Du har fel i dina tidigare inlägg!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Niclas: Nu är det du som har fel. Jag känner inte mig speciellt kunnig i det här området och därför avhåller jag mig från att göra inlägg på forumet. Jag är lärling fortfarande. Och jag försöker fortfarande få mitt eget kar att bli fritt från trådalger...Du har säkert passerat det stadiet, eller hur?

Dock trodde jag - eller snarare var jag fullständigt övertygad - att stjärnmuränan och zebramuränan inte käkade fisk. Det kan man ju tro, eller vara övertygad om, ända tills någon ser dem äta fisk...

/Kaj

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kaj, Du är alldeles för blygsam, Du har haft saltvatten betydligt längre än jag gissar jag på. Och när det gäller alger så är det katastrof i min burk, jag skördar dagligen... Jag tror att eländet heter bryopsis. Sen står jag på mig iallafall att Du HAR rätt generellt sett, Stjärmuränor skall inte äta fisk enligt böckerna... De inlägg som Du skrivit tidigare är mycket sakliga och informativa så förringa ej dina kunskaper!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

håller helt med Niclas du sitter på väligt mycket bra info Kaj så va inte så blyg.

sen kan man inte veta alt om fiskar eftersom dom är individer och att det skiljer en hel del från fisk till fisk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Blyg brukar jag inte kallas, snarare framfusig buffel. Så det är nog bara så att jag på goda grunder absolut inte vill framställa mig som någon som kan speciellt mycket i de här sammanhangen. Så är det. Men tack för vänligheten ändå.

När det gäller den där förbenade stjärnmuränan så är det nog så att han inte läst boken...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Visst kan man ha stjärnmoränor i ett revkar. Jag har en som är ca 55-60 cm. 25 mm i diameter.

Den var bara 15 cm och grov som en penna när jag köpte den för ett år sedan.

Jag har ALDRIG blivit av med en fisk. Men rymmer gör de. Den första månaden 3 ggr. Varav en gång en längre stund,den var snustorr på kroppen när jag väl hittade den. Väl nere i karet så återhämtade den sig i alla fall. Sen dess har han blivit så lugn, så lugn Dvs aldrig mer än 10 cm över karkanten.

Jag matar den med vanliga räkor, ca 2 per vecka.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tufft, handmatningen alltså, jag vågade aldrig mata med annat än tång, min såg så dåligt att han alltid först högg på tången... Kul att se att de går att handmata, och fint kar för övrigt oxå!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...