Gå till innehåll

Patric´s 455L


Curtus

Rekommenderade inlägg

Längesedan jag startade någon tråd här på guiden. Har väl aldrig riktigt lämnat guiden men bara inte varit aktiv på väldigt länge.

Nu håller jag på och sätter upp ett nytt projekt hemma och tänkte att jag skulle dra igång en byggtråd, väldigt kul för ens egen del om inte annat att kunna gå tillbaka och titta.

 

Under alla tidigare akvarier som jag haft hemma så har man alltid haft viljan att få igång dem så fort som möjligt och det har i sin tur gjort att man tummat lite på t.ex. utrustning. Man vill egentligen ha en viss modell av något men ekonomin tillåter det inte eller så snålar man bara så man tar något annat istället bara för att spara några kronor lite snabbt.

Denna gång kör jag tvärt om, det kommer ta tid innan jag får vatten i detta kar men i gengäld så kommer systemet bli precis så som jag vill ha det och jag hoppas detta kommer löna sig i längden :)

Det kommer bli ett mixat kar med fokus på mycket Acropora och blandade LPS. Och nano-fisk, jag har sedan förra akvariet haft en plan om ett "stort" akvarium med bara småfisk, tänker mig fiskar som når en max storlek på 5-10cm. Möjligt att man kan ha någon större "centerpiece" i form av en fin kirurg, kejsare eller fjäril, även om de sistnämnda kan vara lite gambling :D

Någon sand kommer det inte bli i akvariet heller, men jag har någon idé om att ha lite sten på botten istället som jag ska testa och se hur det blir.

 

Såhär ser planen ut:

 

Akvarium: 100x65x70cm OW glas, köpt begagnat och det finns lite repor på frontglaset så jag ska ge mig på att slipa detta.

Bänk: Stålställning som är 160x65x76cm. Jag ville ha en stor bänk så man verkligen får plats med alla prylar under, tycker det alltid varit ett ständigt problem att det jämt är så trångt i sump och skåp. Ställningen ville jag ha i stål pga att trä brukar bli så väldigt klumpigt och så ville jag inte ha något mittstag som är ivägen i fronten. Troligen vita ikea-luckor runt om.

Och även en överdel med samma vita luckor för att dölja mycket av belysningen, slippa spilljus och fiskar som hoppar ur.

Sump: Lite oklart ännu men lutar åt att jag får bygga en själv. Då är tanken 100x50x40cm med refugium, fraggfack, skummarfack, retur och färskvattentank.

Belysning: 1st Philips coral care som kompletteras med 1st 2x39W Giesemann Razor T5. Refugiet belyser jag med 1st AI Prime fuge. Och Fraggtanken med 1st Radion gen1.

Skummare: Deltec 1000I

Styrning: Alkatronic och Dosetronic kommer sköta doseringen av Triton Core7 eller ATI Essentials PRO.

Pumpar: Returen kommer skötas med 2st Sicce Syncra 3.0 och cirkulationen i akvariet av 2st Maxspect Gyre 350.

Inredning: Här kommer jag starta med revkeramik som grund och komplettera lite med Marco-rocks samt Real reef rocks. Så allt torrt från början. Kommer antagligen stoppa i någon form av biofilter media i sumpen t.ex. Maxspect Bio blocks. Mest för att jag tänker att det knappast kan skada.

Övrigt: Osmolatorn blir en Tunze 3155. Ett Uv-filter ska finnas också, tänker mig ett Deltec 80w eller motsvarande DeBary. Detta kommer förhoppningsvis inte gå konstant utan kommer köras vid nyintroduktion av fisk som en liten säkerhetsåtgärd.

 

 

Avrinningen till akvariet är idag bara 2x 40mm rör direkt från displayen. Men akvariet har haft en box på baksidan förut och jag funderar på om det kan vara lönt att fixa en box igen. Har inte bestämt mig hur jag ska göra, så kom gärna med förslag och om jag limmar en box på baksidan sätter jag bara galler för de borrade hålen som leder till boxen då?

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

5 timmar sedan, danne031 sa:

Varför dubbla returer? Ska de sitta i samma fack?

Påkostat teknik, kul :)

Verkar vara en rejäl utmaning ett slipa glas, ska bli intressant att se om det går vägen.

 

Returerna ska sitta i samma fack. Detta är också bara en säkerhetsåtgärd, 2 små returpumpar istället för en stor, då blir det ingen panik om en gång sönder utan jag kan i lugn och ro bara köpa en ny.

Ja som sagt, många gånger så vet man vad man vill ha men så provar man något billigare alternativ i hopp om att det ska fungera lika bra men enligt min erfarenhet så slutar det oftast med att man ångrar sig av den ena eller andra anledningen :D

Polering av glas är ju ingen lätt historia vad man hört. Har aldrig provat själv innan men ska ge ceriumoxid ett försök och se hur det blir. Även om reporna inte försvinner så kanske det blir bättre. Eller så får jag beställa ett nytt kar :D hahaha

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...