Gå till innehåll

Vet någon om koraller har behov av UV-B


Lasse

Rekommenderade inlägg

Hej

I en annan tråd ställde jag följande fråga

"Terrariefolket har ju upptäckt att för deras djur är det viktigt med tillskott av UV-B d.v.s. ljus i våglängdsområdet 290 – 320 nm. UV-B är essentiellt för kalciummetabolismen hos kräldjur. Får de inte det så kalkas skelettet ut. Är det någon som vet om koraller har samma krav"

Jag fick svar av Steffo85 och Crille angåen landlevande djur men är det någon som sett, läst eller använt UV-B i samband med koraller

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vissa framförallt växtätande kräldjur behöver precis som många djur(inkl. människa) solljus (UV-B) för att omvandla D-vit precursorer till vitamin D (mycket viktigt för benuppbyggnaden brist= rakitis). För människa räcker det med solsken i ansikte och armar under 2 mån för att täcka årsbehovet (lagras i levern).

Man har vissa indikationer att djuplevande koraller (röd- och svartkorall) kan ta tillvara UV-B som går djup ner (energirik strålning). UV-B strålning kan hittas så djup som 3-400m där allt synligt ljus är försvunnet.

Hur mycket detta gäller de som är närmare ytan vet ingen, men väldigt många akvarister tror sig ha sett en gynsam effekt i måttliga doser. Alla MH lampor avger en del UV-B.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för svaret Ingvar.

Evolutionsmässigt vore det konstigt om inte koraller har behov av UV-B eftersom det tränger ner så djupt. Det var hur djupt det trängde ner som jag inte visste. Detta innebär att vi som bara arbetar med ljusrör kanske skall tänka till och ha ett reptilrör gående åtminstone ngn timme per dag. På tal om MH lampornas avgivande av UV-B så har jag sett på många lampor (ej speciellt för akvarier) att de är UV-säkra samt plockar inte skyddsglaset (om det inte är plexi eller kvartsglas) bort en stor del av UV-B strålningen?

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja Lasse men de skyddsglas som lamperna har är främst avsett som ett stopp mot UV-A som ju är cytostatiskt. (använd aldrig tvåpolig lampa utan glas då brännaren är av kvartsglas). UV-B kan ses av många djur som ljus. Vissa fjärilar ser både ultraviolett och UV-B. För fångst av nattfjärilar så används lampor som avger 30% UV. Vill man ha mycket sådant så används s.k. Woodslampor ( black light)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tackar, tackar

Anser du det skulle vara mödan värt att försöka skaffa ett svagt UV-B rör till den 80 litersburk jag håller på att planera? Jag vet inte om du läst mina tidigare inlägg, om du har, så förstår du att jag mest är intresserad av småkar just nu och inte är så där speciellt teknikfixerad för teknikens egen skull utan mer som ett hjälpmedel för de biologiska/kemiska processerna.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ärligt talat så tror jag inte det. Alla lysrör av dagsljuskvalität släpper igenom små mängder UV-B även om tillverkaren påstår annat. Att ett lysrör producerar ljus beror på att den elektonström som finns träffar olika mineraler (lyspulver och elektronerna hoppar och utsänder då ljus (synligt) endel missar dock och slipper igenom glaset som stoppar mycket mest UV-A men lite UV-B slipper igenom. Om du tar bort lyspulvret och gör glaset av kvarts så har du ett UV-rör.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Okidoki

Då lägger jag nog den idén på hyllan ett tag. Får återgå till idén om jag startar två identiska kar i framtiden så jag har jämförelseobjekt. Det rör jag skall använda till 80 litern är ett 36 watt kompaktrör på 14000 K (ej orginal - det är 24 W - 6500 K). Skall mäta upp LUX-talet på botten innan jag startar. Karet kommer att vara ca 35 cm från yta till sand.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Läste någon tråd om en kille som ville undersöka om s.k. Blacklight-rör var skadliga för koraller. Han hade under en längre period detta som enda belysning över ett akvarium med lite olika koraller i. Vissa såg ut att trivas bättre än under den vanliga belysningen medans andra inte verkade gilla det alls. Kontentan var väl att det åtminstone inte var direkt skadligt som många hävdar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...