Gå till innehåll

Phytoplankton


Guest Gäst

Rekommenderade inlägg



Har bara ett par frågor för att se om jag förstått det rätt;


1. Man kan förvara levande phytoplankton i kylen,kan man då även ta ut dem efter typ 3 månader och köra igång en ny kultur på dessa?


2. Har förstått det som att de kräver ljus och nitrater,kan man då inte helt enkelt köra dem på vatten från tanken(förutsett att man inte får med något rovdjur)? På det viset så rensas ju nitraten från vattnet och man slipper tillsätta något gödningsmedel.
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hum,betyder det att man skulle kunna starta upp en zookultur när som helst genom att bara hälla tankvatten och phyto i samma flaska?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kom på att det nog inte är hela sanningen, det var bara nått jag läst på en odlingssida. Skulle tro att bakterier och alger kommer att fördärva kulturen.
Det finns säkert någon här som har odlat och kan berätta mer.

Däremot skulle man kunna plocka ut organismer genom att späda ut akvarievatten och sen sortera fram under microskåp de som man vill odla upp.
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej!
Det svåraste med phytoplanktonodling är just att hålla det sterilt och inte få in bakterier eller andra organismer då dessa snabbt tar över odlingen och slår ut phytoplanktonen. Zooplankton är oftast inte lika känsliga då de äter phytoplankton och mindre organismer.
Rekommendrar dock inte att starta kultur med akvarievatten. Du får då flera olika sorters zooplankton och de kommer att konkurera ut varandra. Tillsätt dock gärna phytoplankton direkt i akvariet så får du en ökad zooplanktons produktion samtidigt som övriga organismer i akvariet får ett bra tillskott.
Odlar själv både phyto- och zooplankton så hör av dig om du undrar något!
Plankton är grunden i havets näringskedja!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor



Ok,har slagit tankvatten ur huvudet nu iaf[img]https://www.saltvattensguiden.se/forumet/smileys/smiley17.gif[/img]


Måste man odla zooplankton på phyto? Eller kan man använda någon annan föda för dem? Och hur länge håller sig zooplankton vid liv om man bara har dem stående i en flaska,phyto ska man väl kunna ha i kylskåpet i ett halvår,hur är det med zoo?
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Djurplankton äter allt möjligt, (flera arter är specialiserade rovdjur, andra är parasiter exempelvis karplusen som kan bli en plåga för sötvattensakvarister) varav algplankton är en näringskälla som är lämplig för de djurplanktonarter som exempelvis använts till föda för marina fiskartsyngel. Det största kända djurplanktonet väger exempelvis uppemot 2 ton, vilket gör att det är svårt att besvara frågan om vad som är lämplig näring rakt upp och ned. Det beror helt och hållet på planktonart.

Djurplankton trivs normalt inte så jättebra i en flaska utan näring, däremot kan deras "äggstadier" överleva uttorkade i flera decennier. Exempel på detta är förstås artemiacystor mfl.
  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Klassas den som djurplankton [img]https://www.saltvattensguiden.se/forumet/smileys/smiley3.gif[/img]
Visste att den inte var riktigt som "andra fiskar", den är ju lite "mystisk" enligt marinbiologer.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Den är ju lite annorlunda jämfört med vad vi normalt anser vara plankton men om man använder definitionen på plankton efter den grekiska betydelsen vilket i princip blir "jag svävar" så är klumpfisken ett plankton, har hört lite avvikande meningar angående klumpfiskens vara eller inte vara plankton men såvitt jag uppfattat det så råder det ändå i princip konsensus om att klumpfisken är ett plankton.

Var det inte med bilder på klumpfisk i "Den blå planeten" förresten?
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kan tänka mig att "därom tvista de lärde" när det gäller klumpfisken, men den ser så skum ut att jag kan godta om de säger att den är en marsian som kom via en komet 4 miljoner år sedan och styr våran civilisation via telepati [img]https://www.saltvattensguiden.se/forumet/smileys/smiley17.gif[/img]

Jodå, det fanns det, var intressant, fast de vet ju inte så mycket om den.
De har en uppstoppad på Naturhistoriska museet i STHLM som är ca 1,5 meter, den ser inte mer normal ut i "verkligheten"
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

För övrigt måste den smaka förskräckligt i och med att en köttklump av den storleken verkar kunna driva runt i haven ganska oattackerad, med tanke på dess frånvaro av simförmåga borde den egentligen ganska snabbt ha utrotats av hajar m.fl. stora predatorer i och med att den inte kan fly! Har länge funderat på att sadla till marinbiolog på ett professionellt plan, kanske vore klumpfisken ett lämpligt ämne för en avhandling? Om inte annat vore det ett ganska stillsamt forskningsobjekt som stimulerar till "manana"-forskning...
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Definitionen av plankton är som jag nämnde tidigare ganska vid, och gruppen inbegriper stora och mycket små djurarter. Flera plankton har god simförmåga, men i och med att flertalet är så små så hjälper det föga utan de drivs omkring av vind, vågor och strömmar.

Såvitt jag har förstått, har 40 poäng i biologi/marinbiologi vid GU, har storlek och frånvaro/närvaro av ryggrad inget att göra med huruvida en djurart är ett plankton eller inte, utan helt enkelt om de driver omkring...
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

hrmm för att vinkla tillbaka till phytoplankton här verkar vara en bra sida med info [url="http://www.advancedaquarist.com/issues/aug2002/breeder.htm"]http://www.advancedaquarist.com/issues/aug2002/breeder.htm[/url]hur man odlar dom ! och en till [url="http://www.sjwilson.net/reef/phytosteps.html"]http://www.sjwilson.net/reef/phytosteps.html[/url]

Länka till kommentar
Dela på andra sidor



[url="http://www.enchantedlearning.com/subjects/invertebrates/plankton/Planktonprintout.shtml"] [url]http://www.enchantedlearning.com/subjects/invertebrates/plan[/url] kton/Planktonprintout.shtml[/url]


Vet ej vad jag skulle ändra?????
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Simon, bra sammanfattande länk!

Zacke, då blir du förstås lycklig över att höra att jag i mars sitter och läppjar en paraplydrink på Aruba..[img]https://www.saltvattensguiden.se/forumet/smileys/smiley2.gif[/img]
Länka till kommentar
Dela på andra sidor



Bifogar även jag1 länk till odling av plankton: [url="http://www.cnidarianreef.com/"]http://www.cnidarianreef.com/[/url]


Var får man tag på det näringsämnet som behövs för att odla phyto?
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om de är befinner sig i yngelstadiet så går det väl i alla fall ner några...tusen[img]https://www.saltvattensguiden.se/forumet/smileys/smiley2.gif[/img]

Pröva följande länk:
[url]http://www.AquacultureStore.com[/url]

Har själv beställt från de och det funkade bra, förutom att de inte kunde skicka levande rotifers eller algplankton i och med att tullen hade synpunkter, däremot fick jag cystor och algplattor...då organismerna i detta livstadium uppenbarligen inte klassades som levande!
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Här hade jag tänkt köpa min algplankton när jag drar igång min artemia-zooplanktonreaktor igen. Vår Finska kolega som var presenterad på Reefkeeping i år har handlat därifrån och var nöjd.

[url]http://www.cellpharm.co.uk/[/url]


Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har handlat av Cellpharm och det har fungerat ganska bra! Rätt sak i rätt tid, men det var lite strul med betalningen!
De har även koncentrerad plankton så varför inte titta på den produkten istället för att odla dem själv. Den kan man förvara fryst eller i kylen beroende på vilken art det är! Då slipper man allt jobb med odlingen som både tar tid och plats!

Tommy
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hejsan!

Har handlat av Cellpharm flera gånger. Pålitliga!
Konc. phyto använder jag ibland att mata mina rotifers med. Ser dock bättre förökning när jag använder levande phyto så förmodligen är det det bästa. Men om man inte vill köra planktonodling så är nog den konc. färska phytoplanktonen det bästa som finns att få tag på.
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...