Gå till innehåll

Metall halogen/ halogen


Gnarkill

Rekommenderade inlägg

Ungefär lika mycket skillnad som mellan vanlig glödlampa kontra ett lysrör.

Jag kan beskriva det lite kort:

Halogen är "i princip" en vanlig glödlampa med en glödtråd. Dom avger otroligt med värme, kontra strömförbrukningen och ger visserligen bra med ljus men i fel färgspektra. Du får ett gulaktigt ljus som inte lämpar sig för akvarium. Det är, kan man säga, "en glödlampa".

Dessa drivs direkt på elnätet.

Metallhalogen är en s.k. "urladdningslampa" där ljuset består av en gnista mellan två elektroder. Gasen som lampan är laddad med antänds när tillräckligt mycket värme har uppnåtts och avger ett högintensivt ljus. Genom att byta/blanda gasen i lamporna kan man åstadkomma olika färgspektran i ljusbågen på lampan och därmed lämpar den sig mycket väl till akvariebelysning. Man kan nästan säga att det är som ett lysrör.

För att driva en sådan lampa krävs en reaktor/ballast/drossel (likt lysrör) och en tändapparatur, för att skapa en så pass hög spänning (4-5000V!) för att åstadkomma denna ljusbåge.

Konstadsmässigt är halogen otroligt billigt (29:- på Rusta för armatur+lampa?), medan metallhalogen är många gånger dyrare. Bara en lampa till metallhalogen kostar mellan 500-1000:- för standardmodeller...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Alla lampor har en form av gas i sig. Vad som skiljer urladdningslampor (metallhalogen) från "vanliga" (halogen) är att den senare har en glödtråd.

Och ja, Xenon-lampor är en HID (High Intensity Discharge) lampa och jobbar på samma vis som metallhalogen, dvs utan glödtråd. Varför inte HID-lampor finns på ALLA fordon är mig en gåta. Ingen glödtråd som kan brinna av tack vare vibrationer och annat...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...