Jump to content

ramq

Medlem
 • Posts

  3,629
 • Joined

 • Last visited

Profilinformation

 • First name
  Björn Ramqvist
 • City
  Örnsköldsvik
 • Antal år inom saltvatten
  2006-05-29
 • Akvarievolym
  125
 • Akvarie mått
  81 x 36 x 50 cm
 • Akvarietillverkare
  Juwel
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Tunze 9002
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Lägre djur
 • Antal år inom sötvatten
  1990-vintern

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

ramq's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Posting Machine Rare
 • Conversation Starter
 • Week One Done

Recent Badges

10

Reputation

 1. Det är fortfarande igång, men jag jobbar inte längre med det. Har i princip gett upp hoppet om att finna tid till att göra det också, så det sköts i princip uteslutande av ägarfirman numera.
 2. Karet tomt och ute på köp & sälj?
 3. Idag kom Biopellets, en Tunze Silence tänkt till mitt biopellets projekt och ljuddämpande fästen till mina Nano Streamers. Och vilken skillnad! Att byta dom var ingen match och från att kunnat köra på mellan 12-14V på bara en streamer till att kunna köra fulla 24V på båda och ändå hålla lägre ljudnivå. Att dessa inte sitter orginalmonterade är för mig en gåta, men visst är det sånt här som kallas "marknadsanpassade priser"? ;-)
 4. För övrigt är saltet blandat och jag är i princip redo att håva i LS... Tyvärr finns inte så mycket att tillgå av färsk vara häromkring, bara 5-8kg, så jag får se hur jag löser detta. Jag är mån om att få så färsk sten som möjligt då jag hittils under mina uppstarter bara haft inkörd sten. Kanske blir det några kilo inkörd och "toppa" med ny?
 5. Jag tror jag blir knäpp. Själv är jag helt allergisk mot (o)ljud och att då försöka driva ett saltvattenskar borde ju vara rent vansinne, men jag är driven... Har 2st Tunze 6055:or som jag kör på näst lägsta varvtal för att inte bullra för mycket. Det verkar som att dom gått till sig en aning så dom lever inte om allt för mycket på lägre varv. Har däremot beställt ljuddämpande klämmorna för dom, så vi får se vad det ger. Vad gäller ytavrinningskammaren så är det beklagligt durrande från den. Vet inte riktigt vad jag ska göra där, men att gå och tro att Tunze Silence verkligen är tysta är tydligen för mycket att hoppas på. Även om den är på några löjliga få watt så för den ett jäkla liv. Ska försöka plocka upp lådan vid tillfälle och se vad jag kan göra kring ljuddämpning omkring pumphöljet mot själva lådan, för det är det jag beskyller just nu. Skummaren (Tunze 9002) har samma typ av pumpmotor (dock med en venturi på utloppet) och för sitt liv, men där är främst ljudet av bubblorna i stigarröret som är enerverande men också insugsljudet från strypventilen. Jag har en ATI-ljuddämpare liggande i gömmorna, så mest troligt blir det att modifiera den en aning och montera ljuddämparen på sidan om, utanför skummarkroppen.
 6. Yes, dom har kommit till nanostream också. Tunze har dom i sin reservdelskatalog, =-infoxspare_9999.999"]partnummer 6025.650.
 7. Tänk bara på att lampan har några tusen volt tändspänning, så se till att du själv har erfarenhet/kunskap med att pilla med högspänning, annars bör någon annan få se över den. Ocean Light verkar ha en separat box för ballast+tändare och storleken skvallrar om att det är en gammal hederlig (icke-elektronisk) ballast med järnkärna och troligtvis sitter tändaren där också. Alldeles oavsett så finns det nya att införskaffa från alla möjliga källor. Eftersom du verkar ha en extern ballast så är det absolut enklaste att bara handla en elektronisk ballast med motsvarande effekt och få finare färger och lägre effektförluster på köpet.
 8. Akvariet fyllt. Naturligtvis pangade jag min fina termometer tidigare (föredrar sprittermometrar) så nu är jag utan indikator. Däremot känns vattnet lagom varmt för att blanda salt med, men jag väntar ändå tills i morgon med detta. NP Biopellets är beställda, likaså ett par ljuddämpande fästen till Tunze 6055:orna.
 9. Har själv beställt en omgång nu, så det blir bra att försöka utvärdera nu i kommande uppstarten.
 10. Har funderat en del på skummarkoppen till min Tunze 9002 och det finns alternativ - InTank säljer en alternativ sådan som gör lite mer utrymme för ljusrampen. Dock är frakten på närmare $35, så jag tror den får vänta ett tag till då det finns andra saker att prioritera. Först och främst måste jag få upp vattentemperaturen och fylla upp till avsedd volym, sedan ska jag rigga min Tunze Osmolator 3155 för att få en vettig vattenpåfyllning. När temperaturen är OK och osmolatorn jobbar som den ska blir det att blanda salt och testa skummaren. Sedan ska jag försöka rigga en vettig lösning för min GroTech TECIII NG + EPII för balling. Mest troligt blir att jag ordnar en lång "cistern" innehållande 3 fack för ballingvätskor samt ett fjärde för påfyllnadsvatten. Hyllan på mitten klarar alldeles säkert inte av några större antal kilogram vätska, så antingen får jag försöka förstärka på något sätt eller så blir det att klura ut någon alldeles extra och använda nedre delen till något vettigt. Det gäller att utnyttja skåpet maximalt. Lyse i skåpet ska ordnas så man får vettig arbetsbelysning. Skåpet är ju svart, men med Clas Ohlson i närheten så är inte en ljuskonstruktion långt borta.
 11. Känner igen siffrorna - tackar!
 12. Gissa vem som är i farten igen... Håller precis på att fylla burken igen och det är c:a 20L kvar, sedan blir det att blanda salt. Känner att jag måste vara lite ringrostig då jag inte kommer ihåg hur mycket salt per 100L man skulle ha? :-)
 13. Ni som kör nu, hur tycker ni det fungerar? Håller ni fosfaterna i schack? Något speciellt märke att rekommendera? Håller precis på att starta upp nu efter mycket om & men, så jag tänkte jag skulle försöka mig på detta...
 14. Det finns gott om kopior och s.k. "OEM"-tillverkning. Aquarium Systems tillverkar inte dessa själva, likväl som märket "Reef Octopus" i USA är en kina-knockoff.
 15. I tråden är på SVG om Cree dioder så har jag plockat ut en del godbitar för den som inte vill följa ReefCentral-tråden på närmare 500+ sidor. Det var länge sedan jag fortsatte min forskning, så det har säkert dykt upp en del. Då så var Cree Pure-White XR-E Q5 bin de facto det man skulle ha för att få bästa möjliga tryck i ljuset, men sedan dess har ju Cree's XP-G dykt upp och det är väl fortsatt utvärdering om dom nu.
×
×
 • Create New...