Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

Som jag skrev i din andra tråd så undrar jag vilken affär det var. Dels av personligt intresse, jag bor också i Malmö och är saltvattensnybörjare och det vore bra att veta vilka affärer man bör vara uppmärksam med och inte lita på vad de säger.

Dels så är ansvaret delat, kunden bör läsa på innan, vilket har påpekats otaliga gånger.

Men affären har också ett stort ansvar. I detta fall inte bara sålde de anemonen utan de till och med rekommenderade den till en nybörjares nystartade akvarium. Detta är rent ut sagt för jävligt. Alla vet att detta råd var helt fel. Kanske gjorde de det av okunnighet, eller av samvetslös girighet.

Vilken än anledningen är så måste vi som medvetna konsumenter verka för att affärer som ger sådana råd ändrar sig. Och vi har makt att påverka. Konsumentmakten är stor. Om de, på ett sansat sätt, hängs ut med namn här och får veta att ryktet om deras dåliga råd sprids så bättrar de sig förhoppningsvis.

Att nämna affärer vid namn är naturligtvis känsligt, inte minst för reklamfinansierade siter som denna.

Verkligt intressant hade varit att be affären bemöta kritiken.

Postat

För övrigt anser jag att Inköpsguiden överst i denna forumavdelning är ett utmärkt initiativ, men dess rubrik är, uppenbart, inte tillräckligt fångande.

Jag tycker det det borde ligga en klistrad tråd överst i denna forumavdelning, och i anemonforumet, som heter något i stil med 'Läs detta innan du köper en anemon!'.

Det finns fler djur som är svårtskötta och som går en mer eller mindre säker död till mötes i ett nybörjarakvarium, men just anemoner verkar vara det som de allra flesta nybörjare vill ha till sina obligatoriska nemo-fiskar, och är också ett djur som nästan alltid finns till försäljning i butikerna.

Varför då denna upprördhet över just anemoner då de knappast har ett så utvecklat intellekt att de lider känslomässigt av fel behandling? För mig handlar det framför allt om principer - att köpa ett djur man med all säkerhet kommer ta livet av är fel.

Det är också ett utmärkt sätt att skola in nyblivna saltvattensakvarister i tanken att det finns många djur som är olämpliga i nybörjarakvariet oavsett vad handlarna säger.

Postat

Hej Alla

Hur ska man egentligen förhålla sig..?

Misstaget vad det gäller anemoner görs gång på gång, och alla som gör det är ju knappast "klantskallar". Alla som gör detta misstag - ställer ju inte ens frågorna här på forumet eller kanske inte ens till handlarna. Vad jag försöker säga är att samma misstag har skett många gånger och kommer att ske igen. Det är synd, men sant.

De enda som effektivt kan minska antalet sådana misstag är handlarna...de måste hjälpa sina kunder.

Jag tycker inte vi ska döma Paul, för hårt. Han har gjort samma misstag som många andra. Men jag tycker vi kan uppmana honom och andra att ge feed-back till handaren.

1) Direkt efter köpet tycker jag att man bör uppmana köpare att lämna igen anemonen. Plus ge länkar till var information om anemoner kan fås.

2) Post-mortis, efter döden, tycker jag att man ska uppmana "köparen" att ge feed-back till affären. Och jag tycker att "köparen" ska vara mycket besviken och om möjligt hitta en annan handare, och kräva ersättning för felaktiga/bristfälliga instruktioner.

Summa summarum - för att minska antalet sådana här missar - ge handlarna feed-back om att de inte har eller inte förmedlar kunskaper om sina egna produkter...

De flesta handlare har nog på känn om en kund har hållt på ett tag eller inte. När det gäller just anemoner (och två clowner) - så vore det kanske inte så tokigt med en kontrollfråga från butiken - om läget hos akvaristen...och något "roligt" alternativ borde han väl ha.

By the way - för flera år sedan - åkte jag till en handlare i tron om att jag skulle börja beställa prylar till ett saltvattenkar - allt jag kom hem med var ytterligare en bok. Det är en seriös handlare som har mitt förtroende...

/ Mattias

Postat

För övrigt vill jag önska Paul lycka till med sitt nya akvarium och gratulera till inträdet i en fascinerande och lärorik hobby! (inte bara så dyrbara lärdomar som den du just gjort)

Vi är ett antal saltvattensnybörjare i Malmö Akvarieförening och några få veteraner. Välkommen ner på ett möte om du känner för det! Det är kul att diskutera saltvattensakvaristik i verkliga livet!

--Off topic om Malmö Akvarieförening:

Oftast handlar våra mötesföredrag om sötvattensakvaristik, men även reseskildringar från fiskfångstexpeditioner och dykföredrag är vanliga. Utan tvekan kan man som även som saltvattensakvarist inspireras och lära sig av att höra specialister inom vitt skilda områden delge sina tips och trix.

Förutom föredragen genomför vi många andra aktiviteter, bland annat flera Köpenhamnsturer per år där vi tillsammans besöker byens bästa akvarieaffärer. I höstas åkte saltvattensdelen av föreningen på en dedikerad saltvattensköpenhamnstur, men även på våra vanliga utflykter har de flesta affärerna saltvatten. Det farliga med dessa gemensamma turer är att man ibland hetsar varandra till inköp ;-) Å andra sidan är det tryggt att ha mer erfarna akvarister med sig som man kan be om råd innan man handlar.

En gång per år åker vi också norrut, och besöker de bästa butikerna i resten av skåne och längs västkusten.

En gång per år åker vi på en flerdagarstur till Tyskland och besöker några av världens största och bästa akvarieaffärer. I de bästa tyska akvarieaffärerna är utbudet helt enormt. Känslan av att handla saltvattenstillbehör med kundvagn är märklig... Även om man inte handlar något är dessa utflykter mycket inspirerande, både besöken i affärerna och de kontakter man knyter med andra akvarister i bussen.

Vi är två saltvattensakvarister i styrelsen och vi verkar för att öka intresset för denna del av akvariehobbyn i föreningen och det första steget är Lasses saltvattensföredrag i mars. Det missar du väl inte?!

Ursäkta om detta blev helt off topic! Men mitt inlägg utvecklade sig i en riktning jag inte tänkt mig när jag började det! Men eftersom Paul är från Malmö kan han kanske ha nytta av informationen.

Postat

By the way - för flera år sedan - åkte jag till en handlare i tron om att jag skulle börja beställa prylar till ett saltvattenkar - allt jag kom hem med var ytterligare en bok. Det är en seriös handlare som har mitt förtroende...

Det var en bra handlare, önskar fler gjorde så!

Jag själv höll på att göra anemonmisstaget när jag startade min första burk, hade hört att "nemos" var bra nybörjarfiskar så trodde man ju att värdanemoner också var lämpliga för nybörjare. Åkte till en affär, kom hem med 2 clowner och en liten koloni stjärnpolyper. Den handlaren ska också ha cred..

Postat

Har faktiskt länge funderat på anemon och konstaterat efter att läst en massa att dom är "rätt" krävande och därmed inte någon bra ide att köpa i första taget. DOCK finns det "enklare" anemoner som faktiskt verkar gå bra att ha. Om man ska köpa anemon anser jag att:

1.köp en anemon som andra lyckats bra med tidigare

2.Se till att uppfylla kraven INNAN anemonen köps in

3.Köp i första hand en uppfödd anemon, BTA och Magnifica har faktiskt klonat/förökat sig i Svenska akvarier.

Sedan ska vi komma ihåg att för tjugo år sedan sade man att man aldrig skulle lyckas hålla koraller. På grund av ihärdiga och nyfikna testare och "forskare" kan man idag lyckas alldeles utmärkt.

Idag vet vi ungefär vad som krävs för "vissa" anemoner och fyller man bara de idag aktuella faktorerna tycker jag inte vi ska racka ner på anemon köpare. Jag menar det är bara vi akvarister som har skapat problemet och efterfrågan på vildfångade anemoner, så det är upp till oss att hitta lösningen.

MVH/Mattias

Postat

Om det är någon anemon jag själv skulle ha i ett kar, och som jag har positiva erfarenheter av, så är det Heteractis crispa. Kanske inte världens vackraste, men det känns som dom har en personlighet under sin reptilhjärna. =)

Postat

Jag ska i alla fall vänta ett tag innan en anemon får bo i min burk, men jag har läst att Entacmaea quadricolor. bubble tip ska vara de enklaste, så är de ju fina också.

Mvh paul

Postat

Symbiotiska anemoner är otroligt intressanta inte bara för akvarister. De är föremål för många pågående vetenskapliga undersökningar då de tycks sakna åldersfakor. De kan vara en ledtråd till ungdomens källa aldrig åldras!

I naturen kan de vara 500 år eller äldre och enda orsaken till att de dör är sjukdomar eller predatorer. De har därför en förhållandevis långsam fortplantning och här utgör insamlingen för akvarieändamål en reell faktor. Jag har hållit magnifica (levande) i nästan 10 år som längs, (var 60 cm i diam), men detta är ju ett misslyckande då de ju blir 500år i naturen.

De tycks trivas bäst om man har lite näring i akvariet och enbart fodrar med plankton (ej stort!!!) och att belysningen är mycket stark samt att de är utsatta för starka strömmar.

Viktigast vid inköp är att inte foten är skadad (mkt svårt att se) här spelar turen in och jag vill påstå att av 10 importer så är 8 skadade utan att det syns.

Lycka till och hoppas att du haft tur med ett bra ex.

Postat
Jag har hållit magnifica (levande) i nästan 10 år som längs, (var 60 cm i diam), men detta är ju ett misslyckande då de ju blir 500år i naturen.

Vad var det som hände med din anemon? Vet du varför den dog efter så lång tid?

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...