Gå till innehåll

hållbarhet kh+ph buffer?


pimo

Rekommenderade inlägg

Upptäckte för ett tag sen att mitt kh sjunkit väldigt lågt, till ca 3-4.

Kollade då runt och hittade ett "recept" på kh buffer, 80% natriumbikarbonat och 20% natriumkarbonat.

Gjorde detta och blandade upp i en hink osmos vatten och tillsatte, och det funkade fint, så nu ligger på kh på 9 och ph på 8-8,3.

Frågan är, måste jag blanda upp nytt varje gång jag ska tillsätta, eller kan jag blanda en stor dunk eller liknande och bara hälla i när det behövs?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Upptäckte för ett tag sen att mitt kh sjunkit väldigt lågt, till ca 3-4.

Kollade då runt och hittade ett "recept" på kh buffer, 80% natriumbikarbonat och 20% natriumkarbonat.

Gjorde detta och blandade upp i en hink osmos vatten och tillsatte, och det funkade fint, så nu ligger på kh på 9 och ph på 8-8,3.

Frågan är, måste jag blanda upp nytt varje gång jag ska tillsätta, eller kan jag blanda en stor dunk eller liknande och bara hälla i när det behövs?

Hur mycket blandade du?

Hur mycket pulver och hur mycket vatten?

Mvh Daniel

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

recept:

"Dubbelbuffer används för att höja KH och stabilisera pH.

Finns färdigt att köpa som ’pH/KH dubbel buffertlösningar’. Man kan

tillverka det själv genom att: köpa 1 kg bikarbonat (NaHCO3). Ta 200

gram bikarbonat och sprid ut på plåt i ugnen i 15 minuter på 200

grader så bildas det natriumkarbonat (Na2CO3). Blandas ihop dessa 2

pulverena 800g+200g så får man 1kg färdig produkt. Dosera pulver

löst i vatten med start av 20g/100l vatten, sedan mät och justera."

~Henrik

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

recept:

"Dubbelbuffer används för att höja KH och stabilisera pH.

Finns färdigt att köpa som ’pH/KH dubbel buffertlösningar’. Man kan

tillverka det själv genom att: köpa 1 kg bikarbonat (NaHCO3). Ta 200

gram bikarbonat och sprid ut på plåt i ugnen i 15 minuter på 200

grader så bildas det natriumkarbonat (Na2CO3). Blandas ihop dessa 2

pulverena 800g+200g så får man 1kg färdig produkt. Dosera pulver

löst i vatten med start av 20g/100l vatten, sedan mät och justera."

~Henrik

Låter lätt att göra egen buffert.

Blir det några konstiga ångor när man gör det i ugnen eller är det ofarligt?

Var köper man bikarbonat lättast. Bakpulver?

Mvh Daniel

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du kan köpa bikarbonat i stort sätt alla matbutiker men ja skulle tittat på dom störe butikerna för storpack Obs o IcaMaxi har vet ja i 2L behållare Mvh Magnus

edit : Du kan även fråga om du får köpa av ditt närligande bageri

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...