Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Maglofster

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  3 398
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunnit

  8

Anseende bland gemenskapen

942 Excellent

Om Maglofster

 • Födelsedag 1975-05-12

Profilinformation

 • Förnamn
  Magnus
 • Stad
  Stockholm
 • Stödjande medlem t.o.m
  2020-08-25
 • Antal år inom saltvatten
  3
 • Akvarievolym
  350 liter
 • Akvarietillverkare
  Schuran customs
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  LED / T5
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Coral Box D700 DC-skummare
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Ryggradslöst!
 • Antal år inom sötvatten
  20
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  5%
 1. Alltså, det jag noterat med min gröna japansarco är att den verkar gilla lite mer näringsfattigt vatten. Men det har jag inte tänkt på när det gäller andra sarcos. Men i ditt fall tror jag helt enkelt det är normalt beteende, läderkoraller är kända för att göra så. Ibland när de drar ihop sig kan man se som en vaxliknande hinna som dom sedan släpper. OM dom fortsätter sura länge, typ en vecka så kanske du ska se över alla standardgrejer, typ vattenvärden, flöde och så. Men det ser likadant ut i naturen, när man dyker på ett rev med mycket sarcos är många helt öppna och många helt stängda.
 2. Det är ganska vanligt att mjukisar gör på det sättet du beskriver. Läderkoraller är kända för att dra ihop sig lite för att nästan "ömsa" skal. Jag har en grön Sarco och just den verkar dra ihop sig när jag har högre näringsvärden.
 3. 151-720 liter

  Min BTA tyckte det var lämpligt att dela sig i tre. En fick flytta till mitt nano. En flyttade clownerna in i. En satte sig på baksidan av min ena revpelare. Ingen av delarna tyckte att det var dags att passera en pump, vilket jag är mycket glad för
 4. 151-720 liter

  Min känsla är att det kommer komma en rejäl uppdatering framöver när de har mer data att utgå ifrån. Just nu känns det som dom har mätdatat och lite grafer men kan ännu inte dra så smarta slutsatser och ge mer än väldigt generella tips.
 5. 151-720 liter

  Kom hem till en trasig MP40:a efter julfirande på annan ort. Som tur är börjar man bli tillräckligt gammal för att ha reservdelar liggandes. Så det tog inte mer än 5 minuter så snurrade MP40:an så fint igen.
 6. 151-720 liter

  Fick svar på mitt första N-DOC test. Först får man välja om man har några problem eller om allt är bra. Sen får man tips om vad man ska göra. Typ dra ner på/öka kolkälla etc. Jag har inga problem. Det enda tipset jag fick var att jag skulle upp lite med KH och då fick man det dels i gram NaHCO3 per hundra liter samt Tritons CO3 vätska.
 7. Har du avrinning? Om inte så samlas det lätt en fet hinna på ytan.
 8. 151-720 liter

  Tack Stig! Ska försöka lokalisera en sådan då!
 9. 151-720 liter

  Karet tuffar på. Fick besked från Triton Lab att dom tagit emot mitt första N-doc test igår. Ska bli spännande att se resultatet på måndag. Har gjort 8 st ICP-OES tester under året och för mig har det varit värt varenda krona. Så smidigt och enkelt. Största och (egentligen enda) problemet just nu är att jag invaderats av röda plattmaskar. Har alltid en Sixline i karet av just denna anledning, men den verkar inte äta, eller åtminstone påverkas inte antalet plattmaskar nämnvärt. Funderar på om jag ska komplettera med en Gul gylta kanske? I värsta fall får jag be nån kompis i USA att skicka över ett paket Flatworm exit.
 10. Okej, det är ju fortfarande rejält lågt. 8 tycker jag du borde ligga på ungefär.
 11. KH ser väldigt konstigt ut?
 12. 151-720 liter

  Har varit lite väl varmt i akvariet sista tiden. Var uppe och nosade på 28 grader i vattnet, vilket jag inte gillar. Så jag byggde ihop en liten lösning med 2 st 12cm datorfläktar, fult som stryk, men effektivt. Sänkte tempen med ca 3 grader vilket t.o.m aktiverade värmaren. Nu verkar jag nått någon slags jämnvikt och har 26,1 grader i akvariet med en rumstemperatur på mellan 27-28 grader. Fläktarna sitter på Apexen, så jag kan styra dom om jag vill, men just nu går dom hela tiden. Längre fram när det blir lite lägre temp kan jag tänka mig att dom får stängas av på natten. Tills nästa år ska jag se till att investera i ett litet portabelt AC-agg som jag kan plocka fram över sommaren.
 13. Personligen tror jag att det där med att chaeton ska tumla runt är lite överdrivet. Så länge man har en ok lampa ska det funka bra ändå. Desto viktigare är nog dina andra parametrar. Vad har du för kaliumvärde? Vad har du för Nitrat och Fostat? Temp? Har du skickat in vattenprover till nån ICP-OES? Kan vara läge att kolla ditt vatten.
 14. stora rev

  Nico, jag tror, efter att ha varit på besök och faktiskt sett hela ditt system inkl. uterum, att du ska skaffa en luft/luft värmepump med kyla. Fördelen med en sådan är att du kommer ha ett behagligt och torrt klimat i uterummet året om. Varmt och torrt på vintern och kallt och torrt på sommaren. Detta kommer lösa värmeproblemen i akvariet också. Du hittar en bra värmepump för under 10.000 kr. Ska du ha en kylare till ditt stora akvarium så kostar den nog 6-7 tusen i varje fall och den kommer värma uterummet ytterligare vilket kommer ge mer problem. Om du vill kan jag bygga en fläktlösning åt dig som du kan ha tillfälligt för att sänka tempen i akvariet. Byggde en själv (som jag styr med Apex) till mitt kar som sänkte temp med 3 grader.