Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Maglofster

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  3 388
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  7

Anseende bland gemenskapen

933 Excellent

Om Maglofster

 • Födelsedag 1975-05-12

Profilinformation

 • Förnamn
  Magnus
 • Stad
  Stockholm
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-08-25
 • Antal år inom saltvatten
  3
 • Akvarievolym
  350 liter
 • Akvarietillverkare
  Schuran customs
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  LED / T5
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Coral Box D700 DC-skummare
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Ryggradslöst!
 • Antal år inom sötvatten
  20
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  5%
 1. Okej, det är ju fortfarande rejält lågt. 8 tycker jag du borde ligga på ungefär.
 2. KH ser väldigt konstigt ut?
 3. 151-720 liter

  Har varit lite väl varmt i akvariet sista tiden. Var uppe och nosade på 28 grader i vattnet, vilket jag inte gillar. Så jag byggde ihop en liten lösning med 2 st 12cm datorfläktar, fult som stryk, men effektivt. Sänkte tempen med ca 3 grader vilket t.o.m aktiverade värmaren. Nu verkar jag nått någon slags jämnvikt och har 26,1 grader i akvariet med en rumstemperatur på mellan 27-28 grader. Fläktarna sitter på Apexen, så jag kan styra dom om jag vill, men just nu går dom hela tiden. Längre fram när det blir lite lägre temp kan jag tänka mig att dom får stängas av på natten. Tills nästa år ska jag se till att investera i ett litet portabelt AC-agg som jag kan plocka fram över sommaren.
 4. Personligen tror jag att det där med att chaeton ska tumla runt är lite överdrivet. Så länge man har en ok lampa ska det funka bra ändå. Desto viktigare är nog dina andra parametrar. Vad har du för kaliumvärde? Vad har du för Nitrat och Fostat? Temp? Har du skickat in vattenprover till nån ICP-OES? Kan vara läge att kolla ditt vatten.
 5. stora rev

  Nico, jag tror, efter att ha varit på besök och faktiskt sett hela ditt system inkl. uterum, att du ska skaffa en luft/luft värmepump med kyla. Fördelen med en sådan är att du kommer ha ett behagligt och torrt klimat i uterummet året om. Varmt och torrt på vintern och kallt och torrt på sommaren. Detta kommer lösa värmeproblemen i akvariet också. Du hittar en bra värmepump för under 10.000 kr. Ska du ha en kylare till ditt stora akvarium så kostar den nog 6-7 tusen i varje fall och den kommer värma uterummet ytterligare vilket kommer ge mer problem. Om du vill kan jag bygga en fläktlösning åt dig som du kan ha tillfälligt för att sänka tempen i akvariet. Byggde en själv (som jag styr med Apex) till mitt kar som sänkte temp med 3 grader.
 6. Helt normalt!
 7. Bumpar denna tråd. Skulle gärna se lite vilka Gorgonior ni lyckas med!
 8. Kör också matning med det och har noterat att jag fått ganska mycket svampar. Hade inte gjort den kopplingen dock. Intressant om det kan vara en del av framgången (gillar svampdjur).
 9. Jag har sett massor i Indonesien, också på ganska grunda djup blandat med acropora. Sen ser man ju dom även på 40 meter såklart.
 10. stora rev

  Tycker du borde dra igång algreaktorn nu. Kalkreaktorn kan du ju vänta med lite. Jag har massor med fin Chaeto till dig.
 11. 151-720 liter

  Gjorde ett sista vattenbyte i morse. Räknade lite på det och jag har nog faktiskt bytt 300 liter totalt, så 4 x 25% blev det. Tog proverna 20 minuter efter sista vattenbytet. Hoppas att otrevligheterna är nere på ok nivåer. Så får vi se om kisel kommer fortsätta öka igen eller om konstgjorda stenen släpper mindre nu.
 12. 151-720 liter

  Ja, ska bli spännande att se resultatet från nästa Triton test. Triton rekommenderade 6 X 15% vattenbyten. Jag har gjort 3 X 20% nu och ska göra ett till 20% imorrn. Sen skickar jag in ett test för att se hur det står till.
 13. 151-720 liter

  Jahopp.. Revet (det börjar bli ett rev nu) rullar på bra. Har gjort ett första vattenbyte då Tritons senaste test säger att Lithium, Vanadium, Koppar och Kisel är höga. Kisel har ökat stadigt hela tiden, funderar på om det kan läcka från min konstgjorda sten? I vilket fall som helst har jag bra tillväxt och allt levande verkar må bra. Skördade 50% av mina chaetoalger i reaktorn idag. Inser att detta är totalt ointressant, men använder denna tråd om en logg. För övrigt är jag SJUKT imponerad av min Nyos 160.
 14. stora rev

  Sitter och planerar lite bra automatiseringar. Det kommer bli riktigt häftigt när allt är programmerat.
 15. Alltså, om man främst byter vatten för att få bort nitrat och fosfat får man byta väldigt mycket och väldigt ofta för att det ska få någon effekt och stabila näringsvärden kan man ju glömma eftersom det kommer gå upp och ner hela tiden. Däremot om man bara har fisk och mjukisar så fungerar det ju bra för att tillsätta macro och spårämnen via vattenbyten.