Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Maglofster

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  3 313
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  7

Anseende bland gemenskapen

886 Excellent

Om Maglofster

 • Födelsedag 1975-05-12

Profilinformation

 • Förnamn
  Magnus
 • Stad
  Stockholm
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-08-25
 • Antal år inom saltvatten
  3
 • Akvarievolym
  350 liter
 • Akvarietillverkare
  Schuran customs
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  LED / T5
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Coral Box D700 DC-skummare
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Ryggradslöst!
 • Antal år inom sötvatten
  20
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  5%
 1. 151-720 liter

  Jahopp. Kan konstatera att jag numer har ett PH som ligger mellan 8.2 och 8.3 under hela dygnet. Så min CO2 skrubbning verkar göra susen tillsammans med omvänd ljusperiod på algreaktorn. Kul!
 2. Ja, och självklart lägre fosfat än min Hanna ULR.
 3. Jag fick svar från mitt första ICP hos Triton nu i veckan som var. Låga nivåer av Aluminium Låga nivåer av Bly För högt Lithium För högt Molybdenum Något förhöjt Zink Jag startade upp med RO/DI vatten med Vertex bästa anläggning, kompletterad med ett Aqua Light silikatfilter. Lät anläggningen gå 100 liter vatten rakt ner i avloppet innan jag började fylla akvariet. Salt är RedSea Coral Pro. Som sten körde jag Carib Sea Life Rock, väl avsköljd. Sand är Natures ocean, Black beach sand. Alla komponenter var väl rengjorda innan jag startade upp karet. Jag körade också Red Seas startprogram inkl. Nopox. Men kör inte Nopox nu efter startprogrammet. Det var max 10 cl Nopox i uppstartskittet. Jag har nu bytt 150 liter vatten och ska fortsätta byta igenom karet ordentligt, vilket jag ändå tänkt göra när uppstarten var genomförd. Ska köra en analys till om nån vecka. Ska bli intressant vad som kvarstår. Undrar också var dessa olika ämnen kommer ifrån.
 4. Vi kör dom här. Funkar bra på några meters håll. http://www.halcyon.net/en/products/lighting-systems/explorer-primary-lights Nej, bränningar / dyningar. Man använder reefhook för att säkra sig tillfälligt under korta stunder. Men en vanlig stålpointer funkar också i de flesta fall. Kanske inget jag rekommenderar för oerfarna dykare med mindre än 100 dyk. Men finns mycket kul att se och är en ganska härlig känsla.
 5. 151-720 liter

  Det är ett jädra party i min algreaktor. Nån form av poddar tror jag? Men känner inte igen denna sen tidigare.
 6. Ja, men jag kände att 700 kr för en extra fallback ifall Apexen skulle gå sönder var befogat. Rent allmänt tycker jag att vi ibland är för dåliga på att ha redundans. Exempelvis ha en extra returpump liggandes.
 7. Precis. Det var så jag gjorde
 8. Kan säga att min Twin controller visade ca 1 grad för lite.
 9. Haha, Mitt resonemang gick lite i stil med: 1. Alltid två värmare. Om en går sönder så klarar den andra att hålla värmen på en ok nivå. Totalt 600 kr. 2. Twin controller för att kontrollera värmarna. Twin controllern hat två uttag, men bara det ena är för värme, den kan i det andra uttaget även kontrollera en fläkt. Dessutom får jag en liten tempdisplay i sumpskåpet. Så den är värd sin slant på 700 kr. 3. En Apex skulle jag ha ändå, så att då använda den som extra säkerhet var självklart.
 10. Jag kör en sådan Aqua medic Twin controller. Två titanvärmare. Dessutom har jag en extra säkerhet iom att strömmen till Twin-controllern bryts av min Apex om den tycker det ändå är för varmt. För att verkligen ta det till absurdum har sedan jag kalibrerat min Apex med hjälp av en yrkestermometer som i sin tur var kalibrerad på verkstad (har tillgång till en del grejer genom jobbet).
 11. Jag gillar denna:
 12. +1 på den
 13. Jag tycker @Lasse har ett bra exempel på hur man kan kombinera smart teknik, tillsatser etc. med ett väldigt fint och allt annat än sterilt akvarium.
 14. Av någon anledning så tycker jag man ser mindre rosa och röda kalkalger på grunda rev med sandbotten, alltså typ 5-9 meter, det kan jag hålla med om. Därefter är det ofta som en explosion av färg (ja, om du har med dig lampan). Väggdyk däremot är det fullt med kalkalger direkt redan vid ytan. Sen var det iaf för mig som nybörjare att man helst inte låg så nära revet p.g.a inte helt hundra koll på avvägningen, hellre lite längre bort för att inte riskera att förstöra korallerna. När man sedan fick lite bättre kontroll på sig själv och köpte egen utrustning, typ slippa BCD och köra med en riktig vinge etc. ja, då var det som om en ny värld öppnades och man såg en massa saker man inte sett på avstånd. Jag tog PPB-kursen på PADI, när jag gjort kanske 40 dyk och för en akvarienörd / macronörd så var det riktigt bra. Helt plötsligt var man så nära man ville vara. Dyka i bränningar är kul! Det finns massor med härligt djurliv att studera. Ta med en reefhook bara.
 15. Om du vill tro att det inte finns speciellt mycket kalkalger på reven runt om i världen och att grå sten utan kalkalger är normen, så tyck det. Om du vill basera din åsikt på ?-antal dyk i Röda havet och lite bilder du plockat från Internet, gör det. Min åsikt är fortfarande att det är fullt naturligt med mycket kalkalger på stenen (precis som syns i första posten i denna tråd och på mina bilder) och att ett friskt rev har massor av olika kalkalger överallt, eftersom revet går sönder utan kalkalgerna (det finns ju inte så mycket revcement naturligt på ett rev så att säga). Sen att det är större diversitet i havet och inte lika polerat som i ett akvarium, ja det får vi nog leva med. Lite trevlig läsning vidare: https://en.wikipedia.org/wiki/Porolithon https://scripps.ucsd.edu/labs/coralreefecology/coralline-algae-the-unsung-architects-of-coral-reefs/ https://reefbuilders.com/2017/01/26/coralline-algae-the-best-ways-to-grow-it/ http://www.saltwateraquariumblog.com/coralline-algae/