Jump to content

Dimorb

Medlem
 • Content Count

  4245
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by Dimorb

 1. Dimorb

  Köpa lantanklorid?! - var?

  tack för info. Mitt mål är att eliminera reaktorerna och kör lantanklorid i kombo med clarisea filter. Bör ju gå det..
 2. Önskar å köpa ren lantanklorid för att blanda lösning efter egen koncentration. Men vart köper man det? Säljs det fritt eller må man söka om tillåtelse? Om man köper i butik från t.ex. ebay/usa där de använder det friskt - hur vet jag då koncentrationen? Köps "ren" lantanklorid som pulver eller lösning? Tacksam för svar.
 3. Dimorb

  Köpa lantanklorid?! - var?

  Är detta samma? https://www.ebay.com/itm/Natural-Chemistry-INC-1040120-SeaKlear-Quart-PhosKlear-4000-Dual/123719266763?_trkparms=aid%3D1110001%26algo%3DSPLICE.SIM%26ao%3D2%26asc%3D40719%26meid%3Daf10b96aed304a5c9f7bfdf88a4afcbf%26pid%3D100623%26rk%3D4%26rkt%3D6%26sd%3D131589686570%26itm%3D123719266763%26pmt%3D0%26noa%3D1%26pg%3D2047675&_trksid=p2047675.c100623.m-1 Halva priset.. men hur vet jag vilken kvalitet det är? Allting heter ju seaKlear.
 4. Dimorb

  Köpa lantanklorid?! - var?

  Har du någon uträkning på hur mycket den koncentrationen tar upp? Hur mycket räcker en sådan flaska till? Vilka värden har du/sänker du till? Över hur lång tid? Jag har alltid kört rowa men när man förbrukar uppemot 100 kg/år så kostar det lite fläsk. Vill tro att lantanklorid blir billigare. Hade tänkt köra det genom ett eller två clarisea filter för å filtrera ut.. är de finmaskiga nog tror du?
 5. Dimorb

  GHL Conductivity Prove - sönder/läckage?

  Ja den var bara i knappt 5 minuter.. om ens det. Checkar med ICP.
 6. Lyckades ju krossa spetsen på min saltprobe. Är det något inuti som absolut inte skall i akvariet eller är det bara glas och så de metallplattorna som sitter inuti glaset? Bägge "plattorna är intakta så skadan är bara på spetsen och så har proben ett brott så att en av plattorna hänger löst i tråden. Vill bara checka så de inte innehåller något som är absolut nono å få i akvariet. Tacksam för svar. @Lasse
 7. Dimorb

  GHL Conductivity Prove - sönder/läckage?

  Den är inte kvar. Jag har tagit ut den. Det jag tänkte på var i den situationen då den gick sönder. Om det kunde ha kommit något ut från den ner i akvariet innan jag tog den ut. Men plattorna satt kvar så tråden som håller dem var intakt. Så ifall det inte är något annat som kan riskera att läcka ut från dem så är det troligtvis i ordning
 8. Dimorb

  Live Rock Enhance

  Bor i Norge.
 9. Jag har ett ledigt pumphuvud på min doser 2.0 som jag önskar skall fördela kolkälla till 2 nitratfilter som är identiska i storlek och uppbyggnad. Istället för att köpa ytterligare en pump kan jag på något sätt klara av att få till så att jag kan dosera så att hälften av kolkällan går i filter A och andra halvan i filter B?? Tänker om det hade varit möjligt att höja dosen till det dubbla och så få delt den dosen mellan filtren med en enkel koppling eller liknande.. Någon som har sett något sådant?
 10. Dimorb

  GHL Conductivity Prove - sönder/läckage?

  Men plattorna satt kvar även om glaset var av så räknar med att tråden också var hel.
 11. Dimorb

  Drömmer om lps akvarium

  Gör så. Finns mycket å läsa på guiden här men också en massa på andra utländska forum. En fördel med forum är att du kan se historik bak informationen - mycket bättre än facebook där det sista som postats ofta blir "lag". Ingen fara. Skulle det vara något annat så ta kontakt.
 12. Dimorb

  Drömmer om lps akvarium

  De flesta lps'er har ungefär samma krav på vattenkvalitet men det är stor skillnad i andra faktorer så som risk för skador och kompabilitet med andra djur. Om du väljer lps'er som har fristående polyper så kan man alltid enkelt klippa av skadade delar och sjuka polyper samtidigt kan de dra in polyperna individuellt och därmed reagera på hot, skador och liknande individuellt. Exempel på sådana koraller kan vara: Dunxan axifuga, Euphyllia para-anchora, Euphyllia para-divisa, Caulestrea curvata, caulestrea furcata, acanthastrea sp med flera. I andra hand är lps'er med tunnare vävnad - alltså de som inte blåser upp sig så mycket utan mer sprider sig över underlaget - en klar fördel. Den typen av koraller skadas inte av spetsiga saker eller "stick" som andra lps'er som blåser upp sig och kan bli punkterade av vassa ting eller elaka fiskar som gärna äter på det köttiga. Exempel på sådana koraller kan vara: Fungia sp, Favites sp, Favia sp, Goniastrea sp, platygyra sp, oxypora sp med flera.. Så har du de lps'erna som gärna fyller sig upp och blir betydligt större när de trivs. De korallerna är ofta väldigt fina men de riskerar alltid skador p.g.a. att de är känsliga för hantering och för att få "hål" på sin vävnad. Exempel på sådana koraller kan vara: Acanthophyllia, Cynarina, Catalaphyllia, Trachyphyllia, Du har också liknande koraller som har tjockare vävnad och som därför tål lite mer. Ett sådant exempel kan vara lobophyllia. Det finns ju oändligt med spännande lps'er och man skall reflektera lite innan man startar för å bestämma sig för vilken typ man vill ha och om de är kompatibla i det utrymmet som du kan erbjuda. Vissa av dem jag skrev ovan kan mer eller mindre ligga på varandra medan andra kommer att bränna varandra om de står för nära varandra. För en del arter kan det vara 15 cm mellan korallerna och de slåss ändå. Jag blandar namnen runt omkring nu för orkar inte skriva ut allt men om ett namn följs av sp. så innebär det att det är en odefinerad art - så som jag har skrivit innebär det då att det finns flera sorter av dem.
 13. Dimorb

  Hållbarhet osmosvatten

  Det fylls upp och tappas ner med jämna mellanrum. Vanligtvis var 10 dag. Men denna gången var vattnet äldre och jag var lite orolig.
 14. Dimorb

  Hållbarhet osmosvatten

  Har försökt söka på forumet för räknar med att svaret finns här men sökmotorn ger inte så bra filtrering som jag minns det. Kanske den är förändrad? I vilket fall som helst så undrar jag hur länge man kan förvänta sig att osmosvatten håller god kvalitet om det förvaras i ett helt tomt/rent akvarium? Jag fyller ofta upp 240 liter i min reserv men fyller bara på 70 liter åt gången i min osmosdel utav sumpen. Kan osmosvattnet stå utan direkt ljus och cirkulation i ett öppet akvarium länge eller är det begränsad hållbarhet? Den sista delen av vattnet blir ståendes i 20-30 dagar eftersom det ofta går 10 dagar innan jag fyller upp osmosdelen i sumpen.
 15. Dimorb

  Romans Balling Forte Plus

  Tar ofta helt nytt osmosvatten och kör det ut så det är ljummet.
 16. Dimorb

  Romans Balling Forte Plus

  Använder mig av det receptet som är 7x starkare än traditionell balling. Läser receptet som att man skall fylla dunken med vatten, tillsätta kemikalier och så efter fylla upp till en liter. För mig som blandar 9 liter åt gången blir det då till exempel följande. KH-DUNKEN 128 gram Natriumkarbonat x 9 = 1152 gram natriumkarbonat 82 gram natriumvätekarbonat x 9 = 738 gram natriumvätekarbonat osv... När jag blandar enligt följande process: fyller på dunken med 7 liter osmosvatten, häller i saltet och efterfyller upp till 9 liters strecket så får jag aldrig allting till att gå i lösning. Det blir alltid klumpar och sediment i botten. Gör jag något galet? Borde jag fylla i 9 liter vatten först å så tillsätta kemikalierna efteråt? Det känns inte riktigt för då blir alla lösningarna i olika stora i volym.
 17. Dimorb

  Drömmer om lps akvarium

  En av de viktigaste tingen - läsa på före beslut. Har inte varit där på ett tag men ser att de flesta i Sverige menar på att de håller samma fina kvalitet på service och utbud som de gjorde i tidigare lokaler - kanske till och med bättre. Mina erfarenheter säger mig i alla fall att de är väldigt service minded och inte nödvändigtvis för att kränga en eller två prylar utan för att få behålla dig som kunde över lång tid - och det är en bra hållning för då blir det goda råd och goda affärer. Smart. Då blir arbetet mindre men fröjden stor.
 18. Dimorb

  Drömmer om lps akvarium

  Hej igen. Inkörningsprocessen för akvariet är densamma oavsett vilka koraller du önskar att starta med. Det är en del känsligare sps koraller som kan ställa krav på en lite längre och annorlunda mognadsgrad utav akvariet men de flesta koraller är klara för att hoppa i vattnet när akvariet är klart för invånare. Men inkörningsprocessen är en egen del och den kommer före själva hobbyn där man kan bränna pengar på fisk och koraller. Om du tar det i fel ordning och köper koraller före akvariet är klart så kommer du få betala för det och det blir stora hål i plånboken. Av lps'er finns det de som är väldigt lätta och helt upp till tidskrävande som ungar i flock. Har ingen egen erfarenhet av maxspect men det finns många som har så det går nog fint å läsa recensioner på nätet. Jag själv kör T5 för jag tycker det är behagligare och ger bättre spridning även om det finns fler möjligheter till inställningar osv med LED's. Den nakna sanningen är nog att en kombination är att föredra som "bäst" alternativ. Men plånboken styr belysningen. Du kan får väldigt billiga budgetlampor på ebay eller begagnat eller så kan du köra hela budgeten på någon rolls royce lampa och leva på vatten och vatten i några månader. Vilken deltec är det du skall ha? Allt för stor skummare till akvarium fyller inte någon extra positiv funktion. Det kan ge vissa fördelar med något större skummare men om det är extremt väl tilltaget så är det ofta bara extra pengar ut. Osmos är inte nödvändigt för alla men det eliminerar helt klart en massa möjliga felområden och problem på ett skonsamt sätt. Jag skulle aldrig någonsin köra kar utan osmos. Du må ha lite fisk för att få till inkörning och en god balans men om korallerna är det som är viktigast så är det inte något problem att ha mindre antal fisk.
 19. Dimorb

  Drömmer om lps akvarium

  Hej och välkommen in i hobbyn. Alla "kategorier" av koraller har mer eller mindre svåra koraller. Du finner olika svårighetsgrader bland alla indelningar av koraller men generellt är mjuka koraller mer tacksamma och inte så krävande med vattenkvalitet. Men detsamma kan sägas om lps koraller. Finns otroligt många lps'er som tillåter att akvaristen gör lite misstag och att man har sämre vatten så länge förändringarna inte går för hastigt till. Jag har ett lite större akvarium med nästan uteslutande lps. Det är ett medvetet val för att de är mer tåliga för sämre vatten och de behåller likväl färg enklare än mer krävande stenkoraller. Lps'er behöver inte mycket mer än behaglig cirkulation och belysning - det är andra faktorer som fisk och skötselrutiner som avgör om du behöver mer utrustning. Men på listan över det som är tacksamt att ha kommer osmos och skummare. Jag bor garanterat långt bort men hjälper gärna till om du har något du vill fråga om. Till dina frågor: Lps'er behöver - belysning och cirkulation, det är plus med skummare och osmos - lite som en försäkring för att garantera ett bättre resultat. Lps'er är inte svårare än någonting annat, egentligen är det inte allt för många aktuella arter som har extrema krav på skötsel men de har olika krav på andra akvarieinvånare och på hur mycket pengar du tänker använda på utrustning osv.. Det är enklast att välja en inriktning för korallerna konkurrerar mellan sig om olika saker och koraller som tillhör samma "kategori" tenderar till att vara med överseende och tillåtande när det gäller att stå när varandra och tillåta andra koraller. mvh Andre.
 20. Dimorb

  Romans Balling Forte Plus

  allt på en gång. Tar så lång tid att få det klart annars. Trodde inte det hade något med lösligheten å göra.
 21. Dimorb

  Romans Balling Forte Plus

  Ok. Så då har jag gjort riktigt i processen: Först vatten, så kemikalier och så fylla upp. Kan ha max 7 liter vätska i flaskorna före kemikalierna för efter jag lägger i kemikalierna flyttar sig vattennivån uppåt och blir ruskigt nära 9 liters linjen. Efterfyller bara med några dl-halv liter som mest. Men då har jag förstått det riktigt. Om man skulle gjort så att man fyller 9 liter först så blir ju alla lösningarna olika stora och då får man inte till att dosera samma mängd från alla flaskorna utan att det blir "skevt" och olika mellanrum före man måste blanda nytt.
 22. Dimorb

  Romans Balling Forte Plus

  Kemikalierna tar olika stor plats i lösningarna så om jag häller i dem efter att jag har mätt upp 9 liter så blir volymen på lösningarna olika stora och då räcker de inte lika länge om man doserar likt från dem. Räknar med att det är som vanlig balling och att man skall dosera lika stora volymer från alla 4 dunkarna i receptet. Men är det någon som vet med säkerhet?
 23. Dimorb

  Hållbarhet osmosvatten

  Det används bara som osmosvatten för att efterfylla avdustningen.
 24. Tack för svar. Det är inte p.g.a. näringsbrist jag matar dem. Jag tänkte testa å ge blekta koraller en bättre chans till återhämtning genom att servera dem druvsocker men de responderar ingenting på å vara i vatten med druvsocker - kanske det är för svag lösning? 2 matskedar/liter? Jag använder ATI ICP regelbundet - var 14de dag - och det kommer alltid tillbaka med 92-97% alltså väldigt stabilt och bra. Blekningen av enskilda koraller har kommit efter ferie när jag sänkte fosfat lite för fort. Jag kör kolfiltrering.
 25. Har några lps som sliter lite och några som inte sliter alls. Har testat att ha dem i sockerbad både med druvsocker och med fruktsocker men det ger absolut ingen effekt. Vad gör jag då för fel? Har använt 2 matskedar socker på en liter. Några erfarenheter? Använder druvsocker framställt från majs, potatis och vete.
×