Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Dimorb

Medlem
 • Antal inlägg

  3 890
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  1

Allt postat av Dimorb

 1. Finns det något form av batteri/back up system till GHL sina produkter som kan driva pumpar vid strömavbrott? Om nej, vad kan man köpa för universalt som kan kopplas på t.ex. tunzepumpar och liknande?
 2. Tack. Det är så jag kör matarpumpen nu. Den står på kontinuerligt på cyklisk timer. 4 sek off och 6 sekunder på. Till refugiumet använder jag en "standard" timer men den är låst till 1 minuters intervaller. Då kan jag använda den cykliska till interncirkulationen också och så får jag testa mig fram. Troligtvis startar jag med 6 timmar på och 20 sekunder off tänker jag så ser vi vad det gör med utvärdet. Vaknade i dag till ett redox på -109 och då har det stigit från -355. Slår på/av pumpen och nu är det på -150 och sjunker fortsatt. Trodde det var något fel med att matarröret för kolkällan satt för långt in i recirkulationsröret så tog det loss och fäste om det igen. Fungerade en kort stund men så tillbaka till samma problem. Har du varit med om detta tidigare? Det är precis som att kolkällan inte kommer in i filtret och när jag drar ut/sätter i pumpen igen så kommer det en lite större portion med kolkälla och filtret återställer sig. Och en annan sak.. tror du att pumpen kan ta skada av att man slår den av/på så ofta? Den är väl egentligen byggd för å stå på hela tiden.
 3. Kan väl egentligen inte kalla det backspoling men jag stoppar min pump som styr det interna flödet till mitt nitratfilter och slår på den igen. Det ger en väldig skillnad i redoxvärdet så det verkar som att någonting "sätter igen" filtret och att stoppa/starta hjälper på med att få det loss igen. Någon mer som har upplevt detta? Kan pumpen ta skada av att slå på av säg 2-4 gånger/dygn? @Lasse om jag önskar å ställa in det på profiluxen hur går man då tillväga för att ha det enkelt?
 4. Skall pröva bägge. Men i första exemplet med timer.. vilken typ av timer använder du då? I mitt PC program är vanlig timer begränsad till 1 min så det går inte å ställa in på sekunder.. tror du inte det blir lång tid å låta den stå i en minut?
 5. Ja den är helt själv. Har en A. lineatus och en wrasser i ett annat karantänsakvarium men den är så aggressiv så jag är lite nervös för å stoppa ner den där.
 6. Fattar inte vad som har hänt med min A. olivaceus. Den har varit i akvariet från 4-5 cm storlek och är nu cirka 25 cm. Den gick i ett 2000 liters som är 3 meter långt. En dag slutade den bara äta. Den tar INGET foder och i det stora akvariet blev den helt apatisk. Simmade och ställde sig mellan stenen och bara simmade på samma plats. På kvällstid när de fiskarna som sover på de platserna kommer för å lägga sig så simmade den ut i det öppna vattnet och höll sig antingen högst upp i höger hörna eller längst ner i vänster hörna. Ingen annan plats. När den hade hållt på i 1 månads tid tog jag ut den och flyttade den över till karantän. Har därefter medicinerat mot olika typer av mask och är nu inne på att den är tillbaka i en helt "ren" karantän med uv-c och inget annat. Fisken tar fortsatt inget foder men simmar lite mer aktivt runt. Men han verkar lite konstig för han kan ibland simma in i saker/väggen. Han reagerar om man tar honom med håv men det är inte svårt å ta honom. Inte som det var när han var ny i akvariet. Då var han omöjlig. Sista observationerna gjorde i dag och då ser jag lite trasiga fenor men framförallt ser han helt uttorkad ut runt munnen. Ser ut som att över läppen har torkat ut och dragit ihop sig så att man ser tänderna. Vad kan detta bero på? Vad kan man göra? Någon som vet? Kanske någon vet. eller marinbiolog som har en eller annan ide? @Lasse
 7. Kan man styra så att interncirkulationen slår av och på när redox sjunker under en viss gräns? Som det ser ut nu så sätter ingången till kolkällan igen och då stiger redox. När jag drar ut pumpen och sätter den i så sjunker redoxvärdet kraftigt och jag får rent vatten ut från filtret. Vet inte varför det blir så. Det går alltid ut vatten genom filtret så det är bara ingången till kolkällan som "korkar igen".
 8. satte fisken i karantän och den har gått där sedan dess. Den ser mycket bättre ut än tidigare men ser inte helt 100 ut än. Mitt bekymmer nu är att den inte äter i karantänen. Bör jag släppa den tillbaka till trots för att den inte är helt återställd? Har bytt vatten i det stora och stoppat doseringarna så vattnet bör nu vara ok.
 9. Kör ett system på 1800 liter och ett på 1000 liter.. slutat räkna.. viktigt å svara "jag vet inte" när någon frågar för annars tror de man är dum i huvudet.
 10. Hade en Chelmon rostratus som fick flytta ut från display akvariet när han började å tugga på en del koraller. Det var framförallt dyra acanthophyllior och cynarina som han tog död på och därav blev han satt i fängelse. I fängelset har vi mindre koraller och mestadels mjukt tillsammans med en 500 glasroser. Nu har han rensat allt av glasroser i fängelset och jag funderar på om jag skall ge honom en ny chans att rensa i display akvariet. Vad tror ni? Kan han ha fått försmak för glasroser kontra korallerna eller är det lönlöst att ens försöka igen? Vad är era erfarenheter med en fisk som gått på koraller.. kan den sluta/bli upplärd till något annat?
 11. I displayakvariet åt den på koraller före den smakade på glasroser överhuvudtaget. I det andra akvariet har den ätit 500+ glasroser och inte rört någon korall. Men det är ju andra sorters koraller. Jag är osäker på om jag vågar stoppa ner den i displayakvariet igen men samtidigt sugen på att pröva för nu verkar den ju helt klart ha fått smak för glasroser.
 12. Ja du det är inte lätt å säg. Den äter ju inte alla koraller för den går med koraller nu också. Det verkar som att den föredrog en del av de korallerna som var i mitt kar men när den kom i det andra villa han hellre ha glasroser. Så funderar på om jag borde chansa en gång till och ge honom en chans.
 13. Mätte i dag och har allt för låg salthalt efter sista vattenbytet. Har nu 1,022 och vill höja till 1,024 Hur räknar jag ut hur mycket salt som skall i när akvariet är på 1970 liter (cirka 1800 utan sten/inredning)? Kan man lösa salt i en hink och så dosera ut det över dygnet i t.ex. överrinningen?
 14. Tänkte på å byta ut vattnet i akvariet. Källan är ballingen Ja det ingår en viss mängd med metaller och spårämnen i ballingen. Utöver magnesium, kalcium och karbonater är det inblandat en del annat. Jag har säkert över doserat genom att räkna fel på den totala vattenvolymen över lång tid. Må korrigera genom vattenbyte och så kör några månader utan å tillsätta något extra.
 15. Hur stark lösning av väteperoxid?
 16. Hej. Har sökt men finner inte någon post med följande. Hur är formeln för att beräkna hur stor del av en vattenvolym som byts bort med upprepade vattenbyten? t.ex. jag har 2000 liter vatten och byter 250 liter var gång i tre omgångar med några dagars mellanrum mellan varje vattenbyte. Hur många liter/procent av de ursprungliga 2000 literna är utbytta efter de tre vattenbytena? Hur många vattenbyten krävs innan man är nere på att vattnet består av 20% av det ursprungliga vattnet? Hur många liter "nytt" akvarievatten byts ut genom att man byter både gammalt och nytt vatten från och med vattenbyte nr 2? @stigigemla @Lasse
 17. Tusen tack @Lasse Det liknar den jag satte upp.. Jag trodde något i stil med: Nytt vatten/total volym + (Nytt vatten/total volym x (1-Nytt vatten/total volym)) + (Nytt vatten/total volym x (1-Nytt vatten/total volym)(1-Nytt vatten/total volym))) Osv...
 18. Jag märkte att korallerna inte mådde så bra så drog ner kraftigt på väteperoxiden. Ser bättre ut efter det. Ja det är helt separat vatten men fisken gör likväl konstiga "ryck".. den äter verkar det som. Får se om den återställer sig. Beställer Triton så snabbt som möjligt. Om jag inte får tag i det inom en snar framtid kommer det fungera (till viss del) med vattenbyte? Det tar minst en vecka innan jag kan få tag på något preparat så min tanke var 2 vattenbyten på cirka 240 liter inom loppet av 3 dagar. Det måste ju vara gott för något eller tror du det är för lite vattenbyte? Om man byter vatten mer regelbundet och samtidigt sänker mängden tungmetaller och liknande i ballingreceptet tror du då att saker återställer sig eller man blir inte av med tungmetallerna så enkelt?
 19. Nej de har inte gått längst. De har gått lika länge då alla stoppades i samtidigt. Det går många flera acanthurus i akvariet och flera i samma storlek. Ja det kan vara en faktor. Gillar inte seachem.. körde med något i karantänen ett tag men det gav skador på fiskarna. Planlägger för tätare vattenbyte.. 240 liter/gång och så korrigerar jag ner recepten lite så det inte är så mycket tungmetaller och spårämnen i ballingen. Måste köpa mig några tritontester.
 20. Tillägg: Jag kör med både väteperoxid och aktivt kol. Kan någon av dem hjälp med att ta upp/sönderdela överskott av tungmetaller i akvariet? @stigigemla
 21. Tack för svar Stig. Detta kanske är ett steg närmare lösningen känns det som. Följdfrågor. När jag tar ut fisken och sätter den i karantän tror du då det är för sent för den? Väldigt enkel å fånga i ett 2000 liters. Vet du om det är någon väg tillbaka från en sådan förgiftning? Varför blir inte alla fiskarna påverkade? Doserar kolkälla men bara in i nitratfiltret och ingenting i akvariet. 10 ml på 2000 liter vatten i dygnet. Har läst på den sidan du länkade till tidigare om en annan sak men inte sett den artikeln. De skriver om något medel man kan använda för att "hjälpa" fiskarna att återställ slemlagret.. vet du vad det är? Får bli inköp av en ICP test.. är det triton som är mest komplett eller fungerar det lika gott med ATI eller någon annan?
 22. Jag har den i karantän nu men vet inte om jag får tag på det medlet innan vi skall iväg i några dagar. Inte så stort utbud av den sortens ting i Norge.
 23. Hej Stig. Nej har inte gjort något test på Triton. Vad tänker du runt tungmetaller? Fisk-förgiftning? Inga koraller eller andra fiskar ser dåliga ut.