Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Dimorb

Medlem
 • Antal inlägg

  3 594
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  1

Allt postat av Dimorb

 1. Installerade 3 st i mitt akvarium i går och noterade då att pumparna spänns fast i fästet med hjälp av två skruvfästen som dras in i pumpen. Det är helt tydligt att de är av metall. Vilken metall är för mig okänt. I vilket fall som helst. Pumparna skall fungera till saltvatten enligt tillverkaren men vad är era erfarenheter? Startar Sicce voyager pumparna å rosta med tiden eller är det ett material som inte rostar i saltvatten?
 2. Kör på växtljus som är till för detta, 100 watt. Så det tränger igenom. När det växte bra så växte det lika mycket i botten som på toppen. Då tror jag kanske mer på att det är ett behov för att skörda. Men vet inte.
 3. Hur känsligt är chaeto för ändringar i vattenvärde? Har en avdelning i sumpen där jag har chaeto under ett LED-växtljus och det har alltid växt så det knakar till trots för att jag har många utblås i samma avdelning. Men på sista tiden har tillväxten stannat av och jag tror till och med att det dör delar av chaeto. Utblåsen som går i samma del av sumpen som chateon är vatten från kylaren, vatten från nitratreaktorn, dosering från doserpump (kh, ca och nacl-fritt salt). Vad är den troligaste orsaken till att det stoppar upp?
 4. Skummaren bestämde sig för att spruta ut vatten genom luftkanalerna. Har 2 SOFNOLIME filter kopplade på dem och utblåset till dem gick rakt ner i akvariet. Kan det orsaka något problem att SOFNOLIME'n har blivit blötlagd och så spolas vattnet tillbaka till akvariet? Vad bör jag i så fall göra för åtgärder? @Lasse
 5. Jag vet varför den gjorde så. Pumparna hade satt igen med alger.. De är konstruerade så att vattnet sugs in genom ett rör, luftröret går på i mitten på det röret och så går luft och vatten ut från pumpen i ett rör ovanför. När pumparna bar sig konstigt åt så var hela impellern full med alger och skit så räknar med att det var enklare för vattnet att komma ut genom luftslangen än att pressa sig igenom den skiten. Vet också varför det var så mycket alger (hade plockat ut refugium) så det var mycket löst i vattnet. Jag har placerat det så som du beskriver nu.. MEN det som är i akvariet är bra mycket dyrare än nytt golv så osäker.. men det kanske inte är så farligt.. beror kanske lite på hur många liter som går genom mediat? Det är ju ändå 2000 liter vatten i systemet.
 6. Ok. Men då har jag följande val.. Låta filtret stå inkopplade så som de gjorde fram tills det blev läckage eller koppla dem ovanför sumpen. Vid ett eventuellt läckage rinner då vattnet igenom median (sofnolime) och rakt ner i sumpen. Om det sker en olycka när jag inte är hemma så får jag fort några hunda liter på jobbet om jag använder den första lösningen. I den andra lösningen hamnar ju utfallet i akvariet. Vad skulle ni anse som det sämsta/bästa alternativet? Tänker ju att om det läcker på golvet så måste golvet läggas om.. täcks av försäkring men akvariet måste flyttas och en flytt riskerar djuren i akvariet. Om det läcker i akvariet/sumpen så kan jag få stora svängningar i vattenvärde och ta död på djuren i akvariet. Djuren i akvariet är mycket tid och pengar. Vad göra? Rekommendationer? @Lasse @BatmanGefle
 7. Någon som har erfarenhet med tropical 3-algae? Tyckte det lät bra: http://tropical.pl/tropical/product/3-algae-granulat Så köpte 10 liter men nu när maten är här tycker jag det känns så konstigt. Det väger nästan ingenting och det är hårt. Så hårt att det är svårt att smula sönder det mellan fingrarna. Tänker att det kanske inte är bra för fiskarnas mage om det är så hårt? Kanske har blivit lite blind då jag har matat med H2O soft sticks som är väldigt mjuka. Erfarenheter?
 8. jo men tror du inte det kan vara skadeligt för fiskarna om det är väldigt hårt när de sväljer det? Det är ganska skarpa kanter på maten. Inte direkt naturligt å äta något så hårt eller skarpt.
 9. Har en IKS som ger 4,5 liter/timme men ser att det är för lite för storleken på mitt filter. Någon som har förslag på en matarpump som är lite kraftigare? mvh Andre
 10. Jag testade å stänga av skummarpumparna (både luft och vatten i olika omgångar och kombinationer) och det kom fortfarande ut vatten. Gjorde så att jag demonterade skummarpumparna och monterade dem igjen så nu fungerar det. Men jag är tveksam till att placera CO2 scrubbern utanför akvariet nu när jag vet att detta kan ske. Hålen i skummarkoppen är helt öppna så luften kan gå ut den vägen och vattnet också. Filtren var satta lägre än skummarkoppen när vattnet gick ut så när det väl blev så att vattnet rann ut så gick det säkert vidare med hävert. Men jobbigt att inte veta om detta kan ske när som helst när man inte är hemma. Har aldrig råkat ut för det förr.. varken med denna skummaren eller med någon annan skummare. Det är en deltec 3070s
 11. Höll på att rengöra sumpen och fick hjälp av skummaren som helt plötsligt slutade att suga luft och sprutade ut vatten från de två luft insugen. Plockade isär pumparna och tog ut en del snäckor och alger som fastnat i impellern. Är väl troligtvis den anledningen till att det blev fel men hur kan det bli så att kanaler som skall suga IN luft pressar ut vatten? Är det för att pumpen som driver skummaren då är mycket starkare än luftpumparna som skall dra in luften? Så att vattnet tar bakvägen ut?
 12. Ingen som har en teoretisk förklaring till detta? Nu är jag ju orolig för att koppla på CO2 scrubbern igjen för om det händer att skummarpumparna går baklänges när jag inte är hemma och filtrena står utanför sumpen så blir det fort 300-400 liter på golvet. :/
 13. Chaeton är fortsatt grön men väldigt mycket mörkare i färgen än vad den normalt har varit och tillväxten har helt stannat. När jag tar upp chaeto som är längre ner så faller den bara sönder. Tidigare var den seg och livskraftig så man fick slita för att få isär trådarna. Något är det som inte stämmer. Vet inte om det kan bero på ökt flöde genom nitratfiltret. Det vattnet har ju väldigt lågt pH och kommer ju ut rakt i samma behållare som chaeton. Tidigare kom det ut i facket före men vattnet gick genom chaeton innan det kom till skummaren. Vad tror du @stigigemla ? Kan det vara så att Chaeton reagerar med kraftig död och dålig tillväxt på att pH blir för lågt i den sektionen? pH i akvarievattnet generellt är mellan 8,05-0,2 över dygnet.
 14. inget media följde med men det kom ut en del vatten som silades genom mediat.
 15. Det kan kanske vara anledningen då. Om chateon dör så höjs ju nitratvärdet ganska kraftigt i behållaren där chaeton befinner sig. Ond cirkel?
 16. Fattar inte vad som har hänt med min A. olivaceus. Den har varit i akvariet från 4-5 cm storlek och är nu cirka 25 cm. Den gick i ett 2000 liters som är 3 meter långt. En dag slutade den bara äta. Den tar INGET foder och i det stora akvariet blev den helt apatisk. Simmade och ställde sig mellan stenen och bara simmade på samma plats. På kvällstid när de fiskarna som sover på de platserna kommer för å lägga sig så simmade den ut i det öppna vattnet och höll sig antingen högst upp i höger hörna eller längst ner i vänster hörna. Ingen annan plats. När den hade hållt på i 1 månads tid tog jag ut den och flyttade den över till karantän. Har därefter medicinerat mot olika typer av mask och är nu inne på att den är tillbaka i en helt "ren" karantän med uv-c och inget annat. Fisken tar fortsatt inget foder men simmar lite mer aktivt runt. Men han verkar lite konstig för han kan ibland simma in i saker/väggen. Han reagerar om man tar honom med håv men det är inte svårt å ta honom. Inte som det var när han var ny i akvariet. Då var han omöjlig. Sista observationerna gjorde i dag och då ser jag lite trasiga fenor men framförallt ser han helt uttorkad ut runt munnen. Ser ut som att över läppen har torkat ut och dragit ihop sig så att man ser tänderna. Vad kan detta bero på? Vad kan man göra? Någon som vet? Kanske någon vet. eller marinbiolog som har en eller annan ide? @Lasse
 17. Ja det ser inte bättre ut. Den åt väldigt bra tidigare och var då tjock och fet. Men nu är det snart över 6 veckor sedan jag såg den ta något foder och den letar in mat i akvarierna. :/ Fisken har blivit mörkare och mörkare.. kan marina fiskar få bukvattensot? Hur uppstår det? Smittar det? Vad tror du om det med att den ser uttorkad ut runt munnen? Testade å dosera ett medel som skall hjälpa mot olika typer av maskar men verkar inte som att det har hjälpt något. Skall se på preparatet men tror som du skriver att det kanske är för sent.
 18. Jo men jag tänkte ha dem i foderautomat och fiskarna kastar i sig maten när den doserar. Tror inte granulaten hinner bli särskilt blöt. Rör knappt vattnet innan fisken tar det.
 19. Har fått plocka ut en del kirurger då de gav sig på en del lps:er. Normalt har jag bara haft erfarenhet av kirurger som har gått på enkla "foder"koraller och då är det acanthastrea och tracyphyllia som blir hårt utsatta. De korallerna blir gärna uppätna och fiskar som normalt inte är så farliga mot korallerna stämmer in i foderkvarnen och hjälper till med slakten. När de väl har börjat på den sortens koraller så är det ofta ett val mellan korallerna eller fisken. Men nu har jag ett annat dilemma. Har en A. lineatus som roar sig med att simma runt och bita av topparna utav enstaka lps:er. Han/hon har valt ut några enstaka koraller som återkommer i en ganska fast rutin och alltid med samma agenda. Simma bort till grön goniopora och bit av några "huvud" (tentakler/munn på polyperna) och spotta ut, simma vidare till lila goniopora och "sug" på polyperna så de drar in sig i korallen, simma vidare bort til de neongröna euphylliorna och bit av några utav "hammarna" (lämnar alla andra färger i fred, har 4 st olika) och så sist upp till Duncan och naffsa lite på de högra polyperna (lämnar de vänstra helt i fred).. Den rundan gör han flera gånger/dag. Han äter inte korallerna utan genomför bara denna rutinen. Förslag på vad han gör och hur jag kan vänja honom av vid det? Han är inte hungrig för han får konstant mat. Matar med nori och pellets från nyos. /Andre.
 20. Har nu konstaterat att det beror på fisk-personligheten.. och att specifika arter har lite mer "lätt" för att fall in i korallträsket. Har nu haft 8 olika kirurger som äter på koraller. Tar dem bara ut och ersätter dem med mindre exemplar som har ett bättre beteende.
 21. De kommer i lite större storlekar än 3-4 cm om du skall ha de fiskarna du har listat upp. Hybriden är ovanligare än ovanligast.. det är enkelt å få tag på rostratum och gemmatum men achilles hybrid med t.ex. nigricans är svårt. Har aldrig sett live och aldrig sett på listorna. C. flavicauda är inte heller någon vanlig fisk. Antar att du har insikt i priserna för dessa fiskarna och då bör du inse att en separat karantän är absolut bäst. Annars riskerar du allting 4x så mycket
 22. Vet inte vad som har skett. Har haft den sedan den var liten (3-4 cm) och nu är den 25 cm+. Den har alltid ätit som en häst men helt plötsligt stoppade det bara upp. Den äter ingenting utifrån det jag kan se och då matar jag med nori, nori med vitlök, fryst foder 3-4 olika sorter, pellets 3-4 olika sorter, reef paste och diverse foderringar. På dagarna simmar den undan och trycker bara under samma stenar/på samma plats. Simmar aldrig i det öppna. På nätterna kommer den fram och "sover" i cirklar och mönster som är de samma. Vet inte om det beror på att den blir bort tryckt av de andra kirurgerna på kvällen. Har inte sett några aggressioner mot den på dagtid. Fisken var riktigt fet innan den gick på hungerstrejk och nu är den tunn runt magen. Har gått utan att äta något i snart 3-4 veckor. Vad bör man pröva på att göra för att hjälpa den? Vad finns det för medler mot tarmparasiter och sjukdomar? Och hur troligt är det att det kan vara en tarmparasit eller något liknande när inga andra fiskar visa samma beteende och denna har varit med sedan akvariet startades. Tacksam för svar. Känns lite vemodigt att tappa en fisk man har haft så länge.
 23. Har läst någonstans att det finns ett "mått" på hur länge foder stannar/flyter i vattnet och det har naturligtvis sin fördel i att fiskarna kan ta längre tid på sig innan de äter upp all mat. Tänker att det kan vara bra till stimfisk som anthias och även för att minska på föroreningar när man matar mycket. Men vad kallas enheten och vilka foder/produkter uppges med den typen av data? Har läst det på några pellets men kommer inte ihåg vilka. Tacksam för förslag på all typ av foder som kan passa till anthias och stimm men helst då den typen som "svävar" längst. Tack.
 24. Ok. Ja på ett sätt så andas de ju in "dammet" som blir.. Skall se om jag får tag på något parasitmedel som kanske kan hjälpa. En annan sak.. fisken ser "torr" ut på läppen? Man ser liksom raden med tänder i övre käken. Precis som om han är uttorkad.
 25. Tack. Men varifrån har du fått att det tas upp från gälarna? Är det inte tabletter som fiskarna skall äta på?