Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Dimorb

Medlem
 • Antal inlägg

  3 740
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  1

Allt postat av Dimorb

 1. Är det någon som har kunskap om hur mycket man kan/bör dosera som max eller beror det helt på vilka djur man har i akvariet? Är olika djur olika känsliga för olika halter av väteperoxid? Har läst en rekommendation på 1 ml 3% väteperoxid per gallon (3,78 liter), 2ggr/dag (helst vid tidpunkter då ljuset är lågt) under 14 dagar som en kur mot cyano. För mig som doserar 12%-ig via oxydator i ett akvarium med cirka 1800 liter vatten innebär rekommendationen, om jag räknar rätt, 0,25 ml 12% väteperoxid per gallon, 2ggr/dag att jag kan dosera 1800/3,78*0,25*2= 238 ml/dygn. Kan det stämma? Det är ju i så fall den rekommenderade dosen för en kur mot cyano. Hur mycket mer/mindre bör/kan man gå när det gäller kontinuerlig dosering. Ni som kör med oxydator kan ni precisera hur mycket ni doserar, vilka effekter ni ser på och på vilka olika sorters djur och koraller ni ser det på? Just nu går det en flaska med 12% lösning på 3 veckor hos mig. Alltså cirka 1000/21= 47 ml/dygn. Det är ju en bra bit under det som rekommenderas som bekämpning mot cyano. Har inte sett någon effekt av den kontinuerliga doseringen än men körde lite lokal attack på något som liknade cyano/dino och sedan dess har en del koraller varit lite tjurig så försöker leta och reda i om det kan ha med väteperoxiden att göra. Tacksam för inspel.
 2. Ja men om man har den i sista facket med returpump och samtidigt kör kylare på 26,2 med en felmarginal på 0,1 så är det inte mycket temperaturskillnader. Det är klart det blir ju stora skillnader om en som har samma storlek på akvariet som mig rekommenderar 4 katalysatorer för han förbrukar bara si och så med väteperoxid och det beror på hans temp i akvariet och man inte vet om det. Viktigt att ha alla förutsättningarna före man kör på. Därför denna tråden är bra.. i alla fall för mig
 3. Nej samma här. För mig var det lite info att finna om funktionen överhuvudtaget och absolut inte sett några meningar om att det skulle kunna vara negativt, i alla fall inte före denna tråden kom igång. Jag avvaktar med 2 katalysatorer nu och tycker mig se en tydlig bättring hos vissa koraller. Skall låta det gå lite till och se om jag får igång tillväxt på de koraller som jag upplever har varit stilla. Om det inte sker eller det fortsätter negativt så tar jag bara ut den i en period. Kör med aktivt kol också så bör inte vara hela världen.
 4. Nej jag tänker att det kan vara en rimlig dosering. Men såg direkt bättring när jag tog ut katalysatorer.. gick från 6 till 3 till 2. Stoppar på 2 st katallysatorer nu och så ser jag om det ger ett gott resultat. Det är ju svårt att säga om man får ännu bättre eller sämre resultat med bara en katalysator men så länge jag inte har någon oförklarlig död av någonting så är jag förnöjd. Har en favites som har börjat dö i kanterna och en goniopora lila som har varit helt ihopdragen en lång tid. Sedan jag bytte ner mig i antal katalysatorer har gonioporan kommit ut igen. Favites tar nog längre tid innan den vänder. Men tiden får utvisa. Kan vara en del kemisk krigsföring också för den växer ihop med andra koraller.
 5. Skulle det gå att beräkna hur mycket det minskar i styrka om man t.ex. satsar på ett akvarium på 200 liter som påfyllnadskärl? Så det är egentligen luftutbytet mellan vätska och omgivande luft som är problemet.
 6. Använder just nu 10 liters dunkar till balling men önskar så småningom att eliminera/minimera underhåll och tänkte därför att jag skulle blanda upp ballinglösning i de akvarier som jag har till övers. Är det möjligt, rekommenderat eller idiotiskt att blanda ballinglösningar i 3x 240 liters akvarium kontra slutna behållare (dunkar)? Tänker på om det fäller ut någonting om det står för länge, kommer i kontakt med luft eller riskerar andra saker när det står i öppna akvarium istället för i slutna kärl. Tänker på de tre grundblandningarna kalcium, karbonater och nacl- fritt salt men också spårämnen som doseras tillsammans med lösningar så som tungmetaller, strontium/barium, jod och kalium. Tacksam för input. @Lasse @jonasroman
 7. Någon som kan beskriva hur komplicerat/enkelt det är att koppla på 40-50 mm rör? Funderar på att köpa 2 st till mina nedfallsrör men vet inte om jag får till att koppla dem på där.. är det klurigt?
 8. Finner du något liknande om oxydator W? När jag ser i manualen står det 2 katalysatorer när man använder 12% väteperoxid men ingenting mer. Det står också detsamma till akvarium som är mellan 500-1000 liter. Så egentligen är den rekommenderade dosen på 12% väteperoxid till 2 katalysatorer mellan 500-2000 liter vilket är lite stort språng tänker jag. Ser en bättring nu.. framförallt på "fylligheten" hos acanthastrea och tentaklerna på gonioporerna. Kör nu med 2 katalysatorer men det blev så mycket bättre att jag är sugen på att gå ner till en.
 9. Jag kör nu med 2 katalysatorer till 12% lösning så som rekommenderat mellan 1000-2000 liter. Men när jag skulle ta ut katalysatorn var jag tvungen att hälla över väteperoxiden som var i till en av de tomma väteperoxidflaskorna jag hade ståendes. När jag hade tagit ut katalysatorn hällde jag tillbaka väteperoxiden och satte ner oxydatorn igen. Då bubblade det (mikrosmå) bubblor, mycket mer än vad det har gjort förr. Kan så klart ha med någon reaktion på insidan av oxydatorn eller att det har blivit förorenat när jag har hällt fram och tillbaka men det fick mig till å tänka på huruvida plastbehållaren inuti oxydatorn klarar av långvarigt bruk. Det doseras ju genom de små hålen i toppen på plastbehållaren. Tror ni att de med tiden kan bli skadade så att de släpper mer än önskeligt?
 10. Men tror du inte jag får samma besked om jag går ner till 3 katalysatorer från 6 stycken? Jag tänker att om jag halverar dosen så bör jag se positiva effekter om det nu är väteperoxiden som är boven i akvariet. Eller det kanske bara medför att de negativa effekterna blir mindre synliga men likväl ligger där och skadar. Vad kan det vara i akvariemiljön som avgör om 3 katalysatorer fungerar till två så olika volymer? Manualen säger ju 3 katalysatorer till 2000-4000 liter. Det är ju stor skillnad på 2000 liter och 4000 liter. Är det mängden föroreningar i vattnet? Mängden fisk? Eller vad kan det vara som gör att i vissa fall passar 3 katalysatorer till 2000 liter och i andra fall till 4000 liter? Jag mäter ju organisk med salifert och där är det alltid superbra värden. Kanske det är p.g.a. överdoseringen eller att jag gör fel. Men ju mer jag tänker på det ju mer tänker jag nog att gå ner till 2 katalysatorer. Tror det stod 2000-4000 på 12% skulle vara 3 katalysatorer men 1000-2000 liter skulle bara vara 2. Min totala volym på systemet är ju 1970 liter men karet är ju inte fullt till bredden, det är ju sten i, sumpen är ju inte fylld till bredden osv.. @Lasse @Stefan molin
 11. Ja helt enig i det. Men jag är fortsatt lite orolig för om jag skall köra med 3 katalysatorer. Enligt manualen är det för 2000-4000 liter. Jag har ju 1970 liter som är tungt belastat av fisk. Borde man gå ner ännu mer för säkerhets skull eller vänta och se om det blir bättre polypexpansion på de korallerna som jag upplever är griniga i dag??
 12. Så detaljerat är det inte i manualen till W Där står det inget om O2 per dygn utan bara uppskattningar om passande antal katalysatorer till koncentrationern av väteperoxid.
 13. Jag tror det hjälper. Mina observationer är att de korallerna med toppar på tentaklerna t.ex. sinularie, goniopora och zoanthus är de första som drar ihop sig och vissa tecken på missnöje. Så om man har lite koll på hur de är när de är som störst och kan se när de misstrivs så är det ju en fin indikator på om man doserar för mycket eller för lite. Får se om det gör någon skillnad på mina koraller. Märkte i går när jag såg på gamla foton och in i akvariet samtidigt att det är ganska stor skillnad på vissa koraller. En goniopora jag har som är röd och normalt skall ha blå toppar på tentaklerna har inte längre blå toppar. Detsamma gäller med flera andra färgkombinationer.
 14. Jag kan inte härleda reaktionerna på korallerna till väteperoxiden men sänker nu genom att halvera antalet katalysatorer. Det är väl samma sak som att halvera dosen eller måste man ner i koncentration på lösningen menar du?
 15. Då ska vi se.. @Stefan molin Jag tycker att jag har haft för lite polypexpansion på en del enskilda koraller i akvariet. Koraller som tidigare var gigantiska t.ex. gonioporor har nu slutat att "slå ut" alla dagar. Ibland är de stora och fina men andra dagar är de små och tråkiga. Vet inte om jag skall skylla på väteperoxiden och doseringarna för det men jag läste in mig på manualen och den säger: 2000-4000 liter 12%-> 3 katalysatorer, 2000-4000 liter 19,9%-> 2 katalysatorer, Det är för W modellen som egentligen skall användas i dammar. När jag öppnade min oxydator så räknade jag till 6 (SEX) katalysatorer. Jag tittade tillbaka på anteckningar och ser att jag har noterat att jag har tyckt att det förbrukades väldigt lite väteperoxid när jag bara hade 3 så jag hade fyllt på, samma vid 4 och vid 5, när jag kom upp på 6 katalysatorer så går det 3 veckor innan oxydatorn är tom och jag må fylla på. Jag antar att mängden katalysatorer har inneburit en form av överdosering och att jag bör sänka mängden igen och följa anvisningarna från leverantören. Men hur många katalysatorer använder ni i era lösningar? Vilken koncentration på lösningarna har ni? Hur länge varar era lösningar? Skall observera om jag får en mer konstant polypexpansion nu när jag går ner i dosering.
 16. Det är två olika sätt förklarade i bruksanvisningen.. men förstår inte skillnaden på vad de mäter. Jodid, jodat och jod tror jag det översätts som.. trodde det bara var jod som var intressant men har förstått att det inte är så enkelt.
 17. Får verkligen inte den testen till å fungera. Har köpt via Oceanakvarium och har svensk bruksanvisning från @stigigemla men får likväl inte till testen. Enligt färgskalan skall det kunna mätas 2 olika (3) varianter av jod. Den ena skall ge en gulaktig ton på vattnet och den andra en blåaktig ton på vattnet. Jag får gulfärg på mitt vatten oavsett vilken av instruktionerna jag följer. Det är också extremt lite utslag. Om jag önskar och hoppas så är det på den lägsta färgen på skalan. Sökte därför på internet. Kanske det var ett allmänt fel. Fann då en helt annan instruktion på hur testet skulle genomföras. Står att det är samma test som jag har men instruktionerna om vad man skall göra, antal droppar osv skiljer sig från intstruktionerna som var med från Stig. I det jag fann på internet verkar det inte som att man skall använda flaska 1 någonting. Tacksam för svar och tankar om detta. Är det bara ett skit-test precis som fosfaten från salifert? Eller gör jag fel.
 18. Ja jag hade också de tankarna och jag sliter med färgen. Finns det inget bättre sätt å mäta jod? Jag har fått höra att jod är flyktigt i akvariet. Betyder det att det är svårt att mäta om man inte mäter i direkt anslutning till dosering så som du beskriver? Att det alltså "försvinner" om man inte har kontinuerlig dosering? Jag doserar ju jod med ballingen enligt ditt recept men sista tiden har jag höjt jod med 10 ml/blandning för jag trodde jag skulle kunna få utslag men läser fortsatt noll när jag testar. Alltså första blandningen, använde 50 ml enligt recept, andra blandningen 60 ml, tredje blandningen 70 ml.. och där har jag stoppat. Det är klart det kan ju vara jag som utför testet fel också. Får skaffa mig en seriatopora hysterix som jag kan ha som indikator.
 19. Tänker du annorlunda Lasse? Förklara gärna men kom ihåg att jag behöver dummy-versionen.
 20. Tack @runstenen då håller jag mig borta från den.
 21. Någon som har erfarenheter med de två produkterna som kan ge lite info om kvaliteten på dem? https://www.theaquariumsolution.com/product/3076/272 Pratade med MOAI folken om deras skrapa men den fungerar inte till 3m långa akvarium så nu söker jag efter alternativ och här är något som i alla fall kan mata och som man kan observera med. Frågan är om det slår en vanlig webbkamera? mvh Andre
 22. Har haft och har dåligt med tid. Skall försöka göra om försöket igen vid något tillfälle men med annan filtrering också. Gjorde det enkelt för mig och köpte nytt kol.