Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Dimorb

Medlem
 • Antal inlägg

  3 901
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  1

Allt postat av Dimorb

 1. De finns alltid. Odlas ju konstant och ja de går i grupp. Du kan välja ut hane/hona när de blir lite större.
 2. Hur jag gjorde. Dåligt med tid när jag kom hem. Alla påsarna öppnades och fisk rakt ner i nyblandat saltvatten i karantän. Alla utom en såg väldigt bra ut. Den som såg dåligare ut hade stuckit hål på påsen och fått in luft under längre tid. Det var en av de största 12-15 cm. De gick i karantän i cirka 3 timmar. Därefter flyttades de direkt över till DT. Simmar runt och allt är frid och fröjd än så länge. Den stora är i sämre kondition fortsatt och har fått sig en del stryk av de andra - lite för lik i storlek tänker jag.
 3. Att de får hamna i en nystartad karantän med helt nyblandat saltvatten, 2 små skummare plus cirkulation ELLER att de får gå i en invänjningshink/box innan de släpps rakt ner i DT. Fiskarna skall ha gått i karantän förre leverans så inte parasiter jag är bekymrad för. Tänker mer på skillnader i vattenkvalitet och aggressioner från nuvarande fiskar som är i DT. Vad hade ni gjort?
 4. För många fiskar för karantänen - inget behov då de är friska och i god kondition
 5. Box i akvariet är inte aktuellt då det blir för många fiskar på en gång. Jag har inte tänkt å ha dem gående i karantänen mer än någon timme. Mest för acklimatisering och för att de skall få "vakna" till lite så de inte blir kastade rakt in i döden i DT. Just nu har jag bara nytt vatten i karantänen. Lite osäker på om det då är bättre att låta dem gå i det eller byta ut delar av det vattnet mot det som är i akvariet. Blir ju flera gånger de måste flytta och acklimatisera sig om de först skall till karantänskaret och så till visningskaret. Får se på det över dagen.
 6. Jag som är otydlig. Med box menar jag inte acklimatiseringsbox i akvariet utan frigolitlådan/boxen som de kommer i.. alltså använda nytt vatten+akvarievatten uppblandat i boxen.. och så flytta dem över direkt.. Det är ingen syresättning på det vattnet och det blir ju mindre antal liter än om man använder karantänen.. men karantänen är ju helt nytt saltvatten.
 7. Finns det inga akvarister i närheten av strömstad??
 8. Hej alla. Söker efter en akvarist eller två i närheten av Strömstad eller norska gränsen som kan hjälpa mig med en sak. Om du har möjligheten så skriv gärna en rad i tråden eller sänd ett pm så tar jag kontakt. mvh Andre.
 9. Har en gott inkörd Acanthurus lineatus som fick flytta ut för över ett år sedan då den åt på en del koraller i mitt displayakvarium. Den var otroligt aggressiv så det var ingen förlust för de andra fiskarna. För ett litet tag sedan flyttade den tillbaka in i displayakvariet och den fick en rejäl omgång av de gamla kirurgerna så den är inte längre aggressiv. Den äter inte heller på samma korall som förrut men den har startat att noppa på en annan koloni/art av samma typ som förrut. Är det bara dömt å misslyckas eller kan jag vänja den av med det beteendet? Någon som sitter på erfarenheter eller länkar? Den äter inte på korallen den bara noppar så att korallen skall dra sig in. Den äter norialger till förbannelse men ingenting annat.
 10. Ingen i närheten?
 11. Som rubriken lyder: försvinner Väteperoxid, om man doserar mot cyano, med tiden eller må man spä ut genom vattenbyte?
 12. Finns det något form av batteri/back up system till GHL sina produkter som kan driva pumpar vid strömavbrott? Om nej, vad kan man köpa för universalt som kan kopplas på t.ex. tunzepumpar och liknande?
 13. Tack. Det är så jag kör matarpumpen nu. Den står på kontinuerligt på cyklisk timer. 4 sek off och 6 sekunder på. Till refugiumet använder jag en "standard" timer men den är låst till 1 minuters intervaller. Då kan jag använda den cykliska till interncirkulationen också och så får jag testa mig fram. Troligtvis startar jag med 6 timmar på och 20 sekunder off tänker jag så ser vi vad det gör med utvärdet. Vaknade i dag till ett redox på -109 och då har det stigit från -355. Slår på/av pumpen och nu är det på -150 och sjunker fortsatt. Trodde det var något fel med att matarröret för kolkällan satt för långt in i recirkulationsröret så tog det loss och fäste om det igen. Fungerade en kort stund men så tillbaka till samma problem. Har du varit med om detta tidigare? Det är precis som att kolkällan inte kommer in i filtret och när jag drar ut/sätter i pumpen igen så kommer det en lite större portion med kolkälla och filtret återställer sig. Och en annan sak.. tror du att pumpen kan ta skada av att man slår den av/på så ofta? Den är väl egentligen byggd för å stå på hela tiden.
 14. Kan väl egentligen inte kalla det backspoling men jag stoppar min pump som styr det interna flödet till mitt nitratfilter och slår på den igen. Det ger en väldig skillnad i redoxvärdet så det verkar som att någonting "sätter igen" filtret och att stoppa/starta hjälper på med att få det loss igen. Någon mer som har upplevt detta? Kan pumpen ta skada av att slå på av säg 2-4 gånger/dygn? @Lasse om jag önskar å ställa in det på profiluxen hur går man då tillväga för att ha det enkelt?
 15. Skall pröva bägge. Men i första exemplet med timer.. vilken typ av timer använder du då? I mitt PC program är vanlig timer begränsad till 1 min så det går inte å ställa in på sekunder.. tror du inte det blir lång tid å låta den stå i en minut?
 16. Ja den är helt själv. Har en A. lineatus och en wrasser i ett annat karantänsakvarium men den är så aggressiv så jag är lite nervös för å stoppa ner den där.
 17. Fattar inte vad som har hänt med min A. olivaceus. Den har varit i akvariet från 4-5 cm storlek och är nu cirka 25 cm. Den gick i ett 2000 liters som är 3 meter långt. En dag slutade den bara äta. Den tar INGET foder och i det stora akvariet blev den helt apatisk. Simmade och ställde sig mellan stenen och bara simmade på samma plats. På kvällstid när de fiskarna som sover på de platserna kommer för å lägga sig så simmade den ut i det öppna vattnet och höll sig antingen högst upp i höger hörna eller längst ner i vänster hörna. Ingen annan plats. När den hade hållt på i 1 månads tid tog jag ut den och flyttade den över till karantän. Har därefter medicinerat mot olika typer av mask och är nu inne på att den är tillbaka i en helt "ren" karantän med uv-c och inget annat. Fisken tar fortsatt inget foder men simmar lite mer aktivt runt. Men han verkar lite konstig för han kan ibland simma in i saker/väggen. Han reagerar om man tar honom med håv men det är inte svårt å ta honom. Inte som det var när han var ny i akvariet. Då var han omöjlig. Sista observationerna gjorde i dag och då ser jag lite trasiga fenor men framförallt ser han helt uttorkad ut runt munnen. Ser ut som att över läppen har torkat ut och dragit ihop sig så att man ser tänderna. Vad kan detta bero på? Vad kan man göra? Någon som vet? Kanske någon vet. eller marinbiolog som har en eller annan ide? @Lasse
 18. Kan man styra så att interncirkulationen slår av och på när redox sjunker under en viss gräns? Som det ser ut nu så sätter ingången till kolkällan igen och då stiger redox. När jag drar ut pumpen och sätter den i så sjunker redoxvärdet kraftigt och jag får rent vatten ut från filtret. Vet inte varför det blir så. Det går alltid ut vatten genom filtret så det är bara ingången till kolkällan som "korkar igen".
 19. satte fisken i karantän och den har gått där sedan dess. Den ser mycket bättre ut än tidigare men ser inte helt 100 ut än. Mitt bekymmer nu är att den inte äter i karantänen. Bör jag släppa den tillbaka till trots för att den inte är helt återställd? Har bytt vatten i det stora och stoppat doseringarna så vattnet bör nu vara ok.
 20. Kör ett system på 1800 liter och ett på 1000 liter.. slutat räkna.. viktigt å svara "jag vet inte" när någon frågar för annars tror de man är dum i huvudet.
 21. Hade en Chelmon rostratus som fick flytta ut från display akvariet när han började å tugga på en del koraller. Det var framförallt dyra acanthophyllior och cynarina som han tog död på och därav blev han satt i fängelse. I fängelset har vi mindre koraller och mestadels mjukt tillsammans med en 500 glasroser. Nu har han rensat allt av glasroser i fängelset och jag funderar på om jag skall ge honom en ny chans att rensa i display akvariet. Vad tror ni? Kan han ha fått försmak för glasroser kontra korallerna eller är det lönlöst att ens försöka igen? Vad är era erfarenheter med en fisk som gått på koraller.. kan den sluta/bli upplärd till något annat?
 22. I displayakvariet åt den på koraller före den smakade på glasroser överhuvudtaget. I det andra akvariet har den ätit 500+ glasroser och inte rört någon korall. Men det är ju andra sorters koraller. Jag är osäker på om jag vågar stoppa ner den i displayakvariet igen men samtidigt sugen på att pröva för nu verkar den ju helt klart ha fått smak för glasroser.
 23. Ja du det är inte lätt å säg. Den äter ju inte alla koraller för den går med koraller nu också. Det verkar som att den föredrog en del av de korallerna som var i mitt kar men när den kom i det andra villa han hellre ha glasroser. Så funderar på om jag borde chansa en gång till och ge honom en chans.
 24. Mätte i dag och har allt för låg salthalt efter sista vattenbytet. Har nu 1,022 och vill höja till 1,024 Hur räknar jag ut hur mycket salt som skall i när akvariet är på 1970 liter (cirka 1800 utan sten/inredning)? Kan man lösa salt i en hink och så dosera ut det över dygnet i t.ex. överrinningen?