Gå till innehåll

Dimorb

Medlem
 • Antal inlägg

  3 973
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunnit

  1

Allt postat av Dimorb

 1. Dimorb

  Balling - ATI Essential PRO 2 x

  Är du säker på att man inte har blandat in även det natriumfria saltet i behållarna? Vad skulle det vara som gör att man inte kan det? ATI säger ju själva att salthalten ökar så det verkar ju som det @Claes_A skriver om att slutprodukten blir balanserat saltvatten med förhöjda halter av karbonater, kalcium och magnesium stämmer - i alla fall med det tillverkaren menar. Står för dörren till å behöva beställa ny balling och kommer mig inte till Sverige på ett tag - Stig sänder inte längre - så kan beställa Triton eller ATI. Har mycket billigare tillgång på ATI men osäker på om det innehåller allt och om det skapar ett balanserat saltvatten över tid eller om det blir jonobalans genom användning av det. Har någon läst eller hört något mer om produkten och kan säga mer om huruvida det skapas jonobalans?
 2. Dimorb

  Ta loss gonipora från glas?

  Någon som har erfarenhet på hur man enklast kan ta loss en goniopora från glaset när den har vuxit fast? Är rädd för att om jag börjar gräva runt så tar jag död på den.
 3. Om man som jag tog vatten till testerna i går (fredag) och var så smart att man limmade ingen kuvertet med testerna som skall sändas iväg måste jag då öppna allt och ta nytt vatten för att det riskerar å visa fel värden när vattnet blir gammalt eller har det ingen betydelse om vattnet ligger i kyvetterna i 3-5 dagar extra innan det testas på de olika ämnena? mvh Andre
 4. Dimorb

  Hållbarhet på vatten till ATI och TRITON?

  Tack för svaret @Lasse Det är ATI denna gången. Vad rekommenderar du då.. tömma ut på måndag och ta nya tester?
 5. Dimorb

  Bygg-set till T5

  Någon som vet om man kan köpa bygg set med allt som behövs för å bygga sin egen ramp någonstans? Klara saker som är till å skruva ihop där man inte skall pilla med det elektiska. Tacksam för hjälp.
 6. Dimorb

  Bygg-set till T5

  Pratar du nu om Hagen Glo??
 7. Dimorb

  Bygg-set till T5

  tack
 8. Dimorb

  Dosera kalium kontinuerligt med doserpump?

  Det vet jag. Köper alltid in över 1 års förbrukning eller mer så blir ATI detta året.
 9. Undrar hur många som doserar kalium kontinuerligt i sina akvarium. Tänker då på att man kanske doserar med en extra doseringspump eller om man kan stoppa extra kalium i någon utav balling lösningarna man har om man kör med balling. Just nu doserar jag manuellt och läser av stora svängningar med saliferts test och det orkar jag inte så planerar att starta med å dosera kontinuerligt med doserpump. Någon som har erfarenhet av hur mycket som går åt i genomsnitt. @stigigemla vad är en bra startpunkt om man önskar å dosera kalium extra utöver det som är i ballinglösningarna? Jag har refugium som var gång jag doserar kalium fullkomligt exploderar. Vi pratar 20 liter hårdpackad chaetomorfa på 10 dagar. Refugiumet är på 70 liter så jag tar inte ut mer än max 1/3 åt gången.
 10. Dimorb

  Fånga fisk

  Inga andra förslag? Jag har snart haft fällan i akvariet i 3 veckor men han simmar inte in.
 11. Dimorb

  Fånga fisk

  Fick du upp den? Har en kirurg som skall ut som gör precis detsamma. Äter den maten som kommer ut från fällan när de andra fiskarna är i och äter på korallerna när den känner för det
 12. Dimorb

  Fisk i korallkarantän!?

  Har en del wrassrar i min korallkarantän som skall plocka bort diverse ohyra om något finns kvar efter behandling innan korallerna åker ner i akvariet. Det är anledningen till att jag har fisk i korallkarantänen och har tänkt på att ta dem ut men kom så å tänka på att det kanske är bra med lite fisk i för att hålla nitrat och fosfat ovanför nollan. Tidigare har jag inte haft fisk i korallkarantänen och då har jag fått dosera nitrat och fosfat. Hur gör ni? Vad rekommenderar folket? Fisk som "gödsel" maskin i korallkarantän eller hellre noll fiskar och låga värden som man sedan korrigerar manuellt?
 13. Dimorb

  Dosera kalium kontinuerligt med doserpump?

  Jag går på ATI för att de testar fler ämnen och för att jag får mycket bättre pris på dem. Tänker och räknar med att de är likvärdiga som Triton och att det likväl bara är riktlinjer.
 14. Dimorb

  Balling - ATI Essential PRO 2 x

  ok. Så om jag byter från balling med natriumkloridfritt salt och tillsättningar i ballingdunkarna så bör jag få detsamma genom deras essentials pro men bara mer koncentrerat. Tänker lite på tillsättningen av spårämnen som görs genom ballinglösningarna. De må ju också vara mer koncentrerade i essentials pro än i vanlig balling om doseringen skall kunna gå hand i hand med förbrukningen. Om det inte är någonting som talar emot att man kan blanda in alla ämnen i 2 lösningar istället för i 3 eller 4 varför har man då så länge kört på balling med 3 lösningar? Vad med möjliga pH svängningar kontra vanlig balling baserat på natriumbikarbonat.. ??
 15. Dimorb

  Balling - ATI Essential PRO 2 x

  Tillbaka till ATI essentials Pro. Räknar vi med att det är en balanserad 2 part som utesluter det natriumkloridfria saltet eller räknar vi med att det är inbakat i lösningarna? Det står ju på deras hemsida att alla andra spårämnen är med i lösningarna så vad med de delarna som är i det natriumkloridfria saltet? Det står ju också att salthalten ökar gradvis vid tillsättning och att man därför skall göra regelbundna vattenbyten. Innebär det att det är en helt balanserad lösning som INTE skapar jonobalans eller vad skall man tro?
 16. Dimorb

  Uttorkad fisk?

  Ja döden tar tid men händelseförloppet/skadorna är liknande de jag har fått på fiskarna över tid. Var nog otydlig med hur jag menade. En del av de röda områdena har gått tillbaka på fisken. Har inte fått observerat den så mycket i dag då jag har varit bortrest men det lilla jag såg innan avresa visade på en bättring i alla fall.
 17. Dimorb

  Uttorkad fisk?

  Fattar inte vad som har hänt med min A. olivaceus. Den har varit i akvariet från 4-5 cm storlek och är nu cirka 25 cm. Den gick i ett 2000 liters som är 3 meter långt. En dag slutade den bara äta. Den tar INGET foder och i det stora akvariet blev den helt apatisk. Simmade och ställde sig mellan stenen och bara simmade på samma plats. På kvällstid när de fiskarna som sover på de platserna kommer för å lägga sig så simmade den ut i det öppna vattnet och höll sig antingen högst upp i höger hörna eller längst ner i vänster hörna. Ingen annan plats. När den hade hållt på i 1 månads tid tog jag ut den och flyttade den över till karantän. Har därefter medicinerat mot olika typer av mask och är nu inne på att den är tillbaka i en helt "ren" karantän med uv-c och inget annat. Fisken tar fortsatt inget foder men simmar lite mer aktivt runt. Men han verkar lite konstig för han kan ibland simma in i saker/väggen. Han reagerar om man tar honom med håv men det är inte svårt å ta honom. Inte som det var när han var ny i akvariet. Då var han omöjlig. Sista observationerna gjorde i dag och då ser jag lite trasiga fenor men framförallt ser han helt uttorkad ut runt munnen. Ser ut som att över läppen har torkat ut och dragit ihop sig så att man ser tänderna. Vad kan detta bero på? Vad kan man göra? Någon som vet? Kanske någon vet. eller marinbiolog som har en eller annan ide? @Lasse
 18. Dimorb

  Uttorkad fisk?

  Nej.. merparten av fisken har kommit från indonesien och områden runt där. A. coeruleus är ju en art från atlanten och A. fowlerin jag fick var från australien om jag inte minns fel.
 19. Dimorb

  Uttorkad fisk?

  12% med 2 katalysatorer. Alla fiskarna som har dött har kommit från dejong men det har också 80% av det totala fiskbeståndet gjort.
 20. Dimorb

  Uttorkad fisk?

  Det är ju en möjlighet men fisken kommer från dejong och skall enligt dem vara garanterat fångad i nät. Fowleri'n var tydligt skadad i slemskiktet så som Stig tidigare beskrivit så tror jag det i det minst blev värre med doseringen av väteperoxid eftersom det såg ut som att det gav frätskador på en redan hårt stressad fisk. Tycker bara det är konstigt att det är några få fiskar som har uppvisat dessa symptomen och ingen av de andra. Så är det också konstigt att det har varit fowleri och coeruleus som kommer från andra fångstområden än övriga fiskar. Det får mig till å börja fundera på om det kan vara så att vissa specifika arter är mer känsliga i "skinnet" och på så sätt fungerar som indikator - har ju enstaka koraller som responderar vid låga värden osv som går att läsa av. Kan ju så klart vara tillfälligheter och enkla utbrott av bakterieangrepp också som kommer lite då och då.. får i vilket fall se om denna fisken och korallerna visar någon förbättring.
 21. Dimorb

  Uttorkad fisk?

  Det är inte HLLE. Jag vet gott vad det är och kan identifiera det. Detta liknar mer fisk turberkulos men utan den snabba dödligheten. Har tagit ut oxydatorn helt och fisken har återhämtat sig lite men har fortsatt trasiga fenor och fläckar. Munnen har återgått till mer normalt - ok färg och inte fullt så uttorkade läppar. Har beställning inne hos ATI och förväntas få deras ICP tester i veckan. Kommer testa varje månad i minst 1 år för å säkerställa om det är något överskott/underskott.
 22. Dimorb

  Dosera kalium kontinuerligt med doserpump?

  Men kan man inte ha så hög förbrukning att det är ett måste? Jag skall inte starta med det utan kör en period med manuell dosering utifrån ICP tester och saliferts test. Men räknar med att det ger lite varierande resultat så har det mer som riktlinjer. Doserade en stor mängd kalium för någon dag sedan och ser vad det gör på en del koraller.
 23. Står det på flaskorna hur mycket en viss mängd i ml påverkar vattenvärdet per liter eller måste man också köra triton ICP test för att få en rekommendation på dosering? Tänker i jämförelse med t.ex. ATI där det står på flaskorna hur mycket som skall i akvariet för en viss ökning.
 24. Är det någon som har kunskap om hur mycket man kan/bör dosera som max eller beror det helt på vilka djur man har i akvariet? Är olika djur olika känsliga för olika halter av väteperoxid? Har läst en rekommendation på 1 ml 3% väteperoxid per gallon (3,78 liter), 2ggr/dag (helst vid tidpunkter då ljuset är lågt) under 14 dagar som en kur mot cyano. För mig som doserar 12%-ig via oxydator i ett akvarium med cirka 1800 liter vatten innebär rekommendationen, om jag räknar rätt, 0,25 ml 12% väteperoxid per gallon, 2ggr/dag att jag kan dosera 1800/3,78*0,25*2= 238 ml/dygn. Kan det stämma? Det är ju i så fall den rekommenderade dosen för en kur mot cyano. Hur mycket mer/mindre bör/kan man gå när det gäller kontinuerlig dosering. Ni som kör med oxydator kan ni precisera hur mycket ni doserar, vilka effekter ni ser på och på vilka olika sorters djur och koraller ni ser det på? Just nu går det en flaska med 12% lösning på 3 veckor hos mig. Alltså cirka 1000/21= 47 ml/dygn. Det är ju en bra bit under det som rekommenderas som bekämpning mot cyano. Har inte sett någon effekt av den kontinuerliga doseringen än men körde lite lokal attack på något som liknade cyano/dino och sedan dess har en del koraller varit lite tjurig så försöker leta och reda i om det kan ha med väteperoxiden att göra. Tacksam för inspel.
 25. Dimorb

  Balling - ATI Essential PRO 2 x

  @stigigemla menar du att det är en komplett koncentrerad balling med alla spårämnen och naclfritt salt i 2 flaskor eller du skrev om ditt eget recept och inte ATI? Jag skulle behöva öka koncentrationen i mina dunkar (följer ditt ballingrecept) men det börjar bli för stor konsumtion för att det skall vara vettigt å blanda. Kan du/kommer du lägga ut ditt koncentrerade recept på sidan så man kan köpa kemikalierna eller kommer du blanda färdiga lösningar?
×