Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Dimorb

Medlem
 • Antal inlägg

  3 794
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  1

Allt postat av Dimorb

 1. Har en stor reaktor som i utgångspunkt är tänkt till biopellets men jag har försökt bygga om den till att bli en recirkulerande reaktor där jag skall använda mig av rowaphos. Problemet är att botten på filtret är konformat och trycket från vattnet som flödar uppåt blir "ojämt" så att mediat rör mer på sig på en sida i filtret. Detta skapar för mycket rörelse och får mediat att röra sig oregelbundet. Hur hade ni gjort och vad har ni gjort mer era filter för att flödet skall bli jämt fördelat? I utgångspunkt kommer filtret med 2 filtermattor som skall vara i botten och toppen. Har prövat med dessa men trycket blir så stort att den undre välter och så rinner all media ner i botten och lägger sig runt utblåsröret. Har testat att göra en egen bottenplatta av acryl och borrat hål i den. Fungerar ibland men är mycket jobb med att få det till att vara optimalt. Har försökt limma på en filtermatta (blå) på acrylstativ som ligger runt botten på filtret. Fungerade också bra en stund. Vad mer kan man försöka sig på? Märker att median räcker nästan dubbelt så lång tid om jag kör recirkulerande med lägre utström från filtret så vill gärna få detta till.
 2. Tack för väldigt mycket matnyttig information. Som det ser ut nu går den ena rostratusen tillsammans med 3 mini kirurger och en wrasser i ett karantänsakvarium och den andra går tillsammans med 3 wrassrar. Kan inte se några tecken på andra fiskar än rostratusarna och all fisk äter. Prövar å byter 50% av vattnet varje vecka för att hålla värdena bättre. Men får se hur länge jag gör det innan jag släpper ner dem till de andra fiskarna. Har ju en ganska stor samling nu så vill helst inte riskera att få utbrott i det stora.
 3. Vad gör ni när ni får svamp belägg på fiskarnas fenor? Finns det medicinering?, hjälper uv?, vattenbyte? eller något annat tips?
 4. Bägge Osäker på hur jag skall tänka angående smittorisken. Det är två st chelmon rostratus som har "sjukdomen" och de går i två olika akvarium (gick ihop förr) men de går med 4-5 andra fiskar i tillägg. Det är ingen av de fiskarna som har tillstymmelse till utslag. Jag hade tänkt att köra fiskarna i karantänen i 1 månad och så flytta dem över till det stora men känns ju lite riskfyllt om de inte blir bra i kropp och fenor. Tror du övriga fiskar som INTE har utslag kan bära på smittorisk?
 5. De går tillsammans med 5 putsarräkor var och ingen av räkorna ser på dem överhuvudtaget. Fiskarna besöker dem inte heller. Det är en myt att putsarräkor tar hand om allting. Ser fortsatt att det går rykten om att putsarräkor hjälper vid prick och liknande parasitangrepp.
 6. Det ser ut som Lymphocystis när man googlar.. men å andra sidan så får man också upp samma bilder när man googlar på svampangrepp. Ingenting å göra då med andra ord? Den går i karantän just nu tillsammans med andra fiskar som var tänkt att flytta över. Är Lymphocystis smittosamt?
 7. osäker på hur man ser skillnaden. Vet du?
 8. Hur gör ni med matningen i karantän utav fisk? Ofta är ju karantänsakvarierna små och vattnet blir fort smutsigt. Matar ni likväl och byter vatten eller matar ni sparsamt? Har en del fisk som går i 150 liters akvarium för karantän just nu och de äter bara fryst artemia, cyclops och mysis vilket jag upplever skitar ner vattnet mycket även om jag sköljer av det innan jag matar. Vad skulle ni ge i en sådan situation? Just nu tinar jag en kub av varje och så matar jag med pipett så att allting blir uppätet.
 9. Samma som mig då. Kör karantänen för att få dem att äta rätt foder och för att vara säker på att jag inte får in någonting som är värre än det jag redan har. Hur stor karantän har du?
 10. Kommer inte ihåg märket med produkten hette nog "prime" tror jag. Seachem låter bekant. Kanske det är de som har den. Normal dosering ja.
 11. Har prövat det i några omgångar men de fungerar dåligt. "Fräter" på fisken. Det är så jag matar nu.. bara det att jag matar med fryst som jag egentligen inte vill.
 12. Jag som varit otydlig. Jag har 2 st 150 liters akvarium som karantän. Jag tinar 3 kuber som jag sedan fördelar på de båda akvarierna. Jag matar med pipett så att det inte skall bli så mycket ouppäten mat kvar i akvariet. I det ena går det 7 fiskar. Väldigt små kirurger och några små wrassrar. I det andra går det 3 wrassrar och en fjäril. Har bytt vatten några gånger sedan jag startade.. en gång för kvaliten och en gång för att jag dabbade mig med ett uv och tömde ut all skit som fanns i filtret rakt ner i akvariet Planlägget ett vattenbyte i morgon och så skall det få stå i en veckas tid tänkte jag. Hur länge kör du karantän? Med uv? Jag har inte karantän fullt ut i 72 dagar utan bara så pass länge att jag ser att fiskarna äter och att de inte dör inom det som normalt är "utbrottstiden" för de vanligaste parasiterna..
 13. Ingen? @stigigemla hur gör du med dina fiskar i karantän?
 14. Info. De 30 jan mätte jag 101 ppb i fosfat med Hanna checker. Beslutade då att "gå över" från en billigare GFO till rowaphos för bättre effekt och mindre förbrukning. Normalt hade jag då kört med 1,5 liter i filtret med den billiga varianten av GFO men efter bytet startade jag inledningsvis med 2 dl, sedan 3 dl och nu kör jag på 500 gram i filtret utav rowaphos. Enligt instruktionen skall 500 gram räcka till 4000 liter vatten med ett fosfatvärde på 3 ppm. Utvecklingen har varit som följer: Från 101 till 73 ppb, nytt byte av media, Från 73 ppb till 55 ppb till 73 ppb , nytt byte av media, Från 73 ppb till 52 ppb, nytt byte av media, Och det är här det tar stopp och blir lite konstigt. Från det sista bytet ovan har jag haft samma fosfatvärde i akvariet vid alla mätningar oavsett om jag har satt i ny fosfatmedia. Värdet har varit konstant på 55 ppb och är uppmätt med 10 minuters differans mellan 07:20-07:30 varje morgon. Belysningen går på klockan 12:00. Utvattnet från filtret var vid 80 liter/timme - 31 ppb. Tyckte att det såg ut som att median inte tumblade runt ordentligt så höjde flödet så att median rör på sig som beskrivet i anvisningarna. Dagen efter mäter jag fortsatt 55 i akvariet men 37 ut från filtret. Mina frågor. Varför går inte fosfaten ner när det trots allt är en differans på 18 ppb på det ny flödet? (uppskattningsvis cirka 200 liter/timme). När bör jag byta media för att inte slösa på media? Enligt rowaphos skall man kunna mäta skillnaden i utvatten när mediat är mättat. Är det så tydligt och klart att jag bara kan fortsätta mäta utvatten från filtret och när jag t.ex. hamnar över "larmgränsen" på 40 ppb så byter jag. Eller bör man vänta tills utvattnet har samma värde som ingående vatten? Finns det något sätt att mäta/räkna ut hur mycket fosfat som teoretiskt kan vara lagrat i akvariet? Det måste ju tillkomma fosfat på ett eller annat sätt och det som tillkommer måste ju motsvara den mängden som absorberaren tar ut i nuvarande flöde. Tacksam för lite vägledning på detta. Främst för att jag inte vill byta media allt för ofta när rowaphos är ganska mycket dyrare än den gamla varianten. @stigigemla @Lasse
 15. Funderar och googlar på olika typer av slangar och bruksområden. Tanken slog mig då jag själv har råkat ut för att en pvc slang nedstucken i saltvatten över längre tid har svullnat upp vilket i sin tur medför att diametern blev mindre och doseringarna från dosern blev helt fel. Så jag undrar: Vilka slangar kör ni och mellan vilka enheter använder ni vilken typ av slang? Använder ni pvc-slang till allt eller silikon? Vad slang är bäst när man skall pumpa saltvatten genom den? När man skall pumpa kolkälla? Har det betydelse om slangen är nedstucken i vätska t.ex. saltvatten eller kolkälla? Använder ni armerade slangar eller utan förstärkningar? Enligt min slangleverantör fungerar vanliga pvc-slangar dåligt många olika saker han avrådde bland annat från att ha dem i vätska eller pumpa starka vätskor som t.ex. sprit. Där rekommenderade han istället och bara silionslang eller rör. Vad är era erfarenheter och vilken typ av slang använder ni vid doseringar? Har ni den nedstucken i vätska eller använder ni rör?
 16. Hur fungerar lasse-metoden? Och varför gör man den? Snabbare, enklare, bättre eller bara allt av det föregående?
 17. Har fått ner fosfatvärdet ganska markant med hjälp av rowa men jag får inte till att ställa in flödet på filtret på ett bra sätt och fick då flera funderingar. Hör därför med er vad ni tänker om följande. När jag byter media i fosfatreaktorn använder jag alltid samma mängd media och jag ställer flödet med en ventil till cirka 80-85 liter/timme. Då mäter jag mellan 0-5 ppb ut från reaktorn så det känns som en bra effekt med tanke på den belastningen jag har i akvariet. Nu till funderingarna. Sist jag bytte mätte jag 15-18 ppb i akvariet och 0-5 ppb ut från filtret. Alltså en skillnad på cirka 15-20 ppb. Nu 7 dagar senare mäter jag 45-48 ppb i akvariet och 22-30 ut från filtret. Alltså en skillnad på 20-25 ppb. Samma flöde genom filtret. Men jag förstår inte varför bägge värdena stiger samtidigt i ungefär samma omfattning. För mig känns det naturligt att värdet ut från filtret skall bli högre och högre tills det "möter" värdet i akvariet. Som det är nu så tar ju mediat fortsatt bort fosfat och av mätningarna att dömma så tar den bort cirka lika mycket då mellanskillnaden är lika stor nu som när median var ny. Flödet är detsamma genom filtret och matningen har faktiskt varit mindre sista veckan än vad den normalt är. Vad är det som gör att bägge värdena ökar i cirka samma utsträckning samtidigt som jag ser en tydlig skillnad i ingående och utgående vatten från filtret? Skulle jag vara mer förtjänt med att bygga ett filter med styrbar intern cirkulation så att jag kan öka flödet genom mediat samtidigt som jag har cirka samma flöde ut som jag har i nuläget? Jag går i de planerna eftersom jag tidigare har haft med flöde genom filtret (cirka 150 liter) för att få median att röra sig mer. Då fick jag också ett snabbt upptag av fosfat men värdet ut var alltid lite för högt. Tacksam för svar från alla men taggar de 3 gurusarna @Lasse @stigigemla @jonasroman
 18. BACK TO THE DISCUSSION!! Vet att det finns många olika hjälptrådar men finns det någon som samlar vilken/vilka metoder som är de vanligaste för att hålla fosfat nere här bland medlemmarna på saltvattensguiden? Är det någon som primärt använder sig av kolkälla för att sänka fosfat eller är siktet nästan alltid i huvudsak nitrat när man kör kolkälla? Vem kör med biopellets?, kolkälla?, fosfatmedia? Lantanklorid?, osv.. för att sänka fosfatvärdet i akvariet? Ni som kör med fosfatfilter hur tänker ni när ni ställer in flödet på era filter? Jag vet inte om det är rätt och rimligt men jag tänker att det finns 2 metoder. 1. Ställa in ett så lågt flöde att det vattnet som kommer ut från filtret har 0 fosfat i utvattnet. På det sättet blir det väl uppenbart när filtret släpper igenom fosfat eftersom man då bör få ett avläsbart värde istället för 0? Eller tar fosfatmedia undan i olika takt beroende på hur nytt eller mättat mediat är? Om jag har 0 ut ifrån filtret och filtret blir mättat kommer det då direkt visa samma värde som i akvariet eller smyger sig värdet uppåt i proportionerligt takt med att mediat blir mättat? Jag har ett filter på 5 liter som jag har prövat att köra 40 liter/timme genom. Jag får likväl inte ut 0 i utvattnet. Som bäst 16 ppb. Är det för att teorin inte håller p.g.a. något eller är flödet för högt? Någon som har erfarenhet med att ställa in sitt fosfatfilter på detta sättet som kan komma med rekommendationer och råd? 2. Ställa in ett kraftigare flöde som ger mer volym genom filtret. Min tanken är att mediat oavsett flöde har tillgång på vatten med fosfat och kommer därför att binda fosfaten som rinner igenom filtret. När mediat är mättat bör värdet ut från filtret vara samma som värdet som går in.. eller tänker jag fel? Hade varit väldigt fint att få lite erfarenheter på tankar runt flödet genom ett fosfatfilter. Jag kör med fosfatmedia. Har prövat många olika t.ex. rowa, grotech, aqua forest med flera.. det har gått hyfsat. Lite svårt att kontrollera hur effektiva de är men helt ok effekt fram tills nu. I inköp har jag landat på grotechs järnbaserade absorber eftersom jag kan köpa den på pall och då får jag ett helt annat pris på produkten än om jag skall köpa enkel burkar. Men nu däremot verkar jag ha nått fram till en begränsning då jag aldrig verkar få ner fosfatvärdet i akvariet hur jag än gör. Prövar att få 0 i utvattnet men det händer aldrig. Prövar att ha högre flöde för att mätta mediat snabbare och "dra ut" med fosfat men det vill inte ner. Sitter på 36 kg remophos från grotech, 5 liter biopellets och 10 liter nopox men vill helst inte mixa metoder utan försöka undersöka hur effektiva och tillförlitliga de olika metoderna är. Har vid något tillfälle kört med nopox samtidigt som jag har använt remophos och då har det sänkts men svårt att veta om det är kombinationen eller nopoxen som gör det och i tillägg så sjunker pH ganska kraftigt hos mig vid bruk av nopox. Oavsett verkar det svårt att få styrning på fosfatvärdet med enbart median så är öppen för förslag. Låt höra.. hur gör ni, hur tänker ni och vad rekommenderar ni?
 19. Har fått ner fosfatvärdet ganska markant med hjälp av rowa men jag får inte till att ställa in flödet på filtret på ett bra sätt och fick då flera funderingar. Hör därför med er vad ni tänker om följande. När jag byter media i fosfatreaktorn använder jag alltid samma mängd media och jag ställer flödet med en ventil till cirka 80-85 liter/timme. Då mäter jag mellan 0-5 ppb ut från reaktorn så det känns som en bra effekt med tanke på den belastningen jag har i akvariet. Nu till funderingarna. Sist jag bytte mätte jag 15-18 ppb i akvariet och 0-5 ppb ut från filtret. Alltså en skillnad på cirka 15-20 ppb. Nu 7 dagar senare mäter jag 45-48 ppb i akvariet och 22-30 ut från filtret. Alltså en skillnad på 20-25 ppb. Samma flöde genom filtret. Men jag förstår inte varför bägge värdena stiger samtidigt i ungefär samma omfattning. För mig känns det naturligt att värdet ut från filtret skall bli högre och högre tills det "möter" värdet i akvariet. Som det är nu så tar ju mediat fortsatt bort fosfat och av mätningarna att dömma så tar den bort cirka lika mycket då mellanskillnaden är lika stor nu som när median var ny. Flödet är detsamma genom filtret och matningen har faktiskt varit mindre sista veckan än vad den normalt är. Vad är det som gör att bägge värdena ökar i cirka samma utsträckning samtidigt som jag ser en tydlig skillnad i ingående och utgående vatten från filtret? Skulle jag vara mer förtjänt med att bygga ett filter med styrbar intern cirkulation så att jag kan öka flödet genom mediat samtidigt som jag har cirka samma flöde ut som jag har i nuläget? Jag går i de planerna eftersom jag tidigare har haft med flöde genom filtret (cirka 150 liter) för att få median att röra sig mer. Då fick jag också ett snabbt upptag av fosfat men värdet ut var alltid lite för högt. Tacksam för svar från alla men taggar de 3 gurusarna @Lasse @stigigemla @jonasroman
 20. Det hoppas jag verkligen
 21. Finns det ingen metod som kan mäta fosfat kontinuerligt?
 22. Har en avgränsning i min sump till alger. Har haft en stor tillväxt men aldrig riktigt gallrat ut alger. Hur bör man sköta ett refugium för att få bästa resultat? Skall det få växa tills allt är helt tätt och igenvuxet eller bör man gallra ut med jämna mellanrum för att det skall växa nytt? Hur mycket skall man ta ut och hur ofta i så fall? Om man låter det växa igjen så är det ju platsbrist som gör att man må ta ut alger men tänkte att det kanske är en tanke i att ta ut för att trigga tillväxt och nytt upptag?
 23. Blir ett andra lån på huset bara.. noll problems.
 24. UPPDATERING: Sänkt doseringarna till 32x 0,2 ml/dygn och fick nu på morgonen ut nitrit 0,01 nitrat 0,2-0,5 Men jag tror att flödet är för lågt genom filtret för att det skall kunna hantera akvariets belastning. Just nu är det knappt 30% av akvariets volym/dygn och det ger ett totalt vattenbyte på 30 dagar. Jag tror inte att så lågt flöde kommer räcka till för att sänka nitraten. Tidigare har ju flödet varit runt 50% och då har det gått ner väldigt sakta. Gick ju från 50 ppm till 25 ppm på nästan 4 månader med 50% drifttid på pumpen. När jag mätte igen nu på akvariets vatten fick jag återigen 50 ppm Om jag höjer doseringarna verkar det som att jag får tillväxt av nitrificerande bakterier för då går nitrit och nitratvärdet ut från filtret upp i taket och blir högre än ingående vatten. Vad kan man göra för att få ökt flödet men bibehålla denitrifikationen? @Lasse
 25. Behöver hjälp.. Har kopplat in filtret. Matat det med näringskälla (kolkälla) efter manualen. Mätt en vecka in (1 sep) och fick då 0 nitrit och 02 nitrat ut från filtret med cirka 1 droppe varannan sekund. Enligt manualen skulle flödet höjas så läst och gjort.. höjde till cirka 1 droppe/sek. Läser nu 0 nitrit och 40:ish i nitrat. Vad gör man då? Väntar längre tid innan man öppnar mer på flödet? Matar med större mängd kolkälla? Stryper filtret igjen? Vilken tidsram är normal när man höjer flödet och bakterierna skall växa till sig igjen? Pratar vi dagar eller veckor? Matarpumpen låter som om den drar lite luft in i filtret men slangen är helt nedsänkt under vatten och fylld rätt igenom. Är det bara det att jag ökade för snabbt? Och vad bör jag göra vidare? /Andre. @Lasse