Jump to content

Dimorb

Medlem
 • Content Count

  4194
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by Dimorb

 1. Är det någon som har kunskap om hur mycket man kan/bör dosera som max eller beror det helt på vilka djur man har i akvariet? Är olika djur olika känsliga för olika halter av väteperoxid? Har läst en rekommendation på 1 ml 3% väteperoxid per gallon (3,78 liter), 2ggr/dag (helst vid tidpunkter då ljuset är lågt) under 14 dagar som en kur mot cyano. För mig som doserar 12%-ig via oxydator i ett akvarium med cirka 1800 liter vatten innebär rekommendationen, om jag räknar rätt, 0,25 ml 12% väteperoxid per gallon, 2ggr/dag att jag kan dosera 1800/3,78*0,25*2= 238 ml/dygn. Kan det stämma? Det är ju i så fall den rekommenderade dosen för en kur mot cyano. Hur mycket mer/mindre bör/kan man gå när det gäller kontinuerlig dosering. Ni som kör med oxydator kan ni precisera hur mycket ni doserar, vilka effekter ni ser på och på vilka olika sorters djur och koraller ni ser det på? Just nu går det en flaska med 12% lösning på 3 veckor hos mig. Alltså cirka 1000/21= 47 ml/dygn. Det är ju en bra bit under det som rekommenderas som bekämpning mot cyano. Har inte sett någon effekt av den kontinuerliga doseringen än men körde lite lokal attack på något som liknade cyano/dino och sedan dess har en del koraller varit lite tjurig så försöker leta och reda i om det kan ha med väteperoxiden att göra. Tacksam för inspel.
 2. Så sant. Reagerar ditt akvarium lika om du doserar manuellt eller om du använder oxydatorn?
 3. Har en sump som är byggd på följande sätt. nedfallsfack - här faller vattnet ned från akvariet, här tar jag in vatten till nitratreaktorn och jag tar in vatten till kylaren. utrustningsfack - här är det en avdelning med fraggar, en del med ett refugium och här står recirkulerande fosfatfilter, skummare, intag till UV-C och jag har utblås till UV-C, kylare, nitratfilter och fosfatreaktorerna i denna kammaren. Det är också här jag doserar balling och har alla proberna till Profiluxen. returfack - här har jag returpump upp till akvariet, ett filter med fosfat med intag i kammaren och utblås till utrustningsfacket. osmosavdelning - här är enbart osmosvatten. Om ni hade haft denna "setup" var skulle ni placerat en oxydator för att minimera risken för skador/problem med/på djur eller utrustning?
 4. Dimorb

  Kopplingar till Clarisea?

  Hej. Jag har 2 nedfallsrör från mitt akvarium till min sump. Det ena kan strypas med hjälp av en ventil och det andra är helt öppet. I tillägg har jag ett nödfallsrör. Det är stora rör - vet inte hur stora de är. Vad skall jag mäta för att säkerställa storleken/dimensionerna? Min retur är en jebao på 20000 liter/timme men osäker på hur mycket den egentligen ger upp/ner till akvariet. Det jag vill göra är att jag önskar att koppla mina 2 rör till 1 eller 2 clarisea filter i nedfallsfacket i sumpen. Men som jag förstår har Clarisea 32 mm koppling och jag antar att mina rör är större än det. Såg en film: Där personen hade gjort flera avstickare med ventiler för att koppla på och av utrustning. Jag kunde tänkt mig något liknande som gör det enklare att dra på och av utrustning. Är det då så att jag alltid måste limma eller kan jag använda mig av någon form av rör/genomföring som jag kan skruva på/av? Någon som är bra på detta som kan tänka sig att hjälpa till lite? Tacksam för det. Mvh Andre.
 5. Nej det tror jag inte. Vadå? Har aldrig haft utslag på något speciellt på ICP och sänder ju in var 2-3 vecka.
 6. Vågar inte chansa så tar den ut. Kanske kör med aktivt kol igen vid behov. Kanske kopplar in annan filtrering men vet då inte hur jag skall bli av med gult vatten. Jag håller den helt lodrätt och sätter den i krukan innan jag sätter den i vattnet.
 7. Dimorb

  Kopplingar till Clarisea?

  Men säg att jag vill såga av röret och koppla på flera förgreningar precis som på filmen eller i det minsta sätta en strypbar kran längst ut på rören efter att jag kapar av dem. Räcker det då att jag mäter ytterdiametern på röret och så tar jag och går neråt i förminskningar. Vilken typ av pvc skall det vara? Såg att det fanns flera olika sorter.
 8. Jag misstänkte något liknande. Kan det svarta som var på insidan av krukan skapas av väteperoxiden och något som oxideras eller det blir inga "restprodukter" ? Sköljde ut den flera gånger och det var lika svart som aktivt kol sot.
 9. Vad kan man göra för att öka flödet genom slangar och filter? Blir pumpar "gamla"/slitna och ger därför sämre verkningsgrad? - Tänker då på doseringspumpar men framförallt min peristaltiske pump som driver nitratfiltret. Anledningen till att jag frågar är att jag ställer ett teoretiskt flöde in baserat på pumpens maxkapacitet och så mäter jag det reella flödet ut från filtret efter att vattnet har gått igenom filtret hela vägen. För 2 månader sedan kunde jag har 90% på pumpen och få ut 7 liter/timme. Nu kör jag på 92% och får ut 6,6 liter/timme. Naturligtvis kan ju filter sätta igen inuti eller vid utloppet och därför skapa mer motstånd men vad mer kan det vara? För att eliminera fel gjorde jag följande: - Rengjorde nitratfiltret, - Rensade utlopp och lock från alla döda bakterier, - Rensade alla rör, - Rengjorde inlopp och ingående slang till matarpumpen/peristaltisk pump, - Installerat ny impeller på pump, - Rengjort utlopp till matarpump/peristaltisk pump - Rengjort slang till matarpump/peristaltisk pump både inuti pumpen och mellan pumpens utlopp och filtret, - Kortat ner slangar - till inloppet på peristaltisk pump, - Kortat slangen internt i den peristaltisk pump och fäst om slangen med nya strips. Skall mäta igen i morgon men efter alla dessa åtgärder ser det ut som att jag får MINDRE vatten ut genom filtret nu än förr. Vad finns det mer att checka? Borde slangen inuti matarpumpen vara lösa eller spänd mot kuggarna inuti pumpen? Jag tog för givet att de skulle vara spända för att pressa ut så mycket vatten som möjligt. @Slanten @Lasse
 10. Det är deltec PP150 tror jag den heter. Har inte funnit den i butik i Sverige utan beställde direkt av dem.
 11. ja jag vet. Så något som inte stämmer. Søchting orginal i orginalflaska. Men jag är inte orolig för att det är något fel på väteperoxiden men reaktionen jag får på korallerna när jag sätter den ner skrämmer mig lite. Så har tagit ut den helt nu.
 12. Tror inte det handlar om överdosering i direkt bemärkelse utan överdosering över lång tid. Mina koraller reagerar nu inom 5 minuter från det att jag sätter ner oxydatorn. Har tagit ut den och vågar inte köra med den längre. @Stefan molin
 13. Må uppdatera för mitt kar har börjat lite likt. Innan vi reste på semester bestämde jag mig för att koppla in oxydatorn igen. 1 katalysator med 12% väteperoxid i W-modellen. Funkade bra i några veckor men väteperoxiden tog slut väldigt olika snabbt. Allt mellan 1-4 veckor på samma volym. Kom hem efter semestern och oxydatorn var tom. Fylld på som vanligt och satte ner den. 5-10 minuter senare var alla knappa ihopslagna och 20-30 min efter alla gonioporerna. Ha testat några gånger till men knapparna drar sig samman 5-10 minuter efter att oxydatorn har åkt i akvariet. Precis köpt zoas för lite för mycket pengar så hela fraggdelen är full - 300/400 fraggar - och stora visningsdelen har några kolonier på 500 polyper.. så vågar inte ha den i. Hoppas på att detta "testet" inte har påverkat någonting långsiktigt.
 14. Dimorb

  Aktivt kol vs väteperoxid i oxydator

  @Kimozabe Jag kan nog inte köra med väteperoxiden längre. Alla zoanthus reagerar kraftigt 5-10 minuter efter att jag sätter ner den och 20-30 minuter senare reagerar gonioporerna. Det måste vara något fel på den oxydatorn eller katalysatorn eller någonting. Har ju tidigare kört med aktivt kol samtidigt som jag körde väteperoxid i en ganska lång period så förstår inte detta.
 15. Söker efter inspel på vad som är bäst och om de har samma användningsområden. Har förstått det som att de skall klara av/till viss del har samma effekt men önskar veta alla pros and cons som finns. Några av de jag själv tänker på. AKTIVT KOL + Tar bort gulämnen + Binder en del gifter och föroreningar (är det faktiskt sant?) + Kan inte överdoseras (sant eller ej?) - Må bytas relativt ofta då det blir "mättat" och förbrukat VÄTEPERIOXID + Tar bort gulämnen + Oxiderar andra ämnen (kanske även parasiter?) + Ger bättre syrehalt i vattnet + Inte så mycket underhåll - Kan överdoseras och är frätande - kan skada fisk/koraller Önskar att fler fyller på med info de sitter på. Varför använder ni aktivt kol eller väteperoxid? Vad är fördelarna och vad är nackdelarna? @Lasse
 16. @Lasse prövade att installera oxydatorn igen nu. Satte ner den och 5-10 minuter efter att den kommit i vattnet är alla zoanthus stängda. 1 katalysator och 12% väteperoxid i modell W i nästan 1800 liter vatten. Bör ju inte kunna vara överdosering på så kort tid - skulle det varit läckage så skulle man ju sett det på dykarklockan att vätskan var betydligt mindre än när man satte ner den. Kan korallerna må dåligt och "känna igen" väteperoxid i vattnet om de misstrivs med det och därför reagerar som de gör? Vad med krukan - kan den släppa något skit i vattnet? Prövade att tvätta av den och den blev riktigt kolsvart vatten från den även under rinnande kran. Tacksam för svar.
 17. Hur fungerar det om man har en förhöjd konsumtion av karbonater t.ex. vid stort bruk av rowaphos eller nitratreaktor som påverkar kH värdet? Dosetronic kontrolleras av aquatronic och den i sin tur beräknar ju doseringarna utifrån kH mängden. Men vid t.ex. tillsats av rowaphos så sjunker kH ganska drastiskt men CA och MG förblir i stort oförändrade. Om Aquatronic då höjer kH så tänker den väl också att den skall korrigera CA och MG, vilket den egentligen inte behöver då eftersom rowaphosen enbart påverkar kH värdet. Vad sker då? I mitt huvud blir det då väldigt förskjutet värde - troligtvis för högt CA och MG - för Aquatronic mäter inte CA/MG och det för inte Dosetronic heller?
 18. Bör en sådan sänkning också bli synlig inuti nitratfiltret? Konstigt att alla zoas och gonioporer reagerade direkt när jag satte tillbaka oxydatorn. Byter nu vatten 4x 220 liter över några dagar och så skall jag se hur det påverkar polypexpansionen - därefter ta valet om oxydatorn skall testas ut igen. Den har varit väldigt smidig så hoppas ju på att den skall gå att använda.
 19. Ok. Var och vilken slang köper man? Reservdelar eller bara en helt vanlig silikonslang? När jag tog den ut för rengöring var den ganska styv. Aldrig bytt de åren jag har kört pumpen. Hur ofta bör man byta?
 20. Tack för svar. Jag testade att fylla dykarklockan med väteperoxid och höll den upp och ned i luften. Det rinner ut en stråle först men så stoppar det efter ett tag och blir bara små små droppar.. Kanske något helt annat. Fick göra om med nitratfiltret då det hade hängt sig så kanske bara en rejäl stigning utav nitraten som varit problemet. Funderar lite på vilken modell kör du med en katalystor? Jag har den W-modellen. 12% med en katalysator och W-modellen kanske ger mer än en annan modell? Kan det vara något med krukan - vilket material den är i ?
 21. Nej har inte det. Har bara i nitratfiltret. Så du låter dne bruna krukan stå i akvariet med vatten? Tror att det kanske blir en del läckage när man gör som jag gör. Skall undersöka vidare.
 22. Nej ingen handkräm. Fyller du oxydatorn med vatten innan du sätter ner dykarklockan? Jag brukar normalt ta den upp - ha oxydatorn utan vatten i - sätta tillbaka dykarklockan med ny väteperoxid och så tillbaka i akvariet - kanske det gör så att mycket väteperoxid läcker ut i botten och när sen oxydatorn fylls upp kommer allt det som har läckt ut på en gång.. ??
 23. Det måste vara något fel på min oxydator. Jag har också 12% och 1 katalysator till 1800 liter och så fort jag stoppar ner den så går det knappt 1 timme så får jag märkbart mindre polypexpansion. Fyller du din oxydator med vatten innan du stoppar tillbaka dykarklockan?
 24. @Kimozabe samma fråga. Hur stark väteperoxid använder du?
 25. Dimorb

  Fauna Marine Ultra Pest Control

  Nej står ingenting på den. Men har använt den till alla nya zoas nu så får vi se hur det går med det. Gjort det jag kan nu i alla fall.
×