Jump to content

Dimorb

Medlem
 • Posts

  4,724
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Everything posted by Dimorb

 1. Jag har en till salu om du söker. Service och massor med reagenser och reservdelar med. I korthet kräver den otroligt mycket tid och insats för att fungera optimalt vilket motverka automatiseringen om man har tänkt å ha den uteslutande till det.. om man vill ha en för att få bästa möjliga mätresultat är den oslagbar. Mäter många fler parametrar än allt annat på marknaden och med mycket större noggrannhet.
 2. Det var rart.. trodde jag fick svarat på denna. Det är inte avsaknad av nitritifationsbakterier för karet är gott balanserat och väl inkört. Det jag reagerar på är att man kan mäta en ökning i nitrit (vilket är rimligt med tanke på rengöring av nitratfilter) men samtidigt en MINSKAD halt nitrat (vilket egentligen enligt tes med nitrit-nitrat och felmätning borde omöjligt).. och om det fanns något annat där som jag borde veta mer om. :)
 3. De kom så sent på marknaden med det där samarbetet med oceamo att jag sänd fiskarna till lab för undersökning så har inte använt någon av deras tjänster än.
 4. Hej. Undrar bara om någon här kan reda ut förhållandet mellan nitrit och nitrat. Är det naturligt att nitraten minskar när nitriten ökar i ett akvarium? - Varför i så fall? Mäter ökt nitrit med mastertronic och samtidigt en nedåtgående nitrat.
 5. Tack. Har vetat om denna ett tag nu. Det är länken jag la till i posten över och jag har också haft direkt kontakt med de som erbjuder tjästen i både USA och Europa så visste om det. :)
 6. PAV alarmet har gått på en doser maxi som har blivit dränkt p.g.a. läckage. Har tagit bort enheten ur kedjan av kopplade enheter men får inte bort alarmet som blinkar rött. Har fått rådet att ta bort enheten men får det inte helt till och undrar om någon vet hur man bör göra för att inte allt skall nollställas. Går in på SYSTEM, klickar MAXIMERA på PAB och ser då enheten i listan, klickar på ASSIGN DEVICES för att avmarkera den och få larmet att stoppa - men enheten finns inte i listan.. Hur skall jag kunna markera den som "offline" eller inte en del i kedjan av PAB enheter?
 7. Kunde du guidat mig genom detta?? Vad behöver jag köpa? Var finner jag det? Hur "bygger" jag?
 8. Nej dessvärre inte.. kan ha stoppat när som den senaste månaden. Det matas mycket. Det är ett kar med 10 vuxna kirurger varav 3-4 av dem är 20-30 cm. De behöver mat av flera anledningar så finns inte så stora möjligheter å dran er på det. Nitratvärdet innan var långt över 100 det var nere på 25ish men är på väg upp igen nu. Kan så klart också vara mätfel om det ligger nitrit i vattnet. Går för å fylla å biopelletsfiltret och håller tummarna.. kan eventuellt byta en gång till i mellandagarna då jag skall hem och skifta en del på det stora systemet.
 9. Jag har gjort vattenbyte och har inte möjlighet att göra ett nytt på cirka 2,5 vecka. Så av alternativen ovan tänker du att det enklaste är att låta det stå?
 10. Hamnar lite i kvalet. Har ett 800 liters som alltid har haft högt fosfat och nitrat. Det har inte haft så stor betydelse då det är ett fish only. Det har varit nitrat/fosfat kontroll genom ett litet biopelletsfilter som har hållt värdet högt men stabilt. Till saken hör att jag fann ut att biopelletsfiltret hade stoppat upp och nitrat/fosfat var gigantiskt.. bytt 80-85% av vattnet i dag och funderar nu på vad som är bäst för karet vidare. Karet skall tömmas om 2 uker och allt skall ut. Med det i huvudet är jag osäker på vad jag skall välja av följande. Starta biopelletsfilter igen - lite av det som var igen i filtret kan säkert bidra till att köra in filtret snabbare men normalt har det tagit 2-3 veckor för det är "online". Dosera nopox i små kvantiteter Eller bara låta det stå som det gör nu.. Det är bara fisk och sten i karet - många stora fiskar - och nitraten kommer stiga kraftigt på 2 veckor. Troligtvis någonstans mellan 100-200 ppm. Vad hade ni gjort? I och med att jag skall resa i väg är jag lite skeptisk till att ge nopox till akvarievakten.. vill tro att syrefattigt vatten vill döda fisken snabbare än om vattnet är smutsigt.
 11. Har använt ATI i många år och är förnöjd så långt men irriterar mig på att diverse inte finns på lager titt som tätt och har därför sett på andra tillverkare. Grotech fångade blicken då deras produkter är cirka hälften så dyra - uppger samma koncentrationer på lösningarna - som ATI. Undrar därför om någon har använt dem båda och kan ge lite info och erfarenheter.
 12. så må ta mig en runda inuti motorn och se vad som kan vara galet. D-D har inte svarat än på vilken garanti de har på dessa.. någon av er som vet?
 13. Tack Stig. Skall ta den med och se vad de har.
 14. Kört i ett heavy load system från start till nu.. Inköpt 14-10-2019 Motorn orkar inte dra mer. Har haft filtret isär och letat efter motstånd men finner ingenting. Kan man räkna med att motorn inte har längre levetid och det är dags för ett nytt block eller vad bör jag se efter? mvh Andre.
 15. Ja det är rörmaskar på bilden men det jag menade var att vermetider inte är maskar.. det är en snigel. Det är ett helt annat sort djur och bör därför inte blandas in med maskarna
 16. Finns ingenting som är revsäkert som äter vermatider. Då må du gå på en del wrassrar eller tryckare och de kommer ta andra ting också.
 17. Vermatider är inte maskar.. det är en form av snigel. Det på bilden är inte vermatid för de växer rakt utan någon direkt bas. En vermatid har en tydlig kanelbulleformad bas som den kan krypa in i och de är mycket grövre.. Ser ut som rörmask och hjälper då till å filtrera. Är du osäker så kan du lägga ner upplöst mat i ytavrinningsfacket.. om det är vermatider så kommer de släppa ut slemmnät för å fånga mat. Rörmask fångar med sin "fjädrar" och utsöndrar inte nät.
 18. Länken var bra. tänkte bara ösa i lite zink men blir nu gjort med stor försiktighet.
 19. Det blir med största sannolikhet GHL light bars 2. Fick en uträkning på hur det ljuset sprider sig i förhållande till höjd och placering och det blir inga problem att få till täckande belysning med dem. Men dyrt blir det.
 20. Pratade med dem på labben. Tydligen har de haft någon felinställning som har gett inget/lågt zink.. nu är det tydligen ordnat och fler folk får besked om zink.
 21. Tänkte bara höra om någon annan har observerat eller har insikt i varför. Jag har testat över 80 ICP med ATI. Har mer eller mindre ALLTID mätt 0 i zink och aldrig någonsin fått rekommendation att dosera det till trots för total avsaknad i säkert 50 tester i rad. Nu plötsligt har de startat å rekommenderat dosering av zink - på de 2 senaste ICP testerna. Någon som vet varför det har ändrat sig? Vad bidrar zink i huvudsak med i akvariekemin? @jonasroman @stigigemla
 22. Hej alla. Hur skall ATI Zeolith plus användas? Finner ingenstans på nätet om det skall slängas i sumpen, hängas i påse eller användas i filter. Ännu mindre vilket flöde det skall ha eller om det kan vara användbart mot t.ex. tungmetaller. Hur använder ni zeolith? Vad doserar/lägger ni ner när ni får negativa svar på tungmetaller i akvariet? mvh Andre.
×
×
 • Create New...