Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Jois

Medlem
 • Antal inlägg

  49
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunnit

  3

Allt postat av Jois

 1. Metylen (blå), ska tydligen användas, eller ha använts, vid fiskodlingar? Det låter inte så hälsosamt, men fungerar det mot parasiter i våra kar?! (Gosh, det finns verkligen en uppsjö av artiklar och teorier om Vita prick)
 2. Jag är ju precis i upplärningsfasen, och visst är det sjukt tråkigt att ens hobby ska drabbas av bakslag. Att ha lite is i magen och vänta är kanske bättre än att ge sig i kast att pumpa ut te.x. 800 liter vatten eller kopparbehandla ett helt revkar. Även om du i framtiden kör med karantänkar osv, kommer du aldrig vara 100% säker på att inte drabbas igen. Och då är du tillbaka på ruta ett och kanske till-och med tröttnar på vara akvarist. Stort lycka till! /J
 3. Kör ni med ozon kopplad till luftpump, eller blir det samma effekt att köra via skummarens luftintag?
 4. Hej! Har blivit lite intresserad av just prick och försökt att läsa på så mycket det bara går. Hur ser pricken ut? Är de helt plana eller sticker de ut (typ som en finne..)? Är det enbart en fisk som är drabbad?
 5. 151-720 liter

  Man kan aldrig vara säker, men det ser ut som om en av mina clowner har gått och blivit gravid.
 6. Hoho! Nya karet står på plats. Saltvattnet är blandat och påfyllt. Så spännande!
 7. Jaja, då bör således parasiterna, genom fiskens/fiskarnas s.k. immunitet, självsaneras till slut. Iaf markant reduceras.
 8. Det här med immunitet är intressant. Hur yttrar det sig; genom att fisken inte känner av parasiten eller att parasiten inte kan äntra fisken på det sätt den vill?
 9. Jo, så är det givetvis att karet är en mindre och instängd plats. Men det känns som om de flesta ändå "tror" att ett väl anpassat UV för den mängd vattenvolym man har och ett ozon kan hålla nere antalet parasiter(?). Tack för era tankar!
 10. Hej! Jag har sett en hel del trådar om detta med Vita prick (senast en ny idag?) och det verkar som om åsikterna om bot/hjälp för detta är lika många som det finns saltkarsutövare. En del förespråkar UV eller ozon, och en del säger att man ska använda båda teknikerna. En del säger sötvattensdopp, medans andra tycker att vitlök fungerar. Åsikterna går minst sagt isär. Det vekar nästan som om alla akvarienördar får uppleva ett prick utbrott någon gång. Om det nu är tufft för den enskilde, hur gör då butikerna!?!!? Alla av oss har säkert någon gång sett fisk med prick i ute i en butik. Långt ifrån alla som köper fisk, eller koraller, har ett karantänakvarium. Om man nu kör med UV samt ozon, för att minimera antalet parasiter i sin burk, och dessutom ger mycket mat och kärlek (i form av god vattenkvalitet), kan då inte akvariet och dess invånare trivas och överleva även fast det finns parasiter kvar? Hur många fiskar ute i det fria överlever ett Vita prick angrepp? Tack! (Givetvis vill man inte ha sjukdomar i sitt kar...Jag är bara nyfiken...)
 11. Som vanligt svarar jag med... är ingen expert... MEN, jag tror att det kan vara borrens "ögon". Borrar använder sig av dessa tentakler för att "se".
 12. 151-720 liter

  Hej! Vad säger expertisen; Har mätt både fosfat och nitrat en tid. När det gäller fosfaten har jag legat runt 0, och för ca en vecka sedan hade jag ca 0.02-0.03. Även nitrat har även den legat på 0, dvs man ser ingen färgning alls på vätskan. Blev lite skeptiskt till om testerna blivit gamla, så jag köpte nya igår - Salifert. Men även dessa ger 0 utslag på skalan. Korallerna ser pigga och fräscha ut. Ska man bara låta det vara? Jag tänker att man inte ska ge sig på och laga något som inte är trasigt. /Johan
 13. 151-720 liter

  Håller fortfarande på att kalibrera doseringen av core7. KH ligger lite högt. Får skippa doseringen i några dagar och sänka antal ml. Fosfat = 0.02 Salt = 1.023 Temp = 26c
 14. Det som är tufft är att karbaterna kan vara mycket små och därmed svåra att se. Framförallt när man plockat upp en sten och knappen dragit ihop sig. Jag försökte verkligen bli av med dem, på inrådan av min bättre hälft. Jag kan nu se en eller två pyttesmå knappar som sitter på en (ganska) stor sten. Vad är bästa avlägsningstipset för dessa små krabater?
 15. Hej! Jag är långt ifrån någon självskriven expert... Jag hade ett helt gäng av dessa - nästan tonvis! Innan jag bytte kar så försökte jag avlägsna de som jag kunde se med "ögat". Hur jag tog bort dem är en historia för sig. Jag vet inte riktigt, men naturen har en otrolig förmåga att överleva, detta verkar även gälla dessa knappar. Jag har fått tillbaka ett par stycken igen. Vete tusan om det inte är bättre att låta dem vara ifred. ????
 16. 151-720 liter

  Doserpumpen är up & running!!!! Muhaha
 17. Cyano(?)
 18. Hej! Har försökt att hitta några äldre trådar som behandlar Aqua medic evo 4, men utan något bra resultat. Jag har hittat några recensioner, några som hyllar den, andra som sågar den. Vad säger expertisen här? Är det en bra doseringspump, värd att köpa? /Johan
 19. 151-720 liter

  Skummare och UVCt passar som fisken i havet....
 20. 151-720 liter

  Installerar doserpumpen.
 21. Har nu kalibrerat alla fyra pumpar. Jag fick referensvärden mellan 188-205. Är det normalt tro? Ska dosera med Core7. Tack!
 22. Oh, tack för respons. Hur högt kan pumparna trycka, tror du att 80-90 cm är möjligt?
 23. 151-720 liter

  Bästa kompisarna.