Jump to content

Jois

Medlem
 • Posts

  362
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

Everything posted by Jois

 1. Imorgon, vid lunch, kommer jag att ta ur clownfiskarna från kopparbadet. Då har 31 dagar av fullgod kopparbehandling genomförts. Tog en "extra" dag, över föreskriven 30 dagars period. Ammoniumbrickan som jag trodde ändrat färg är kvar på gul nivå. Har doserat Seachem Prime för att hålla nivån låg, vilket har fungerat över förväntan. Tyvärr har jag tappat en gobidon och en bangikardinal. Tror att parasiten dragit till gälregionen. Blir att iordningställa karantänkaret igen och fånga in batch nr2. De fiskar som fått behandling får gå i ett kar, som också huserar i garaget. Gjorde även ett koppartest idag för att se att nivån fortfarande är korrekt. Landade på 2.51ppm, vilket är ypperligt. ...fortsättning följer.
 2. Ser att man nu uppdaterat (redan i augusti 2020)infon där, och att 6 veckor är det nya "rönet". Det är alltså 42 dagar, vid en temperatur om 27 grader. Och så ska man vara helt säker på att det är Cryptocaryon. Alltid ska man lära sig något nytt.
 3. Ok. Jo, jag antar att det cirkulerar lite olika besked om detta. Som amatör får man försöka läsa på så gott man kan. Alltid svårt att sålla fakta från myt. Tog karantänråden från Humblefish. Har du någon mer, eller annan, info om hur länge ett kar ska stå utan fisk för att parasiterna ska ge vika? Tack!
 4. Ja, det skulle jag gjort från början. Man lär så länge man lever. 21 dagar kvar. Kopparnivån har hållt sig bra, och jag mätte idag 2.46ppm. Lyckas detta så drar jag nog igång två kar till så resten av fiskarna kan medicineras samtidigt. Annars blir jag inte färdig förrän till jul, eftersom huvudkaret ska gå tomt på fisk i 76 dagar också.
 5. Tredje dagen med full koppardosering. Allt verkar fungera som det ska. Stöddoserar Seachem Prime för att hålla nere ammoniumet. Lite märkligt är att hängde med en liten räka i filtermediet från min sump till karantänburken, som fortfarande lever i kopparbadet. ...(lite självironi... Se bild. Ska man ha 2.5ppm så ska man... )
 6. Oki. Hittade faktiskt den gobiodon som jag trodde var borta. Den plus två clowner går nu i karantänkaret. Kommer nu under två dagar höja Copper power till 2.5ppm, för att sedan låta de behandlas i 30dagar. Det är verkligen inte lätt att fånga fisk....
 7. One bottle of Seachem Prime is on the way.
 8. Up & running. Varför känns det som om man tagit hobbyn till en ny nivå. Ja, kanske till- och med tagit saltvattnet över huvudet...
 9. Snart så... I garaget finns ac också.
 10. Värmen börjar ju bli olidlig. Beställde en luft/luft-pump på 8.7kW. Nu jävlar ska det bli svalt och skönt i hem och kar. Får det sista som behövs för att starta upp karantänkaret på måndag.
 11. Nja, jag är ingen expert på marina fisksjukdommar. Men då prickarna sitter typ 3-7dagar så tänker jag iaf ich. Amazon har allt!
 12. Nu börjar grejerna som jag beställt landa. Väntar bara på salt och Hanna checker för koppar. ... Fiskarna lever iaf fortfarande.
 13. Oh, sry to hear that Yes, it was really warm yesterday. And you had almost completed the quarantine time of 30 days? A air conditioner would be nice to have these warm days.
 14. Nu har jag beställt grejer för att köra igång två karantänburkar: doppvärmare, luftpump, filtersvampar, Hanna checker (koppar), ammonia-kontroll, startbakterier och copper power. Bara hoppas att fiskarna klarar sig fram till att jag ens kan påbörja behandlingen. Verkar som själva "burkarna" löser sig också. Ringer dig igen i helgen. Thx. Lärdom #122 - alltid karantän, även den minsta snigel. Tack till er som pmat och hjälpt och stöttat.
 15. Hej! (gärna i sthlm) Håller på att starta upp två karantänburkar. Söker två akvarium runt 100liter för biliig penning. (gav bort ett för ett tag sedan, det skulle man inte gjort... :)) /Johan
 16. Dragit igång ett 11w uvc i tanken och ett 9w uvc i sumpen. Om någon sitter på ett Aqua Helix 18w, och vill bli av med det, hojta.
 17. Länge sedan man uppdaterade tråden. Adderade lite lägre djur för ett tag sedan. Vete tusan om jag fått med något skit, läs parasit. Min palettkirurg och min ena gobidon har haft små, små, prickar på sig. De verkar dock helt opåverkade, inget av det där "kliande-beteende" som jag associerar till Ich. Lyckades fånga Gobiodonen och körde ett sötvattensdopp i ca 4 min. Ser varken någon förbättring eller försämring. Gjorde ett mindre vattenbyte och kör med ozon. ...detta är ju en sådan här typisk sak som gör mig irriterad och less. Jag som alltid har varit så försiktig. Jaja, vi får se vad som händer. (de vita prickarna har varit mycket små och inte så många som man brukar se på just forum. Men det kanske kommer iom förökningen.)
 18. Har beställt lite olika prylar. Kunde inte låta bli att även köpa ett par Synchiropus stellatus.
 19. Coolt. Har den kvar sina anemoner?
 20. Hyfsat ny Acan. Tyvärr gör sig färgerna inte riktigt rättvisa från mobilkameran. Den har som en lila ring innan mundelen. Men den har verkligen köttat upp sig. Jag bara älskar Acans.
 21. Blev inga Goby enigneers-bebisar. Men sjukt kul att se deras hantering av äggen. Nu har de fått ett nytt hem, hoppas att de leker vidare där. Nu kommer jag att köra på mindre fiskar, till storlek, och fler lägre djur som tex räkor.
 22. Hej! Jag skulle också kunna ta (köpa) några exemplar. Passerar Täby lite då och då. /Johan
 23. Belysningen är tillbaka. Otroligt snabbt fixat av Triton Akvarium! Stort tack! Även ett stort tack till @Nelli som lånade mig en belysningen under tiden. Jaha! Idag skulle det vara dags att fånga in mina Goby enigneers. Lånar och gillrar fällan. Precis när jag fått den i rätt position (tror jag) ser jag ena gobyn flytta på något. Jorå, hundratals ägg. Mission aborted! Får vänta och se om det blir några bebisar. :)
×
×
 • Create New...