Jump to content

Jois

Stödjande medlem
 • Posts

  401
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

Everything posted by Jois

 1. Håller med dig. Finns inga genvägar. Lycka till!
 2. Yes. Fick ett mail om att fisken skickas på måndag och att jag har den på tisdag....
 3. Aa, absolut - det kommer jag att göra. Jag har, på hemmaplan, letat efter fisk. Men utbudet är faktiskt riktigt dåligt. Och även verkar firrarna som man kan köpa inom landets gränser inte vara direkt friska. Då får man sondera annan terräng.
 4. https://www.masterfisch.eu/en/ Fri frakt över 150 euro, vilket är lätt att komma över.
 5. Fisk från Tyskland är beställd. 3st Gobidons O 3st Bangai kardinaler 1st gul Wrasse Hoppas på bra kvalitet och snabb leverans.
 6. Hej! Funderar på att göra ett par fragghyllor. Någon som känner till om det finns gummiklädda magneter eller dyl som klarar saltvatten? Man kan ju tex köpa tunze-magneter, men dessa kostar en slant. /Johan
 7. Tack @stigigemla. Har kört två Kh-test, Salifert och Aquaforest. Salifert säger 8.2 kh Aquaforest säger 8.0 kh Rätt lika alltså, med hänsyn till toleranserna. Testade en kalkylator som säger att ett kalciumvärde om 621 skulle ge ett Kh på ca 36... Mitt Kh, om 8.2, bör ge ett kalciumvärde om 417. Eller är jag ute på djupt vatten? Kanske hade varit bra med ett ca-test.
 8. Svaret från Fauna Marin har kommit. Snabbt jobbat!!!! Men tänk att det alltid finns något att justera och ändra - har man inte för lite av något ämne, så är det för mycket. Strontium = inom gränsvärdena. Jod = too much Magnesium = 1187 (något lågt då) Calcium = 621 (alldeles för högt) Si = 0.9 (jättehögt. Dags att byta silikatfilter) Har vi någon kompis här som vet varför magnesium är för lågt när calcium är för högt. Kör ju core7 och har inte fått denna diskrepans tidigare.
 9. Kul med nya saltisar. Ni kanske har koll: jag hade adderat ett silikatfilter efter osmosen. Lycka till!
 10. Sry, många inlägg nu. Men hobbyn börjar onekligen bli roligare och intressantare.... Huvudkaret rullar på, även om det är tomt på fisk. Det är nästan så att jag glömt bort det med allt kul när det kommer till karantänburkar och fraggkar. Hur som, mina koraller har bra tillväxt. Har en befintlig euphyllia, bild 1, som idag har 12st fullstora huvuden - ser nu förgreningar om minst 8st huvuden! Euphyllia Gold börjar sakta att bilda ett huvud till. En rätt ny Caulastrea börjar nu att även dela sig. Kh = 8.2 Nitrate = 5 Fosfat = 0.03, kanske 0.05. Har idag skickat in ett Fauna Marin icp-test. Vi hörs!
 11. +1 på denna. Jag kör också core7 och tillsätter jod, kalium samt strontium. Mina euphyllior växer.
 12. Kul att ni är aktiva, det gillar jag. Det är noterat att visa arter är känsligare än andra mot koppar. Tex anger många att just mandariner är känsliga mot koppar. Men i min första behandling, som faktiskt har fungerat (alla fiskar lever och mår bra, inga tecken på prick eller annan sjukdom), tog jag med en mandarin som var riktigt risig. Den klarade 2.5ppm koppar. Thx
 13. Nä ni. Wrassen har simmat till fiskhimlen. Den kom från samma batch som en annan forumkompis har haft problem med, och de verkar ha haft samma symtom. Från att vara pigga, äter och simmar runt till inom mindre ett dygn bli supersmala för att sedan dö. Förmodligen någon intern-parasit/mask (kanske flagellater då det gick så snabbt) , dvs något som koppar inte biter på. Och det var försent med parazi pro eller gc. Surt.
 14. Vår vän, @stigigemla, har mycket erfarenhet när det kommer till detta. Själv ser jag mig som novis, men... ...jag hamnade lite i samma sits som du. Dock så började mitt problem med prickiga kirurger. För att göra storyn kort: en av mina Dragonetter (och en gobiodon) slutade också att äta under samma veva som kirurgerna blev sjuka. Jag kunde dock se "prickar" längst ut på deras fenor. Den som slutade äta dog och även den ena gobiodonen. Alla fiskar åkte snabbt i karantänkaret. Även dragonetten (ja, den överlevde kopparbehandlingen) Och så nu lever alla lyckliga och glada. Är fler fiskar sjuka? Jag, som amatör, hade i ditt läge: 1. Sötvattendopp. Se om något faller av, hoppa till 2. Annars gå till 3. 2. Api general cure. 3. Tank Transfer Method. Efter det, 4. 4. Api general cure.
 15. Har bara kört med "vanlig" glödlampa över karantänkaret-nummer två-där-fiskarna-hamnar-efter-kopparbehandligen. Men idag fick jag ett paket med 3st China-led. För en kostnad om 58kr/st inkl frakt så får man vara rätt nöjd. (ja, fram till att de pajar eller att garaget brinner upp...)
 16. Parasiter och/eller flukes? Inga synliga prickar?
 17. Svårt. Har den blivit smal? Uppträder den konstigt? Testat att mata med något annat? Min äter fryst artemia.
 18. Hej! (hittar ingen liknande tråd) Har kört core7 ett bra tag nu. Metoden fungerar bra. När man får svar på sitt Triton-test ligger man alltid lågt på ett gäng olika ämnen, vilket lockar till merförsäljning förstås. Men.... Vilka spårämnen måste ni stöddosera med mer? Och vad ger mest "vinst" I form av tillväxt? Själv har jag fått stöddosera med jod, kalium och strontium. Thx. /Johan
 19. Oh, flukes direct from the shop? You go Prazipro or formalin bath now? Good luck!
 20. Alla fiskar, som kopparbehandlats, verkar må prima. Även min Synchiropus stellatus mår bra. Ich:en är borta. Fraggkaret är igång. Lampan från Aqua Medic känns riktigt fin. Så Euphylliafabriken rullar nu.
 21. Fraggkaret är på plats. Ett optiwhite om 25liter. Circulationspump är en Aquael. Köpte till lite rör med hål i för att få till en hyfsad cirkulation. Nu väntar jag in belysningen som kommer att bli Aqua Medic Qube 30.
 22. Vad är det för en korall? Fin!
×
×
 • Create New...