tveksamt, det kan ju ändras...o det är inte enkelt att föra allt i bevis...men passar på att ge er min uppfattning:
1) Nitrat: Red sea pro test. "Alla dagar i veckan" som ungdomarna säger nuförtiden. Jag har verifierat en del mätningar efter dosering av nitrat och det stämmer ruggigt bra, samt även jämfört med nitratanalys från ATI, och även det stämmer mkt bra. (Vet dock ej hur ATI i sin tur mäter).
2) Fosfat: ULR Hanna. Med noggranna rutiner, rena glas o att man byter kuvetten ibland, så tycker jag att jag får resultat runt +- 0.02-0.04, vilket är tillräckligt o för att se om det är kris i nån riktning. Oftast har ett ICP test alltid visat lite högre, så i mina händer i alla fall är Hanna en liten glädjemätare, men good enough mellan ICP mätningarna.
3) Saliferts Kalium. Spoton nästan jämfört med ICP OCH när man tillsätter en viss dos kalium o beräknar förväntad ökning.
4) KH, alltså, manuella KH test fungerar alla likvärdigt, dvs så länge reagensen ej är kontaminerad så är precisionen runt +-0.2(0.3dKH kanske) dKH OM du avläser vid samma färgomslag varje gång. Accuracy däremot varierar nog runt +-0.4dKH eftersom vi alla läser av vid lite olika färgomslag, OCH testerna är olika känsliga för färgomslaget. AF tycker jag har bra accuracy OM man läser av vid sent färgomslag för att få det. Salifert skall man läsa av vid TIDIGT färgomslag för att få bra accuracy. Sen kommer alla manuella KH tester med tiden försämras för man har till slut kontaminerat reagensvätskan med alla pipetter som åkt upp o ner o däremellan vart nån annanstans, så med tiden tappar dom ännu mer i accuracy, kanske upp till 0.5dKH i värsta fall. Ja, så kort sagt, vilket manuellt KH test som helst går bra, utan signifikanta skillnader mellan mer än var man skall tolka färgomslaget.
5) Ca, Mg: Personligen tycker jag salifert är nästan spoton, och kom ihåg nu, minst lika bra eller bättre än sk "jon selektiva" elektroder, som dessutom behöver kalibreras mkt ofta. Det är enligt min bedömning ingen framtid med dessa elektroder för oss, särskilt när vi inte behöver mäta Ca särskilt ofta, o Mg ännu mer sällan.
6) Övriga element: Där kommer vi nog aldrig se hemmetoder, utan där är ICP såklart det bästa vi har. Problemet är att vi kan inte mäta så ofta vi vill utan får bara ett stickprov, och skall man verkligen lära sig något, behövs det tätare mätningar än bara stickprov o det har ingen råd eller tid med som inte äger en ICP maskin. Men med den vetskapen tillför det alltid ngt, för det kan ju 1) bekräfta att man är på banan, eller 2) ge info om nåt är galet kopplat till en klinisk iakttagelse. Jag brukar mäta när jag ser nåt skumt, samt med viss periodicitet.
Mvh
Jonas