Jump to content

kaptenen

Styrelse
 • Posts

  1,827
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  61

Everything posted by kaptenen

 1. Säljes 1st AI 32 HD som jag aldrig fick behov av att sätta upp. Helt oanvänd i förpackning. 2900 :- nypris ca 4000 :- Finns att hämta i Täby norr om Sthlm. Om önskemål finns kan jag skicka på köparens bekostnad.
 2. Har fisken gott om gömställen? Bitvis stressade fiskar har oftast lite för få ställen att gömma sig från sina nyfikna ägare.
 3. Personligen är jag mkt nöjd med Essentials PRO och har använt det i snart ett år. Mkt skönt att slippa blanda balling själv. Om något av värdena är för låga så höjer jag det med andra preparat just för det ändamålet. Jag hade lite högt Mg en period när jag startade med PRO men det löste jag med ett större vattenbyte. Sen dess har det legat ganska bra mellan 1350 - 1450 på varje ICP (red sea blå hink, gör normalt sett inga vb förutom vid justering av salthalt).
 4. Installerade igår kväll. Såhär vart det för min del. Använde ett av hålen i locken för att låta luft "pysa ut" lite (tänker på fukten främst, ska nog byta till genomskinliga slangar framöver så att jag kan se om det samlas för mkt fukt däri). Kom upp i 8,3 redan efter mindre än 24h. Hade säkert nått det fortare om jag hade strypt flödet för rumsluften ännu tidigare än vad jag gjorde. Nu blir det att hålla koll på KH:et igen då. Om controllern börjar slå av skummaren så får jag öppna upp för lite mer rumsluft.
 5. Jag tänker att ju mer vatten som flödar förbi den desto mer korrekt värde efter som mer av systemets volym kommer i kontakt med proben oftare, sålänge det inte går till överdrift så att den slår i glaset eller liknande så den kan skadas. Jag har den bara skyddad för att jag inte vill att det ska växa kalkalger och annat gojs på den då det är ganska mkt ljusspill i sumpen för min del. Är det mörkt tror jag inte du behöver tänka på det.
 6. Det där är inget att oroa sig om. Har du algätare så tar de hand om det där.
 7. Om du köper alla mina flakmontis så kan jag också köpa mer acropora Win Win
 8. Hej! Det låter väldigt lågt värde på KH. Det borde du få ordning på eller köpa ett nytt test för att se att det inte är nuvarande test det är fel på. Har du mätt fosfat någonting? Gröna alger förekommer även i friska akvarier och sålänge man har gott om herbivorer (a.k.a städpatrull) så håller man dem i schack. Kan du möjligtvis ta bild på algerna och lägga upp?
 9. Tack för det fortsatta stödet @Kexxet Ert bidrag är mycket värdefullt för att hålla igång saltvattensguiden.se Vill du också bli stödmedlem så kan du läsa hur du gör här Stöd SG
 10. Om du kör på den behållaren som jag länka till dig förut är det egentligen helt onödigt med färgskiftande då man ändå inte ser mediat utan att öppna behållaren. Jag går på kontrollern och kollar av. Det har varit ganska tydlig drop när mediat är slut (gick från 8,2 till 7,9 på ett dygn under photo-peak). Håller ca 1 månad utan recirkulation för min del men jag ska installera det om jag får lugnt någon dag i veckan och sedan utvärdera
 11. Du kommer märka att kvävecykeln är igång när du har omätbara nivåer av ammonium och nitrit. Beroende på kvalité på levande sten så tar det olika lång tid med inkörning. Det kan ta alltifrån ingen tid alls till en månad. Bäst är dock att mäta dagligen främst nitrit om man är ny på saltvatten och när du börjar se att det sjunker så är det ett gott tecken. Ibland kan det ta lite tid innan "spiken" kommer då det kan fortfarande finnas saker från stenen som håller på att dö från transporten. Börja med exempelvis ett clownfiskpar (Ocellaris) som generellt är tåliga. Dock behöver man mata mkt sparsamt i början (varannan- var tredje dag de första 1 - 2 veckorna och små mängder) för att inte överbelasta systemet. Jag skulle vänta en vecka om jag vore du och om nitritvärdena är väldigt märkvärda så avvakta längre för att inte riskera ev. fiskars hälsa. Lasse har en bra metod för uppstart av akvarium som jag kan rekommendera: Sen har vi även en nybörjarguide som man kan få via att handla hos våra annonsörer.
 12. Montipora röd flak Montipora spongodes Seriatopora caliendrum Seriatopora hystrix Stylophora milka Caluastrea furcata "mint" Acropora green slimer Acropora tortuosa Pocillopora damicornis Rhodactis grön
 13. Okej det är helt nytt alltså. Kul! Det viktigaste i början är att få rätt salthalt, temp och få igång kvävecykeln. Om du börjar med inkörd levande sten så brukar inte så mycket dö av i flytten och man kan börja med en enstaka tålig fisk rätt omgående för att göda bakterierna och långsamt få igång processen.
 14. Jag brukar tänka såhär NH4 och NO2 - måste vara oläsbart på vanliga tester innan det ens är värt att mäta nitrat (NO3). Beroende på uppstartsmetod kan det ta olika lång tid. Ibland finns det gått om nitrifikationsbakterier och ibland inte (beroende på om man börjar med inkörd levande sten eller inte). Sen när allt det har stabiliserat sig brukar jag ligga på 1 - 5 ppm i NO3 KH - På en stabil nivå någonstans mellan 7 - 8. Förr låg jag på en stabil nivå på 8 - 9 och rekommenderas mer om man är nybörjare enligt mig då man har mer "room of error". Alk är samma sak som KH. Salt - 1.025 - 1.027. Välj någon av värdena där mellan och håll det stabilt. PO4 - 0,05 - 0,1 ppm tycker jag funkar bäst. Skriv gärna lite mer om ditt akvarium och hur länge det har varit igång så kan vi vägleda dig mer
 15. Alla koraller och anemoner är giftiga till en viss grad. Palythoa är de som är farligare bland knappar. Kollade din annons och det mesta ser ut som Zoanthus, men det är sak samma nu när du säljer
 16. Jag tror att om jag minns rätt ni kan hitta den informationen ni söker i detta föredrag @Slanten och @OR20
 17. Kan rekommendera att ta kontakt/ handla hos någon av våra annonsörer för att få tillgång till Saltvattensguidens nybörjarguide som finns i digital utgåva
 18. Skicka lite bilder på dem så kan säkert folk härinne hjälpa till och avgöra om de hör till de mer farliga sorterna eller inte.
 19. Välkomna till ett nytt år på Saltvattensguiden.se alla stödjande medlemmar! Varje till varannan vecka uppdaterar vi banners för ni som har valt att stödja oss och i och med det får ni tillgång till Saltvattensbladet, en rad artiklar, odlingsforum och våra utvalda akvarium för att nämna några saker som tack för att ni bidrar till att hålla vårt gemensamma forum vid liv. Först ut i år vill vi tacka för nya stödjande och ni som valt att fortsätta stödja oss Tack till @perpump @KennethN @j0nas @Emilnis För att bidra, läs mer här
 20. Jag lägger en gissning på Rhodactis
 21. Vi kan kika på om det går att bygga ihop en egen tråd av diskussionen Förövrigt så finns aktuell info vad som gäller högst upp på alla köp & sälj underforum. Sen är vi alla människor och ni har lika mkt rätt att säga till oss i föreningen när vi gör fel.
 22. Som jag har förstått det från att höra från en del som jobbar i branschen så har Sverige ingen elbrist, utan elbolagen är mer villiga att sälja el till övriga EU för där kan man ta mer betalt för den. Ju mer Sverige kopplar ihop sitt elnät med andra länder inom EU så kommer det vara oundvikligt att elpriserna fortsätter att stiga..
×
×
 • Create New...