Jump to content

kaptenen

Styrelse
 • Posts

  2,209
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  89

Everything posted by kaptenen

 1. Jag skulle köpa nya test. Man vet aldrig hur dem där äldre kan studsa
 2. Magdalena kan klara sig själv hela livet. Jag har själv en clownfisk av annan art som levt själv i snart fem år. Du kan prova att köpa en ny av mindre storlek då för att minska risken att det blir aggressivt.
 3. Nee jag kör bara vodka som den är. Absolut. Kör enligt följande recept i denna tråd https://www.ultimatereef.net/threads/increasing-carbon-source-dosing-vodka-a-complete-guide.283967/ Doserar idag för att hålla det stabilt på 8 ml/ dygn. Kom upp i 14 ml/dygn som mest innan det vände. Viktigt att man kör lugnt i början pga bakterieblomning som kan uppstå som tar upp mycket syre. Tråden jag länka till är väldigt detaljerad.
 4. Håller tummarna nu...
 5. Hur mycket sämre blir metoderna menar du kombinerat med det? Jag kör rowaphos+aktivt kol+ vodka och har inte upptäckt något anmärkningsvärt.. Det fungerar
 6. Jag försöker oftast att ha fosfat nånstans runt 0,05 - 0,1 ppm och nitrat nånstans runt 2 - 10ppm och har märkt att det är där guldzonen är för det mesta i korallväg - sålänge alla andra parametrar är i fas. Du har råkat på båda ändarna av problemet i display VS fraggkaret. I fraggkaret skulle jag ha doserat upp fosfatet så du vet hur mycket som adderas. Matning går absolut men min erfarenhet är att det tar längre tid att hämta hem effekter på det mot att dosera upp det. Du riskerar också att dra iväg nitratet mer än nödvändigt. Mäter du sedan regelbundet så kan du få ett hum om hur mycket fraggkaret behöver i fosfat dagligen och det är bara ett plus att veta. I displayen - orkar du med 100 % vattenbyte under en vecka eller två? Jag kör vodka för att hålla nere nitratet men koldosering tar tid innan det kickar igång oavsett. Typ 1 - 2 mån innan det börjar hända något. Det är ju förvisso inte så lång tid om man pratar om att låta förändringar ske långsamt, även mot det positiva. Hittade denna gamla tråden som kanske kan hjälpa:
 7. Har använt filur i 3 år utan problem. När jag hade reefer 425 xl brukade den räcka i 2 veckor innan det var dags att fylla på mer. I 750 räcker den strax under en vecka..
 8. Jag har också kört det mot koppar vid ett tillfälle med bra resultat. Inget negativt hände när jag körde min kur. Gjorde ett litet snabbsök och det verkar inte hjälpa direkt mot zink https://www.reef2reef.com/threads/triton-detox-and-zinc.353796/ enligt triton själva men som sagt du kan ju prova och se.
 9. Jag skulle nog klippt av den toppen om jag vore du. Sånna toppar brukar oftast inte repa sig och du bromsar då förhoppningsvis att vävnadsdöden letar sig neråt. Kan gå bra o lämna den men jag skulle nog klippa av.
 10. kaptenen

  Gröna tofsalger

  Vad har du mer i städpatrullen?
 11. Jag köpte för ett tag sen 2st Aqua medic smart drift 7.1 för att komplettera mina två gyres. Dem gör ett ganska bra jobb (går man upp till 11.1 blir det säkert ännu bättre). Dock är dem ett helvete att ställa in då Aqua medics app är helt oresonlig och magneterna är lite i klenaste laget. Men när man väl får det att funka så fungerar dem bra. La dock en beställning på 2 mp40s nyligen då jag börjar mer bli inne på att avveckla gyres. De förlorar för mkt kraft för snabbt i långa loppet. Men skulle jag va du skulle jag vänta på nya AI Nero 7. 5:orna gör också ett bra jobb om man får tag på starkare magneter till dem. Och en ljusår bättre app än aqua medic. Jag har haft Tunzes torra magneter under vatten i några års tid utan problem. Dock kan det säkert finnas olika varianter. Går säkert att försegla med ett lager plast runtom ifall du är orolig.
 12. Du kan ju om du når ner hela vägen ner tömma boxen på vatten om det går så är det bara att plocka upp fisken sen. Tror det blir mindre stressmoment för den
 13. Jag brukar mata med det ibland. Brukar mala ner det och sprida ut i karet eller slänga ner en liten bit bara i sanden. Hela ringar skitar mest ner hos mig.
 14. Vore kul att PAR mäta för att se vad det blev för skillnad på den fronten. Man ser ju en förändring och det kan ge mer än vad man tror.
 15. Vet att @Michael Hansson hade en fight med BTA som vi även fick följa litegrann på hans youtube. Kika in hans tråd och klipp så kanske du får lite inspiration. https://www.youtube.com/@michaelhansson8946/videos Jag kan ställa upp på korall hotell tills du fått ordning på kalaset. Hör av dig i PM så löser vi det Mvh Robin
 16. Säljer två stycken av denna streamers som legat och samlat damm ett tag. Anledningen att jag tyckte de är för starka till mitt red sea 750 med sand på botten. 16 000 l/h går att justera in lite olika program på den. Amazon vill ha 1500 st för nya så tänker väl 500 st eller byte mot koraller. Använda i ca 4 månader. Hämtas i Täby norr om Sthlm. https://coral-box.com/qps-pump.html
 17. Som jag förstått det kan de i princip ersätta all befintlig belysning, Dock på ett större kar kan det bli kostsamt då det säkert behövs minst 4 st. Har själv varit inne på spåret att beställa 1-2 st för att slippa böket med t5 och lysrör överlag. Men jag avvaktar gärna honest review från @Thomas Salt innan jag trycker på knappen
 18. Jag använder salifert tester till det mesta kombinerat med icp. Skulle säga att salifert börjar bli ”sämre” redan 6 månader efter öppnande. Men det är lite olika. Salifert KH test är mest stabil och magnesium minst. Fosfat nånstans mittemellan. Men de går alla ner märkvärt i träffsäkerhet långt innan bäst före datum.
×
×
 • Create New...