Jump to content

kaptenen

Styrelse
 • Posts

  1,705
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  56

Everything posted by kaptenen

 1. Tack och välkomna som nya eller fortsatt stödjande medlemmar @Soffan2k @Jaan @Samelin Ert bidrag är mycket värdefullt för att hålla igång saltvattensguiden.se Vill du också bli stödmedlem så kan du läsa hur du gör här Stöd SG
 2. Ja, organiskt får de i sig via fiskbajs och foderrester
 3. Vill bara flagga för att det är olagligt att utfodra med levande ryggradsdjur i Sverige.
 4. Nej de är filtrerare och är bara bra att ha i systemet.
 5. Jag kör bara acropower på doserpump och tycker det funkar bra.
 6. Då ligger den i bra nivå kontra fosfaten också
 7. Jag brukar vilja ligga på en nivå någonstans mellan 0,05 - 1 ppm så tycker inte alls det är för lågt Vad ligger du i nitratvärde?
 8. Gratulerar även härifrån i förskott! Jag skulle ha i sand om jag vore du. Ett tunt lager på max 5cm över hela botten. Det etablerar ofantligt mycket mer yta för nyttobakterier och skapar på så sätt mer stabilitet. Så länge du håller näringsvärden i schack och har god cirkulation brukar de mesta av cyano och dinos hålla sig borta
 9. Om du inte har en metod för reducering av nitrat (DSB, nitratreaktor, NOPOX, refugium m.m.) så kommer det inte minska av sig självt. Då skulle jag förorda ett första vattenbyte och sen behöver du bestämma dig hur du hade tänkt att hålla såväl nitrat samt fosfat i schack. Det går jättebra att göra vattenbyten men vill man minska ned på antalet sånna så kan man laborera lite med de olika reduceringsmetoderna som finns.
 10. Välkommen till guiden och kul att du funderar på att börja med salt. Red sea karen är generellt sett i god kvalité och som nybörjare kommer du inte att bli missnöjd. Finns yta att jobba med och med exempelvis en 350 eller 425:a kommer du långt och kan ha en del fisk utan att det blir för trångt och svårt att ta hand om. Det viktigaste att tänka på är att ha en bra skummare, belysning och cirkulationspumpar. Här är streamers det som ofta rekommenderas. Du vill helst ha en cirkulation i displayen som är minst 10ggr upp till 40 ggr volymen beroende på vad du ska ha i karet (oftast är det korallerna som är mest kräsna med cirkulationen). 20 ggr volymen kommer du långt på. Med returpumpen behöver du i de två modellerna jag listade ovan ofta inte mer än 2 - 3000 l/h på returpumpen som cirkulerar upp vattnet från sumpen. Jag har en returpump som kan ge totalt 6000 l/h i sumpen på mitt 425 xl men jag kör den bara på halvfart. Det kan vara rätt mycket att kolla upp som ny så jag rekommenderar att läsa vår saltvattenskemi for dummies som går in lite på hur den kemiska delen fungerar. Sedan så kan du ta kontakt med en av våra annonsörer på forumet då de delar ut vår nybörjarguide till sina kunder. Där står det mer om vad för typ av utrustning man behöver för att komma igång.
 11. Hur länge har karet den går i varit igång?
 12. Tack och välkomna som nya eller fortsatt stödjande medlemmar @Casio @Hampus85 @Freddie A @Verimata @Nils Eriksson samt P.Ojaxxxxx som inte angav användarnamn i meddelanderaden. Ert bidrag är mycket värdefullt för att hålla igång saltvattensguiden.se Vill du också bli stödmedlem så kan du läsa hur du gör här Stöd SG
 13. Kan tipsa om den här videon om du inte redan har sett den.
 14. Är allting fastlimmat? Om det inte är det så kommer inte bara snäckan att putta omkull det
 15. Kontroversiellt att säga men i med mer fosfat . 0,01 är lika med noll i princip och kan stressa dem. Jag försöker alltid ligga runt 0,05 - 0,1 ppm. Trodde du hade mer fosfat.
 16. Ja det hjälper alltid att försöka hålla undan direkt solljus om du kan. Det är en stor alg booster.
 17. Jag brukar köra 3 - 4 ggr per dag på doseringen och då jämt utspritt under de ljusa timmarna. Rulla hinken när man köpt den och blanda alltid runt saltet innan det skopas ner i vattnet är det jag har lärt mig
 18. Hur nytt är karet ( ser en helt vit sten till höger i bild)? I uppstarter så dyker lite olika arter av alger upp för att försöka vinna mark i akvariet. Håller man alla näringsämnen i schack och kvävecykeln fungerar som den ska så ger de mesta med sig vid tiden. Det är om du får bryopsis, håralger och kulalger du oftast behöver aktivt göra något själv annars så tar en riklig och varierad städpatrull hand om resten.
 19. Är det stenhårt så kan det vara gröna kalkalger. Dem kan fylla igen dem "hålen" där vanliga rosa och lila kalkalger inte trivs.
 20. Tack och välkomna som nya eller fortsatt stödjande medlemmar @ynot @Tomas E @Aquario Ert bidrag är mycket värdefullt för att hålla igång saltvattensguiden.se Vill du också bli stödmedlem så kan du läsa hur du gör här Stöd SG
 21. Antar att det är en avsaknad av nitrifikationsbakterier som gör att nitritet inte konverteras till nitrat? Dock brukar ju nitrattester störas av nitrit så att det är svårt att få ut något värde som inte är x10 det faktiska.
 22. Det kommer att lägga sig. Är du säker på att det stod så dock för oftast brukar det stå att man inte ska skölja igenom levande sand för att störa mikrofaunan i den..
 23. Och man tycker väntan på ICP kan vara olidlig ibland! Ska bli intressant att få ta del av resultaten sedan
 24. Tack och välkomna som nya eller fortsatt stödjande medlemmar @jarecki68 @Henke H @Nicman @Connaissancen @Jojo Ert bidrag är mycket värdefullt för att hålla igång saltvattensguiden.se Vill du också bli stödmedlem så kan du läsa hur du gör här Stöd SG
 25. Så höga Mg värden så kan det nog börja hände lite konstiga saker. Jag brukar ha montiporor i ganska skymundan i början för de kan vara ganska känsliga för starkt ljus innan dem vant sig.
×
×
 • Create New...