Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation since 08/27/2022 in all areas

 1. Hej alla saltisar! Lördagen den 1 oktober kl. 15 - 18 tänker vi från föreningen hålla i en butiksträff hos Aquariatech. Välkomna in på en fika och saltsnack med likasinnade. Vi har även bjudit in Michael Emilsson att tala om hur man lyckas med ”svårare” fiskar - framgång med riskabla fiskar och koraller. Föranmäl gärna till mig så vi vet hur mycket fika som behövs. Varmt välkomna Plats - Aquariatech, Fraktflygargatan 18, 128 30 Skarpnäck Tid - kl. 15:00 - 18.00 Hålltid för Michael Emilsson ca 16:00
  10 points
 2. Goda nyheter allt är klart !!! 2022.09.15
  10 points
 3. Som sagt har väntat ganska länge det är som fan rekord väntande ( 22,5 månader ). Resultaten kommer att bli mycket bra det visar sig att han har kommit ganska långt kommer bli snart leverans. Många undrar hur kan det ta en sån tid…??? Karet 170x170x70cm i 19mm optiwith.
  8 points
 4. Knappt hänt ett dugg i karet sedan februari. Två lps och en acrofragg är det enda som är nytt. Tanken har hela tiden varit att låta allt vara sedan min lilla rescape och låta de nya fraggarna växa upp. Det går inte snabbt men de kommer. Mina äldre acro växer dock så det knakar.
  7 points
 5. Butiksträff i samarbete med saltvattensguiden Lördag 1/10 15-18, Blir super trevligt, Michael Emilsson #viking_reefing kommer, Vi bjuder på fika, och kommer ha bra erbjudande. Nya sändningar vecka 38 Axplock av det som finns inne, www.aquariatech.eu Fraktflygargatan 18, skarpnäck stockholm Ons-Fre 11-17 Lör-Sön 11-15 Lördag 1/10, 11-15, 15-18 Butiksträff
  6 points
 6. 5 points
 7. Länge sedan min senaste uppdatering… Läget är som sist; blomstrande Acrophoror men döende Euphyllia . Men är ändå i stort sett nöjd med läget! Lägger nu inte enormt mkt tid och pengar på karet - måste ju spara så att elräkningen kan betalas . MEN, vad har hänt med karantänskaret? Jo, man måste fostra barnbarnen tidigt så de har fått karet och fått välja firrar. Hur enkelt är inte sötvatten? Firrarna kostar typ 2% av en fin saltis, man tar vatten direkt ur kranen, inget att dosera förutom lite flingfoder. Totalkostnaden är infinidecimal jämfört med korallrevet…. Men ack, inte lika roligt och utmanande!
  5 points
 8. Om du vill spara några kronor jämfört med att köpa citronsyra från olika akvarieföretag så kan du göra detta via https://allt-fraktfritt.se/searchanise/result?q=citronsyra. Själv brukar jag köpa en 5kg hink för runt 450kr. Detta är ca 50% jämfört med vad du betalar för samma akvarieprodukter. Det finns även större och mindre förpackningar. 5kg motsvarar ungefär 2 års rengöringar om man inte snålar med syra och gör det en gång per kvartal för pumpar och skummare.
  5 points
 9. Leoparderna har varit ute och simmat hela dagen idag och har ätit mysis och även pellets. Ikväll när jag skulle mata dem för tredje och sista gången för dagen så hade de gått och lagt sig (dvs borrat ner sig i sanden så de inte går att se) så jag får försöka komma ihåg att mata dem innan kl sex när det går
  4 points
 10. Börjer få kontroll på Cyano, samt et bild på min kalkreaktor, eller skåbet. Nu er det 60 ml i minuttet i 10 timer per dag.
  4 points
 11. Vi går fram lite sakta men bättre än ingeting
  4 points
 12. Stort tack till er på Aquariatech som väljer att sponsra Saltvattensguiden ett år till. Tack för det fina samarbetet!
  4 points
 13. 4 points
 14. Jag tog och slängde ihop en längre film på rescapen om någon är intresserad:
  4 points
 15. Fraggar i karantänkaret. Pavona Gold & Lobophyllia på bild. Har även några Zoa, Spser samt Euphyllia gold Bra att skriva upp så man har koll på "fall off" -perioderna.
  3 points
 16. Aquariatech säljer "äkta" levande sten, och av ganska så bra kvalitet. Den sista klumpen jag köpte för ett par månader sedan, visade sig faktist ha en liten leptastrea(troligen) koloni som överlevt resan från havet.
  3 points
 17. Liten uppdatering. Korallerna ser bättre ut igen efter att näringsvärdena gått ner igen. Nitrat ligger runt 13 och fosfor ligger på 40. Fortsätter att jobba med fosfatremover får att få ner fosfor/fosfat. Min achilles har haft lite prick som gradvis blivit lite värre så för lite över en vecka sedan så körde jag igång mitt UVc igen. Ser redan bättre ut, men nu ser jag ett den fått något som ser ut som en svamp-infektion. Inte orolig för det heller. Blev att göra rent pumparna i ättika nu till helgen och då blev det naturligt att skrapa rutor och göra dem fina på utsidan också. Passade då även på att testa min nya mobil-kamera och jag är faktiskt ganska så nöjd med resultatet. Fotot med achillesen är lite missvisande. Över 50% av prickarna är i själva verket partiklar i vattnet. Skickat från min iPhone med Tapatalk
  3 points
 18. 3 points
 19. Innan du ger upp på karet så kan jag ge dig ett tips. Ta och här in karet i badrummet/tvättstugan eller annat rum med golvbrunn. Sätt det på ett gäng dagstidningar och fyll det sedan. Låt det stå över dagen/ett par timmar och töm det sedan. Du bör då se i alla fall vart det läcker om det läcker. Det kan ju vara så att karet inte läcker utan att det är en gammal skada på skåpet. Bara ett tips.
  3 points
 20. Beställde precis lampan och fick då en rabattkod som gav 10%. Denna gäller fram till 24/9. För något år sedan kostade dessa lampor 370USD nu köpte jag den för 188USD,. Med frakt (DHL Express) till Sverige blev det 211USD. Jag hinner inte få hem denna lampa och test dem innan den 24/9 men ville ändå dela denna info då man här troligen kan köpa en kanonlampa till ett riktigt bra pris. Lampan köps direkt via producenten på https://noopsychereeflight.com/products/k7-pro-iii-full-set-aquarium-led-coral-light och rabattkoden är MACNAAWI.
  3 points
 21. Jag håller med. Har testat appen men vet inte riktigt vad den skulle ha för fördelat jämför med hemsidan. jag har gjort såhär så jag kan klicka in direkt till SG, precis som att öppna en app. Jag använder den mer än Tapatalk som ligger bredvid.
  3 points
 22. Slängd ihop en video om mina nya OceanMotion…ehmmm…motorer kanske? Förbaskat trevliga grejer och klart prisvärda. Fick en uppsättning av han som har designat dem och klart imponerad än så länge. Är någon sugen på att vinna en kör jag en tävling på dessa på instagram tillsammans med skaparen
  3 points
 23. Det råder någon slags äggsjuka i Jois kar. Två par chromisar som lägger ägg. Nu har även clownerna börjat.
  3 points
 24. Värmaren kan inte ge högre effekt än de är specade på. Det är ett ganska spektakulärt haveri i så fall. I två fall har jag haft värmare som spruckit i glaset så att vatten kommit in i slingan. Då börjar vattnet koka som i en vattenkokare ungefär. Kom även ganska märkliga dofter. Jag sprang och drog ut sladden så fort jag kunde så observera inte mer av förloppet men troligtvis hade proppen gått inte så mycket senare. Haveriet är ju som ni är inne på att oftast fastnar termostaten i ett läge där värmaren är konstant på. När det sker kommer akvariet ha en konstant tillförsel av 100W värme. Akvariet kommer nå en punkt där exporten av värme från akvariet och tillförsel av värme från värmaren når en jämnpunkt. Vart den punkten är blir oftast en överraskning och är beroende av rummets temperatur. Jag avskyr värmare, då jag har flera av mina akvarium i en lokal 20 minuter bort och inte kan vara där varje dag måste alla potentiella felkällor som inte är ett krav elimineras. På sommaren hålls temperaturen korrekt vad jag än gör(som högst var den 28,5 grader i år). På vintern kan den gå ner mot 21 grader och det är under min trivselgräns. Så då stänger jag till ventilerna till rummet och slår på luftavfuktaren, värmen den producerar värmer hela rummet och löser det problemet. Jag såg i första inlägget med att det är viktigt att de inte flyter upp om sugpropparna lossnar. Men jag har aldrig haft en värmare oavsett konstruktion som flyter Däremot är ju deras vikt som regel så låg att om sladden är för styv så kan den få värmaren av flytta sig.
  3 points
 25. Det är detta som jag gillar med detta forum! En öppen debatt och på det sätt som vi delar våra tankar, erfarenheter och teorier. Sedan är det slående hur t.ex. du och jag kommit till polärt skilda syner i en fråga som denna. Två frågor vad har du i karet och vet någon vad som händer med en värmare på säg 100w om det blir fel på den. Kan den ge mer värme då? Det borde väl vara begränsat till de 100w som den har som element tänker jag?!
  3 points
 26. Jag skulle inte lita på en värmare utan termostat ens med en temperaturkontroller. Hade jag använt en sådan hade jag primärt haft den kontrollerad av en kontrollenhet som i sin tur övervakades av en profilux/apex med en något högre temp-inställning. Det finns inget som så snabbt har kål på ett kar som värme.
  3 points
 27. Mina näringsvärden har stigit ganska snabbt den senaste veckan efter att jag introducerade de ny fiskarna. Dels matar jag ju mera men det är säkert också så att det är algerna som äts upp av foxy och som kommer ut som bajs som syns. Förut hade jag dragit ner på alglampan och doserat fosfat för att försöka undvika nollan så nu får jag skruva upp lampan igen för att se om vi klarar nuvarande load utan en skummare eller om jag blir tvungen att införskaffa en. Här kommer även några nya bilder
  3 points
 28. Då tar jag väl och fyller ut med roliga fiskar ist! Baseras den regeln på total systemvolym eller visningskar? Hur som haver borde jag uppfylla det snart då jag har beställt lite wrassar från Amir
  3 points
 29. I agree... I seeded my marco rocks with Whitecorals rocks. lots of good comes with that stone
  2 points
 30. Sånt är det roligaste med levande sten tycker jag, köpa koraller är inte riktigt samma sak.
  2 points
 31. Jag känner igen det där tankarna ett blir två blir .....älskling vad skulle du säga om jag byggde om en del av källaren till en saltvattens pool? Mvh Sven
  2 points
 32. I have these https://www.witre.se/sv/wsw/tunnor-i-polyetylen-med-hog-densitet-1794m6?infinity=ict2~net~gaw~cmp~17685971966~ag~~ar~~kw~~mt~~acr~9176956540&gclid=CjwKCAjwpqCZBhAbEiwAa7pXeS1rpyjiZRtmhcqemQPO5X0a1vTkAhP0yKny7qz5qLCZlYL3WIJuqxoCks4QAvD_BwE Cut the top or buy a version with lid (I didn't like the curvature at the bottom)
  2 points
 33. Vi vill påminna att lösningen ännu inte är fullt klar och det kommer upp en ruta i slutet som ger uppgifter till inbetalning. Genom att bara klicka på prenumerera nu så händer ingenting förrän du följt alla stegen och swishat in till föreningens konto.
  2 points
 34. Mm, har funderat på det oxå, men jag gillar fisk o kejsare! Kan inte riktigt tänka mig ett saltkar utan Imperator... Sen kräver ju salt ändå en hel del utrustning, pumpar, dosering och när man väl har Alkatronic vetitusan om man kan körs utan.... Får bli en paus ett tag!
  2 points
 35. Man kunne jo gå LPS vägen, eller fish only.. plz plz Mycke fint (typ alt) jag gerne skulle paxa om det var i 08
  2 points
 36. Har haft en svacka i intresset under en period, mycket annat som kräver tid och uppmärksamhet.... Känner att det är dax att ta ett break från salthobbyn... Känns tråkigt men kommer upp en annons på det levande inom kort, kommer sälja av en del a tekniken och köra sötvatten istället, det är lite mer förlåtande och kräver mindre tidsåtgång. Lär väl dock som tidigare komma tillbaka till salt vad det lider och kommer fortsätta hänga här!
  2 points
 37. 3 månadersuppdatering för stora karet (ungefär) Har även försökt att nemsäkra mina pumpar inför introduktionen av en bta på måndag.
  2 points
 38. Formeln räknar rent grundläggande fel. Vi tar två akvarier som ett exempel. det ena på 40 x 40 x 80 cm Det har en yta på utsidan som är 2 st 4x4dm = 32dm2 v+ 4st 4x8dma = 128 dm2 Den totala ytan är då 160 dm2 och volymen är 128 liter. Det andra akvariet är dubbelt så stort på alla mått. Det har då ytan 512 dm2 och volymen 640 dm2. Ytan är då 4 gånger så stor men volymen är 8 gånger större. Det behöver alltså 4 gånger större värmare men formeln säger 8x. Formeln kanske stämmer skapligt för akvarier runt 100 liter men för större eller mindre kar blir det fel. Har du avdunstning från karet behövs också värmeenergi för att kompensera den avkylning som den ger. 1 liter per dag motsvarar 26w dygnet runt.
  2 points
 39. Hur gick det med dina fiskar? De var ju sjuka i maj om jag läste din tråd rätt. Något slags virus??
  2 points
 40. https://youtu.be/t4LOan9aaEE
  2 points
 41. Låter som en overdosering av Carbonater (Nopox eller Vodka) täcket er som Stigigemla skriver "tunn grå film på akvarieglasen" eller stenene. Det som händer er at visse bakterier går bananas och använder all O2, på dagorne fins där bakterier og alger der som planter generere O2. De skävar photosyntese, så på natten kan O2 bli veldigt lågt, blir det 0, ja så druknar dine fisk. Jag har læst om dette innan, da en bekant hadde samme problem, alle fisk dog, alt så ut bra innan (også SPS dog). Nya system har oftest problemer med NO3, det har også stabile system, men där er problemet at systemet forbruker NO3 och man får dosere ganske store mängder for ikke at nulle, man kan oftest se dette när man får cyano på sandet, och så skal man akte sig, da det beror oftest på ubalance mellam PO4 och NO3. Bytter man derefter vatten, slamsuger sandet, ja så rubber man än mera på balancen, der fins då mindra närring til bakterier, och elakke (naturlige) sådanne kan ta över. Oobligate aerobic bacteria kalles dom, dom behöver altså O2 för at eksistere, och dom fins över allt.
  2 points
 42. Du kan också köpa exempel påsar ( 110g ) på Dollarstore för 10kr Själv brukar jag använda ca 20-40g i varmtvatten som täcker pumpen. Låter den stå & lösa upp sig innan man hjälper till med Tandborsten.. Sedan kanske man måste upprepa prosiduren beroendes på hur länge man har väntat
  2 points
 43. Massor av nya koraller ligger ute i webshopen nu! Gott om kolonier till superpriser! Perfekt till dig som inte vill vänta låååång tid på att små pinnar skall börja se ut som en korall Du vet väl: att de flesta av våra koraller finns i både större och mindre storlekar än de som ligger ute i webshopen. Så bara fråga om du önskar något särskilt. att vi säljer aldrig nyimporterade koraller utan våra koraller har genomgått noggrann karantän under lång tid och är väl anpassade för akvariemiljö! att du alltid får ursprungsintyg på de koraller du köper från oss. Om du vill besöka oss är det bara boka en tid med oss! Maila till info@coraroc.com eller messa oss på 076-170 47 25. Välkomna att shoppa loss på koraller Direkt till webshopen! Filmer om CoraroC finns på vår Youtube kanal! Litet urval av det som finns!
  2 points
 44. Karet har nu varit igång i 690 dagar. Haft för varmt i karet bitvis under sommaren. Det tillsammans med svajiga värden har tagit livet av en hel del spser. Nitratet gick från 33 i maj ner till 7 i juli, för att nu stiga igen och ligga på 17. Fosfatet är på för mitt kar rekordhöga 0.17. Ökar väs och slänger i mer rowaphos. Drar ner lite på norin också och ser om dessa saker hjälper. KH ligger på 8,5. PH 8-8,2. Har fått en del glasrosor sedan mina pepparmintsräkor försvann. Ska köpa nya vid tillfälle. Skickade tillbaka mitt trasiga UVC till @Företagsakvarium för ett par månader sen och har inte fått något nytt än. Lite segt! Förutom balling och väs doserar jag special blend och jod. Har mycket mer förbrukning av jod än vad ballingen tillför enligt ICP. Blir lite mer fokus på karet nu när hösten kommer.
  2 points
 45. Jag ser aktivt kol mer som en försäkring. Absorberar eventuella föroreningar så att de inte tillåts byggas upp i karet. Är relativt säker lånat dess nytta är över på ett par dagar och att det inte absorberar mycket mer. Så att ha i aktivt kol konstant i karet tillför nog väldigt lite. Skaffa ozon ist så ska du få se på klart vatten Vad ligger din nitrat på?
  2 points
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
 • Create New...