Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation since 04/19/2022 in all areas

 1. Igen lite bilder! Har börjat dosera RedSea Reef Energy Plus enligt annat schema: - 20 ml mitt på dagen då LPS:erna och de mjukare är uppblåsta. Även Anneli-Anemon gillar detta! - 20 ml under skymning då vissa av dessa expanderar polyperna - Sist, efter att ljuset släcks, typ 30 ml AcroPower vilket gör att alla Acrophororna blir överlyckliga - Kompletterar med Reef Roids med pipett några gånger per vecka. Tycker mig nu se lyckligare koraller med bättre tillväxt och bättre färger! Köpte också FaunaMarins LPS pellets. Ska se om detta kan hjälpa mina Acanthastrea som haft en tynande tillvaro sista tiden. Slutsatsen är nog att jag inte bara haft låga näringsvärden (nitrat & fosfat) utan på tok för lite aminosyror i mitt kar som har typ 150 hungriga koraller.
  7 points
 2. Jag har varit i kontakt med Giesemann gällande detta och deras svar var tydligt att det inte kommer påverka något. De må va rätt säkra på sin sak då de precis har lanserat en ny hybridramp Edit: lyckades också hitta ett officiellt uttalande från dem:
  6 points
 3. lite foton från idag. Till vänster är en WD. jag har nu ganska så stora exemplar av WD, men de är ju bara snygga på kvällen (och då väldigt svår-fotade). jag ska testa någon kväll om jag får tillfälle
  6 points
 4. The latest addition to the amazing gang of fish I have... A copperband butterflyfish...quarantine was no problem since this guy came from a tank breakdown and was eating frozen already.
  6 points
 5. Many new frags in QT now including; Homewrecker Cherry bomb Rainbow tenius Indo pikachu Jiggly puf Reverse sunset monti Indo rainbow monti And more from Fauna Marine and K²
  5 points
 6. Då vart det en Alkatronic installerad här med Tyvärr var jag lite överambitiös med att försöka få in den i ett redan fullt skåp, varpå den hängdes upp på väggen intill istället. Tur att den ändå inte är alltför iögonfallande. Blev en hel del pill att försök få ordning på slangar och en enorm sladdhärva, som det gärna blir när man "bara ska ha en sak till" några gånger om. Nästa projekt blir att renovera upp den med dämpningskit på pumparna så att den blir lite tystare i.om. att den är mitt i vardagsrummet och sitter precis vägg i vägg med sovrummet. Att låta göra den ett test nattetid just nu är inte ett alternativ. Till en början så låter jag den bara övervaka KH i karet. Hittills har mätningarna varierat mellan 7,17 - 7,36. Ska bli intressant att följa kurvan under några veckor för att se hur bra man egentligen sköter det via "old school way". I övrigt så har jag gjort om lite med pumpar för att öka på flödet. Nu är det 2 gyres mot varandra på respektive sida och så flyttade jag ner en Nero 5 till fraggkaret som går på 10 - 35 %. Klart för stor för sitt jobb och har någon en nero 3 liggandes så tar jag gärna emot den. Den andra Nero 5:an lade av för ett tag sedan utav okänd anledning. När man startar den så går den ett par varv sen lägger den av. Om någon har tips på vad det kan bero på tar jag gärna emot dem.
  5 points
 7. så var UV:t igång igen. det gamla nätaggregatet öppnade svärfar och han konstaterade att flera komponenter hade "smält" av värme, det det var bortom räddning. en mycket dålig konstruktion med låda i låda som garanterat kostar Aquamedic många nätaggregat. min achilles (som numera heter Pricky) har lite prick till och från. börjar inse att jag inte kommer kunna ta bort UV:t på länge. ett ICP-test gick i måndags, så med lite tur så får jag svar i morgon, annars måndag. idag blev det första skörden av cheto. mitt refugium hade börjat bli fylld med cheto, samt att näringsvärdena inte riktigt vill gå ner. det blev ca 5 liter som åkte ur. gissar på att jag har ca 15 liter kvar. kanske hade det varit bättre att halvera mängden?
  5 points
 8. En ny rekort dyr fisk blev handlat i dag kg pris nogon stan mellam guld och diamanter... Fik tag på en Navarcus av en slump kan man vel säje och har fråget lite rundt i hvilken ordning mine drömfisk skal i akvariet; 1) Diacanthus 2) Navarcus 3) Goldflake Så det blev til den mindste fisk jag har köpt, en odlad Diacanthus, under 2 cm, men äter bra i butikken. Tackor Aquariatech Europe. Holler på at avklimatisera den på time 3 nu
  4 points
 9. Jag hittat en liten lustig krabba i karet, den sitter alltid på olämpliga ställen men häromdagen satt den så jag kunde få en usel film av den iaf. Ingen aning om art, den verkar filtrera saker ur vattnet. Utgår från att den är från vår gemensamma fisketur förra året, så något hittar den nog att äta.
  4 points
 10. Går rätt bra nu . Här några bilder! Inser hur mycket mina koraller saknat aminosyror, vitaminer mm. som finns i Red Sea Coral Energy AB+. Lär försiktigt öka dagsdosen fr dagens 50 ml till uppemot 80 ml.
  4 points
 11. .. Hur som. Fraggkaret verkar må bra!
  4 points
 12. lol, 0,7 liter ATI C kvar, sen er det hvid pulver blir efter jag kommer hjem från fisketur. blir 5 liter til at bårja med. Kommer ej at testa noget nyt när jag ej er hjemma i 4 nätter.
  3 points
 13. Hej alla glada saltisar därute! Våra medlemmar är otroligt viktiga för oss och för forumets utveckling. För att vi ska veta om vi är på väg i rätt riktning vill vi gärna veta vad du som medlem tycker om forumet och dess olika funktioner. Därför kommer vi att skicka ut två enkäter (en riktad till "vanlig medlem" och en för "stödjande medlem") under helgen. Dessa enkäter skickas ut till er angivna e-postadress på ert konto här på guiden. Efter den 31:a maj kommer vi att samla in alla svaren och bearbeta dem därefter. PS. Om mejlet inte dyker upp - kika gärna i er skräppost samt ifall ni blockerar mejlutskick från oss i era inställningar, antingen i er privata mejl eller här på guiden. Kvarstår problemet är ni välkomna att höra av er till mig så kan jag PM:a länken till enkäten. Vi tackar stort i förhand för era svar! Med vänliga hälsningar Föreningen Saltvattensguiden.se
  3 points
 14. En del nya koraller ligger upplagda i webshopen! Passa på innan sommaren!! Ett par exempel nedan Bland annat snygga gula Pocilloporor till superpris!! Dessa koraller växer snabbt och bildar alltid snygg form! Denna hyacinthus finns det fraggar på. Bilderna på fraggarna blev inte de bästa men detta är moderkolonin. Härligt röd/rosa med lite gröngult i polyperna. O så ett par superunika "splicade" fraggar på No.1. "Grafted" eller "splice" på montipora är ganska vanligt men relativt ovanligt på acropora. Googla på "splice acropora". Även CoraroC inredning finns i lager! Vi har lagt ut några korta filmklipp om CoraroC på vår Youtube kanal. All info hittar du på www.coraroc.com!
  3 points
 15. Lördag er testdag,, bara för at... KH 8,1 NO3 3,1 PO4 0,43, UFFF.... Kansche dax at byte PO4 remoover och oppe doseringen af Nopox och NO3.
  3 points
 16. Igår kom man hem till två fluffiga koraller, calustrea och acan. Behövde lite terapi efter arbetsveckan. Åkte till @Triton Akvariumför att inhandla några chromisar. Träffade @farham60, han behövde tydligen också lite terapi. Såg också en Ctenochaetus marginatus... ... Den och 10 st chromisar fick följa med hem, och nu går de i 1 ppm koppar i karantänkaret.
  3 points
 17. Vet inte vad som hänt med de gamla bilderna, men jag kör på med nyheter. Jag börjar med sista bilden innan allt gick helt åt helvete. Allt ser bra ut här, men sanningen är att jag hade redan ett tag tampats med cotton-candy alger. Mot slutet av 2018 började de helt att dominera, så jag införskaffade en sjöhare som gjorde processen kort med de mesta av algerna. Tyvärr varade det inte länge, då sjöharen blev uppäten av 'fulgida' maskar, liksom alla andra sniglar. Inte bara det, men dessa vidriga maskar borrar gärna igenom sten, och förstörde mina euphyllia kolonier, dock är detta en insikt som kom i efterhand. 2019 var katastrofen ett faktum, och under 2020 tog jag till extrema medel och svepte karet helt i en ogräsduk för 3-4 månader. Vilket leder oss in på hur ett par månader efter mörkläggningen. En sorglig syn, men tack och lov har min röda pavona återhämtat sig helt, och de kvarvarande euphylliorna flyttades till andra kar och har återhämtat sig, vilket leder oss till idag. Vet inte om karet någonsin kommer se lika bra ut som under sin storhetstid, men det hoppas jag på i alla fall.
  3 points
 18. Blev lite ny sand i övrigt rullar det på hyfsat.
  3 points
 19. Det är bra att du gör det. Låter man det växa för länge så blir det så tjockt att det börjar dö inifrån i värsta fall - och då släpper man ut näringsämnena i vattenkolumnen igen Cyanon brukar gilla när det är helt stilla också
  3 points
 20. Några bilder med blåljus-filter: Vänster långsida: Kortsidan: Höger långsida:
  3 points
 21. Nu är det snart dags att sätta upp min Red Sea reefer 300 G2 som beställdes för ett par veckor sedan. Beräknad leveranstid är om 1-3 veckor. Redan uppe och snurrar är mitt korallkarantänskar, ett optiwhite 80x35x35 som jag köpte begagnat för en spottstyver. Där körs just nu en blandning av lps och mjukisar med ett par sps bara för att visa min egen hubris. Alla mina lägre djur går också igenom karantänen innan de får hamna i reefern. 5 fiskar delar nu plats i ett temporärt 50 liters akvarium. Det var ju egentligen inte meningen att de skulle bli så många på en gång innan det riktiga akvariet är på plats men fick ju ta över dem från en annan som skulle lägga ner sitt.
  2 points
 22. @nike83 intressant läsning och jag delar din analys att Ecotech verkar ha gjort en förskjutning av spektrumet mot det djupare blå/violetta spectrat (420-450nm). Man har också ökat spridningen av ljuset genom att ha linser med större spridning. Vi kommer säkert här att ha ytterligare en premium lampa som fungerar väldigt väl, jag är dock lite intresserad av deras val att inkludera sub400nm LED (UV). De som följt detta under de senaste två åren har säkert märkt att flera tillverkare varit väldigt tydliga i att UV inte "gör" något för koraller. Antingen kan man tolka det som att Ecotech nu säger att det finns ett värde med UV eller att man gör detta för att tysta kritiker. Ska som sagt bli intressant att följa den efterföljande diskussionen.
  2 points
 23. Min odlat Diacanthus mår veldig bra, tog lite tid at blive van vid 400 liter akvarium helt sälv, men den har hittet sine gömställe och så får den mat som faen, bråtom med at få den tjok och fin Har slåangt i massor af skiver och lite LPS och dom gillar värligen all den mat där flyter rundt 3-4 ggr om dagen. Ny Hanna mätning i dag.... PO4 = 0,07 yeaaaa NO3 = 0,3 boooo Så drar i brömsen med Nopox, NO3 vill jag gerne ha upp på mindst 3, så där skal doseres en del ATI N, och när den er slut er det KNO3 Fik en delvis svar från TritonLAB "I am not aware of Al99 consuming dKH but I will check with Ehsan and confirm this with you."
  2 points
 24. Operation Clarisea är påbörjad! @Freddie A, detta är tillängat dig. Har du en dålig dag eller dåligt tålamod - vänta till en annan dag... Man kan konstatera att passformen på glaset nästan var för bra. På en sidan fick jag in en tunn ståltråd, vilket möjliggjorde ett sågande av siliconfogen. Lätt och enkelt. ... Den andra sidan var inte lika rolig. Fick slakta sonens fiskelina, som är 0.15, och såga mig med den. Gick inge vidare. Massor av "paper cuts" I fingrarna. ... Gav upp efter ett par timmar. Nu, söndag morgon, fick jag feeling igen. Ut I garaget och började rota bland mina rakblad. Hittade ETT tunt, vilket fungerade sjukt bra. Klart!!!! Ta det lungt och metodiskt, då det huserar ca 200 liter vatten i sumpen. Såg någon jeppe som slet och drog, och tillslut tog fram hammaren. Don't do it.
  2 points
 25. Slog till på en clarisea 5000 och en reaktor från Aqua Forrest idag. Karantänen rullar på. Kopparnivån är fortsatt stabil.
  2 points
 26. Thanks. Hopefully they will survive me and my QT [emoji16] Sent from my SM-S908B using Tapatalk
  2 points
 27. Ovanstående är ingen skummare, utan bara en liten ytavsug som inte fungerar alls i saltvatten (har provat den själv). Måtten på karet, budget och vilken typ av djur du tänkt hålla spelar roll, kolla t ex den här tråden: https://saltvattensguiden.se/topic/65140-vilken-led-ska-jag-välja-djungel-numer-ju/ Det är bättre med en kontrollerbar (eller två), men dyrare förstås. Köp till 35 promille kalibreringsvätska. Ofta är den medföljande kalibreringsvätskan destillerat vatten, och om refraktometern är gjord för "salt vatten" (vilket inte är detsamma som havsvatten) så kan man få upp till 3 promilles mätfel om man kalibrerar med destillerat. Värmare och termometer kan också behövas. Ett par hinkar och en hävertslang till vattenbyten. Luftslang till droppacklimatisering. Håv. Automatisk påfyllning av sötvatten är bekvämt, och konstant vattennivå gör att Tunze-skummares inbyggda ytavsug fungerar bättre. Om kranvattnet är dåligt kan en osmosanläggning vara bra, men det beror delvis på var man bor och hur känsliga djur man har. Filterdelen i paketet behövs inte, filtermedier kan vid behov läggas i en nylonstrumpa som hängs ner i karet. Skummaren i Reefpack-paketet ovan är 9004, vilken är aningen svag till 190 liter. Å andra sidan är nästa större storlek 9012, och den är kanske för stark. Möjligen kan det bero på hur mycket du tänkt mata.
  2 points
 28. Ja, du körde ju ner ny GFO i karet. Det binder KH så där har du nog boven i dramat. Med tanke på hur snabbt det gick ner så dyngade du nog i lite väl mycket haha
  2 points
 29. Kalkalger men även andra kalkbildande organismer som växer på rutorna kan påverka KH o Ca förbrukningen mer än du tror. särskilt i kar där man redan kämpar med hög förbrukning då kanske kalkeaktorn orkar inte , och Ballingdosen blir så hög så man får viss utfällning på grund av högt lokalt pH , ledandes till att man får dosera mer än vad som förklaras av biologisk tillväxt. I sådana lägen kan det vara värt att prova att rensa rutorna. Bilden nedan visar hur Kh samt autodoseringen ändras /justeras när jag skrapat. /Jonas
  2 points
 30. Där sa du ngt. Har dock inget nitrit test hemma. Börjar se en minskning av näringsvärdena och även ökad förbrukning av KH. Ökar belysningen gradvis. Upptäckte rtn på en echinata ikväll. Tog ett par bilder med nyinförskaffad lins.
  2 points
 31. Satt på mitt hotellrum igår kväll och slötittade på Telegraham på youtube. Han visade då en webbaserad applikation där man kan simulera det spektrum som en LED armatur skapar. Väldigt intressant för dig som kanske vill bygga en LED lampa men framförallt för oss som vill kombinera olika LED lampor och på så sätt skapa ett "bättre" ljus. Jag körde själv direkt igenom GHL mitras LX7206 och Ecotech Radion G5 Blue baserad på deras LED kombinationer och det var väldigt intressant att se hur dessa föll ut. Du börjar med att välja vilja LED chip som du vill inkludera och antal och trycker sedan på "graf". I denna syns färgtemp. och spektrum men även hur detta överensstämmer med fluorescerande proteiner som finns i olika koraller, hur detta överensstämmer med chromoproteiner och klorofyll a och B. Man får även en "rekommendation" vilka av dessa fyra som man bör förstärka. Du får även en uppskattad PPFD värde. Du hittar applikationen på http://spectra.1023world.net/ Som sagt väldigt intressant tycker jag, dock får jag lägga till brasklappen att jag inte verifierat varken spektrum utfallet eller PPFD värdena så kan inte tala för hur träffsäkert detta är.
  2 points
 32. Eftersom både Ati och Giesemann har bekräftat att de kommer kunna fortsätta sälja T5-lysrör så röstar jag också för hybrid Köp en begagnad Ati Sunpower och häng på en eller två 470nm ledbars från Populargrow så har du en bra och billig belysning (kör själv den lösningen).
  2 points
 33. Det hade jag också satsat på. Nja, inte annat än bakterieblommning och en massa äckligt slem antar jag. Någonstans borde väl det kunna börja få en negativ påverkan på PH också antar jag. Jag hade personligen kört på någon algreaktor om du nu inte har plats i sumpen. Chaeto är förbannat effektiv på att få ner näringsvärden.
  2 points
 34. ta chansen att vara med och påverka forumets framtid
  2 points
 35. Ja, det är lite som anledningen till varför man blir tjock. Du petar i mer än vad du gör av med. Det finns därav två alternativ: dra ner på importen av näring eller utöka exporten. Vid uppstarten av mitt nya kar körde jag en hel reaktor full med aquaforest bio-fil. Det verkade vara förbannat bra på att sänka nitraten. Så pass bra så att jag kunde inte ens få upp mitt nitrat från noll när jag tog och drog ur bottenpluggen från skummarkoppen. Korallerna förbrukar också mer näring när du belyser dem ordentligt då de växer bättre. Det är egentligen inte så konstigt att din förbrukning av näringsämnen har gått ner i takt med att belysningen sänktes. Edit: jag tycker inte det låter som att du matar mycket. I mitt gamla 540 var den dagliga matningen pellets/flingor 4gg om dagen, fyra kuber fryst varje kväll och nori några gånger i veckan. Det du kanske ska kika på att skära ner på är väl norin, den är förbaskat hög i näringsämnen.
  2 points
 36. Nej, stämmer inte. T5 och HQI kommer fasas ut för generell belysning, det stämmer. Dock så finns det ingen ände på belysning för vår applikation: ”For certain lamp categories, mainly for special purposes like in the industrial or medical sector, for which sufficient reliable mercury-free substitutes are not yet available, time-limited exemptions to use mercury are still granted, under the restrictive conditions set by the RoHS Directive.”. https://ec.europa.eu/environment/news/clean-and-circular-electronics-commission-ends-use-mercury-lamps-mercury-free-alternatives-prevail-2021-12-16_en T5 och halogen kommer möta sitt slut tids nog men det slutet är inte i sikte än.
  2 points
 37. Jag kör själv GHL LX7206 över mitt kar och är väldigt nöjd med dem. De ger ett bra ljus och har en lite speciell lösning då de kör utan linser vilket ger ett väldigt behagligt ljus tycker jag. Sedan har de riktigt UV (under 400nm) om det spelar någon roll. Givet måtten på karet 120x60cm så skulle jag dock säga att du bör ha två alt två 7204 för att inte få för mycket skuggor eller slaskljus över kanten. Detta skulle driva upp prisbilden över de 9k som du skrev. Det här med ljus är väldigt svårt då det dels inte finns ett bevisat spektrum som alla koraller måste ha, ett spektrum som alla gillar m.m. Vi är också olika när det gäller hur mycket inställningsmöjligheter vi vill ha och hur accepterande vi är för icke optimerade appar m.m. Med den brasklappen så skulle jag rekommendera dig att titta på Smatfarm G5 (https://smat-farm.com/products/g5-aquastar). Du har goda inställningsmöjligheter med ett bra spektrumblandning. Jag kan tycka att den är lite "svag" i 470nm området men detta går att hantera med två stycken 120cm Aliexpress Populargrow LEDbars (https://www.aliexpress.com/item/32843725804.html). Dessa kommer att dels kompletera spektrumet och att hjälpa med ev. skuggor. För mjukkoraller och LPS så klarar du dig med två stycken Smatfarm och två Populargrow LEDbars men jag skulle satsa på fyra stycken Smatfarm och två stycken Populargrow ledbars. Detta gör att ditt kar är framtidsäkrat och du kommer kunna ha vilka koraller du vill. Det borde totalt kosta 7350kr totalt och ligger då inom din budget.
  2 points
 38. Förstår inte vad du menar; i texten jag har klippt ut från Energimyndighetens sida så står det ju att T5-lysrör fasas ut 2023. Menar du att utfasningen kommer att ta tid?
  2 points
 39. Det kan bli lite utmanande att hitta en led-lösning av bra kvalité för den pengen som kan täcka karet. Det som kommer närmst skulle jag säga är något i stil med en GHL Mitras LX 7206 eller liknande. Vill du kika lite på budgetalternativ så skulle jag rekommendera illumagic eller noopsyche. Personligen skulle jag satsat på en T5/led hybrid, T5orna kommer göra mycket och kvalitén på LEDen är inte lika avgörande. Du kan bygga en hybridramp med T5or för någon tusenlapp och sen slänga i valfri led. Det är också värt att hålla utkik på köp/sälj här på guiden. Jag sålde tex min gamla giesemann aurora + 2st orphek or3 bara för en peng du hade haft råd med.
  2 points
 40. Kh = 6.46 (måste upp) CA = 502 Mg = 1326 Nitrat = 3.2 Fosfat = 0.049 ORP = 380 (ingen ozon inkopplad) PH = 8.2 Temp = 24.8c
  2 points
 41. Jojo. Nu kan man titulera sig Trident-serviceman. Fick hem en ny cuvette och magnetblandare. Och nu fungerar den!!! Jeeeeiiii. Två nya koraller. En favia och en lobophyllia. Tyvärr gör sig färgerna inte rättvisa.
  2 points
 42. För att forumet skall leva vidare så behövs fler medlemmar i föreningen (som driver forumet). Ansök nu!
  2 points
 43. I'll keep that in mind. Lite trevliga nyheter. Som jag nämnde och som den skarpögde nog har lagt märke till så blev min gul-gröna montipora nästan helt utraderad med de problem som jag hade haft. Lyckligtvist har en ytterst pytteliten hörna klarat sig från blekningen som tog död på rasket, och har äntligen börjat växa och få färg på sig igen. Ett litet glöd som förhoppningsvist kan blåsa liv i storheten igen.
  2 points
 44. Säljer två rejäla kolonier! Det finns mängder av bilder här om man vill se mer: https://www.instagram.com/viking_reefing/?hl=en Lila valida 2300kr: Myagi tort 1000kr: Jag kommer att spara en bit av båda. Finns och hämtas i Tyresö.
  2 points
 45. Hmm vad tycker ni, ska jag göra en anmälan om 'olaga hot', eller?
  2 points
 46. 5 år senare... Gått bra, gått dåligt. Blev lite vemodig ett tag då min 96-liters burk gick något åt helvete, och utrustning började gå sönder. Min gula montipora kolonier blev i princip utraderade, dock så antar jag att den lever vidare i Sjöfartsmuseets samling, då jag donerade en fragg av den för många år sedan. Har I alla fall gått väldigt bra för mina flakmontiporor, och min favia. Mina gröna zoanthus verkar stormtrivas, och jag delade nyligen kolonin för att introducera det i 'Mantisberget'.
  2 points
 47. Söker "Berghia nackensnäcka" Berghia Stephanieae. Funkar med både upphämtning och frakt. Hör av er! Allt gott,
  1 point
 48. välkommen till klubb-Alkatronic jag har installerat ännu bättre ljuddämpare än som säljs av Focustronic, dock kan man inte längre stänga luckan helt (en pump tar i locket). efter denna uppgradering så är det omröraren som låter mest jag gjorde även dessa uppdateringar på pump A. pump D går sällan, så den skippade jag. just nu så kör jag bara 2st mätningar per dygn. det är sjukt nice att följa sitt KH och ha lite bättre lägesbild vad som händer i karet. j
  1 point
 49. Du kan ställa om enheten till en slav enhet i mjukvaran och styra doserpumpen med en Profilux 3 eller nyare genom PAB kontakten Så den är ganska väl framtidssäkrad, som de flesta av GHLs prylar. GHL skriver inte utryckligen att den fungerar med Ion Director men det är nog mest för att de inte säljer orginal modell 2 längre. Men 2 och 2.1 verkar vara mer eller mindre samma enhet förutom att 2.1 har andra pumphuvud.
  1 point
 50. Ojojojoj, det verkar som en av mina Blå-Benade eremiter har ynglat av sig! Det bara svärmade med pyttesmå larver inatt! Tråkigt dock att dom troligtvist inte överlever. =/
  1 point
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
 • Create New...