Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation since 12/28/2022 in all areas

 1. Några månader sedan jag delade något. Inte någon stor skillnad i karet. Haft stigande näringsvärden ett tag, låg på 0,15 i fosfat och 12 i nitrat efter nyår. Drog lite i bromsen, så nu är det påväg neråt igen. Sänkt tempen lite med. Färska bilder.
  8 points
 2. Hej, Jag har inget finare skåpakvarium, satsar istället en hel del på att försöka att få det att växa och trivas. Idag växer det lite för snabbt. Mäter med Alkatronic, Mastertronic och Apex. Ligger ofta på 0,1 i PO4, men har inte sett någon skada av det. Ligger på ca 2,3 - 5,0 i NO3 Matar med Pytonplankton och Copperpods som jag odlar själv. Jag kör med Kalciumreaktor, Kalkwasserreaktor, Rowaphosreaktor, Sulphurreaktor. Tillsätter inga andra ämnen, byter vatten 160 liter var 14 dag,
  8 points
 3. Klart med levande sand imorgon är det dags att köpa lite bakterier , bio fil och en life source,special blend finns på plats.
  5 points
 4. Om en av Europas största fiskgrossister säger att 180 000 mikrowattsekunder per kvadratcentimeter räcker så litar jag på deras erfarenhet. Eller egentligen så litar jag på min egen erfarenhet. Och då räcker det med 20w för att rensa 500 liter per timme. Jag bryr mig inte om parasiterna dör eller inte. Det räcker i alla fall för att de inte skall vara fortplantningsdugliga. Att köra ett uvc på för högt flöde tycker jag är en synnerligen dålig idé för att det vore att odla fram parasiter med högre och högre tålighet . Jag har kört mitt system i 15 år nu med fullständig framgång och ungefär 6-8 importer per år. Nu litar jag fullständigt på det när det gäller prick. När det gäller Amyloodinium har jag haft enstaka förluster i karantänen men det kan ju bero på smitta i transportpåsen som sedan utvecklat parasiter. Det kan också sprida sig utan att lämna värddjuret. Men det angriper i alla fall inte andra fiskar efter vecka 1. Campylobacter påverka inte av UVC men där har jag haft framgång med väteperoxid. Ett preparat som inte lämnar giftiga rester efter sig. Tarmparasiter påverkas inte på smittat djur av UVC. Däremot bör det ha en viss inverkan på smitta till andra fiskar. De sprider sig i alla fall inte mellan olika kar hos mig. Immunitet och motståndskraft mot infektioner är 2 helt olika saker och jag har uttryckt mig slarvigt där. Enkelt uttryckt: Immunitet motverkar att djuret smittas och motståndskraften verkar efter att djuret smittats. Och det är mycket litet undersökt på fiskar hur de som egentligen inte blir sjuka inte smittas eller om de motverkar infektionen efter smitta.
  5 points
 5. Jodå, fick hem en bandmuräna för nån dag sen! Nu är utmaningen bara att få den rackaren att äta oxå, de är notoriskt kinkiga med maten! Skaffade några molly och ett gäng guppy för att ha ifall han inte går igång på dött (vilket tydligen är väldigt svårt), både molly och guppy ska gå att acklimatisers till salt men jag har misslyckats två gånger trots ökning av salthalt relativt långsamt, med följd att jag inte har nått levande att erbjuda.... Men men, har haft den några dagar och de kan ta ett tag att få igång så jag kämpar på!
  4 points
 6. Har köpt ett par mocka storm clowner borde ha plats att simma Det är dags att koppla apex datoren vi d se om det finns någon här i Stockholm som kan hjälpa mig att installera , är kass på data.
  4 points
 7. INVIGNING Helgen den 25-26 februari inviger vi vår nya butik! 11.00 - 16.00 båda dagarna. Vi är nu klara och redo att ha en invigning! Den 25/2 kl 12.00 har vi äran att ha Jonas Roman som föreläsare här, han föreläser då om ”Saltvattenskemi för den ointresserade” Vi kommer ha erbjudanden och bjuder på fika med mera. Varmt välkomna.
  4 points
 8. Elektrisk fotfil. Stavmixer. Tv som går dygnet runt oavsett om ngn ( läs hon ) tittar el ej. Listan kan göras lång. Terrorbalans råder …
  4 points
 9. Solljuset innehåller inte så mycket UVA. Med moderna Ledarmaturer kan vi blåsa på många gånger mer än vad som finns i naturen. De fluorescerande proteinerna har två funktioner för korallen. Dels fungerar de som ett solskydd mot UVA. Den andra delen är att de omvandlar UVA till ljus som ofta kan tas upp av korallens zooxanteller. Genom att utsätta korallen för onaturligt starkt UVA ljus kan de få onaturligt mycket fluorescens. Ett slags solarieeffekt för koraller alltså. Den naturliga solstrålningen i området 400 - 500 nm är ungefär 50w per kvadratmeter. Det motsvarar ungefär 100 - 150 w inmatad blåljuseffekt för ett akvarium på 1 kvadrat.
  4 points
 10. Sista uppdatering 2022 Testat KH Director över en månad nu fungerar suveränt. tester hanna och KH director skiljer inte så mycket åt +/- 0,3 Tackar @Lasse för den bästa support hjälpen Dosetronic fortfarande fungerar ej !!!!!!!!! Rensat röd /grön monti vänster sida övre delen av stenpelare skuggade för mycket (dåligt placering ) monterat en extra hydra 32 hd vänster sida det gjorde stor skillnad Vill passa på och önska Gott nytt år till alla saltisar !!!! Och så kort sista video från 2022, sorry för data spegel bild och lite grumligt vatten efter AquaScape constuction epoxy. Mvh Jarecki68
  4 points
 11. Some new love in QT Acropora tenius Walt Disney Indo pikachu Firecracker And some more others
  4 points
 12. Nya leveranser till butiken på Fraktflygargatan 18 Den här veckan har vi fyllt på fiskar, koraller, lägre djur och varor. Vi har också fiskar som är ute från karantän. En del High end SPS finns också. WYSIWYG sidan är också påfyllt. axplock av det som finns inne www.aquariatech.eu Ons-Fre 11-17 Lör-Sön 11-15 Fraktflygargatan 18, skarpnäck, Stockholm
  3 points
 13. Strunta i att köpa ett kar som är igång. Sannolikheten att du kommer lyckas med flytten som nybörjare inom salt är relativt liten samt så kommer du ärva den föregående ägarens eventuella misstag. Vänta ist in att ett lämpligt tomt kar kommer ut till försäljning. Under tiden kan du köpa på dig lämplig utrustning. Om du väljer kvalitetsmärken så är det absolut ingen fara att köpa begagnat men jag hade undvikit billigt skräp på begagnatmarknaden. Risken är att sakerna rasar relativt snabbt. Jag hade verkligen rekommenderat dig att starta karet med riktig levande Sten. Torr Sten funkar men det blir rejält mycket knöligare och inget jag skulle rekommendera för en nybörjare. Starta karet relativt simpelt. Det finns öht ingen anledning att stressa in i att ha en massa krävande sps. Satsa på att ha skummare och pumpar av bra kvalité till att börja med. Jag hade även undvikit ledbelysning inledningsvis och kört på T5. Det är väldigt enkelt och nästan omöjligt att strula till. Led har däremot ett antal fallgropar.
  3 points
 14. Min favorit är Sicce silent syncra pumparna för den typen av aktiviteter samt att ha som reserv om returpumpen går sönder. Jag skulle antingen köpa den minsta och billigaste som funkar för ditt behov eller köpa en som har samma diameter som din returpump så att du kan, om den går sönder, sätta dit den och bibehålla flödet i ditt kar.
  3 points
 15. Det här med UVC har skapat många myter. Jag cirkulerar ungefär 25 liter per timme och watt UVC i min butik. Cirkulation ungefär 2x per timme. Jag har inte haft ett enda utbrott av prick eller oodinium i butiken under de 15 år som den varit igång. I karantänen har jag 3x per timme i cirkulation. I affärsakvarierna är det oftast ingen sand på botten och inredningen är oftast bara 2 stenar. I ett akvarium med mycket sten behövs mycket mer cirkulation för att skölja ut de frisimmande parasiterna ur springorna mellan och under stenar. För att bryta ett pågående utbrott behövs mer cirkulation. Ett 40w UVC har hjälpt några kunder med prick i kar upp till 500 liter. Men man måste se till att det är cirkulation med mer än ett par cm/sekund i alla springor där fiskar kan tänkas ligga och sova. Så snabbt simmar inte parasiterna utan de sköljs då ut på fritt vatten och hamnar förr eller senare i UVC:t. Maximal hastighet för Cryptocaryon skall vara ungefär 45 cm per minut. För Amyloodinium har jag inte sett någon siffra. I ett fungerande akvarium där det gäller att smitta från en ny fisk inte skall kunna etablera sig på de etablerade invanda fiskarna räcker det normalt med 40w UVC på 1000 liter. Har akvariet gått några år och har måttlig fiskbesättning behövs inget UV. Mitt 1640 liters och dess föregångare har inte haft UVC på de sista 4 - 5 åren. Jag har inte sett fisk med prick på korallrev, bara i förorenade vatten på västkusten. Normala friska starka fiskar är mer eller mindre immuna även om känsligheten är väldigt olika för olika arter.
  3 points
 16. Först och främst skulle jag säga att UV och ozon till viss del överlappar något men det är rätt stor skillnad på dem i helhet, det ens tar inte ut det andra. UV gör också att ozon blir än mer reaktivt vilket är positivt, om inte all ozon försvinner i reaktorkammaren hjälper uv att bli av med det innan det kommer ut i karet. Vad ska du använda ditt uv till? Alger eller parasiter? Det finns rätt specifika mängder av µWs/cm² som behöver uppnås för att det ska ha någon vidare effekt på prick tex. Merparten av alla som använder UV implementerar det fel. Minns jag rätt är det kring 15L/watt/timme i flöde du vill åt samt ha ett stort uv nog för att ta hela vattenvolymen 3gg timmen. Bäst är att sätta det på returpumpen. Tex är mitt 110w uv på tok för litet för mitt system som jag uppskattar har ca 1300L i total volym. Jag försöker hitta ett sätt att seriekoppla två st på ett vettigt sätt för att köra 220w..vilket fortfarande är något i underkant. Du kan i princip inte kruta på för mycket då merparten av alla bakterier osv sitter på ytor. Dock ska du givetvis stänga av det om du tex doserar bakterier eller levande phyto osv.
  3 points
 17. På frågan om det där är en bra ide det där skulle jag snarare säga att, nja, stålande ide tycker jag! Vi är ju några som har kalla kar och vi behöver dra ner fler i kylan. Vi försöker träffs för insamling några vändor per år, du får gärna hänga på. Tanken finns också om att titta till nya akvariet på sjöfart, eventuellt nu till helgen 28 - 29, blir det inte då blir det nån annan gång. Häng gärna på. Börja säger jag. Du behöver rakt inte köpa nåt dyrt akvarium med en massa lull lull, köp ett begagnat limmat helglas så är du gott på väg. Ju större, ju stabilare och ju bättre möjligheter. En luftpump eller en cirkulationspump och belysning kommer du långt med. Tänk på att du inte vill värma vattnet, inga glödlampor alltså, helst led. En skummare kan vara bra men du kommer också långt med att byta vatten. Sarg eller täckglas håller rymlingar inne. Metall kan ställa till elände i kontakt med havsvatten, undvik. Tänker du inte kyla så begränsar det urvalet lite men du kan hitta mycket kul ändå. Titta gärna i hällkar, det som finns där tål mycket. Räkor, snultror osv, det kan bli trevligt. Jag är mer positiv till strandkrabbor än Jonas, de har helt klart sina sidor men de har poänger också. De är aktiva och intressanta och tål rätt mycket. Sen är de förvisso också destruktiva och benägna att emigrera vilket ju är det de inte tål. Pröva med nån pyttestor, de kan inte ställa till så mycket. Som sagt, kör igång och häng gärna på när vi hittar på nåt.
  2 points
 18. Oavsett det ekonomiska stålbadet, kopplat till elpriserna, är fraggkaret/karantänkaret igång igen. Nya euphyllias och acans. Börjar med två bilder.
  2 points
 19. Här kommer lite bilder på "nya" karet. Ett waterbox 100,3 med total volym 387L Köpte karet begagnat och har gått i snart två år, gammal filtermedia och inkörda stenar. Jag är inte helt nöjd med scapingen än, men jag skulle vilja få bort alla discosoma och anemoner från den högra stenen och låta dom frodas på den vänstra stenkolonin istället. Har injecerat några discosomas och små rhodactis med ättika idag så vi får se om dom försvinner. På högersidan skulle jag vilja placera lite SPS och andra koraller Sitter även en stor fin rhodactis till höger som jag skulle vilja flytta, men det verkar lättare sagt än gjort. Försöker även bli av med lite bubbletip då dom finns i överflöd Idag la jag i två påsar med aktivt kol för att jag tycker vattnet är ganska gulaktigt eller grumligt. Hoppas på förbättring! Hade varit kul att se något liknande kar.
  2 points
 20. Det kan absolut vara saltet. Dock vad jag förstod det som så var det enbart det saltet som producerades i Turkiet som hade detta problemet. Är din hink därifrån? Om du vill vara säker på att hitta orsaken för att försäkra dig om att det inte är något annat som ställer till det så hade det varit bra att blanda upp lite vatten och skicka in ett icp test. Kan du påvisa dessa höga nivåer i saltet kanske du också har lite mer krut att använda mot TM om du vill söka ersättning.
  2 points
 21. Jag fick min elräkning för december och slogs som flera andra av hur det dragit iväg. Jag ville dock lyfts fram en annan aspekt med detta och slå ett slag för våra LFS som har hiskeliga elförbrukningar. Jag vet att vissa affärer tidigare hade kostnader på upp emot 5k/månad (bundet) vilket innebär hiskeliga räkningar när dessa avtal går ut. Som jag förstått det, och om man läser de olika företagens årsredovisningar, så är det ingen stor marginal affär att sälja fisk och koraller. Detta innebära en risk för nedläggning och svårare att köpa djur. Vi har redan sett flera butiker sluta med salt av olika anledningar och detta skulle kunna sätta spiken i kistan för några till. Vi lider alla men jag ser här en viss risk för vår hobby. Jag var därför idag och handlade lite för att försöka stödja den lokala LFS:en. Det räddar inget men det kanske kunde göra något. Bara en tanke att skicka med när vi pratar om elkostnaderna. Sedan håller jag med…..det gör ont nu!
  2 points
 22. From 2 months ago I am correctly away from my tank and will be away for another 2 weeks
  2 points
 23. Var och plockade upp maxima musslan jag köpte hos aquariatech på deras mellandagsrea. Spenderade nyår med att läsa James Fatherrees nya bok om jättemusslor så jag känner mig hyfsat förberedd. just nu så ska jag acklimatisera dem till lite högee PAR (läst 400-500 är lämpliga nivåer) från de i runda slängar 200 de suttit i på Aquariatech. här är de nyss nerstoppade i karantänskaret så de har inte börjat sträcka ut sig än
  2 points
 24. Har kollat en del guider nu och läst på. har landat i att jag ska försöka hitta ett akvarium som är fint begagnat och gärna med bra utrustning. Komplettera med det övriga jag behöver i teknikväg och sen dra igång akvariet med LS. Fiskar och sådant får komma längre fram.
  2 points
 25. Så här i slutet av sjukskrivningen och det börjar klia lite efter att få jobba igen så spenderades eftermiddagen med att rensa ur koraller ur karet då det rent ut sagt såg för jävligt ut med alla gamla stora korallskelett och det fanns heller inte mycket utrymme kvar för fiskarna att röra sig på. Det blev 2 10L hinkar fulla med både levande och dött som slängdes och det blev rätt stor skillnad.
  2 points
 26. Dessutom så vill man väl själv välja vilka djur man vill ha? Visserligen kan man behålla en del av dem och sälja resten, men att fånga in fisk igen är inte det lättaste. Jag skulle även fundera på ungefär vilka fiskar jag ville ha redan innan jag bestämde storleken på karet, detta eftersom små fiskar kan bli närmast osynliga i ett stort kar, medan en del stora eller rastlösa fiskar kanske tvärtom behöver en viss minimistorlek. Det finns även fiskar som inte passar ihop med vissa koraller, musslor, kräftdjur eller andra fiskar; och om man då ändå väljer att prioritera just dessa fiskar framför t ex SPS kanske man behöver liter annorlunda teknik till karet (t ex mer vattenrening och mindre belysning och kalkdosering).
  2 points
 27. 2 points
 28. Har ett 720 liters med SPS koraller, plus ett antal BTA som jag försökt göra av med. Har också ett RedSea130 liters med fraggar i. Tänkte jag skulle sälja dem, men har inte kommit till skott.
  2 points
 29. Ingen vill ju ha en ac pump längre så det går att få tag begagnade sådana ganska billigt. Jag använder en aquabee 3000l/h som jag köpte för 100 spänn. Funkar ju även som nödpump om min riktiga skulle gå sönder i karet
  2 points
 30. Har en ATO container och apex Dos som ska klara byta varje dag 5-10 liter
  2 points
 31. Testar första runda med 50kg salt
  2 points
 32. Startade returen och skummare värmare också igång, vatten var iskallt 12 grader det tar några dagar tills kommer upp till 25. Nästa steg slänga saltet och efter med sand.
  2 points
 33. Har limmat kabeln pvc röret till genomföringen och ser ut att det inte droppar någonstans alla genomföringen är bra skruvat. Start kl 16.09 vi få se hur lång tid tar att fylla med osmos hela glaset.
  2 points
 34. Om ni har en halvtimme att slå ihjäl laddade jag precis upp en sammanställning av allt gear jag använder på karet:
  2 points
 35. det är dags att starta hoppas allt går bra
  2 points
 36. Första uppdateringen 2023. Gott nytt år! Karet rullar på och korallerna växer så det knakar. Vid senaste uppdateringen i början av november så har jag haft tydlig cyano i sanden och den ökade till att täcka ca 1/3 av sanden. Dock har cyanon backat tillbaka och den syns bara på enstaka ställen. Mer går att läsa här: https://saltvattensguiden.se/topic/65510-den-stora-cyano-tråden/#comment-702697 jag har introducerat ett större gäng med Anthias Squamipinnes i mitt system. Dessa får verkligen karet att bli mer levande och jag tycker att andra fiskar blir mer pigga på att vara framme. Jag introducerade samtidigt också 3st Decora. jag har inte sett dem sedan jag introducerade dem. De käkade bra i karantän. Så nu har jag troligen bara 1st igen (hade en sedan tidigare). Min Imperator har blivit lite mindre skygg, men gömmer sig till största delen av dygnet längst bak. Min Achilles har lite prick igen, men jag gör inget annat än att mata ordentligt. I måndags så skickade jag in ett ICP-test till Fauna Marin. Idag vid lunch så fick jag svar. Detta måste vara någon form av rekord! I vilket fall så överväger jag att lägga Strontium på doserpump. Jod ser jag har kommit upp lite. Bifogar mitt ICP-test. Under julen var vi borta i ca 1 vecka. Då steg pH:t och förbrukningen ökade också kraftigt under denna period. KH gick från 8.0 till 7.1. Mest troligen beror de på minskad CO2 i rummet. Ovan akvariumet sitter ett tilluftsdon som tillför rummet 10 l/s friskluft. jag trodde faktiskt att detta skulle räcka för att hålla CO2 låg, men det verkar inte göra så stor skillnad. Det ser lite dramatiskt ut, men i själva verket så är det ca 0.1 lägre pH när vi är hemma. Tankar? 2023-01-02.pdf
  2 points
 37. Känns som att man är på väg ut ur "den fula fasen" nu, lite trådalger kvar bara men de ser mer och mer vissna ut. Fyllt på med mer koraller, anemoner och fiskar och alla verkar trivas. Har också skaffat en större skummare och vattenvärdena håller sig i styr. Däremot måsta jag göra något åt det elektriska. Det ser ju för jävligt ut nu!! Funderar på att dra ut all el utanför skåpet men kan bara göra det åt det hållet som syns så jag måste hitta ett ganska grunt snyggt skåp som passar på gaveln av mitt Akvastabil. Förslag någon?
  2 points
 38. Lite o styra med är det ju helt klart men sjukt skönt o vara igång och sumprum kommer ju bli bättre än alla juldagar under hela barndomen!
  2 points
 39. Chrysiptera springeri, er en veldig trevlig art, jag har kansche 30 stk. kvar efter 2 år. Testade at slänge i 1 yellowtail och en Ukrain, dom er båda kvar i baljen och bliver "accepteret". En underbar liten fisk.
  2 points
 40. 900 liter vatten. Jag har 3 st Deltec 20w i sumpen. Dom är specade för 500 liter styck men alla såna data bör man ta med en nypa salt. Alla går separat med eheim ställbara pumpar. Suger in efter skummarens avrinning och skjuter ut i en cirkel runt returpump. Ganska långsamt flöde då jag vill maximera exponeringen i de 3 kamrarna. Sen kör jag väldigt mycket vitaminer och aminosyror mm varannan dag i maten. Glada feta och friska fiskar
  2 points
 41. Jag kom hem efter en vecka ifrån karet igår och lyckligtvis har det inte inträffat några större katastrofer. Installerade min KH-director nån vecka innan jag åkte och det var jäkligt skönt att kunna övervaka förbrukningen på bortaplan. På vägen hem från Skåne så passade jag på att hämta upp en bodianus sepiacaudus som Amir på aquariatech har tog hem till mig för någon vecka sedan. Går nu i karantänen. Däremot så verkar det som att något har hänt med min semilarvatus när jag var borta. Den måste fint i onsdags när grannen matade fiskarna men när jag kom hem så stod den i ett hörn och andades snabbt. Inga synliga skador eller liknande, vetifan vad det kan vara. Jag plockade ur den ur karet och la även den i karantänen för att undvika att någonting hackar på den nu när den inte mår bra. Nåväl, här kommer de sista bilderna på karet för året
  2 points
 42. 2 points
 43. Blev en uppgradering. Och fort gick det! Ser fram emot att kunna utöka fiskpopulationen.
  2 points
 44. Salthinken åkte i soporna. Men efter 4 vattenbyten med Aquaforest Reef Salt så börjar jag se förbättringar i korallers hälsa. LPS:er börjar bli puffiga, mina enklare SPS:er som Stylopora och Poccilopora börjar släppa ut polyperna igen. Är medveten om att Reef Salt har ett dKh på ca 8, så räknar med att vissa koraller kommer sura när det stiger från 7,2 med varje vattenbyte. Men trots det så är förbättringarna solklara. Aldrig mer Tropic Marin. Minns turerna kring deras salt för 8-10 år sedan och detta spär bara på min känsla. Korallerna får jag aldrig tillbaka och inte ens ett Facebookinlägg från Tropic Marin där de förklarar att de haft problem med sina salter... Värdelöst företag som inte kommer få en spänn till av mig.
  1 point
 45. I november började det komma lite cyano i sanden igen. Jag har sett tendenser tidigare men inte brytt mig om den. När jag gjort vattenbyten så har jag "slammsugit" sanden. Den började sprida sig i sanden och jag uppskattar att den täckte totalt 1/3 av min sand i mitten av november (har tyvärr inte foto). I början av december börjar den gå tillbaka och sakta har den dragit sig tillbaka och idag är den nästan helt borta. Detta känns som ett mysterium. Foto från början av december: Idag: Vad har jag gjort för förändringar i karet? Aktivt kol: Sedan en tid så kör jag inte längre med aktivit kol. Dock har jag haft det borta från systemet i ca 3 månader. Fosfatremover: Jag har kört en sväng med fosfatremover (alu-baserad), men den har jag inte bytt på 2 månader och innan jul så åkte reaktorn ur helt. Dosering: Ingen dosering sker av kolkälla. Dosering av Core7 samt att jag doserar Jod och Järn på doserpump för att försöka hålla upp dessa 2 parametrar. Belysning: I december när el-priset skenade, så tog jag bort sista timman av belysning för mina T5or mellan 17 och 18 på kvällen. Detta innebär att jag har T5 igång mellan 11 och 17 och LED (50%) igång mellan 11 och 18 ("rampar" upp och ner i 2 timmar). Det är dags att byta lysrör (1½ år gamla nu), så det blir så klart spännande att se om cyanon kommer tillbaka då. Näringsämnen: mitt refugium "stannade" i princip i höstas och näringsvärdena gick uppåt. Detta berodde troligen på att algerna saknade järn och kanske jod. Efter jag börjat dosera järn och jod så har näringsvärdena börjat att sjunka. jag boostade även med lite alu-remover. Sista mätningen innan jul så var nitratet under 10 och en N/P-kvot på ca 300. Bild från 13e december.
  1 point
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
 • Create New...