Jump to content

Christian J

Medlem
 • Posts

  1,764
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  10

Christian J last won the day on November 26 2020

Christian J had the most liked content!

Profilinformation

 • First name
  Christian
 • City
  Göteborg
 • Akvarievolym
  300

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Christian J's Achievements

Veteran

Veteran (13/14)

 • Dedicated Rare
 • First Post
 • Posting Machine Rare
 • Collaborator
 • Conversation Starter

Recent Badges

383

Reputation

 1. Gissar på svamp eller möjligen en brunalg. Säkert inget farligt, men svamp kanske inte överlever länge om det är en nyimporterad sten. Brunalger kan växa kraftigt några månader i nya kar, sedan försvinner de.
 2. Ofta blir man bara stressad av att mäta en massa olika värden i början, och försöker därefter justera vattenvärdena i onödan vilket lätt gör mer skada än nytta. Det viktigaste i början är egentligen bara termometer och salhaltsmätar. Efter några veckor kan du börja mäta alkalinitet, efter ett par månader kanske nitrat, efter flera månader kanske fosfat. Salifert är ett ganska bra märke, men det finns kanske bättre för fosfat. Vill du få väldigt noggranna vatenvärden för olika spårämnen och liknande kan du skicka iväg ett ICP-test (tyska Triton Lab mfl erbjuder detta), men det är inte särskilt bråttom såvida du inte misstänker något fel med karet.
 3. Belysningen är nog alldeles för svag för fotosyntetiska koraller, men för fisk och andra djur går det säkert bra. Någon form av uppvärmning kan också behövas, beroende på rumstemperatur.
 4. Jag provade först Kemetyl batterivatten när jag blandade Carbo-Calcium, men det luktade så starkt av plastkemikalier från Kemetyl-flaskan att jag gick över till kranvatten istället. Göteborgs kranvatten verkar fungera utmärkt att lösa Carbo-Calcium i, iaf syns inga fällningar.
 5. Hur tillsätter du KH? Vattenbyten kanske inte räcker, som Kaptenen skriver ovan. Ja det verkar vara rätt sort: https://www.theaquariumsolution.com/refractometer-instructions
 6. Och höj salthalten, om din refraktometers 1,024 är fel (jmf engelskt citat ovan) kanske den verkliga salthalten bara är 29 promille.
 7. Skall tilläggas att algätande fiskar kan dra ut algtrådar och äta upp. Algreaktor är nog bättre.
 8. Du skulle kunna prova med ett durkslag eller en stor flytande yngelkasse, men det blir nog inte så snyggt.
 9. Var då? Jag ser bara gruskorn och en algtuss. Om du menar Cryptocaryon-cystor så vet jag inte om de går att se med blotta ögat.
 10. Jag köpte min kalibreringsvätska från en tysk butik, men det bör väl finnas i Sverige med. Det går att kalibrera med rent vatten, så länge man kommer ihåg att många refraktometerar då visar 3 promille för lite när man mäter havsvatten. Kolla om din refraktometer är avsedd för saltvatten (salinity) eller havsvatten (sea water). Min är av märke Sybon och mäter "salinity". 1,024 (32 promille) är iofs lite lågt även om det är korrekt, höj i så fall gärna till 1,027 (35 promille). Kolla eventuellt magnesium också, är det lågt kan det sänka alkaliniteten har jag för mig.
 11. Om man kalibrerar med rent vatten kan många refraktometrar visa för lågt värde: https://reefbuilders.com/2010/07/12/dd-seawater-refractometer-scaled-calibrated-seawater-saltwater/ --sidan funkar inte i Firefox, men det står "where a proper seawater refractometer measures 29 ppt (1.022 s.g.), the average saltwater refractometer is telling you your salt level is at 32 ppt (1.024 s.g.)". Använd kalibreringsvätska för 35ppt istället.
 12. Vilken sorts djur har du tänkt hålla? Det är bara koraller som behöver starkt ljus, men vissa mjukkoraller, koloni- och skivanemoner är inte så krävande.
 13. Då funkar säkert en 9004 bra. DC-versionen av 9004 är dyrare, men jag vet inte om den egentligen har några fördelar, tvärtom lär DC-motorn har kortare livslängd.
 14. Tunze 9004 kanske? Tyvärr blir koppen full ganska fort, och då avtar effekten. 9012 är nog bättre, men kanske overkill till 160 liter.
 15. Har faktiskt inte rest någonstans sedan jag skaffade mitt nuvarande kar. Risken med att be andra vakta karet kan vara att de matar för mycket, men det beror förstås på personen. Att använda en extra stor ATO-behållare skulle kunna leda till översvämning ifall det uppstår något fel med ytavrinningen, så vid längre resor kanske det är säkrare att be en pålitlig akvarievakt fylla på vatten istället? Jag råkade ut för att hela ATO-behållaren tömdes en gång just när jag var bortrest (pga dålig hembyggd ytavrinning), men som tur var rymdes hela volymen i karet så det blev ingen översvämning och djuren klarade sig.
×
×
 • Create New...