Jump to content

Christian J

Medlem
 • Content Count

  1,681
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

Christian J last won the day on April 16

Christian J had the most liked content!

Community Reputation

363 Excellent

Profilinformation

 • First name
  Christian
 • City
  Göteborg
 • Akvarievolym
  300

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Å andra sidan är ju vattnets volym temperaturberoende, så teoretiskt hade jag kanske föredragit ppm. Brukar vattenvärden anges i mg/L, och isf varför?
 2. Instruktionerna till Saliferts nitrattest är lite förvirrande, där står ordagrant: "The nitrate values are in ppm (mg/L)". I magnesiumtestet står det "1ppm = 1.023 mg/L", och i kalcium-testet "mg/L=ppm". Red Sea Pro fosfattest använder ppm på colorimeter-hjulet, men mg/L i omvandlingstabellen.
 3. Ppm (liksom procent och promille) förutsätter väl dessutom att samma enheter används (t ex mg/kg)? https://en.wikipedia.org/wiki/Parts-per_notation#Mass_fraction_vs._mole_fraction_vs._volume_fraction
 4. Ja detta måste väl vara mest effektiva? Hellre ett effektivt UVC i visningskaret några veckor, än ett mindre effektivt i sumpen året om? Dessutom slipper man problemen med monteringen...
 5. Dels det, men även som allmän försäkring. Syftet är alltså inte att utrota prick, det tror jag är omöjligt om ett UVC sitter i sumpen (oavsett flöde och styrka). Men om man nöjer sig med att bara begränsa mängden parasiter, var går gränsen där effekten blir för dålig för att ens vara värd besväret? Kanske omöjligt att svara på utan praktiska experiment. Jag förmodar att tillverkarens rekommendationer gäller när matningen sker direkt från visningskaret, använder man sump blir väl effekten mycket lägre. Just det. Om jag istället matar UVC:t separat så kan flödet anpassas till UVC:ts kapacitet (500l/h för 10w), men eftersom inte allt vattnet från returpumpen då går genom UVC:t så blir ju effekten halverad ändå. Då kunde man kanske lika gärna skicka allt vattnet från returpumpen (säg 1000l/h) genom ett 10w UVC. Effekten blir lika(?) dålig i slutändan, men man slipper en massa extra slangar. Teoretiskt verkar de vara ungefär samma (1000l/h), men jag har inte mätt i verkligheten ännu. Tydligen måste man även komma åt att dra ur lysröret vid byte, det komplicerar kanske monteringen inuti ett sumpskåp ytterligare (om man inte vill ta ut hela UVC:t vid varje rörbyte). Frågan är om jag får plats med ett 20w då. Möjligen två stycken 10w, men det låter för krångligt.
 6. Förmodligen åker väl inte alla parasiter in i sterilisatorn, och isf spelar det kanske ingen roll om även enstaka av de som bestrålas i den överlever? Det viktiga är väl att åstadkomma en minskning av den totala populationen.
 7. Funderar på att köpa en UVC-steriliserare för att motarbeta eventuella parasiter eller dino i visningskaret. Totala vattenvolymen är ca 280 liter, varav 240 i visningsdelen. 1. Klarar jag mig med en Deltec 10W-version till denna vattenvolym? Enligt https://www.deltec-aquaristic.com/en/products/deltec-uv-sterilizer/ skall den räcka till 250 liter vid "high stocking" (vad spelar "stockingen" för roll egentligen?). 2. Om jag går upp till 20W-versionen så måste jag troligen montera den i taket på sumpskåpet för att få plats. Hur går det då med eventuell ansamling av luftbubblor inuti (taket på sumpen är ju högsta punkten om vattnet sedan skall rinna tillbaks ner till sumpen), eller räcker flödet för att forsla bort bubblorna? Bör jag kanske montera den lite lutande, eller låta slangen från utloppet gå upp till visningsdelen? 3. Är det bättre att köpa en ordentlig anläggning (20W eller 39W) och bara använda den kortare perioder? Då kan jag kanske stå ut med att låta den ligga framme på golvet eller ovanpå visningskaret.
 8. Borde det inte hjälpa lite att röra om i bottensanden regelbundet? Om cystorna (tomonter) på sandkornen begravs djupare ner kanske det minskar mängden frisimmande (theronter).
 9. Skumt, kan det finnas något ätbart där uppe (biofilm)?
 10. För fem månader sedan köpte jag en sjögurka (Holothuria) med lite konstiga vanor: under alla dessa fem månader har den nästan uteslutande vandrat runt samma stenformation i högra halvan av karet. Vänster halva och alla öppna sandytor ignoreras konsekvent. Ovanstående skulle kunna bero på att den hittar tillräckligt med mat där den befinner sig (den verkar äta normalt att döma av sandhögarna den producerar), men ungefär en gång i månaden klättrar den dessutom upp till vattenytan, ibland kombinerat med att den svävar viktlös över sandbotten samma dag, som om den försökte lämna området. Är detta normala beteenden eller kanske tecken på vantrivsel?
 11. Christian J

  Plast?

  Undrade mest om det stod fel, men det är alltså en massiv kub du vill ha? Annars har t ex Biltema skivor av plastglas och akryl.
 12. Jag tänkte mer på plötsliga svängningar både uppåt och neråt. Annars påstås Carbocalcium vara betydligt effektivare än kalkvatten, så det är väl bara att hälla i så mycket korallerna behöver (baserat på föregående veckas förbrukning).

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...