Jump to content

Christian J

Medlem
 • Posts

  1,830
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  10

Christian J last won the day on November 26 2020

Christian J had the most liked content!

Profilinformation

 • First name
  Christian
 • City
  Göteborg
 • Akvarievolym
  300

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Christian J's Achievements

Veteran

Veteran (13/14)

 • Dedicated
 • First Post
 • Posting Machine Rare
 • Collaborator
 • Conversation Starter

Recent Badges

398

Reputation

 1. Som sagt det är nog säkrast att bli undersökt av en läkare... En gissning kan annars vara att din kropp reagerar på droppar av saltvatten i lungorna. Kanske små saltvattensdroppar finns i luften i akvarierummet. Får du samma problem om du snorklar i en sötvattenssjö, eller duschar med sötvatten?
 2. Här står en del intressant om hur olika strömstyrkor påverkar kroppen: https://www.asc.ohio-state.edu/physics/p616/safety/fatal_current.html
 3. Jag är ingen elektriker, men vad jag förstår spelar spänning mellan akvarium och jord ingen roll för djuren, på samma sätt som fåglar inte påverkas av att sitta på en högspänningsledning? Obs att spänning och ström är olika saker, det är strömmen som kan vara farlig. Om spänningen har inducerats av normala magnetfält från pumpmotorerna ger det nog bara upphov till en svag ofarlig ström genom akvaristen när man kommer i kontakt med vattnet, och då spelar kanske jordning av akvariet ingen roll? Eller påverkas djuren varje gång spänningen urladdas genom akvaristen? Om däremot en defekt apparat blir strömförande riskerar man att farligt stark ström går från vattnet genom kroppen. Om akvariet då är jordat kommer strömmen istället att gå genom jordsladden och utlöser förhoppningsvis en säkring, men om det senare inte sker kanske man riskerar brand i någon kabel? Jag vet inte hur djuren påverkas om stark ström flödar genom vattnet från en defekt apparat till jord, kommer strömmen isf flöda direkt från apparaten till jordsladden utan att påverka resten av vattenvolymen?
 4. Jag hade min med en Centropyge loriculus och Zebrasoma desjardinii utan problem. Dessvärre såg jag den aldrig ta några glasrosor, då verkade pepparmintsräkor betydligt effektivare, iaf mot små exemplar av glasrosor.
 5. Hej! Om karet innehåller levande sten behöver du nog inget innerfilter för biologisk nedbrytning (förutom för cirkulationen). Filtermedia (t ex aktivt kol) kan man lika gärna lägga i en nylonstrumpa som man hänger i karet. Vanliga vattenbyten kan man göra om nitrat eller fosfat stiger till skadliga nivåer, men det beror på hur mycket man matar (två clowner låter inte så mycket) och hur många koraller eller chaetomorpha-alger som tar upp näring. Jag har t ex knappt gjort några vattenbyten i mitt kar på 7 år. Här är en detaljerad artikel om vattenbyten: http://reefkeeping.com/issues/2005-10/rhf/ Det måste man göra oavsett. Jag tror bara det är nödvändigt om det är något problem med kranvattnet där man bor (särskilt med egen brunn, eller nyinstallerade kopparrör i fastigheten). Men om din städpatrull trivs och du inte får några algproblem orsakade av kranvattnet (sägs ibland förekomma på senvintern) är det nog inget problem. Om du i framtiden vill skaffa många och dyra stenkoraller kanske du vill använda osmos som extra säkerhet.
 6. Det låter iofs osannolikt att mer än en av dina fiskar skulle fått Lymphocystis just i munnen. När du skriver spindelväv, menar du att det är något fladdrigt, nätliknande, trådliknande?
 7. Viruset Lymphocystis kan se ganska olika ut, och kan kanske sätta sig i eller runt munnen. Brukar läkas av sig självt med tiden om fisken äter och mår bra i övrigt.
 8. Inuti munnen, eller utanför/runtom?
 9. De brukar föröka sig i Chaetomorpha, eller menar du odling i större skala?
 10. Används ens glimtändare till T5-armaturer förresten? Om inte kanske det är drivdonet/ballasten som gått sönder.
 11. Låter osannolikt. Kanske glimtändaren är dålig?
 12. Verkar som om även Tunzes Stream 3 kan vara känslig för starkare ättika. Såg detta i manualen: https://www.tunze.com/fileadmin/gebrauchsanleitungen/x6150.8888.pdf
 13. Läste om en annan produkt, Silicate EX från Colombo, men vet inte var det säljs: https://reefs.com/silicate-ex-the-new-anti-silicates-resin-by-colombo/ Tydligen tar det först fosfat och endast därefter silikat, vilket får mig att undra hur mycket fosfat det blir kvar i karet efter behandlingen? Men har man möjlighet att dosera fosfat efteråt spelar det kanske ingen roll.
 14. Ovanstående är ingen skummare, utan bara en liten ytavsug som inte fungerar alls i saltvatten (har provat den själv). Måtten på karet, budget och vilken typ av djur du tänkt hålla spelar roll, kolla t ex den här tråden: https://saltvattensguiden.se/topic/65140-vilken-led-ska-jag-välja-djungel-numer-ju/ Det är bättre med en kontrollerbar (eller två), men dyrare förstås. Köp till 35 promille kalibreringsvätska. Ofta är den medföljande kalibreringsvätskan destillerat vatten, och om refraktometern är gjord för "salt vatten" (vilket inte är detsamma som havsvatten) så kan man få upp till 3 promilles mätfel om man kalibrerar med destillerat. Värmare och termometer kan också behövas. Ett par hinkar och en hävertslang till vattenbyten. Luftslang till droppacklimatisering. Håv. Automatisk påfyllning av sötvatten är bekvämt, och konstant vattennivå gör att Tunze-skummares inbyggda ytavsug fungerar bättre. Om kranvattnet är dåligt kan en osmosanläggning vara bra, men det beror delvis på var man bor och hur känsliga djur man har. Filterdelen i paketet behövs inte, filtermedier kan vid behov läggas i en nylonstrumpa som hängs ner i karet. Skummaren i Reefpack-paketet ovan är 9004, vilken är aningen svag till 190 liter. Å andra sidan är nästa större storlek 9012, och den är kanske för stark. Möjligen kan det bero på hur mycket du tänkt mata.
 15. Det såg jag inte, då blir det ju onekligen dyrare och krångligare.
×
×
 • Create New...