Jump to content

Christian J

Medlem
 • Content Count

  1,495
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

Christian J last won the day on July 28

Christian J had the most liked content!

Community Reputation

317 Excellent

Profilinformation

 • First name
  Array
 • City
  Array
 • Akvarievolym
  Array

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Låter bra! En ser jag ofta, men jag har inte sett två på väldigt länge. Den andra kan förstås även ha dött av någon annan orsak.
 2. Går det att ha flera smaragdkrabbor (Mithrax sculptus) ihop utan problem? Jag satte i två stycken i mitt 300l-kar, den ena krabban växte snabbt (särskilt klorna) medan den andra verkade behålla sin ursprungliga storlek och försvann spårlöst efter ett halvår.
 3. Jag klistrade in några artiklar som inte funkade (har inte kollat samtliga), men då började de plötsligt fungera. Dock inte denna: https://saltvattensguiden.se/articles.html/levande/cold-water/västkustakvariet-akvarietyper-r93/
 4. Nu kan jag se förhandsvisningen även i det citerade inlägget av Tribiani, men när jag går till den länkade sidan https://saltvattensguiden.se/articles.html/kemi/hur-%C3%A5stadkoms-en-fullgod-nitrifikation-vid-uppstart-r102/ får jag fortfarande "Error code: EX0".
 5. Jag kan inte längre se förhandsvisningen i ditt citerade inlägg (eller var det så förut också? Minns ej).
 6. Här verkar det vara något fel i vänstra kolumnen: https://saltvattensguiden.se/forum/26-mitt-akvarium/ https://saltvattensguiden.se/forum/35-mjukkoraller/ (endast klistrade trådarna)
 7. Den här sidan visas inte när jag klickar på länken, trots att den syns i förhandsgranskningen nedan:
 8. Nu har jag testat Tunzes LED-belysning 8831 "eco chic refugium" med Chaetomorpha i två månader, med en del tillväxt verkar det som (tyvärr har jag inte mätt vare sig vikt eller volym sedan starten). Tunzes vattentäta LED-belysningar kan ju monteras under vattenytan, vilket sägs både förbättra kylningen och minska ljusförlusterna. Men samtidigt flyter ju chaeton också alldeles under ytan, vilket gör att ljuset kommer alldeles för nära. Kanske man kan undvika detta genom att tynga ner chaeton? Jag har istället lagt chaeton i ett runt durkslag (utan skaft) som flyter alldeles under ytan. En cirkulationspump är riktad så att durkslaget roterar i strömmen, på så vis exponeras hela ytan på algkolonin för ljus trots att lampan sitter så nära. Lampan är placerad aningen över vattenytan, så att den inte hindrar durkslagets rotation. Jag vet inte om den här belysningen är bättre eller sämre än andra alternativ, men för ett mindre refugium som mitt (20cm diameter) verkar det funka än så länge.
 9. Menar du bakterier, större organismer än så äter väl sandvändarna upp?
 10. Sätt den nya fisken i en korg vid vattenytan en vecka, då hinner fiskarna vänja sig vid varandra utan stress och fisken i buren kan äta ifred. Om du menar sandvändare så gör de ingen större nytta som renhållare vad jag märkt, visserligen rör de upp detritus men om man inte har effektiv filtrering så gör detta bara vattnet grumligare.
 11. På ramakvarier hänger bottenglaset fritt inuti ramen, vilket gör att bottenglaset buktar lite nedåt när karet är vattenfyllt. I ditt fall kanske karet kommer att vila mot bottenskivan när det är fyllt med vatten. Det ser inte heller ut som om det någonsin funnits någon bärande mittvägg, ens innan eventuell modifikation?
 12. Christian J

  Sjöstjärna

  Vet tyvärr inte om den äter rutten fisk. Iofs borde borde det växa mycket bakterier på fisken, det kanske den äter (eller djur som i sin tur lever av bakterierna)?
 13. Christian J

  Sjöstjärna

  Om du menar Archaster typicus, så lever de enligt Wikipedia av detritus, men en del andra sidor säger att de äter upp alla mikroorganismer i sanden och sedan svälter ihjäl (utom i stora kar). En del skriver att man kan spruta ner tinat frysfoder i sanden, vet ej om det fungerar. Jag hade en i minst 16 månader (osäker på exakt när den dog) i mitt 300-liters kar, de första 4 månaderna växte armarna snabbt ut men ett år senare hade den krympt trots att det fanns väldigt mycket detritus i sanden.
×