Jump to content

Christian J

Medlem
 • Content Count

  1,579
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

Christian J last won the day on March 26

Christian J had the most liked content!

Community Reputation

333 Excellent

Profilinformation

 • First name
  Christian
 • City
  Göteborg
 • Akvarievolym
  300

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. En Tunze 9410 till 300 liter vatten med liten belastning. Denna skummare innehåller en 230V-pump (alltså ingen avancerad elektronik), kan pumpen ändå ta skada av att stängas av? Sant, men om jag har kvar skummaren som backup gör det väl inte så mycket egentligen?
 2. I mitt kar verkar chaeto-odlingen och skummaren vara överdimensionerade, iaf när båda körs dygnet runt. Efter att jag skaffade bättre skummare för ett år sedan minskade mängden svamp fort, och efter att jag skaffade chaeto för ett halvår sedan fick jag nollad nitrat/fosfat efter en tid (rättelse: innan dess hade jag trådalger som också nollade, men chaeton växte bra trots det och har nu konkurrerat ut trådalgerna). Jag har sedan dess kraftigt minskat chaetons ljustimmar, medan skummaren fortfarande går för full kapacitet. Samtidigt har skummare nackdelen att de tar bort plankton och fria bakterier i vattnet (som t ex svampar äter), så jag borde kanske minska skummarens timmar istället? Finns det några nackdelar med svagare skumning, så länge chaeton lyckas ta upp näringsöverskottet? Några tumregler vad gäller t ex antal timmar av varje? Har funderat på att börja med chaeto 24 timmar per dygn och skummare 12 timmar, och sedan studera hur mängden trådalger, nitrat och fosfat förändras.
 3. Förr brukade det sägas i böcker att bara nykläckt odlad artemia var näringsrik, och att näringsinnehållet minskade allteftersom den odlade artemian växte upp. Stämmer detta fortfarande, och gäller det isf även fryst artemia?
 4. Ja de kan väl bli dåliga om de inte använts på längre, iaf var det så förr om jag minns rätt. (De fem blå cylindrarna på kortet.)
 5. Här är manualen: https://www.tunze.com/fileadmin/gebrauchsanleitungen/x6100.8888.pdf Tydligen används både en transformator och en driver, enligt olika trådar på Reefcentral kan eventuellt den senare vara trasig. Dessvärre säljer inte Tunze reservdelar till denna modell längre: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2415262
 6. Jag tror jag förstod det där. Vilket modellnummer har pumpen?
 7. Brukade de inte innehålla "brake shoes" som kunde krångla? Bör stå i manualen isf. Fråga eller sök annars på Reefcentrals Tunzeforum, Roger Vitko där brukar vara väldigt hjälpsam.
 8. Fast vad jag förstått måste de baseras på latinsk grammatik? Det verkar också som om taxonomer själva ibland gör sig skyldiga till latinska grammatiska fel i sitt arbete - trots akademisk utbildning - så med det i åtanke tycker jag att man bör vara mer förlåtande mot vanliga hobbyutövares jargong.
 9. Ett rätt dimensionerad UV-filter kan hjälpa tillräckligt för att fiskarna skall klara sig och utveckla immunitet mot Cryptocaryon. Vita prickar kan dock även bero på andra saker. Jag skulle inte flytta kirurgen till ett kar med pågående Cryptocaryon-utbrott. Om karantänskaret är tillräckligt bra är det nog bäst att låta kirurgen gå kvar där tills prickarna försvunnit helt i det andra karet (vänta gärna ytterligare några veckor, eftersom Cryptocaryon oftast återkommer i vågor). Om karantänskaret är för litet för att kirurgen skall kunna gå i det såpass länge kanske det är bättre att sälja den?
 10. Nejdå jag är också göteborgare så det är min plikt att bidra. Fast jag hade faktiskt ingen aning om att "avskum" var ett ovanligt ord i skummarsammanhang.
 11. Ja fast luftskruven har varit helt öppen hela tiden (som Tunze rekommenderar). Nej så ljust var det inte, och det är inte påfallande mörkare efter rengöringen heller. Just det ja, det går faktiskt att justera höjden på utloppsröret. Jag har kanske helt enkelt monterat det lite lägre(?) nu än tidigare. Jag går efter SAOBs definition 1. Brukar man inte säga avskum på svenska om vätskan i skummarkoppen (engelska skimmate) till skillnad från skummet i stigröret?
 12. Det gör de! Jag dödade mina stora glasrosor genom att spruta koncentrerad kalciumhydroxid på dem (se upp med pH bara om du tar många). De som gömde sig i håligheter blockerade jag med epoxy. Varför inte? Bättre att arbeta med akvariets invånare än mot dem.
 13. Sedan jag köpte min Tunze 9410 ökade den gradvis mängden avskum till slutligen 4-5dl/vecka efter första året. Är inte det lite mycket för ett kar med bara 2-3 fiskar (Zebrasoma, dvärgkejsare och blennid)? Avskummet är relativt ljust, men inte extremt. Men nu efter min första årliga rengöring av skummaren minskade mängden avskum direkt till bara 1-1,5dl/vecka. Möjligen att jag matar lite mindre nu, men kan det vara hela förklaringen? Kan något ha blivit fel med pumpen vid rengöringen? Den låter helt normalt, och jag var noga med att undvika luft i schaktet när jag satte ihop den igen. Eller kan rengöringen ha påverkat luftmängden och därigenom torrheten på skummet? Jag tycker iofs inte att avskummet ser mörkare ut nu än förut.
 14. De här är väl inte odlade? https://www.shop-meeresaquaristik.de/Fishes/:::184.html?
 15. Min erfaranhet av filfisk och pepparmintsräkor är att de bara tar små exemplar av glasrosor, så de kan vara viktiga för att hejda spridningen, men större exemplar av Aiptasia måste man däremot bekämpa själv. Tråkigt att Ciklidhuset stänger.
×
×
 • Create New...