Jump to content

Christian J

Medlem
 • Posts

  1,788
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  10

Christian J last won the day on November 26 2020

Christian J had the most liked content!

Profilinformation

 • First name
  Christian
 • City
  Göteborg
 • Akvarievolym
  300

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Christian J's Achievements

Veteran

Veteran (13/14)

 • Dedicated Rare
 • First Post
 • Posting Machine Rare
 • Collaborator
 • Conversation Starter

Recent Badges

391

Reputation

 1. Menar du inuti visningskaret (med avdelare för sumpdelen)? I så fall får du automatisk ytavrinning; så det är nog den bästa, enklaste och säkraste lösningen. Alternativt kan man ha en separat behållare vid sidan om, men då blir det svårare att ordna ytavrinning. Om man använder hävert från visningskaret och returpump från sumpen så blir flödet dessutom ganska lågt pga den lilla höjdskillnaden. Man kan få högre flöde genom att istället pumpa vatten från visningskaret till sumpen, och låta det rinna tillbaka till visningskaret med gravitationen, se bara upp så inte returrören blir blockerade av t ex snäckor. Jag hade också en sump i en plastback snett ovanför akvariet i 5 år (i en garderob på andra sidan väggen). Vatten pumpades upp från ett Tunze-filter med inbyggt (ineffektivt) ytavsug, och rann tillbaka till vsiningskaret av gravitationen. Fungerade utmärkt trots att jag försökte täta med silikonlim mellan PVC-returröret och plastlådan (det skulle jag aldrig vågat idag). Möjligen blev det lite för fuktigt i garderoben pga undermålig ventilation.
 2. Mitt rimless kar byggdes av Majornas Glas, det är 120x55x45 (LxBxH) med 10mm rutor. Det är normalt tror jag, i mitt fall förutspådde glasmästaren att det skulle bukta 3mm på mitten (alltså 1,5mm/ruta), vilket stämde när jag fyllt till 5cm från toppen. Numera har jag sänkt till 7cm från toppen för säkerhets skull, och då buktar det bara 2mm (alltså 1mm/per ruta). Glas är ju lite flexibelt, och även t ex ramakvarier lär bukta en del på bottenglaset (sötvattenskar har ju dessutom ofta en massa sand och sten som tynger ner ännu mer). Vikten tillkommer dock, särskilt på lite större kar. I trådstartarens fall kanske detta inte inte har så stor betydelse, å andra sidan gissar jag att 10mm skulle räcka mer än väl. Möjligen kan det bero på hur utsatt karet är för stötar - finns det barn som kan tänkas banka på karet, eller vuxna som kan råka svänga t ex en tung stekpanna rakt in i glaset?
 3. Hornbach har en del profiler av plast och aluminium, men det kräver nog lite arbete.
 4. Jag sänkte ljusstyrkan så mycket jag vågade i december. Temperaturen i karet var redan ganska låg (22 grader). Om elpriset sjunker eller fortsätter vara lika högt är det väl ingen mening att binda till det nuvarande höga priset? Personligen tror jag att priset kommer att sjunka igen, men jag utesluter inte nya tillfälliga energikriser i framtiden. Kanske det kan vara värt att binda när det befinner sig i en tillfällig botten (hur man nu kan veta när det inträffar)? Om priset däremot stiger ännu mer och stannar där permanent skulle det kanske vara bra att binda innan, eller fundera på att lägga ner karet. Men jag gissar att en sådan permanent energikris skulle leda till stora problem i hela samhället (typ 90-talet eller värre), så kanske hobbyn skulle bli för dyr även bortsett från elpriset (om man t ex måste sälja huset eller lägga alla pengar på mat istället för koraller).
 5. Man kan kanske även öka säkerheten en aning genom att inte fylla karet ända upp till kanten. Jag har för mig att rutorna bågnar extra mycket just de sista centimetrarna på mitt kar.
 6. Omvänt bottenfilter (vattnet går upp genom sanden) sägs funka, även om det nog inte är så vanligt: https://wamas.org/forums/topic/96763-someone-asked-me-the-benefits-of-a-reverse-undergravel-filter/ Annars kan man försöka placera sanden runtom stenen, med knappt något sand allra närmast. Själva stenarna bör stå direkt på botten (kanske med någon plastkiva mellan) så att inte grävande djur kan underminera.
 7. 20/26mm silikonslang skall det förstås vara (20mm är innerdiametern).
 8. Ytterligare ett par länkar (observera undermenyerna, lätt att missa sidor): https://www.shop-meeresaquaristik.de/PVC-fittings-tubes:::175.html https://www.shop-meeresaquaristik.de/Hoses-and-Accessories/Silicon-Hose:::954_957.html Borde inte överrinningen på karet ovanför rinna ner i "visningsdelen" på andra änden av karet under (t ex genom att ställa det mellersta karet med ytavrinningen på vänstra sidan)? Om överrinningen i karet ovanför istället skulle rinna direkt ner i överrinningen i karet under, så skulle du väl få sämre cirkulation och behöva förgreningar från returpumpen till varje kar? Jag använder 22/26mm silikonslang med slangklämmor från returpumpen till visningskaret (diametern är baserad på returpumpen). Men sista biten över kanten på visningskaret har jag limmade 20mm PVC-rör för att inte riskera att slangen skulle böjas och strypa flödet.
 9. Å andra sidan borde det tillföras mer kisel över tid när man ersätter avdunstat vatten med kranvatten, såvida det inte förbrukas lika fort. Alternativt kan det vara den snabba förändringen vid vattenbytet som kan ha orsakat någon obalans. Kanske stor mängd kisel på en gång (även om 12% vattenbyte inte är så mycket mer än 8%) eller någon helt annat?
 10. Det är inte en bit snäckskal som har fastnat?
 11. Enligt hemsidan kan båda produkterna ersätta varandra, KH Plus utvecklades för att användas vid plötsliga förändringar av alkalinitet. Kanske är tanken bara att färdig (dyrare?) flytande lösning går snabbare att börja dosera än att först lösa upp flingor i sötvatten. Jag ser ingen innehållsförteckning på hemsidan, kanske KH Plus bara är KH Buffer upplöst i vatten? En "buffer" är väl tänkt att buffra pH-värdet (förhindra sjunkande pH), vilket man åstadkommer med normal alkalinitet. God Jul!
 12. Åtminstone mjukkoraller verkar innehålla terpener, men kanske inte exakt samma som julgranar.
 13. Enligt beskrivningen har han inga cirkulationspumpar, så jag antar att vattenrörelsen kommer från sumpens returpump, och att denna mynnar på ena kortsidan. Två ytavrinningar verkar det finnas. Varför vill du inte laminärt flöde? Det låter idealiskt för ett långsmalt kar. Resonansvåg kanske också kan funka, om inte vågorna blir för höga vid ändarna.
 14. Kanske du kan identifiera den på https://shop.dejongmarinelife.nl/ ? Här är annars en något äldre artikel: https://web.archive.org/web/20170819104150/http://www.advancedaquarist.com/2011/6/inverts
 15. Det låter mer som om räkan och eremiten har ömsat skal, något som sker med jämna mellanrum. Eremiter kan även byta snäckskal om de hittar ett nytt som passar bättre. Kolla däremot upp levande snäckor, de kan vara känsliga för ändringar av salthalt och eftersom de rör sig långsamt syns det inte lika fort om de dött.
×
×
 • Create New...