Jump to content

Christian J

Medlem
 • Content Count

  1,745
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  10

Christian J last won the day on November 26 2020

Christian J had the most liked content!

Community Reputation

376 Excellent

Profilinformation

 • First name
  Christian
 • City
  Göteborg
 • Akvarievolym
  300

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jag har alltid använt kranvatten (Göteborgs kommunala). Jag tycker osmos verkar krångligt och tar upp plats. Om kranvattnet fungerar beror på var man bor, både pga det lokala vattenverket och eventuellt nya kopparledningar i den egna bostaden. Men om man ICP-testar akvarievattnet bör man iaf kunna se om koppar och andra oönskade metaller ackumuleras (jag har inga förhöjda värden alls trots över fem år utan vattenbyten).
 2. En smaragadkrabba borde kunna hitta små bitar också. Även eremiter och Nassarius-snäckor äter matrester, snäckorna ser man knappt men de rör om i sanden.
 3. Testa annars Tropic Marin Carbo-Calcium, det är mycket enklare att använda (bara en komponent). Jag blandar mitt i kranvatten och doserar i ATO-behållaren.
 4. Det beror på hur djupt du menar? https://reefs.com/magazine/aquarium-fish-deep-water-reef-fish-communities-part-i-a-survey-of-deep-reef-fishes/ https://reefs.com/magazine/aquarium-fish-deepwater-reef-fish-communities-part-2-a-survey-of-deep-reef-fishes/ Fiskar från tusentals meters djup fångas nog bara för vetenskapliga studier, och jag gissar att de skulle behöva en trycktank för att överleva.
 5. Inneskummare har ofta inbyggd ytavrinning, men det gäller att ställa in vattennivån exakt.
 6. Ingen aning. Fast clowner kan också vara aggressiva (inom sitt revir), så de kan kanske hävda sig. Det finns även en del andra tuffa arter som t ex Pictichromis mfl. Jag läste just lite om Forcipiger flavissimus, sägs faktiskt vara ganska härdig för att vara fjärilsfisk. Den liknande men obesläktade Chelmon rostratus sägs däremot vara svår att få att äta (men lär gilla att nafsa ur färska musslor) och känslig för inälvsmask (men det kanske finns maskmedel).
 7. Sätt den inte alldeles för nära vattenytan, då suger den in luft. Jag brukar rikta dem så att de bildar en cirkular vattenrörelse i karet, då brukar detritus samlas mitt i virveln där den kan sugas upp. Om pumpem är programmerbar kan du även ställa in den på resonansvåg. Vad gäller höjdriktningen, se upp så strömmen mot korallerna inte är alldeles för stark, att den inte blåser upp sand från botten och att den inte skvätter vatten över ytan (vilket leder till saltavlagringar).
 8. Jag jämförde aldrig före/efter rengöringen, möjligen skulle det kunna visa lite skillnad på de allra lägsta fosfatnivåerna (t ex om färgen egentligen skulle varit helt vit, men istället visar det näst lägsta värdet). Kan kanske spela roll om man riskerar att nolla fosfaten.
 9. Fanns det inte en fredligare frökenfisk som liknade Dascyllus melanurus, eller minns jag fel nu? Särskilt Moorish Idol och pincettfisk är känsliga, men delvis även kirurger. En palettkirurg vill nog ha ett stort kar (500l?), en gul kirurg kanske lite mindre (300l?). Ett par clowner kan fungera i bara 50 liter. Levande sand är inte nödvändigt (eller ens någon sand), däremot rekommenderar jag levande sten. Värmare behövs troligen. För att mäta salthalt är en refraktometer mest praktiskt, helst en som är byggd för att mäta havsvatten (vilket inte är samma
 10. Det är väl bra? Varför det, ammonium är inget man vill ha i vattnet.
 11. Samtidigt tar ytavrinningen till sumpen upp en hel del plats i visningskaret, kanske lika mycket som en inneskummare. Så om du bara tänkt ha en skummare i sumpen är det kanske bättre med en inneskummare istället.
 12. Ja iaf inom sötvattensakvaristik. Inom saltvatten tillkommer dessutom filter avsedda för en sump (jag vet inte om sumpar används även till sötvatten numera?). Varsågod! Många säger att det enklaste är att köpa ett akvarium avsett för saltvatten med inbyggd sump, tydligen är dessa inte så dyra begagnade. Filtersockor och särskilt Rollermat-filter i en sump kan vara effektiva för att fånga upp synligt skräp, men det är inget man måste ha. Min filtersocka måste rengöras två gånger i veckan (annars täpps den igen), så frågan är hur mycket arbete den sparar in. Ett Rol
 13. Största fördelen är att du slipper ha synlig teknik i visningskaret, t ex skummare och värmare. Det finns även betydligt fler skummare att välja på till sumpar, även om t ex Tunze 9012 verkar vara en bra inneskummare. Streampumpar måste förstås alltid sitta i visningskaret oavsett, möjligen kan man dölja dem (och inneskummare) bakom Back To Nature-moduler. Här står mycket om hur sumpar fungerar: http://reefkeeping.com/issues/2003-01/gt/ "Canister-filter" är väl typ Eheims traditionella behållare som står under visningskaret? Dessa har ingen speciell fördel till saltv
 14. Det blir kanske enklare att arbeta med tekniken. Större total vattenvolym gör att förändringar av vattnet sker långsammare, vilket är både på gott och ont. Förutsatt att belastningen är dimensionerad efter den teknik som får plats i sumpen så kan man nog ha hur mycket levande man vill i visningskaret.
 15. På amerikanska forum brukar det ofta kallas FOWLR (fish only with live rock). Levande sten är däremot bra att ha lite av, många fiskar uppskattar att leta efter smådjur i stenen och man får en bättre bakterieflora fortare. Det går alldeles utmärkt att strunta i koraller. Mjukkoraller (t ex Sinularia) är däremot oftast tåligare än stenkoraller och anemoner, och brukar lämnas ifred av de flesta fiskar. Istället för koraller kan du ha fiskarter som ibland nafsar på koraller (t ex fjärils- och kejsarfiskar) och sådana som förorenar mycket (t ex drakfiskar, muränor, tryckarf
×
×
 • Create New...