Jump to content

Christian J

Medlem
 • Posts

  1,925
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  13

Christian J last won the day on November 23

Christian J had the most liked content!

Profilinformation

 • First name
  Christian
 • City
  Göteborg
 • Akvarievolym
  300

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Christian J's Achievements

Veteran

Veteran (13/14)

 • Dedicated
 • First Post
 • Posting Machine Rare
 • Collaborator
 • Conversation Starter

Recent Badges

429

Reputation

 1. Enligt reklamen skall denna produkt minska nitrat, prova att göra uppehåll om du fortfarande använder det. Använder du någon annan teknik/metod för näringsexport? Koraller kan ta upp både NO4 och PO4. NO3 kan även brytas ner av bakterier i levande sten. Men övermatar du borde värdena börja stiga förr eller senare. Har vattentesterna långt kvar innan de går ut?
 2. Man kan gå från Körkarlens Gata utan problem, 15 minuters promenad eller så har jag för mig...
 3. EDTA står det innehållsförteckningen: https://www.brightwellaquatics.com/products/chaeto-gro.php
 4. Det låter mer rimligt, 2% av 80 blir 1,6. Nitrat och silikat borde väl inte bidra så mycket till den totala TDS vid närmare eftertanke, värdena på mitt kranvattnet för dessa (mätt med Salifert) verkar bara vara 0,3ppm respektive 0,03-0,1ppm. Ja, synd att jag inte mätte när membranet var helt nytt...
 5. Sant, tyvärr verkar de inte räcka så länge att det skulle vara värt besväret. Jag har inget egentligt problem med kiselalger, utan ville mest slippa göra rent rutorna så ofta. Dessutom hade jag något brunt på bottensanden, men det tror jag snarare var dino, och har i stort sett försvunnit nu (kanske pga att jag höjt temperaturen lite).
 6. Men närmare än från Körkarlens Gata ser det ut som? Man verkar kunna komma ännu närmare med buss 46 till hållplats Tagenevägen 11, men den linjen verkar inte gå på helgdagar.
 7. Jag köpte den här TDS-mätaren för 100kr: https://perfectaqua.se/vattentester/46-digital-tds-matare och mätte 14ppm för osmosvattnet och 78ppm för kranvattnet, vilket ger 82% Rejection Rate. Inte jättebra kanske, å andra sidan utlovar min AquaMedic-manual en Rejection Rate på upp till 98%, men bara 70% för nitrat och silikat (vilket mitt kranvatten innehåller), så 82% är kanske rimligt trots allt? För övrigt skriver olika akvarieforum att bara noll TDS är acceptabelt i osmosvatten, men det kan väl inte vara realistiskt (såvida inte det ofiltrerade kranvattnets TDS legat nära noll redan från början, i vilket fall man inte behöver osmosfilter)? Även med i bästa fall 98% Rejection Rate bör ju 2% av kranvattnets föroreningar slippa igenom, vilket borde kunna bli en hel del om kranvattnet är riktigt orent.
 8. 16mm står det faktiskt för Nero 5: https://www.aquaillumination.com/products/nero Ja max glasstjocklek är väl tänkt att räcka även om pumpen har stannat, eller går med puls/intervallprogram. Ju högre konstant flöde den har desto lättare borde den kunna sitta kvar. En annan idé skulle kunna vara att limma en hållare av lite tunnare glas på insidan av karet.
 9. Huvudsakligen Formula One och Two (både fryst och pellets), nori, fryst mysis och artemia. Jag är egentligen inte förvånad att nitraten stigit, eftersom jag ökat matningen i år samtidigt som det varit en del problem med vattenreningen, bara konstigt att inte fosfaten följt med upp. Ja tidigare har jag inte haft problem med att få ner nitrat. En del skriver att chaeto-tillväxten hämmas av för hög nitrat, kanske det är förklaringen snarare än fosfatbrist. Nej efter kolkälledosering är min P just nu nere i 0,01ppm. Iofs har jag aldrig hört att vattenbyten skulle nolla fosfat? Tack! Lite dyrt kanske...
 10. Jag har nu testat akvarievattnet utspätt med 9 delar nygjort saltvatten, och fick fortfarande motsvarande 50ppm. Möjligen är det istället fosfat-testet som visar för lite... Kan enbart matning ha orsakat en sådan skillnad? Skulle inte min konstiga N/P ratio förbli oförändrad, eftersom ju fosfaten minskas i samma grad av vattenbytena? Var hittar man sådant i lämplig form? Har inte sett det i akvariebutiker. Är det räknat i ppm?
 11. Skulle du kunna limma fast Neros torrsidesmagnet på insidan av glaset? Alternativt limma fast torrsidesmagneten på en stabil sten i karet. Kanske inte de mest praktiska lösningarna iofs. Annars säljer Tunze magneter separat, här är en för upp till 19mm: https://www.shop-meeresaquaristik.de/Pumps-and-pump-equipment/Tunze/Tunze-Accessories/Tunze-Magnet-Holder-6200-500::1558.html Istället för magnet kan man använda Tunze universalhållare, men den är nog för kort för att räcka till nederdelen av karet: https://www.shop-meeresaquaristik.de/Accessories-spare-parts/Tunze-spare-parts-accessories/Tunze-holder-for-osmolator-universal-3155-250::11602.html
 12. Om detta gäller för både Chaeto och kolkällebakterier så skulle minskningen onekligen bli svår att avläsa på nitrattestet... Frågan blir då varför det tillförts så mycket mer nitrat än fosfat; naturliga fodersorter som mysis, artemia och nori borde väl också följa Redfield? Jag började iofs mata lite mer med olika pellets i januari (samma tid som nitrat började stiga), och artificiella fodersorter som pellets kanske inte följer Redfield. Det låter som att jag behöver öka andelen fosfat för att kunna fortsätta dosera kolkälla och få chaeton att ta upp nitrat. Vilka fodersorter är lämpliga om man vill höja fosfat fortare än nitrat?
 13. Vet inte hur detta hänger ihop, men enligt båda räkneexemplen ovan så borde väl en algreaktor med Chaeto isf bara vara bra på att exportera fosfat? Nästan inget kar skulle väl ha tillräckligt med fosfat för att få till en effektiv nitratexport?
×
×
 • Create New...