Gå till innehåll

ChristinaH

Medlem
  • Antal inlägg

    21
  • Gick med

  • Senaste besök

Kontaktmetoder

  • Hemsida URL
    http://www.cholm.se

Profilinformation

  • Förnamn
    Christina
  • Stad
    Lund
  • Antal år inom saltvatten
    Nystartat, fiskar sedan 2007-06-20
  • Akvarievolym
    850 + 150 sump
  • Akvarie mått
    180x80x60 = 850L
  • Akvarietillverkare
    Inbyggnadskar av glasfiber
  • Vilken uppsättning av ljus använder du
    3st Aquastarlight T5 á 4x80w = 960W = 1,13W/L
  • Om JA vid skummare - Vilken
    Deltec TS 1060
  • Antal år inom sötvatten
    Började 1974
  • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
    142kg

ChristinaH's prestationer

Klättrande eremit

Klättrande eremit (3/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Eftersom du bryter tvåpoligt, så har det ingen betydelse på utgången där du kopplar din last hur du vänder stickkontakten. Det hade det dock haft om du bara brutit enpoligt. Då hade du fått full spänning på fasen i förhållande till jord om du brutit nollan när timern slagit ifrån och lasten kopplats ifrån.
  2. Om det är blåljus man egentligen är ute efter, så kan jag rekommendera de olika varianter som biltillbehörsfirmorna erbjuder som "styling" till bilen. Det blir mycket fint blått ljus som man kan ha som månljus. Man får även en skimrande effekt pga krusningarna på vattenytan, vilket normalt inte syns när man har stora lysrör. De drivs med 12 volt, så köp även en transformator för 12 volt likström. Sätt den i en timer, så sköter den sig själv.
  3. Man kanske skulle kunna flytta den till utsidan, om det finns plats för det i skåpet.
  4. Jag skulle föredra hög cirkulation i karet. Man vill undvika döda zoner i revet.
  5. Jag trodde först jag skulle vrida bilden... Du har pumpen ovanför sumpen. Det går inte. Dessa pumpar skall sitta under vattenytan (PÅ UTSIDAN av sumpen, INTE under vattnet) Dvs under vattennivån, då de inte kan suga själv. Du måste ha en borrad sump med pumpen utanför sumpen, och under vatttennivån.
  6. Dihydrogen Monoxide? Hmmm, för säkerhets skull bytte jag ut ca 100 liter Dihydrogen Monoxide mot vanligt vatten i karet så jag känner mig ganska trygg nu.
  7. Hur 17 stänger man av skummaren????? http://www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/news/worldnews.html?in_article_id=478041&in_page_id=1811
  8. Skummaren skapar små små bubblor som avfall fastnar på, och bubblorna stiger till ytan i ett rör, och i toppen sitter en uppsamlingskopp som bubblorna hamnar i, och där brister de och blir till en brun sörja, som man enkelt tömmer i vasken. Detta är nog den bästa uppfinning som kommit saltvattenhobbyn till del, och som förenklar skötseln av akvariet. Det finns olika typer av skummare. Det finns de som sitter i en separat kammare inuti akvariet, som den i Clownhotellet som jag tipsade om tidigare. Utanpåskummare hänger man på utsidan av akvariet, men kan vara oerhört förädiskt då en ev överskumning gör att koppen fylls, och sedan rinner det rakt ner på golvet. (av denna anledning så rekommenderar inte jag denna typ) Sedan finns det skummare som är avsedda att sättas i en sump. (sump=akvarie ofast i bänken under visningskaret) Dessa användes flitigt av de med större (>200L) akvarier, men går naturligtvis att använda oavsett storlek på visningskaret. Sump kräver att man har ett borrat kar, även om det finns andra, dock ej 100%-igt tillförlitliga metoder. (överrinningsbox) Av egen erfarenhet så kan jag bara säga följande: Ta det lugnt, planera noga, läs läs läs, räkna på kostnaderna. Det blir onödigt dyrt om man missar något nödvändigt om man måste uppgradera för att man haft för bråttom i inledningen. Jag blev av med en Goby för att jag missat att läsa på om deras beteende. (de hoppar gärna ur karet) Ett enkelt nät löste det problemet, dock försent. Jag har många tester, men man måste inte ha alla. Det jag rekommenderar i ditt fall är följande: Ammonium, Nitrit, Nitrat, samt det viktigaste av alla, en saltmätare. Räkor och sniglar är oerhört känsliga för förändringar, framför allt när du precis fått hem dem från affären och skall koppas in mycket noga innan du lägger över dem i ditt eget kar. Saltmätaren är också oumbärlig när du skall testa vattnet som djuren kommer i från handlaren. (för att jämför skillnaden i salthalt mellan handlarens vatten och ditt eget) Detta avgör hur länge inkoppningen måste fortgå. Större skillnad = Längre inkoppningstid. Visst går det att använda vanligt kranvatten, men det innehåller en massa saker som gör det onödigt jobbigt, framför allt i ett litet kar. Osmosvatten använder de flesta, så slipper man onödigt mycket alger mm. Har man egen brunn så är det extra viktigt. Temperaturen är också mycket viktig. Du skall ligga mellan 25-28 grader. Absolut max är 30 grader. Stiger temperaturen över det, så kommer korallerna att dö. Akvarier med saltvatten har oftast inga täckglas för att man skall bli av med värmen. Fläktar ingår ofta i "nödvändiga" tillbehör. Ojdå, långt blev det, men detta är ingen snabb hobby, men förbaskat intressant och roligt.
  9. Det är samma kar som Dullputt länkat till. En mycket informativ länk dessutom. Det som inte framgår, är att det faktiskt sitter ett riktigt "needle wheel" i skummarpumpen, och inte bara en vanlig standardrotor som i en vattenpump.
  10. Zoogiganten i Lomma har fått in en ny variant av "Guppyhotell" på 54 liter tror jag det var, för strax under 2500kr. Det fina var att det innehåller en riktig skummare, dubbla lysrör med både blått och vitt ljus, samt UV-C filter. Jag tror att det även var månljus, men är inte säker.
  11. Jo, jag var också inne på det där med aircondition. Den är dock dyr i drift. Jag har redan alldeles för hög elräkning, så alla besparingar på elen är önskvärda. Dessutom höjer ECO-kylaren luftfuktigheten inomhus, så för min del med pollenallergi, så är denna lösning helt perfekt. Hemsidan uppdaterad med nya bilder på kylarens filter mm. http://www.cholm.se
  12. Det varierar mycket dag till dag. Behållaren med osmosvatten rymmer 40 liter. Utan eco-kylaren så räckte detta ungefär en vecka. (5-7dgr) Med kylaren, så kanske det går det dubbla i förbrukning, men nu har det ju varit varmare sedan kylaren installerades. Sedan i morse har det gått åt ca 7-8 liter.
  13. Jag håller med att det inte går, då effekten inte räcker till. Jag har istället löst det med en ECO-kylare från Deltec. Denna fungerar alldeles utmärkt, och drar väldigt lite ström. Det kräver dock en rejäl genomluftning i rummet, om den sitter inomhus, då den avger inte försumbar luftfuktighet. Min temp håller sig konstant inom en halv grad. Bilder på karet samt några jämförande temperaturkurvor som jag slängt upp som hastigast på följande sida: http://www.cholm.se
  14. Grymt snyggt. Jag har nu sträckläst denna tråd, och är djupt imponerad. Och jag som tyckte att jag tog god tid på mig... Det ser mycket bra ut, och det lönar sig att planera noga, men trots det så upptäcker man efterhand saker som kunde gjorts bättre/annorlunda. Jag själv ångrar inte för en sekund att jag tog det lugnt. Har man för bråttom i denna hobby, så kostar det bara onödiga läropengar har jag förstått. Detta forum har varit till stor hjälp, och en stor inspirationskälla. Jag har inte gjort någon tråd om mitt bygge, mest för att jag inte känt att tiden skulle räcka till att hålla den uppdaterad hela tiden, då jag jobbat mycket det sista halvåret. Jag funderar dock på att lägga upp en hemsida framöver.
×
×
  • Skapa Ny...