Gå till innehåll

peyy

Medlem
  • Antal inlägg

    35
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    peyam
  • Stad
    Stockholm
  • Akvarievolym
    80l Molly

peyy's prestationer

Nyfiken mandarinfisk

Nyfiken mandarinfisk (4/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. En liten uppdatering.. Karet har varit igång nu sedan juni. Det har gått bra, riktigt bra faktiskt med tanke på att jag har skitit i osmos, bra ljus och cirkulation. Ett budgetbygge med andra ord! Har dock stött på en del motgångar. Hade tidigare tre fiskar, två clowner och en wrasse som med några veckors mellanrum spårlöst försvunnit. Dom var friska och åt bra och alla värden var bra. Sen har jag ju inte så stort kar, 80l med 4 stenar så det är lite konstigt att man inte ens hitta liken. Känns lite som att man har ett monster som lurar bland stenarna, kanske en mantis eller krabba? Kör nu iaf utan fiskar och ska endast fokusera på korallerna, har fått ett ökat intresse för skivanemoner vilket jag har köpt en del nya av.. Lite nya bilder från karet: Stenkorallen verkar trivas trots mina 24w, om ni jämför med tidigare bilder kan ni se att den har växt en del. Även skivanemonerna verkar trivas och växer som ogräs, dessa har jag redan fraggat en gång tidigare som sedan växt ut igen. Nya skivanemoner som jag köpte förra veckan: Neongröna och rosa supermans. I framtiden ska jag fortsätta med mitt köp av skivanemoner, vill ha karet fullt med olika typer och färger. Ska även köpa massa knappar och ricordeas. Sen får vi se om det blir nån liten fisk, saknar mina clowner
  2. Har tagit lite tester idag: Nitrit: 0 Nitrat: < 1 Fosfat: 0 Ammonia: 0.25 PH: 8.1-8.2 KH: 7.0 Alk: 2.51 värdena är väll okej förutom dom tre sista, är det dax för att buffra? Har köpt saliferts buffer, där står det att jag ska ha runt 9dKH och 3.20 meq/L. 10ml pulver per 25gallon ökar Alk med 1.20 meq/L. Blir det okej om jag tar 5-6ml pulver?
  3. vad är det för superlim du använder till fraggarna? vanlig lim som man kan köpa i affären eller något speciellt för akvarier?
  4. Tror faktiskt att triton har mindre clowner och billigare dessutom. Sen blir det nog lite trångt med 3-4 st, du kommer bli tvungen att sälja innan dom är fullvuxna. Ljuset borde räcka. Jag har 24w i mitt 80l och korallerna som jag har trivs, du har 22w på 37l så det är ju mer än mitt. Vet du vad det är för cirkulation i pumpen? "Vad måste jag göra för underhållning av karet? hur rengör jag det då det verkar som om skummare inte finns med?" Kan berätta hur jag gör då jag har ett liknande kar och ingen skummare. Varje söndag börjar jag med att ta fram rakbladet för att skrapa bort alger från rutan, därefter letar jag runt efter t.ex glasrosor och annat tråkigt som jag vill ha bort. Efter det tar jag ut filtret och rengör det, sedan har jag i en hävert för att rengöra sanden och all skit från filtret och från stenarna. När allt är klart byter jag 10% av vattnet, stoppar tillbaka filtret och tillsätter lite bakteriekultur och filtermedium. På dagen när ljuset är på använder jag även ett kassetbandsfodral som ytavrinnare för att få bort skiten från ytan så att mer ljus kan tränga genom. Allt detta tar ungerfär 20min och det är den totala tiden jag lägger ner på mitt kar förutom då jag matar och blandar salt vilket tar några min. Har aldrig t.ex fyllt på med avdunstat vatten då vattnet droppar ner igenom från locket.
  5. Ser fram emot det! tills dess har jag nog själv några som jag kan byta. Såg i din tråd att du nyligen har köpt knappar från triton, verkar vara en ny sändning sedan sist jag var där. Blir kanske ett besök imorrn trots allt! Brukar annars alltid ha otur när jag är där, antingen gula eller bruna knappar vilket jag finner lika attraktiva som glasrosor.
  6. haha, nej jag har tyvärr inte haft tid att med några besök hos butikerna. Dom tre butikerna i stockholm som är värda att nämna ligger ju inte direkt i centrala stockholm och då jag inte har bil blir det lite problem eftersom att jag slutar jobbet precis som butikerna stängs. Men om två veckor slutar jag jobbet och börjar plugga så då blir det lite tid över, samt att jag ska till kefalonien nu på fredag så jag har inte riktigt vågat köpa något nytt då min oerfarna mamma ska ta hand om karet under tiden. Att få igång knappbutande var ju det som var syftet med tråden som jag skapade, ville att det skulle bli nån typ av knappbytarmarknad Tråkigt bara att den blev stängd och hänvisad till forumets köp/sälj avdelning. Att ha den där fungerar inte lika bra! Det fina med saltvatten är ju att man enkelt kan dela med sig utav sina koraller och det här med att transportera genom posten tror jag många har fått en uppfattning av att det ska var dyrt och krångligt. Men så är det inte och folk är väldigt dåliga på att utnyttja dessa möjligheter! Personligen hade jag gärna velat åke runt och besöka massa akvarier för att få inspiration och byta/köpa fraggar men då jag har tidsbrist är det ett problem. Angående elfrågan, om nån kunnig kan svara på vad som krävs för att det ska fungera i Sverige är jag tacksam!
  7. Kolla t.ex liveaquarias register, finns en hel del fiskar som passar med dom du har. Min favorit är Pseudochromis Paccagnella (stavning?) Prova med den!
  8. Utförde ett experiment med en saltkompis där vi undersökte möjligheterna att billigt skicka knappar till varandra. Vi skickade två knappolyper som var inlindade i fuktig hushållspapper inne i en fryspåse med några matskedar vatten som vi sedan knöt och stoppade in ett vadderatkuvert, resultatet var lyckat och nu har knapparna återhämtat sig i hans akvarium. Vi använde oss utav klass1brev som tar en arbetsdag för att skickas till mottagaren förutsatt att man lämnar brevet innan dom tömmer. Det är viktigt att man inte använder ett för stort brev då det kan lämnas in till posten för avhämtning vilket kan fördröja det hela. Totalt kostade detta runt 20:- Vi hade vadderatkuvert hemma så det blev lite billigare. Detta möjliggöt att vi kan brevväxla knappar med varandra från hela landet. Detta alternativ är både enkelt och billigt och så får man en ökad variation av knappar istället för att ha ett område täckt utav en sort vilket är ganska tråkigt imo. Detta alternativ är framförallt bra för folk med små akvarier som vill ha många knappar men blir förhindrade då butikerna ofta säljer stora stenar med knappar som då inte lämnar kvar utrymme för annat, sen är utbudet inte alltid det bästa utan man måste resa runt hela sverige för att få en arsenal utav färgglada knappar. Då vi har annonsmarknad med köp/sälj/byt hänvisar vi detta till den delen av SG! Jag har därför raderat i detta inlägg! /Sillen (Moderator)
  9. Wow, vart hittar man sånna skivanemoner i sverige? Har bara hittat dom vanliga.. Köper gärna en liten skiva om det går bra. =)
  10. Masán, kolla 6e videon på reefvideos.com Där förklarar dom bra hur mätaren fungerar.
  11. Någon som vet om det här skulle fungera i sverige? Är tyvärr inte så kunnig när det kommer till el. http://www.nanotuners.com/product_info.php?products_id=32
  12. Tack. Ska försöka med mer, ger inte upp ännu.. Angående bilderna så ber jag om ursäkt, har en ny kamera som jag inte riktigt har kontroll över.
  13. Trevligt med fler nanokar. Har själv funderat på att uppgradera ljuset med extra 72w, tror du att det tillsammans med 24w (96w) som jag har nu kan smälta sönder? Hur kommer du lösa värmeproblemet? Kör som sagt med 24w nu och en pump och är uppe runt 27c på dagen, 25c på natten. 70w MH och 36w kopakt lär ju värma betydligt mer! Angående ytavrinning kör jag med kassetbandsfodral på natten för att få bort skit från ytan till nästa dag då ljuset är på. Kör jag med ytavrinning hela dagen har skitet i vattnet ingenstans att ta vägen. Rekomenderar starkt denna metod, sen behöver du inte hålla på och limma då trycket från returpumpen håller emot. Glöm nu inte att starta en egen tråd när du väl är igång, intressant å se hur du fixade med lyset å allt annat.
  14. Skivanemonerna kommer att åka bort från stenen och sättas fast på den plata som lutar sig mot väggen, tanken är att jag ska köpa flera olika sorter och färger för att fylla den platta stenen. Euphyllan har trots dålig ljus återhämtat sig bäst av alla koraller, stjärnpolypen har inte ens efter 24h öppnat sig. Har även som ni kan se fått problem med glasrosor, har en fet som vägrar försvinna. Har redan provat med kokande vatten och citron utan resultat, har ni några tips?
×
×
  • Skapa Ny...