Jump to content

mano

Medlem
 • Posts

  1,297
 • Joined

 • Last visited

Profilinformation

 • First name
  Magnus
 • City
  Stockholm
 • Antal år inom saltvatten
  2 år
 • Akvarievolym
  RSM130
 • Akvarie mått
  RSM130
 • Akvarietillverkare
  Red Sea
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  RSM130 original
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Tunze nano 9002
 • Antal år inom sötvatten
  3 år.
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  ~20
 • Storlek på sump
  RSM130's inbyggda

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

mano's Achievements

Mentor

Mentor (12/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Posting Machine Rare
 • Week One Done
 • One Month Later

Recent Badges

11

Reputation

 1. Anledningen till varför folk rekommenderar automatisk vattenpåfyllning till Tunze 9002 är att det är en relativt nivåkänslig skummare, i kombination med att skummarsektionen i ett RSM har för låg vattennivå för Tunze 9002 (iaf med originalskummarkoppen) så att hela sumpen måste ha högre vattennivå än vad som är tänkt från början, så ändras vattennivån vid skummaren mer eller mindre direkt när vatten avdunstar. Självklart går det att fylla på manuellt men jag skulle gissa på att man måste göra detta minst en gång per dag för att 9002'an ska fungera bra. Hur mycket som avdunstar beror på ett flertal olika saker, temperaturen i karet, temperaturen i rummet, luftfuktigheten i rummet, luftcirkulationen runt karet (inkl alla fläktar och skummarens luftintag) och ytvattenrörelsen. Men ca en liter per dygn är nog iaf rätt storleksordning. En automatisk vattenpåfyllare fungerar så att den har en nivågivare av något slag som när nivån är för låg ser till att sötvatten tillsätts till akvariet. Det vanligaste är att en pump pumpar vatten från en behållare till sumpen men det kan även ske genom att en magnetventil släpper på vatten till en osmos som i sin tur droppar rakt ner i sumpen.
 2. mano

  LED Chip hybrid

  My bad, verkar finnas några olika linser. Den stora frågan är ändå hur pass bra dessa dioder är jämfört med andra.
 3. mano

  LED Chip hybrid

  Eftersom chippet innehåller både vita och blåa dioder så borde såna effekter inte bli så farliga men jag håller med om att det vore trevligt med lite olika linser till ett sånt här chip så att man skulle kunna placera det på lite olika höjd över karet.
 4. mano

  Tunze Wavebox

  Snyggt byggt, min lösning gjorde jag mest för att jag hade en singelcontroller och jag var nyfiken på om jag skulle kunna bygga om den
 5. Där ser man, innan du är för säker tycker jag att du ska läsa igenom instruktionerna en gång till och även titta på youtube-klippen (om inte annat för färgerna) och sen göra om KH och Mg Mg är ju annars oacceptabelt mycket fel medan KH är gränsfall och Ca är kanon
 6. Jag skulle gissa på att Red Sea är mer att lita på i det här fallet, titrering med spruta borde vara mer exakt än droppar. Skulle vara intressant med en jämförelse med Salifert.
 7. Den nya delen till pumpen fungerade utmärkt, pumpen är nu mycket tystare och "klickljudet" är helt borta.
 8. För sent, har redan lagt en beställning direkt från Tunze, men tack ändå
 9. Tack för den infon, måste genast beställa en sådan del.
 10. Måste tyvärr sänka mitt omdöme ganska kraftigt efter att min doserpump gick sönder, i semestertider så klart. Alla sps ser numera riktigt risiga ut men jag hoppas att de flesta ska överleva. Det som gick sönder i pumpen var att klockan stannade (trasig kristall), vilket då ledde till att pumpen inte utförde några doseringar (osäker på hur länge detta varade men KH-värdet var nere på ca 4). Nu hoppas jag bara på att inte något liknande ska hända igen, varken för mig eller någon annan.
 11. Kan det vara så att det är korrekt beteende för att inte slangen ska bli dålig av att vara klämd på samma sätt allt för länge. OnT: Jag är klart nöjd med min, det enda jag har att klaga på än så länge är att knapparna är lite svåra att använda.
 12. Som Vandal sa så räcker det med en pump i ett sånt litet kar, hangon-filtret kan man ha kvar för att få lite mekanisk filtrering, tänk bara på att filter behöver göras rent ofta i saltvatten. Ett nitrittest skulle du också kunna skaffa, annars så funkar det bra att bara ha lite tålamod och inte introducera något annat än levande sten under den första månaden eller något i den stilen. EDIT: för oss som bor i/nära stockholm så är Triton en "vanlig" affär och inte bara en webshop, en av de bästa skulle jag även vilja påstå.
 13. En annan pump som jag skulle kollat på är Tunze 6015 eller möjligen 6025. Som Laggeman så skulle jag också rekommendera en refraktometer. Om jag skulle starta ett så pass litet akvarium så skulle jag inte skaffa någon annan testutrustning än en refraktometer och ett KH-test, där KH-värdet får bestämma hur ofta och stora vattenbyten som behöver göras.
 14. Tycker inte att mediabasket eller specialskummarkopp är nödvändigt, dock är placeringen av skummaren väldigt viktig för att kunna öppna och stänga locket (2 mm för högt, för lågt, för långt fram eller för långt bak så går det inte). Enda modifikationen som behövdes var att limma fast en bit OH-papper på locket till RSM'et för att inte skummarkoppen skulle fastna i skåran mellan överdelen och underdelen av locket när man öppnar och stänger det. OH-pappret limmades alltså fast på den ytan av locket som är närmast skummarkoppen. Sedan måste man vara noggrann när eldosan ska sättas på plats så att alla kablar går brevid magneten och inte ovanpå. Utan mediabasket eller specialskummarkopp är det helt enkelt lite krångligt varje gång man plockar ur skummaren eller eldosan men i övrigt är det inga problem, då får man dessutom plats med en liten reaktor med tex biopellets.
 15. Personligen så skulle jag definitivt inte ha sjöhästar tillsammans med så pass kaxiga fiskar som clowner, har dock ingen erfarenhet av sjöhästar. Om jag skulle göra verklighet av den drömmen så skulle jag gå in i projektet med utgångspunkten att det skulle vara de enda fiskarna i akvariet. Edit: Tycker mina clowner är rätt ordentligt tuffa mot övriga invånare och börjar faktiskt fundera på att att göra mig av med dem till förmån för lugnare fiskar.
×
×
 • Create New...