Jump to content

Tedb

Medlem
 • Posts

  2,787
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Tedb

 1. Reef Symposium 2012

  Program:

  Lørdag 13 Okt.

  Kl 9:30 Åpning/Velkommen

  Kl 9:45 Assension Island

  Peter Schmiedel fra Belgia.

  This is a travel report of two fish nerds who travel to the end of the world just to see an angle fish in the wild. Nice pictures of the island and its wild life as well as under water pictures of fish.

  Kl 11:30 Färg på korall, sällsynta organismer och fiskarnas väg till dig.

  Ted Bergström Bioted Marine AB i Kungsbacka fra Sverige.

  Ted Bergström driver Bioted Marine AB som är ett av det största knutkorsen för saltvattensakvaristik i Skandinavien. Företaget levererar produkter samt marina organismer till butiker, hobby entusiaster, forskare och publika akvarium.

  I sitt föredrag kommer Ted ta upp utfärgning av korall samt sällsynta marina organismer som börjar finna sin väg till handeln. Han kommer även att belysa fiskars långa väg till konsumenten.

  Kl 13:00 Lunch.

  Kl 14:00 Jellyfish breeding in Europe’s First Jellyfish Breeding Centre.

  Piet. J. Sondervan BSc. AquaBioSolutions The Netherlands www.aquabiosolutions.nl info@aquabiosolutions.nl

  Abstract.

  Jellyfish are more and more in the interest, not only by the reported jellyfish blooms and their economic influence but also at public aquariums and occasionally in private situations.

  Piet Sondervan started 4 years ago the first jellyfish breeding centre in Europe, after his 30 years of water quality management experiences in the Artis Zoo Aquarium in Amsterdam.

  The idea to start up a jellyfish breeding Centre put some great smiles on the audience. But this did not get him from the Save field. After an introduction which species already are bred in some institutions, he will explain what kind of barriers had to be taken, which species he started with, what kind of housing was needed, which water quality parameters were crucial and what types of feeding were preferred. Furthermore Piet Sondervan will explain the progress and some failures in his attempt to breed different species of jellyfish and give you a preview into his future plans.

  Kl 18:00-22:00 Festmiddag.

  22:00 SaltvannsQuiz

  **********************************************

  Søndag 14 Okt.

  Kl 9:30 Åpning/Velkommen

  Kl 09:45 Mitt första saltvattensakvarium 75 000 liter!

  Magnus Lindqvist fra TROPIKARIET i Helsingborg Sverige www.tropikariet.com

  Sammanfattning

  Magnus Lindqvist startade som 20 åring Tropikariet som är en offentlig tropisk inomhusanläggning. Här rör sig apor, fåglar och andra djur fritt bland publiken i de olika temaavdelningarna. Tropikariet har även Krokodiler och Ormar mm. För 6 år sedan byggde Magnus sitt första saltvattensakvarium. Han ville främst visa besökarna hajar. Han hade ingen tidigare erfarenhet av saltvattensakvarium eller hajar vilket visade sig vara en stor utmaning. Utmaningarna blev ännu större när Magnus för två år sedan när han kom på att han ville ha levande koraller i akvariet. Misslyckanden har varit många men idag börjar det levande revet likna ett naturtroget korallrev med både mjuk och sten koraller, hajar och en mängd benfiskar.

  Kl 13:00 Lunch.

  Kl 14:00 Overaskelse foredrag!

  **********************************************

  Hvor: Rica City Hotel, Fredrikstad

  Hva koster dette og hva er inkludert?

  OBS! Man MÅ melde seg på, det er ikke mulig å "bare stikke innom"

  Alt. 1

  Foredrag 2 dager med lunsjbuffet begge dager, samt festmiddag inkludert vin, øl eller mineralvann og overnatting i enkeltrom fra lørdag til søndag.

  Alt 2.

  Foredrag 2 dager med lunsjbuffet begge dager, samt festmiddag inkludert vin, øl eller mineralvann.

  Alt. 3

  Foredrag 2 dager med lunsjbuffet begge dager.

  Alt. 4

  Foredrag lørdag med lunsjbuffet.

  Alt. 5

  Foredrag søndag med lunsjbuffet.

  i tillegg blir det tilgang til kaffe/te hele dagen, samt en pause i løpet av dagen med kake/frukt

  PRISER:

  Klubbmedlemmer betaler:

  Alt 1 (Fullpakke) kr 1900.-

  Alt 2 (2 dager, lunsj og festmiddag) kr 1300.-

  Alt 3 (2 dager, lunsj) kr 750.-

  Alt 4 (lørdag, lunsj) kr 400.-

  Alt 5 (søndag, lunsj) kr 350.-

  Webmedlemmer betaler:

  Alt 1 (Fullpakke) kr 2000.-

  Alt 2 (2 dager, lunsj og festmiddag) kr 1400.-

  Alt 3 (2 dager, lunsj) kr 800.-

  Alt 4 (lørdag, lunsj) kr 450.-

  Alt 5 (søndag, lunsj) kr 400.-

  De som ikke har noe medlemskap betaler:

  Alt 1 (Fullpakke) kr 2100.-

  Alt 2 (2 dager, lunsj og festmiddag) kr 1500.-

  Alt 3 (2 dager, lunsj) kr 850.-

  Alt 4 (lørdag, lunsj) kr 500.-

  Alt 5 (søndag, lunsj) kr 450.-

  Vi har også fått pris på overnatting fra fredag for de som ønsker dette. Ta kontakt for mer info. Det samme gjelder dersom to ønsker å dele rom

  Hvordan melder jeg meg på og hva med betalingen?

  Det betales et depositum på alternativ 1 på kroner 1000.-, alternativ 2 på kroner 500.-

  Alternativ 3, 4 og 5 betales i sin helhet.

  Du regnes ikke som påmeldt før depositum/ betaling er mottatt.

  Påmeldingsfrist/ betalingsfrist depositum og dagpakker: 1. august

  Betalingsfrist for restbeløp: 15. september.

 2. Hej Ted.

  Kul att du meddelar om tävlingar på Facebook, mindre kul för oss som inte använder det. :) Så är det och jag har inget emot det, men det hade varit kul att se vad det är för tävling du arrangerar, i ditt senaste inlägg skriver du att länken till tävlingen finns längst ner i ditt inlägg, men jag måste ha fel på synen då jag inte ser det.

  Har du en länk att dela med dig av? Nästan så man skulle gått med bara för att få ta del av gratisprylar ju!

  Hej Lagge,

  Svaret på din fråga är att längst ner på alla Bioted Marine's inlägg ligger en länk till vår facebook sida där tävlingen finns.

  Första gången Bioted Marine anordnade en tävling gjordes detta här på Saltvattensguiden. Vi fick en hel del kritik för detta och många blev upprörda. Vi valde därför att flytta våra tävlingar anorstädes.

  Facebook har för oss blivit en väldigt bra kanal att använda och vi har många som följer oss där. Allt ifrån Tony Vargas till min egen mamma. Är medveten om att många inte tycker att facebook är bra men å andra sidan finns många motståndare till TV,Radio, Tidningar och mobiltelefoner så vi har svårt att tillgodose alla. Vi är ett litet företag i Kungsbacka som startade för inte allt för många år sedan. Jag själv (Ted Bergström) driver detta och gör det bästa jag kan för att bygga mitt eget lilla saltvattensmecka. Det är jättekul. Många uppskattar det. Andra inte.

  Jag hoppas detta räcker som svar och att det inte skapar för arga reaktioner.

  Om någon blir upprörd över att vi inte svarar med inloggningen "Bioted Marine" i denna tråd så beror detta på att det inte går. Hade jag inte haft min privata inloggning kunde jag inte svarat alls. Och det skall man väl ?

 3. Vet inte men det känns som t.ex Liveaquaria är större på fisk än koraller, vad gör skillnaden mer än skatteläge och antal akvarister?

  De har något som ni borde kanske ta efter med deras fragg packs. Skapa fragg packs med enklare koraller (Grupperade i sort el. blandat) i mindre storlek och jag tror att du kan sälja dessa för +500 istället för att kränga billiga små fraggar!

  //Danielj

  Förutom antal akvarister och skatteläge ? Har du vägarna förbi någon gång så stanna förbi så skall jag förklara för dig.

 4. Efterlysning från en fraggare…

  Jag har fraggat koraller sedan -02 och ”korallmarknaden” är intressant, varierande och mycket godtycklig. Jag har vid flera tillfällen under åren förundrat mig över hur prissättningen går till. Jag har inga problem att förstå att om man importerar kolonier som är 8-10 cm stora från andra sidan jordklotet så blir priset högt. Men samtidigt har marknaden upplevts rätt stel att sätta rätt prisbild på koraller. Under lång tid var det enhetspris som gällde~500-700 kr för en importerad koloni oavsett om det var en M. digita som når den storleken på en kvart eller en Acropora raritet som behövde flera år för att få samma form och storlek. (Vem vill köpa en liter mjölk för samma pris som en 12-årig whiskey??) Det gick förstås göra riktiga klipp de första timmarna efter en sändning. På senare tid tycker jag fortfarande att prissättningen är lustig. Ex. för en tid sedan såg jag en spretig c:a 12-13cm hög A. aspera (snabbväxande acropora) som butiken vill ha 1100 kr för. Jag vet inte hur man skall se på det men i min egen fraggburk fanns det ett helt gäng av samma art med mycket tätare växtsätt och kanske 7-12 cm stora och dessa brukar butiker bjuda mig 70-100kr för i byte/inköp!

  Till att börja med sålde jag en del privat men det blev för jobbigt. Sedan har jag har under lång tid försökt stötta handeln men intresset är svalt. Det är endast ett par butiker som varit positiva och som jag har kontakt med. Att finna någon lönsamhet (vilket aldrig för egen del varit intressant) i detta är bara att glömma. I bästa fall kan inbytet sluta med ett par hinkar salt och någon 1000-lapp på fickan… men då tycker frugan att elräkningen är hög och kräver ersättning… ballingprodukterna slut… javisst så skulle ju lysrören bytas… osv. Slutsats: Man gör det för att det är kul och vi kan inte tömma havet på grejor.

  De gånger jag prövat sälja stora koraller (+20cm diameter) har jag kunnat konstatera att de också betraktas som värdelösa. Det har slutat med att jag lämnat dem till publika akvarier.

  Så hur ser denna prisbild ut:

  Fragg 39 kr/st alla arter?

  Normal koloni 500-1000 kr?

  Stora koraller 0 kr?

  Så till min efterlysning:

  En mer nyanserad prisbild behövs men det är kanske på väg dit. Det bygger ju dock på att det måste finnas intresse/kunskap/efterfrågan o alla andra "marknadslagar". Att köra ett lågt pris i butik för att bredda hobbyn är väl helt rätt. Låt fler prova på utan att utarma naturen! Monti och liknande fragg kan jag donera till handeln men jag kommer inte släppa mina A. rosaria, A. gemmifera… osv för 15 kr vare sig privat eller till butik.

  Sedan önskar man alltid ett bredare utbud… men man måste kanske acceptera att så länge vi inte är fler saltisar i landet så är de seriösa handlarna värda allt beröm för deras strävan att överhuvudtaget hålla sina butiker igång.

  /Mattias

  Jag kan bara svara för mig själv och min butik. Men hur vi räknar fram ett pris på en korall vi köpt in från annat land har inget som helst med tillväxthastigheter att göra. Inköps priset + en marginal som skall täcka vad det kostar att ha en hel butik med saltvattens akvaristik. Sedan moms. Hur prisättningen på koraller görs där vi köper korall görs är ungefär på samma sätt. Priset kommer inte an på tillväxt utan snarare på vart den kommer ifrån. Bas priset i odlingslandet är ungefär samma men frakter från olika platser gör det hela dyrare. Nu skrev jag om odlad SPS

  Med fisk är det nästan samma sak med en skillnad av att köper man en fisk från tex Hawaii så kostar den mer redan på Hawaii än tex Vietnam eller Bali. Det kommer sig av att det är billigare i de länderna. Sedan är det samma sak med frakter osv. Fiskar har olika priser för olika arter. Fisk har mycket högre dödsantal i fraktmaskineriet och i karantäner än korall. Fisk är helt ärligt inget en butik kan leva på.

  En nyanserad prisbild skulle vara väldigt bra. Det är svårt. Men med diskussionen som förs så tror jag att det går att komma fram till nåt bra. En bra start är ju när man säljer sin korall till butiken. Ta diskusionen med butiken och försök bägge att vara verklighetstrogna med var utpriset bör ligga på den fragg du vill sälja.

  På korall som importeras så tror jag inte att det går att göra så mycke med prisbilderna. Jag önskar att det var möjligt att ge er mer insyn i verkligheten men det är krångligt. Kanske hade praktikplatser hjälpt :)

 5. Tror inte det är nån dum ide att med lågt pris på fraggar. Det lär ju locka till fler köp av andra varor när man ändå är i butiken. Visst är det mer lockande att köpa 10 mindre fraggar för 390:- än 1 "normal" för samma peng, sannolikheten är stor att det handlas så mycket mer när man ändå är på plats o fått upp ångan.

  Jag tror att de mer garvade akvaristerna som tex du inte gör så många 10 fraggsköp. För ska vi va helt ärliga så finns det inte så många koraller som växer så att det blir mängder. Tittar man på fragg ark Aden finns det mycket att sakna. Och de är kanske de arterna som bara dyker upp ibland vilket gör att artkännedom kanske blir en större grej bland akvarister i helhet.

 6. Hehe Alex platina clowner can va fina tills man ser en på riktigt. Smak en e som baken men mej hade du inte sålt en enda till ens om den var billig. Du har rätt man ska inte dra till men jag tror nog faktiskt inte jag sett nån antydan till det under alla år jag hållt utkik hos handlare jag brukar gå till. OOups jag har själv lagt på lite extra krydda på två tryckare jag har inne nu.men endast för att jag är kär. Och vill inte missta dom för någon peng. Jag har satt ett pris som gör att man inte köper dem av misstag kan man säga.

 7. Att gå via handlaren med sina fraggar ser jag som en bra idé, ifall ingen vill ha det man har att erbjuda för tillfället kan man ta det till handlaren och kanske få något nytt i utbyte. Men då är ju så klart frågan, tar alla handlare emot fraggar från privatpersoner? Med tanke på eventuella sjukdomar och smådjur som kan följa med och ta kål på handlarens koraller. Jag känner inte till någon, men så är jag sällan utanför rikets (Skånes) gränser heller.

  Vi är ju ett gäng som kommer förbi den 24'e på väg till Sjöfartsmuseet, kan vi ta med oss fraggar och lämna/byta in hos dig då? Bara nyfiken.

  I övrigt så hade jag inte velat vara ifrån de handlare som använder sitt privata login och skriver på guiden, kunskapsbanken är för stor för att gå miste om. Handlare är också hobbyister och ska väl få ta del av forumet de med?

  Bra Lagge. Där belyser vi nästa punkt. Parasiter. Dom är rätt vanliga faktiskt. Men det bästa medlet mot dem är kännedom och misstanke. Genom att dessa utbyten sker så lär ni jag andra oss mer. Kom igen hur många har koll på red bugs ? Jag har ibland fått in korall med parasiter dessa har jag och den som levererat dem upptäckt när han levererat dem. Varför ? jo kännedom och misstanke. Jag har svårt att hålla mig från reklam. eller det kanske det inte är när jag skriver att det finns utmärkta medel att doppa sin korall i från flera tillverkare. Gör man detta märker man lätt tex plattmask. Det skall man göra när man tar in korall och givetvis när man tar hem korall.

  När det gäller att inte södra delen av sveriges handlare skulle tillåta en sådan här handel så kan ju inte jag göra mer än att uppmana dem och er att försöka komma övernens o få till det. Ta tex hystrix . helt osäljbar i en butik med en prilapp över 39 kr för en fragg om vi vill att den skall kunna kosta det. Handlarn betalar moms så det måste du ge honom utrymme för. Sen kan han väl få en peng för att han e söt o inte gnäller längre så låt oss säga att ni delar på det som blir kvar efter momsen är dragen. Då borde det vara rättvist. Handlarn kan inte gnälla han får ju samma som du som odlat. Och du kan inte gnälla för du kan ju glatt välja bland all annan inkommen korall och få 1 fragg för kanske 3 av de som växt nästan av sig själv hemma. För det gör ju faktiskt hystrix.

  Handlarn kan koncentrera sig på att "lura" (Nä nu var vi där på falig mark igen Ted) på dig korall som inte hör till det vanliga för det vill du väl ha. För nån lön skall väl även en handlare ha för sitt jobb. Och nåt skall väl pröjsa omkostnader och nysatsningar. Produktförsäljning och de lite mer udda korallerna.

  Angående frågan om du får ta med korall hit. Javisst. Men hör med din lokala handlare först. Man skall bygga där man bor. Det är bra när man behöver en reservdel :-)

 8. Tror att man måste släppa lite på både färger och sortiment för att få in en vana som gör att man "handlar" mer. Samma gäller fiskar, långsiktigt för hobbyn etc. är det smartare att ha stor variation och sprida fler exemplar istället för att vänta tills någon hugger på en dyr fisk.

  Jag tror det är bra att få ner priserna på koraller, så att det säljs MER och därmed ökar omsättning.

  Tror det är vad som hänt utomlands att det handlas på mer, när priset känns "rätt". Och man spenderar hellre 40 på en fragg VARJE gång man går förbi för att testa något nytt etc.

  Sedan hoppas jag verkligen att man inte behöver förstoringsglas för fraggarna :)

  Alex det finns en svår matematik med det du skriver om fiskar. En dyr fisk är även dyr för handlarn. GNÄÄÄÄ..... NÄE kanske inte gnäll denna gången. Det är inga seamonkeys som man pekar på med ett spö och det blir en conspic. För att få till det så måste vi övertala flygbolag och veterinärer tullmyndigheter och skattemyndigheter. mfl. Eller så får du i uppgift att odla de du kallar dyr fisk och sälja den billigt till hadlarn och helt plötsligt så Kazaaam.

  Men korall som växer för snabbt här i Sverige är ju fantastiskt. Nu utmanar jag er allihop så får vi se vem som är gnälligast när det kommer till egen ficka. Har du massa fragg. Sälj dom billigt till din handlare så att han kan göra likadant till näste kille som precis som du gillar korall. Jag ska inte gnälla. Kom igen. När handlare kan erbjuda dessa koraller billigt förlorar ändå din fragg charmen med ett pris högre än handlaren om han dessutom har mer att välja på. Vi jobbar ihop för en prisbild vi vill ha . är ni med ?

  Förstoringglas har jag haft på karet länge men inte av den anledningen du menar.

  Så länge man får en fragg och är en akvarist så har man en så stor man vill innan man delar med sig till flera akvarister. givetvis genom sin lokala handlare. Varför. Jo han gnäller. Nej för att då finns allt där att välja på till bra pris.

 9. Så hur ska denna diskusion fortsätta. Är det ok att bygga en skummare själv? Vodka metoden? Kalium via seltin? osv allt detta är ju inte bra för saltvattenshandlaren som går miste om att sälja sina produkter.

  Gällande fraggar o fiskyngel, en anemon som delar sig osv så är det ju bra för hobbyn att man kan dela med sig. Däremot kan jag vara tveksam till de ockerpriser som "Vännerna" här på SG vill ha för sina dyrgripar.....

  Inte billigare att köpa en fragg här än om jag skulle köpa i en butik käns det som ibland...

  Lol, E det så. Vad jag vill göra är att det skall finnas mer än vännerna kan erbjuda pga att alla vännerna o du och jag och de andra butikerna skall arbeta ihop för att förse akvarister ( både, du , jag och dem) med koraller som kan växa med framgång i akvarium i en sådan takt så att det kan bli förmycket av det för det lilla antal vi igentligen är. Bort med myten dyrt ialla fall när det gäller de mest snabbväxande korallerna och få folk att testa en underbar hobby som du aldrig kan lära dig allt om.

 10. Jag önskar att jag hade en lokal butik att handla i. Jag har 25 mil till närmsta vettiga butik och nu vet jag vilken affär jag tänker ta en tripp till vid nästa löning :)
  glömde. små och billiga fraggar känns fel. Blir lite som man kommer chansa mer med en 50:- korall än en 500:- plus att Rea känns inte som lösningen. Hur många vanliga butiker har överlevt pågrund av ständiga reor?

  //Danielj

  Jag tror att korallerna behöver vara så stora att de är tillräckligt stora för att lösa problemet och inte en mm mer. Bara en ide jag har. Rea e ju jobbigt men det är lite kämpigare när en liten marknad blir näst intill ingen. Jag säljer och köper hellre massor av koraller och bildar nya akvarister än att sitta på fler arter än de flesta publika akvarium utan att ta entre.

 11. Jag önskar att jag hade en lokal butik att handla i. Jag har 25 mil till närmsta vettiga butik och nu vet jag vilken affär jag tänker ta en tripp till vid nästa löning

  Jag har över 100 mil till min. Om det var till mej du menade så är du välkommen men jag vet att fler butiker har kommit fram till ungefär samma sak som jag.

 12. Ursprungligen postat av Föräldrar

  Det hade varit bra om det hade varit som du beskrev det men en konkret idé är att handlare inte får lov att ha privatakonton då slipper vi nog en del gnäll.

  När det här forumet startade en gång i tiden så hittade jag det ganska snabb. Skaffade ett konto och skrev en massa. De va kul. Jag träffa andra som fanns på forumet och de visade sig att vi hade skoj IRL med. Jag har träffat många goda vänner genom detta forum.

  När jag sedan bestämde mig för att öppna butik och började ta in massa nya varumärken för Sverige så blev det till slut såhär alltså ? Mitt gamla privat konto det ska jag inte få ha kvar är uppfattningen enligt dig. Jag började med den här hobbyn redan som 15 åring. Idag är jag nästan 16. Nej bara i huvudet. Jag tror att det hade vart en utmärkt fanfar på det hela om jag inte tilläts ha mitt konto kvar. Grädden på moset. Helt ärligt är det inte ett tjat om gnäll. Lyssna o lär istället. Försök läsa det ur annan synpunkt än din egen och vänd gärna på det nåra ggr. Och det skall inte vara skrivet för att uppfattas som elakt men jag tror alla handlare har mycket att ge i form av kunskap. Det är mina 24 timmar som jag spenderar utan nåt annat än saltvattensakvaristik. Själviskt som bara den.

  Tre fyra smileys o allt de där man ska göra för att inte uppfattas på fel sät LOL

 13. För att på SG finns det ett gäng med kärringar som vet allt, kan allt och har åsikter om allt. Gud nåde den som inte vill stödja sin lokalahandlare för den är otrevlig, långsam eller helt enkelt inte har det man vill ha. Det finns inget utrymme för nytänkande eller inovativa idéer, eller trevligheter. Hela det här utspelet från just min lokalahandlare som jag aldrig låtit min 5åring komma undan med för det är rent gnäll välkomnar ni gärna. Och det är inte hans första, hela DOgrejen var ju skrämmande. Jag läste tråden men skrev inte själv i den, DO är en transportfirma som dessutom ställer upp med att välja koraller på plats INTE en djuraffär. Det finns liknande tjänster inom hästvärlden också men där gnälls det inte.

  Till hela SG:s försvar så är alla inte kärringar, och det är såhär i de flesta subkulturer/hobbys. Men ni som blir upprörda av det här inlägget kan väl fundera lite på varför det är såmånga nybörjare som lägger ner efter ett kort tag.

  PS JA! mina vattenvärden är bra, inte för att jag har egentlig koll då jag inte mätt på ett år.

  Helt ärligt så var det verkligen ett år sedan du var i min butik och skulle starta med denna hobby ? Jaja tiden går snabbt. Jag tror varken du eller många andra känner till hela historian du drar upp och jag tänker inte dra den om igen. Hur som helst så löste sig saken. En sak jag inte kan förstå är varför det alltid uppfattas som gnäll när man öppnar truten. Kan det ibland innehålla nåt vi kallar verklighet ? Eller står jag längre utanför hobbyn än de som kallar det jag beskriver som gnäll. Hey ? jobbar inte jag med det här typ dygnet runt. Hursom helst jag står upp o kissar, säger vad jag tycker och det är upp till var o en att tolka det hur de vill. Jag tycker helt ärligt att en hel del sanningar hade behövts sägas och att man skickar korall med post vilket de inte tillåter är en. Att jag även tog upp att jag tyckte jag hittat en genial lösning på ett problem som tydligen bara är gnäll. Det är gnäll när en handlare upplever att koraller inte säljs ur butiken längre. Att korallerna står kvar i butiken. Det är gnäll. Jag talar ofta med andra handlare som upplever samma sak. Men de gnäller. Lokala handlaren kan ju vara bra att ha som reservdelgubbe när det går snett. Eller ? Försöker vi bygga en hobby större ? Eller är det bara ens egna liter som gäller ? Fragmentering är bra. Jag har aldrig påstått nått annat. Jag vet inte hur många som läser detta som var med när jag arrangerade första fraggmötet på Sjöfartsmuseet. Jag vet inte hur många av er som läser detta som kommer ihåg eller hade kar när min butik började erbjuda fragment. Vad jag är för är att den lokala butiken och med den talar jag inte bara om min egna. Kan bli så mycket bättre. Men de behöver utövarna av hobbyns hjälp. Japp ..... ett sista gnäll va de där ja. Eller kanske bara svårt att tänka samma tanke på rätt sätt.

 14. Problemet med ankdammen är just att "vi" är så små i sverige så om man skriver något negativt om en handlare så kommer kunderna till försvar? Tror inte att handlarna vill det men så är det ofta här! Jag har en personlig bojkott av en handlare pågrund av hans attityd men ännu mera pågrund av hans kunders attityd, i vilken annan hobby kan du få den effekten?

  //Danielj

  Håller med dig fullständigt. När jag berättade för en god vän om hur de plaskas i dammen så svarade han att: Exakt så. Precis så är det i min hobby med.

 15. Ok, den trillade fel. men som altid när jag skriver en bokstav eller fler så lockar det till debatt. När jag hört mig för hos bussgods. Så har de uppgett att de inte tillåter att korall fraktas hos dem heller. Sen kan det ju vara så att det inte verkar som de har regler men skall jag vara helt ärlig så verkar det inte som posten har det heller när man ögnar igenom trådarna här. När man pratar med Post, UPS, Schenker, DHL och andra så finner man snart att det finns ett bolag som tillåter detta och det är SAS cargo. De godtar även fisk i lasten. Sedan finns det ju godkända transporter för detta. Men i huvudsak är det jag ville upplysa om att jag personligen inte tror det är ett snille drag att skicka korall med fraktbolag som inte tillåter detta. Det är inte bra. Inte bra för vår hobbys ansikte som måste vara klanderfritt för kommande problem. Släng bara ett öga på utvecklingen på Hawaii. Har vi inte kött på benen och gör det som förväntas av oss så är det inte en chans att fortsättning följer. Jag kan ha en skev syn när det gäller respekt för liv med det finns även andra aspekter. Exempel: Posten upptäcker ett paket som läckt vätska och öppnar det. Man tar reda på vad innehållet är och googlar exempelvis palythoa. Lasse kan berätta om hur hela Universeum vacklade omkring hur de upplevde att detta var tillomed luftburet. Det krävs inte många "vad har jag köpt nu igen ?" för att lista ut att det är inte mycke koll som finns på vad man igentligen har hemma i burken. Jag e säkert skeet trökig men jag tycker absolut att vill man ha ett djur så är det inte fel att träffa den som haft djuret innan. (lite som de var förr) Brist råder ju knappast på fragment så vad hindrar att man åker å hämtar djuret om man vill ha det. Samtidigt får man en god syn på hur killen eller tjejen innan skött djuret ( de har ju bevisligen lyckats bra med att hålla det). Några ord från den personen kan vara mycket värt. Att posta korall är fullständigt idiotiskt enligt mig o mitt sätt att se på det. Men om igen det är antagligen endast me myself and I som är överens om allt jag tycker o tänker. Skriv nåt på ett forum tillräckligt många gånger så kan det bli sant.

 16. Som de skriver i artikeln så säljs mycket som arten Linckia. Och på forum kan man lätt bli förvillad och få för sig att djuret man köpt är ett helt annat. Bästa sättet enligt mig är att läsa på innan man köper djuret och då i en bra bok. Många som vill hjälpa till på forum har skummat igenom detta eller ett annat forum där någon annan som vill hjälpa till har skrivit. Allt i all välmening, men ofta blir det fel. Djuret på bilden är en Fromia indica.

 17. Jag minns väl första gången då jag läste Thore Kjellbergs rapport från Interzoo i Bläckfisken. Om hur fru Tunze visade handskar i deras monter. Handskarna är inte så mystiska för en saltvattensakvarist som de var på den tiden. Idag kan man klämma på dem i en butik. Be din lokala handlare ta in dem Bygert. Stöd din lokala handlare så slipper du denna mystik.

 18. Onormalt skulle jag inte beskriva det som men ju mindre handlarn säljer ju mer måste han tjäna per produkt. Eller göra nåt annat. Ju fler som stödjer sin lokala zoobutik ju bättre kan han bli och ju mer kan den satsa för sin skara lokala akvarister. Bildelshanlarn o livsmedelsbutiken hade resonerat likadant. Jag gillar butiker och tycker att städer behöver fler små sådana med företagare som sätter sin personliga prägel på vad de erbjuder. Att jag gillar saltvattensbutiker är nog inte heller en hemlighet och jag tror att de flesta av dem hade mått bra av stöd från forumet. Men som handlare så kan jag ibland tycka att mycket går ut på att hitta ett alternativ till just det.

 19. Ok, var dag lär man sig nåt nytt. Kanske skall du sprida bland starka bönder att tåligare handskar finns att finna i akvariebutik så att butikerna får ett så brett sortiment att akvaristen slipper leta produkter i bildelsaffärer,livsmedelsaffärer och "lantmannabutiker". Den lokale handlarn behöver starka bönder.

 20. Dags att räta ut begreppen. Jag fick frågan igår av Rickard och någonstans fanns ett minne av denna skum och att den löste upp sig. Efter samtalet skrev jag till Peter Schmeidel, Claud schumacher och Klaus Jansen. Fick svar från Peter under natten att han mycket riktigt haft problem med skum MEN det var RoyalExclusives skum som löst upp sig INTE Fauna Marins. Jag har inga erfarenheter av någon av dem men då jag samtidigt som richard ringde och rådfrågade är inblandad i ett annat projekt där detta altrrnativ stötts o blötts så gav jag richard info om hur tankarna gick där. Ja vet inte hur Fauna marins skum skiljer sig från RE.

×
×
 • Create New...