Jump to content

Glenn

Medlem
 • Content Count

  36
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

10 Neutral

Profilinformation

 • First name
  Glenn
 • City
  Kristianstad
 • Akvarievolym
  Under konstruktion
 1. Glenn

  Plasma lampa

  Har letat lite efter några butiker, är lite sugen på att testa om det inte är allt för dyrt. Tips på försäljningsställen?
 2. Här kommer ett litet snabbt förslag. Fick nog inte proportionerna helt rätt på Lumenarc reflektorn. Det kan nog bli helt OK utseende om man utgår från slipade cylindriska rör (rostfria) och sedan färgar Lumenarc reflektorn svart. Förlägga kablarna i insidan av de bockade rören så att man döljer dem? Är det möjligt att applicera Mylar på insidan av de bockade plåtarna för att skapa en reflektor?
 3. Nja, tyst kan jag inte komma och säga att den är. Fast jag har inte så mycket att jämföra med. Har tidigare haft MH med lumenarc reflektor, ingen aktiv kylning. Tar man av plasten som sitter monterad ovanpå så sjunker ljudnivån, likaså temperaturen. Provade att ta av plasten på en av armaturerna. Efter en timmes driftstid så var den armaturen utan täckplast cirka 2 grader lägre än den med plast.
 4. Jag har köpt 3 stycken 230W till mitt akvarium som är 300x67x65. Om trådskaparen acceptera tråden som en generell tråd om Maxspect belysningen så lägger jag gärna upp fler bilder. Bilden visar 1 styck lampa igång. Akvariet är inte i drift än så jag kan inte avgöra hur koraller trivs osv.
 5. Funderar lite på att testa en Maxspect armatur. Akvariet är 650 mm djupt, hur är ljusspridningen på armaturen?
 6. OK, tack för svaret. En Laguna 4500L, verkar vara ganska så nära en deltec 4040. Så då bör jag kunna sova gott om kvällarna. Sitter och kikar på pumpkurvan på en Red dragon 8000, på 1,5m så ska den pumpa runt 6800 L/h. Ett 1,5 m långt rör bör kunna svälja styva 9000 L/h. Så jag missar bevisligen något när jag räknar på det. Funderar på annat. Några tankar och funderingar ang. closed loop cirkulationen och att koppla in UVC:t enligt bilden?
 7. OK! Tack. Får ta och svänga inom där någon dag. Extrajobbar i Malmö, så det är ju nästan i närheten. Är alltid kul att besöka någon annan butik.
 8. Magnus: Du som bor i närheten. Tips på någon som kan limma ihop ett akvarie i närheten av Kristianstad? Har pratat lite löst med Kristianstad Zoologiska om de kunde ombesörja det, vilket de även kunde. Fast alltid intressant med fler alternativ.
 9. För intressets skull. Om man i mycket osannolikt läge säger att de andra två nedrinningsrören stoppar. Så har man det mittersta 32 mm röret med fritt fall ned i sumpen. Eftersom det "aldrig" ska användas så kan vi förutsätta att det inte finns rörmaskar eller något annat som bromsar flödet. Menar då att vi inte tar någon hänsyn till rörfriktion. Om man då ställer upp Bernoullisekvation mellan ytan av evakueringsröret och nedsläppet i sumpen. p1*rå*g*h1+c1^2/2*rå=p2*rå*h2*c2^2/2*rå Använder "rå" för vattnetsdensitet. g är gravitationen, 9,81 här nere i Skåne. h är höjdlägena. p är trycket. För att underlätta beräkningen säger vi att dessa ändar av röret är precis vid ytan av vardera vattenyta, dvs. det råder enbart atmosfärstryck. Menar att vi kan eliminera tryckskillnaden. Sätter även h2 till 0 och h1 till 1,01 m. Hastigheten c1 är den hastigheten nivån i akvariet sänks med. Om man sedan använder kontinuitetslagen. Det som går in måste komma ut. V=C1*A1=C2*A2 A1 är akvariets tvärsnittsarea, A2 är rörets tvärsnittsarea. Formulerar om det till C1=A2/(A2*C2). Akvariets area är bra mycket större än rörets area, då blir även C1<<C2. Vilket gör att vi försumma akvariets nivåsänkningshastighet. Tar bort den ena termen i den första ekvationen. Kanske inte riktigt korrekt, men det är ju inte raketforskning. Det som blir kvar av Bernoullisekvation är g*h1=C2^2, formulerar om det till C2=Roten ur(2*g*h1). Vattnet släpps ned i sumpen med en hastighet av (2*9.81*1,01)^0,5=4,45 m/s V=C2*A --> V=4,45*(pi*0,025^2/4)-->7,86 kg/s, vilket är strax över 8000 L/h. Slutsats: Ett 32mm rör bör fungera som evakueringsrör. Eftersom pumpen max kan pumpa 4200 L/h. Men är nog som ni säger, lite överdrivet med ett tredjerör. Blir både hängslen och livrem. Men kostnaden för ett tredjerör är så liten i förhållande till vad allt annat kostar.
 10. Ritar i Solidworks. Tror du att det är nödvändigt med större akutrör? Fast kanske inte har skrivit det, det är ett 32 mm. Blir lite tajt mellan borrhålen så vill helst inte gå upp större, fast kan ju alltid bredda sumpen så att det går att hålla större avstånd mellan hålen.
 11. Från att först ha börjat med ett 60 liter som var igång i runt 3-4 månader som därefter byttes ut till ett 300 liter hörnakvarium som nu har varit igång i 1,5 år. Men nu har funderingar kommit på att det kanske är dags att passera drömgränsen på 1 m3, närmare bestämt 1099 liter. 1099 liter är vad jag tänker mig den "effektiva" akvarievolymen. Det vill säga innermåtten på akvariet och även dragit bort volymen för nedrinningsboxen. Akvariet har yttermåtten 3000x670x650 mm (LxBxH). Valde längden 3000 mm eftersom soffan som akvariet ska stå bakom har det måttet. Och valvet som akvariet ska in genom satte gränsen för bredden. Inriktningen på akvariet är i dagsläget tänkt att det ska vara lite skivanemoner, sacrophyton och andra lättskötta mjuk- och läderkoraller varvat med lättskötta stenkoraller, såsom stora montiporor på ett av de tre tänkta minireven. Kanske ska benämna det som revpelare istället. Är mer sugen på några trevliga fiskar, än ett extremt sps akvarium. Ytavrinningen Nedrinningen har jag tänkt mig att den ska bestå av två stycken 40 mm Durso som övergår till 32 mm rör. Ett av dursorören ska ta hand om det största flödet genom att den ställs in som en hävert. Det andra röret ska ta hand om det flödet som häverten inte klarar av. Har även ett tredje rör som ska vara ett akutrör ifall något händer med de andra två. Efter två akvarieolyckor gör man allt för att undvika allt för stora vattenansamlingar på golvet. Returpumpen är tänkt att det ska vara en Deltec HLP-4040. Cirkulationen Har tänkt att köra "Closed Loop" med hjälp av en Deltec HLP-5250 och sedan på utvalda ställen rikta olika streamers. Har tänkt mig att inloppet ska liggan nära botten, men inte så nära att sanden kan sugas in, så någon form av skydd ska till. Orsaken att inloppet placeras vid botten är för att jag går och funderar på att koppla på ett UV-filter på något av rören. För bäst effekt ska väl inloppet vara vid botten för att ta hand om vita pricksjukan? De små revpelarna eller snarare stenrösen, eftersom inredningen av akvariet inte riktigt är min grej, ska byggas upp vid utblåsen så att det blir cirkulation mellan stenarna. Blir det pengar över så får det bli en wavebox också, om det nu blir någon vågeffekt på ett nästan 3m långt akvarie. Belysning Är jag rätt kluven till vad jag ska välja. Kör i dagsläget med en 400W Mh-lampa med en Lumenarc reflektor, rätt nöjd med den. De som har mycket imponerande akvarium verkar köra med T5:or, men tycker att akvariet blir mer levande med metallhalogen. Fast nackdelen med metallhalogen är energiförbrukningen, men det handlar ju bara om att prioritera och att omfördela intäkterna...
 12. Tack för svaren och översättningen! Kan ju alltid hoppas att den inte äter räkor om man släpper ned lite mat framför grottan och på så sätt håller han/hon mätt. Är det problematiskt att hålla två pistolräkor i samma kar (200l) eller de kräver stora revir? Det är väldigt kul att sitta och titta på deras grävande, och hade varit kul med en till i karet.
 13. Att hålla en pistolräka tillsammans med eremiter eller putsarräkor, kommer detta att leda till att pistolräkan gör livet kort för eremiterna eller de andra räkorna i akvariet? Har en Alpheus Soror. Försöker tyda den tyska texten på Reeflex med hjälp av google översättning, men den översatta texten är rätt svår att tyda...
 14. Alucon är ett annat ställe som säljer aluminiumprofiler, men tror inte att de har L-profiler.
 15. Glenn

  Fish street wavebox?

  Har du fått hem den och tagit den i drift? Är lite sugen på att veta hur pass bra/dålig den är, funderar på att beställa en.

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...