Gå till innehåll

Prodigal_Son

Medlem
  • Antal inlägg

    16
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Markus
  • Stad
    Strängnäs
  • Antal år inom saltvatten
    juni 2008
  • Akvarievolym
    37L
  • Akvarietillverkare
    Aquatic Nature
  • Antal år inom sötvatten
    feb 2007
  • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
    4

Senaste besökare

Detta fält är avaktiverat av användaren.

Prodigal_Son's prestationer

Klättrande eremit

Klättrande eremit (3/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Frågan är väl om den gör nån skada, dvs om man ska ha kvar den i burken...
  2. Ja precis, den bildar nåt nätliknande som den sedan drar in med munnen.
  3. Har ett dött snäckskal som det har börjat växa nåt rörliknande på. Själva röret är ca 3-4cm långt och i änden så sticker det fram nåt snäckliknande när det inte gömmer sig bakom sitt "lock", aldrig ute mer än 2-3mm på sin höjd. Skickar iväg nåt som liknar spindelnät och som den sedan drar in med munnen. Antar att det är så som den får i sig maten. Nån som kan svara på vad det är jag har i min burk?
  4. Har inga bilder på hur jag gjorde dessvärre. Kan förklara i korta drag: Huvudkabeln kommer in och delas sedan upp i två kablar, en till huvudljuset och en till månljuset via varsin strömbrytare. Jag spårade vilken kabel som gick till månljuset och kapade den innan strömbrytaren och skarvade där på med en kabel som ledde ut ur karet. Och var självklart noga med att isolera både skarven och dom kapade ändarna ordentligt.
  5. Jag kör med Clownhotel och har separerat belysning och månljus för att kunna använda timers till båda. Är en ganska enkel operation om man är lite händig.
  6. Har också ett Clownhotel och enda sättet att justera skummaren på vad jag vet är att justera höjden på den rektangulära koppen. Ju närmare vattenytan stigarröret är (rörstumpen i koppen) ju mer skit får du tömma varje dag. Är nog individuellt hur man ställer den beroende på belastningen man har på karet osv. Har inga belägg för vad som är bäst här utan jag har testat och hittat en rätt bra höjd på min, så ni får nog göra detsamma när ni fått i fisk m.m..
  7. Jag frågade med när jag ringde och då sa dom med att dom bara hade den gamla med en pump. Men tänkte då komplettera själv med en liten 400L/h-pump så det gjorde väl inte så mycket, men väl där så visade det sig att det då visst var dubbla pumpar i dom som såldes. Hade med hört det där om olika färger på knapparna, men min har röda knappar men är som sagt den nyare versionen (såvida det inte finns ännu fler varianter)...
  8. Efter att ha kört med ett AN evo1 i drygt ett år så köpte jag i fredags ett Clownhotell på Bromma Zoo-marknad. Hade också läst en del på forumet om två olika versioner och lyckades komma fram till detta: Version 1 - Har endast en cirkulationspump (den som sitter till skummaren) och har 2 st utblås från fack 4. Version 2 - Har dubbla pumpar, en i fack 4 ock en till skummaren. Har endast ett utblås från fack 4 (kopplat till sista pumpen). Finns säkert fler skillnader men dessa är vad jag sett. Det som jag köpte var ett version 2 med dubbla 750L/h-pumpar och ett utblås och det betalade jag 1699kr för.
  9. Började för nån vecka sen se små vita räk-skal som låg i karet. Har tittat noga men inte kunnat hitta nåt som kan vara ägare till dessa. Igår kväll när jag tände ljuset efter att det varit släckt i ca 1-2timmar så ser jag 2 st små räklinande djur springa direkt under närmaste sten och gömma sig. Försökte med samma sak idag och med kameran redo och fick då en bild på djuret (ingen bra kanske men ändå något). Vad är detta och är det nåt man ska försöka rensa ut ? Är ca 5-6mm långa, randiga och med räkliknande form (inåtböjd sjärt) och springer snabbt över gruset.
  10. Har sett att några byggt enkla DIY-skummare av PET-flaskor och liknande och funderar på att göra nåt liknande att sätta i mitt AN Evo1 kar där hemma. Dom flesta är ju byggda med 50cl PET men nu finns ju även 33cl och en skummare baserad på en sådan skulle passa perfekt i "sumpen" på mitt lilla kar. Frågan är ju bara om det överhuvudtaget är lönt att försöka med bygget, alltså kommer det att märkas nån skillnad i ett sånt litet kar? (Förutsatt att jag lyckas bygga en skummare som verkligen skummar...) Nån som testat nåt liknande och verkligen fått det att funka?
  11. Jag är relativ nybörjare på det här med saltvatten (startade mitt AN Evo för knappt ett år sedan) och det har funkat fint utan större störningar sen dess trots att jag inte använt Osmos utan vanligt kranvatten. Men senaste månaden har jag fått nån form av algtillväxt på en av stenarna samt på botten. På stenen är färgen vinröd/brun och lite slemmig i konsistensen (cyano?) och med bubblor som sitter rätt hårt fast. På botten är det en mer ljusbrun färg och trådig, kommer tillbaka på 2-3 dagar om jag gör rent botten och suger bort skiten med hävert. Har inte gjort nån ändring vad gäller vattenflöde eller liknande så jag vill gärna få reda på vad det är och hur jag får bort det. Ser inte vidare snyggt ut och lär inte vara direkt nyttigt för karet i sig. Tester jag gjorde idag visade följande: KH: 7,4 NO3: 10 CA: 360 PO4: 0,03 MG: 1020 Salt: 1.024 Hoppas nån kan komma med tips och råd.
  12. Om det är EVO 1 du menar (http://www.aquatic-nature.be/2eng_evolution.html) så är det bara att lossa slangens anslutning till pumpen och sen lyfta pumpen rakt upp. Den sitter fast i botten med fyra sugkoppar.
  13. Jag har ett AN Evo som jag haft igång sedan i början av juni. Relativt nytagen bild: http://www.teamst.se/salt/an-evo.JPG Den enda modden jag gjort är att koppla om moonlighten så att jag kan ha separat timer på den med. Lamporna är bytta med, ett Blue 30'000K och ett White 10'000K sitter i istället för orignal 2x6500k Köpte strax under 4kg sten till att börja med, känns rätt lagom fortfarande enl mig. Det som bor i karet just nu i fiskväg och lägre djur är: 4 snäckor 1 eremit 1 putsarräka 1 Gobidion Histrio 1 Gobidion Quinquestrigatus 1 Nemateleotris decora I korallväg så finns bla. Euphylia, Sarcophyton, Superman-skivor m.m. Är alltså inte särskilt överbefolkat, men lite är det som rör sig iaf.. Kör inte överdriver mycket tester men tycker själv att jag fått ett relativt stabilt system. Och både koraller och fiskar verkar trivas.
  14. Fick ett svar tidigare via PM som också sa att det var en nakensnäcka av nåt slag. Dessa skulle troligen dö av sig själva då dom är svåra med maten, men kunde även ge sig på koraller av olika sort. Hur som helst så plockade jag bort alla snäckor från stenen innan den åkte i karet. "Better safe than sorry" //Markus
  15. Köpte en liten sten med Xenia på Korallrevet och fick detta med mig hem. Är ca 2 cm långa och ser ut som en snigel ungefär fast med "blomblad" som sticker ut. Verkar vara 4-5st ser det ut som. Vågar inte lägga i stenen i karet än då jag inte vet vad det är...
×
×
  • Skapa Ny...