Gå till innehåll

Jerka

Medlem
  • Antal inlägg

    38
  • Gick med

  • Senaste besök

Kontaktmetoder

  • Hemsida URL
    http://www.2-takt.se

Profilinformation

  • Förnamn
    Jerka
  • Stad
    Tullinge
  • Antal år inom saltvatten
    en hel vecka snart.. 29 juni 2008
  • Akvarievolym
    150
  • Akvarie mått
    55x55x55
  • Allmän beskrivning av dig
    Jag är en sån som när jag snöar in på nåt så gör jag det ordentligt. Det började med hemmastereo sen datorer därefter sötvattenakvarier och vidare till veteranmopeder och nu... kanske saltvatten. En del av mig önskar att jag får en riktigt dålig start så jag låter bli det här med saltvatten... Går det bra kommer det bli dyrt...mycket dyrt!
  • Antal år inom sötvatten
    körde hårt i ca 5 år 1999-2004
  • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
    12 just nu...

Jerka's prestationer

Givmild kirurgfisk

Givmild kirurgfisk (5/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Jag har ett rum i min källare med vattenkran och golvbrunn. Det rummet tänkte jag ha min sump i. Dessvärre blir rördragning omöjligt av olika orsaker. Skulle det vara någon nackdel om jag går med hinkar ner till källaren på kvällarna och kör det vattnet i sumpen över natten (med skummare etc.) och sedan bära upp det igen på morgonen? Nej, jag skojade bara. Däremot så har jag tänkt använda rummet till att göra saltvatten. Min fråga är egentligen om det är någon nackdel att göra saltvattnet färdigt så det räcker nån månad eller två? Jag tänkte ha måttlig cirkulation och justera värmen efter behov. Fördelen är att jag kan hålla vattnet rätt kallt där nere även på sommaren. Då kan jag ha färdigt kallt vatten och göra täta vattenbyten om det börjar bli för varmt i karet. Är det något "nyttigt" som försvinner efter ett tag? Jag tänkte mig en tunna med lock för att minska avdunstningen.
  2. Jo, den heter nåt annat nu... men den är inte klar ännu så jag väntar med att dela med mig av adressen. Jag har råkat ut för det här flera gånger på mina egna sidor så det var bara klantigt, jag brukar kopiera texten innan jag klickar på sänd när jag håller på så där länge men nu glömde jag det. Frustrerande var det i alla fall I dag var jag i alla fall på triton och köpte en hemmabyggd skummare av Krellpower som jag mötte upp där. Inga andra inköp blev det. Skummaren är högre än mitt akvarium inkl. bänk. Hoppas den funkar bra.
  3. Jo, den kommer... jag har börjat om, men nu skriver jag i ett mail istället...copy klistra in. Men jag tror att jag gör en egen sida i stället... Jag har både domän, server och kunskap... lite som www.jerka.nu för er som minns den.
  4. Jag skrev nyss ungefär 2 A4 sidor text om min nya burk... En lång historia som bl a innehöll mitt medlemskap här som nummer 5 tror jag. Men när jag klickade att jag skulle publicera det så hann jag bli utloggad... Jag orkar inte skriva om det i dag
  5. Helt jävla omöjligt att reagera rätt på.... men jag gör trots det ett försök. Det här är din tråd men för att du skall förstå att jag förstår så behöver jag ge lite. Jag är 41 år... när jag var 15 år så visste jag hur min kommande dotter såg ut. jag såg henne i mina drömmar... hennes kläder..hennes hår... ja allt. Trots trimmad Zündapp och motorcykel... bubbla, volvo pv osv... jag drömde alltid om min kommande dotter. Trots gocart och annat skit så såg jag aldrig någon son...bara min dotter. När jag gjorde lumpen träffade jag det som senare kom att bli min fru. När jag fyllde 23 år så har jag gjort många dumheter... suttit 2,5 år i fängelse. ..ja..kort sagt allt skit du kan tänka dig...mitt liv hade en snitzlad bana rakt ner till helvetet. Jag bestämde mig dock för att bli en vanlig rimligt laglydig människa. Min kära fru väntade och gav mig allt. Vi bestämde oss för att skaffa barn då när jag muckade... 18 år och 9 provrörsförsök senare så ligger jag i soffan i mitt eget hus... jag har ett eget tryckeri som kanske inte gör alls mig rik... men.... men. På övervåningen ligger just nu min älskade kvinna och min otroliga 4-åriga dotter och sover. Tro det eller ej .... men min 4-åriga dotter ser exakt ut så som jag såg henne för 26 år sedan. Förutom någon fredagsbira med polare och lite fyllekörning med veteranmoppe.. fortkörning med bil så är jag drog- och brottfria svensson och älskar det. Med det vill jag ha sagt att tiden läker faktiskt alla sår hur klyschigt det än låter... ju molnigare det är desto mer uppskattar du solen när den väl lyckas tränga sig fram... för det gör den. Behåll ditt akvarium... låt det vila i garaget. En solig dag så tar du fram det. Jag älskar dig peter.. för din öppenhet. Om 18 månader älskar du mig.... för att jag hade så jävla rätt! Jag hade för avsikt att skicka det här som PM..... men vad fan.. kan du stå för dig så borde väl jag kunna det.... till skillnad från dig så är ju mitt skit ändå självvalt till stor del. Jag håller stenhårt på dig och "kräver" uppdatering om er graviditet och ditt akvarium antingen via pm, mail eller forum. Känns inte det rätt så får du mitt telefonnummer på pm. Jag är bra som fan på allt utom kanske saltvatten. Som du märker så har jag utelämnat dina frågeställningar och tankar. Det är bara för att jag inte kan svara alls på dom. Jag tror heller inte du var ute efter det. Jag inbillar mig att övertrycksventilen gick... du tvingades släppa på trycket lite. Det är fantastiskt skönt att göra det lite semi-anonymt.
  6. Tack för ett läs- och tänkvärt inlägg Benighted. Sol på dig!
  7. Jag menar förstås inte omstarter/ändringar för att man vill byta inriktning eller av någon annan anledning man valt själv. De flesta akvarium jag känner till med sällskapsfisk är faktiskt ett par år gamla eller äldre. Det verkar motsägelsefullt nog bero på att dom inte är särskilt intresserade. Dom gör sina vattenbyten och skrapar rutan nån gång i månaden. Dom fyller på med ett par neontetror och platy ibland annars händer inte mycket. Växterna trivs trots en ramp med två 40w glödlampor osv. Själv ville jag byta inrikting varje halvår känns det som. Problemet var att jag skaffade nya stora akvarium istället för att starta om ett gammalt. Det blev för jobbigt och utrymmeskrävande till slut. Nåja, vi skall inte snacka mina sötvatten nu. Jag kanske missuppfattat allvarligheten i problemen... Det kan vara superkänsliga personer som kört superkänsliga arter. Jag får läsa vidare. ge mig gärna tips på positiva trådar
  8. Tack, jag faktiskt gjort i det närmaste exakt som du föreslog. Har sedan i juni haft ett saltvatten, en kub på 150 liter med ca 30 kg LS några knappar, mjukisar och skivisar tillsammans med ett par clowner och frökenfisk. Det gjorde jag för att kolla intresset från mig själv. Jag var en hardcore sötvattensakvarist i många år men ledsnade runt 2002. Jag blev såld direkt... och intresset visade sig bli återuppväckt så jag har köpt på mig lite utrustning och ett akvarium på 160x60x60. Julhelgen har jag tillbringat med skinkmacka och saltvattensguiden. Jag vet inte om jag bara råkade hamnade i olyckstrådar hela tiden men jag blev ordentligt tveksam till att verkligen köra vidare med mina planer... eller rättare sagt jag bestämde mig för att ge upp dom. Oddsen för att lyckas på lite längre sikt verkade väl ofördelaktiga. Jag inser att ett forum är mer än plats för att få hjälp med problem än för att bara berätta att man lyckats.
  9. Jag håller med om att jag har negativa tankar. Frågan är väl om dom är realistiska eller om jag målar upp en nattsvart bild i onödan. Faktum kvarstår att jag får känslan av att det är få här inne som lyckats hålla en burk, låt säga 4 år, utan större problem. Med större problem menar jag stora problem, typ omstart eller åtminstone tankar på omstart. Jag trodde i min enfald att det var sunt att ha det i åtanke. Men Jörgen menar kanske att det är bäst att blunda för det negativa och bara köra på och hoppas på det bästa. Det är lite så jag funkar i normalfallet men tänkte göra annorlunda den här gången, det är lite så jag uppfattat att man skall göra. Läs på, tänk igenom noga, osv. Det är lite blandade budskap ibland. Gäller det en enda anemon skall man kunna allt innan inköp men gäller det ett helt akvarium så kan man ta det lite som det kommer? Det jag försökte säga med min text var hur mycket jag velar... jag är jättesugen att dra igång det stora akvariet. Jag köpte det för saltvatten. Det var egentligen ingen fråga utan mer att skriva av mig. Men framför allt en eloge till er för att ni har lyckats få mig att inte rusa in i något med huvudet före såsom jag brukar göra. En martyr känner jag mig verkligen inte som... men det verkar som du läste lite mellan raderna Niklas och förstod vad jag skrev. Gott Nytt År
  10. Missförstå mig rätt, ni har lyckats få mig att inte dra igång mitt nya 576 liters salt. Jag har i min vetgiriga anda läst och läst på detta forum. Jag ville göra allting rätt i rimlighetens namn. Jag har läst böcker, men framförallt läst om era bravader här på forumet. Mitt 150 liters kubakvarium drog jag igång på vinst och förlust... Visst hade jag läst lite men tänkte att det är likadant som i sötvattensforumen...massor av "pekpinnar" hit och dit men egentligen så är det rätt svårt att misslyckas med sötvatten. Det kan man läsa mellan raderna på de flesta sötvattenforum. Här är det skillnad... Folk som verkligen går in stenhårt för det här får dyrbara smällar. Folk som har all teknik och kunskap får inte bort sina alger och verkar ge upp. Det känns som ett lotteri ibland. Det känns som få människor här inne har haft sitt akvarium i några år utan att ha lagt en förmögenhet på tidigare krascher. Få om ens någon verkar ha lyckats med att starta upp ett akvarium och haft det rullande i 5-6 år utan större problem. Nej jag tror inte att jag är rätt person att ha ett saltvatten. Jag kommer inte viga mitt liv åt detta, jag har inte resurserna eller kunskapen att klara det här. Ni har troligen sparat många fiskar och korallers liv... och sannolikt en rejäl summa pengar åt mig. Det här är inte på något sätt ironiskt utan jag menar det jag skriver. Tack! Jag ville ha ett rent och fint saltvatten med få spektakulära fiskar... men det måste man slita hårt för och jag tror inte jag är beredd att göra det. Nu får det bli ett sötvatten med ett fåtal spektakulära sötvattenfiskar istället...vad nu det kan vara. Stora fiskar blir det i alla fall... Den här snabbvisiten i saltvattensvärlden har givit mig mycket ny kunskap... Men framförallt har den åter väckt mitt akvarieintresse. Min kub får nog vara kvar... Det blir i så fall en omstart med ny spännande sten. Den skall jag ha för ett par clowner och en lämplig anemon som jag skall lära mig ALLT om innan inköp. ingen annan fisk...inga andra avsiktliga djur förutom lite turbosar och dyl. Kanske lite mjukisar... kanske lite balla putsarräkor...kanske en kirurg till dom... en mandarin vore snyggt...men då behöver jag ett större akvarium... man kanske skulle dra igång mitt 576 till detta?
  11. Jag tänkte till lite under kvällskvisten och jag tror det har med storleken på djuret att göra... Jag har själv haft stora blåciklider, frontosor och hantlar som jag i stort sett upplevde som husdjur faktiskt. Jag gav bort dem med förbehåll att jag skulle få första tjing på att köpa tillbaka dom om/när den som köpte dom inte ville ha kvar dom. Jag blev uppriktigt stolt när min största hanne blev pappa så det finns lite fjollerier i mig oxå även om det bär emot att säga det. Jag skriver ungefär hälften av vad jag tänker ser jag nu när jag läser igenom mina inlägg. Följande är en liten utläggning om att åka på semester... Jag körde mycket med altum tillsammans med tetror etc.. Jag bytte vatten varje vecka och det kan man gärna inte sätta en granne på. För att inte skita ner vattnet så mycket så lät jag helt enkelt bli att utfodra dom under dessa veckor. Jag ansåg att det var det bästa för mina fiskar, var det så att någon svalt ihjäl så gick det åtminstone bara åt en fisk istället för flera om jag fått felaktiga vattenvärden. Alla Altum klarade sig utan bekymmer, jag vet inte om några tetror gick åt. Detta kan låta som en efterkonstruktion för att mildra kritiken mot mig men det förändrar inte principen...Jag hade aldrig resonerat så om det var t ex ett gäng katter. Jag hade sett till att dom fick det bra och om inte det fungerat så hade jag stannat hemma. Jag matade mina fiskar uteslutande med egen fryst räkmix. Jag hade förstås kunnat ge dom annan mat typ pellets med min foderautomat... men mina erfarenheter av den enda foderautomat jag haft; Eheim gjorde lite som den ville... ofta ville den inte alls. Men jag hade inte använt den ändå. Jag ville helt enkelt inte mata när jag inte kunde byta vatten. Nåja, jag ville vädra mina funderingar lite. Jag har väl fått ungefär dom svar jag förväntade mig att få. Lite glatt överraskad över sakligheten och att jag slapp några påhopp. Trevligt!
  12. Jag ogillar att det står moderator under ditt namn. Det känns som att jag smörar för dig av den anledningen. Så är det inte. Du argumenterar sakligt och trevligt. Vilket säkert är just anledningen till det att du är moderator. Ni borde ha ett konto som bara heter moderator som ni använder gemensamt när det behövs... men det är en helt annat historia. Hur som helst så tror jag att frökenfiskar är lika viktiga för saltvattensakvaristiken som svärdbärare är för sötvatten. Det är tåliga fiskar som får en nystartad akvarist att känna att dom klarar av detta. Jämförelsen haltar en smula då svärdbärare är tämligen harmlösa medans frökenfiskarna kan vara rätt elaka och man inte vill behålla dom av den anledningen. Jag skulle gärna behålla mina om dom inte vore så elaka mot mina andra fiskar. Men jag tror lättodlade, tåliga fiskar är viktigt för hobbyn. Jag kan alldeles för lite om saltvattensfiskar men jag antar att frökenfiskar tillhör de lättodlade med tanke på butikspriset.
  13. Ni har förstått att jag tycker ni egentligen har rätt eller hur? Det är bara så att jag just nu inte låtsas att jag är så som ni hävdar att ni är. Som anpassad homo sapiens borde jag väl resonera som de flesta av er gör i den här tråden. Jag har massor av gånger uttryckt mig "politiskt korrekt" i exakt dessa sammanhang men om jag rannsakar mig själv så är det inte så jag egentligen tycker. Jag är lite rädd att framstå som en snubbe som håller upp fiskarna ovanför ytan och garvar tills dom kvävs. Så är det inte alls. Däremot så är det mer hobby än djurhållning för mig. Jag är inte onormal i andra sammanhang. Jag undrar varför jag är det just i detta fall, om jag nu är det?
  14. Det du menar "på bästa sätt" är egentligen en kompromiss med hur du vill ha det och hur fiskarna vill ha det, rätt eller fel? Det du menar med "Så humant som möjligt" är även det en kompromiss mellan vad som egentligen är mest humant för fisken (om man nu kan uttrycka sig så) och vad du kan göra med de resurser du har, rätt eller fel? Själv håvar jag upp fisken och stoppar i en tom plastpåse och slår den med kraft på bordet. Det hade säkert varit mer humant söva ner den innan men det är inte rimligt anser jag. "Absolut sista utvägen" får du nog definera. Menar du absolut sista utvägen eller menar du när man försökt bli av med dom i rimlighetens namn? När jag köpte mitt hus bodde det både myror och spindlar i det... Det är ungefär samma marknad på dom som på frökenfiskar. Det var ingen annan jämförelse i övrigt även om jag var lite sugen på det
  15. hmm... Jag har mot denna mening inga som helst motargument. Pinsamt klockrent och självklart. Jag ändrar min uppfattning angående rekommenderade akvariestorlekar här och nu.
×
×
  • Skapa Ny...