Gå till innehåll

walsco

Medlem
  • Antal inlägg

    36
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Walter
  • Stad
    Stockholm
  • Antal år inom saltvatten
    4
  • Akvarievolym
    130
  • Akvarie mått
    610 x 500 x 605mm
  • Akvarietillverkare
    Red Sea Max 130D
  • Om JA vid skummare - Vilken
    Red Sea
  • Antal år inom sötvatten
    6
  • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
    10
  • Storlek på sump
    20

walsco's prestationer

Nyfiken mandarinfisk

Nyfiken mandarinfisk (4/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Två tummar upp
  • Välkomnad

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Tack för alla tips, speciellt det med att sätta nödstoppet i akvariet låter bra, Tunze har ju två givare, ett optiskt öga och en flyt-"pryl", den sistnämnda bör kanske vara i akvariet. Får införskaffa en brytare till returpumpen när bygget börjar. Tack!
  2. Hur placrar man en Tunze osmolator i en sump med tre fack: inlopp med skummare, refugium i mitten, och sist returpumpen. I utfacket vore ju naturligt men om det blir stopp i akvariets utlopp så kommer ju pumpen tömma ut-facket och osmolatorn kommer börja fylla på tills alla 25 liter har gått åt och en fin översvämning har skett i akvariet som nu också har låg salthalt?
  3. Borrade ett 7,5mm stort hål högst upp i locket, det är en 130D skummare och om 130 är annorlunda så gör bara hålet högt upp så att klägget inte rinner ner igen. Stoppa in luftslangen och njut.
  4. Vi får se...kanske, men väldigt snyggt blir det med en liten LED-lampa över akvariet, vattenytan blir synlig. Enligt Maxspect så gäller följande: 60w (white 36w + actnic 18w) = 75w Metal Halide + Blu-ray tube T5. Genom en så kallad okulär besiktning, dvs bara genom att stirra på akvariet, så tycker jag nog att det kan stämma. I värsta fall så finns även ett lins kit som koncentrerar ljuset bättre. Innehållet i burken blir mjukisar och lite läder, när jag får råd
  5. Maxspect G2 60w hängandes över akvariet, tror ljuset räcker
  6. Borrade ett hål i skummarkoppen, dvs locket, och stoppade in luftintaget till skummarpumpen där, blir avsevärt tystare men inte tillräckligt för mig, blir en Tunze 9002 alt. Bubbel Magus BMQQ.
  7. Så...nu är alla värden stabila och en städpratull, tio man stark, har börjat arbeta. Har tagit av huven och hängt en Maxspect 60w G2 över akvariet, räcker nog till mjukisar. Köpt InTank media basket och installerat med filtermedia. Plockat bort Red Sea skummaren och väntar på att Triton ska få in Tunze Nano skimmer 9002. Köpt Tunze osmolator hos Triton, "ögat" funkade inte i början utan behövde inkörning/rengöring innan allt hoppade igång utan överraskningar. Funderar på att dela huven och bara behålla de bakersta 12cm för att täcka över sumpen. En teakskiva får sitta längs fram på stumpen, tror det blir bra. Alternativt bygga en hel teaklåda. Mycket vackrare med ett öppep akvarium och alla värmeprobelm är borta. Dessutom tyckte jag nog huven fungerade lite som en resonanslåda och förstärkte ganska svaga ljud. Någon som vill köpa en ny 130D huv med nya rör i eller en Red Sea skummare Bilder kommer...
  8. Jo stenen är väldigt snygg Köpte 2 kg till i form av en enda lång revpelare. Tack för välkomnandet
  9. Jaha, då var det dags igen, efter ett år utan saltvattensakvarie. Denna gång lite mindre DIY och mer "plug and pray", Red Sea Max 130D fick äran. Aktuell status: - Installerat "AquaCalculator" i datorn för beräkningar - Fyllt osmosvatten och blandat i Coral Pro salt - Lagt i sanden som kom med startpaketet - Lagt i 10kg ny levande sten från Bali, 4kg till ska dit snart - Adderar lite bakterier - Bytta båda fläktarna i huven - Borrat och stoppat in luftintaget till skummarpumpen i koppen, lite tystare - Satte dit en ny Hydor Koralia streamer som dog efter 24t, dags att åka och byta. Skummaren skummar väldigt bra man låter som ett tröskverk, blir en Tunze 9002 snart. Blir nog LED-lampor om ett par månader, Maxspect 110w, http://www.fish-street.com/maxspect_led_aquarium_lighting_220v-240v?category_id=118 Lite fundersam över den levande stenen, ser väldigt mycket ut som vackra döda koraller, vlket det givetvis är, men inte alls speciellt stenlik utan mer av förstelnade tjocka pinnar, antar att funktionen är desamma dock. Har inte sett något levande ännu, efter 3 dygn. Mätvärden: PH - över 8 Nitrat - runt 0 Densitet 1.024 (med hydrometer, måste köpa refraktometer)
  10. En liten uppdatering, alla djur verkar må bra och värdena är fortfarande ok. Anemonerna verkar gå in i sin fot när det blir riktigt mörkt. Är det ett naturligt beteende eller ovanligt? Så fort ljuset kommer som blåser de upp sig igen. Hur viktigt är det med "moonlight" och vad är det egentligen? Har just nu lite svaga lysdioder, tyvärr vita, som kör en bit på natten men 5 timmar är det totalmörker. Vad är bra för djuren, speciellt fiskar? Blir de stressade av mörker eller är det så att de inte kan koppla av med lite ljus kvar? Clownerna verkar "sova" med totalmörker men simmar runt lite i hörnet när dioderna är på. Vilken våglängd ska moonlight ljus ha?
  11. Lite information om hur boken "Saltvattensakvariet" av Daniel Knop kanske inte alltid kan tas som sanning Citat: "Att hålla havsanemoner är lätt och den nödvändiga utrustningen är inte dyr." "Vattenkvalitet: De flesta havsannemoner anpassar sig väl till vatten som är nedsmutsat med organiskt material. De kan även vänja sig vid förhållande som normalt är mindre bra för andra organismer." "Ett annat naturligt rovdjur till glasrosanemonen har upptäckts: den lilla räkan lysmata wurdemanni. Enligt David Saxby med flera verkar den leva uteslutande på glasrosor och än så länge har inga andra evertebrater skadats av denna vackra räka"
  12. Bra, då blit det fryst Mysis imorgon Anemonerna är ute i full blom igen så de verkar vara vid gott mod just nu. Hoppas de vill flytta sig lite så kan jag ta dem och ordna en skyddad tillvaro tillvidare. Tack för alla tips!
  13. Jo, du har givetvis rätt men anemonens svårighetsgrad och behov verkar vara vilt skilda beroende på var man läser. Däremot kom pepparmintsräkans stökighet som en överraskning, har inte hittat något om det på nätet. I min okunskap så trodde jag dessutom att en anemon med sting kunde försvara sig mot en liten räka. Finns det risk för att räkan plågar ihjäl anemonen och att den då släpper ut nässelgifter i vattnet. Om det inte löser sig: - är det någon som vill ha en anemon?
  14. Har två Condylactis gigantea anemoner, ganska små, ca. 8cm i diameter med alla polyper ute. Vit fot med lila toppar. Mitt probem är att anemonerna verkar trivas men en pepparmintsräka verkar ha fått smak på den ena och plågar den tills den går in helt i sin fot. Började då anemonen fick mat och räkan verkade insistera på att få ut maten? Vad gör man? Anemonen har satt sig på ett ställe där foten skyddas bra och verkar inte vilja flytta på sig. Ingen av räkorna rör den andra anemonen? Jag vet att tålamod är viktigt men en anemon och två clowner kunde jag inte motstå. Clownerna har inte flyttat in så anemonen får skydd och vad jag nu förstår så kanske de aldrig gör det då Condylactis gigantea inte är någon favorit för symbios med Clownfiskar. Tyvärr så sa affären inget om detta...
  15. Köpt lite fler turbosniglar, en sandvändarsnigel och två pepparminträkor. Algerna på tillbakagång, dvs stenarna börjar bli renare. Värden stabila: NO2 = 0 N03 = 5mg/l Ammonium = 0 KH = 10 Nu blir det svårare, kanske vad är detta, den lever och drar ihop sig lite om man lyser på den? Bifogar även en bild på den inbyggda sumpen med Grotech HEA80 i.
×
×
  • Skapa Ny...