Gå till innehåll

blub

Medlem
  • Antal inlägg

    4
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Mikael
  • Stad
    Linköping
  • Akvarievolym
    0

blub's prestationer

Landkrabba

Landkrabba (2/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra
  • Inkörd

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Jag blev lite förvirrad av påståendet att det skulle vara skadligt uv-ljus från mh lampor. Dom används ju även för växtodling och jag hade aldrig hört talas om några sådana faror. Så jag googlade lite snabbt och kom fram till att det bara gäller lampor med kontakter på båda sidorna. Lampor med bara en kontakt filtrerar bort uv-ljuset i höljet. (Nu har jag inte sett en mh-ramp för akvarium så det kanske är standard med tvåsidiga lampor där.) "Do metal halides need a UV shield? The outer envelope of a single ended metal halide bulb filters out most of the UV rays emitted from the arc tub. Double ended bulbs on the other hand do not have an outer envelope to filter UV, so it is necessary to use tempered glass to filter the UV rays." Källa: http://www.aquarium-lighting-guide.com/metal-halide
  2. Ok, det låter bra. Tackar!
  3. Om jag startar ett större akvarium så kanske inte en månadslön räcker till all sten. Eftersom pengar lätt bränner hål i fickan på mig, så kan det vara svårt att spara. Hur skulle det fungera om man till exempel köper hälften av stenen, har den i karet nån månad, och sen lägger i lika mycket till? Givetvis utan nåt annat levande än det som kommer med stenen. Är en nitrittopp skadlig för djur som följer med stenen? Jag vill ju inte ha ihjäl alla småkryp som jag kommer ha studerat i nån månad.
  4. Jag går i tankarna att starta mitt första saltvattenskar. Hade ett ciklidkar i tonåren men det börjar bli ett par år sedan. Har läst Saltvattensakvariet av Daniel Knop och en hel del här. Men där slutar kunskaperna. Tankarna är att det blir runt 200 liter, får börja lite lugnt då ekonomin inte är den bästa. Det jag är mest intresserad av är mjukkoraller och lägre djur. Musslor, eremiter, nån räka kanske, sjöstjärnor om jag hittar nån bra för nybörjare. Men det blir nog mest koraller. Hoppas dessutom på att få med så mycket kryp som möjligt med stenen, det verkar hur tufft som helst. Sen blir det säkert nån enstaka liten fisk för att få med frugan på projektet. Jag vill ha ett ordentligt stenrös utan så mycket fritt vatten, hur mycket sten borde det gå åt då, 15%, 20%? Det kanske räcker med 10% levande sten och så bygger man in nån annan sort i mitten av högen? Vad vore lämpligt i så fall? Jag har rätt varmt i lägenheten och kan inte göra nåt åt det just nu, så jag funderar lite på belysning. Jag har fått intrycket av att det är mh som gäller om man ska ha koraller. Men det kanske går att välja lite mindre ljuskrävande? Eller är det så att det kan duga med T5 rör? Hur många watt räknar man med att det behövs? Jag har letat efter rekomendationer angående antal lumen men inte hittat något. Sen har jag funderingar angående skummare. Är det något jag kan spara inte pengar på? Eller till och med strunta i? Tänkte eftersom jag ska ha väldigt låg belastning i karet. Fast koraller kanske skitar ner också? Har även sett att en del tycker skummare tar bort för mycket nyttigheter också, men det kanske kräver mer kunskap för att klara av? Finns ju även skummare från Kina på ebay. Även det för kasst? Det kommer säkert dyka upp hundra frågor till, men det får räcka för tillfället. Ledsen om det är upprepning av nån annan tråd, men jag har inte hittat nåt.
×
×
  • Skapa Ny...