Gå till innehåll

akvariemac

Medlem
  • Antal inlägg

    20
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Marcus
  • Stad
    Bålsta
  • Antal år inom saltvatten
    2009
  • Akvarievolym
    130
  • Akvarietillverkare
    RSM
  • Om JA vid skummare - Vilken
    Den inbyggda, men kör den bara vissa dagar. Blir inte så mycket att skumma.
  • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
    Allt som kommer från levande stenen.
  • Antal år inom sötvatten
    Från 1975
  • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
    Stor del av akvariet

akvariemac's prestationer

Klättrande eremit

Klättrande eremit (3/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. MYCKET BRA SVAR!!! Det är precis så här man vill ha det från början . Man är väl medveten om att det finns risker, men bra raka enkla svar kan göra det så lätt att komma igång och vill man krångla till det, gå in på djupet så gör man det senare. Jag undrar dock lite vad det är för lim "cyanoakrylat". Jag läste inte hela kemistlinjen, då jag fick jobb, så jag kan inte säga vad detta lim innehåller, men borde inte ett "bra" lim döda en del för att fästa ordentligt? Detta lim är nog oxå allergiframkallande. Krav på medicinska kontroller vid arbete med cyanoakrylat finns i AFS 2005:18 Härdplaster och i AFS 2005:6 Medicinska kontroller i arbetslivet, §§ 8-9 samt 32-38. Nu har jag iallafall stagat alla stenar med andra stenar på naturlig väg. Inget förutom lite cellplast och en massa levande organismer + en "död"-sten finns i akvariet. Det lite jobbiga idag är att jag fångat en krabba. Mina barn vill absolut att den skall få vara kvar, men jag kan inte avgöra om den är farlig. En bild kommer imorgon, hoppas på fler råd innan den går till dagens räkfrossa. Det är så kul att se att något händer i akvariet att till och med simmande maskar käns okey. En vit liten simmande smal sak, kan den var farlig? Kan man ha krabbor i en reservdunk/karantän akvarium utan värmare och cirkulation.? Jag har nog värdens snart snyggaste RSM.....i Bålsta................ (som någon skrev, jag är inte dum jag har bara otur när jag tänker!)
  2. Denna tråd borde ha inletts med "vad vill man inte ha i akvariet". Det var nog dumt att skriva "djur". Finns det andra saker man inte skall stoppa i? T.ex. det jag gjorde med en död korallsten, borde ha tänkt mig för innan även om det nu verkar ha gott bra,,,hittils. Man använder t.ex. epoxi för att limma fast koraller. Epoxi är väldigt giftigt och allergiframkallande, hur kan det fungera i akvariet? När man skall placera en sten i akvariet och inte har sand, vad lägger ni stenen på då? Cellplast? Kan man ta vilket plaströr som helst för att staga upp stenar? Vad händer om man lägger en bit av t.ex. Mangrove i akvariet, någon som testat?
  3. Okey,, om man läser där så blir det inga krabbor eller snäckor? Krabborna är allt för ofta matglada och förstörare och snäckorna allt som mest jägare (de som följer med stenen). Det kanske är så att den första tiden är mest spännande beroende av vad för djur som ploppar upp. Den senare tiden i saltvattensvärden är mer spännande för att alla dyra djur man då hunnit samla på sig, kan förgås om något händer i akvariet.
  4. tackar! Men jag som har ett litet kar och vill ha koraller, kanske en anemon, någon fisk och lägre stående djur. Vad kan vara skadligt där. Krabbor kan vara skadliga, gäller det alla eller bara vissa?, finns det andra djur som "kommer av sig själv" som också kan vara skadliga? Vad är det som gör att man inte vill ha pistolräkor? eller att man vill ha dem? Vad jag söker svar på är det som kan vara direkt skadligt eller farligt och som vanligtvis dyker upp i nybörjar akvariet. T.ex. om en krabbsort äter fiskar och koraller så vill jag inte ha den.
  5. Jag har läst div. artiklar osv. om att man tex. med ny LS ska skölja den och lägga den i en hink med sötvatten och sedan kunna plocka bort från hinkens botten de djur men inte villa ha innan man planterar den stenen i akvariet. (om man nu visste vad man inte ville ha!) Jag har inte gjort så. Jag har lagt i stenen i akvariet, det finns inte mycket den kan skada. Nu undrar jag dock, eftersom det börjar komma rörmaskar, krabbor och div. annat vad vill man ha och vad vill man inte ha?! Jag tycker t.ex. att en krabba kan vara kul, men har förstått att vissa krabbor gör mycke skada i akvariet och bör snabbt spårlöst försvinna ur akvariet. Jag har även förstått att något som kallas glasrosor skall förpassas till återvinnningen, men hur ser de ut? Kan någon hjälpa till att ge bedämning och gärna bilder på sådant man inte vill ha så att en nybörjare som jag kan ha en chans att upptäcka dessa djur och inte tar bort fel saker.
  6. Tackar! Konstigt att man , trots ett helt liv med div. akvarier och fiskar, slutar tänka när man börjar på något nytt. Värdena är trotts allt bra, men har nu förstått att det kan vara bra att mäta på olika tider på dygnet istället för alltid på samma tid. Har nu sett spår efter krabba i akvariet,,,kul tycker jag även om andra skulle tycka annorlunda. Även rörmask och lite annat börjar "rocka" (-: Har frågor om vad som är skadligt i akvariet...startar en ny nybörjar tråd!
  7. jag hade liknande problem med ett tidigare akvarium där en sten hade fallit i akvariet och spräckt botten. Detta akvarium var på bara ca 130 liter och ett helglas med flera år på nacken. Jag testade att limma ihop bottnen vilket fungerade och trots flytt så höll det ihop och jag fick aldrig problem,,MEN det stod på ett plant underlag och jag visste orsaken till varför det sprack. Så visst går det att limmaihop med stöd, men det är fusk och extra riskabelt i saltvatten (mera rörelse m.m.). /Glas är väldigt starkt..tills det går sönder!
  8. Hej! Jag har stoppat i korallsten, den döda sorten. Det är en större sten som jag ville ha pga. formen. Jag har haft bra värden i mitt RSM och det växer och knakar här och där på levande stenen. Vad händer när man stoppar i denna torkade sten, blir det andra värden i akvariet pga den och vad händer då. Jag har nämligen introducerat två små djur(fiskar clowner,,borde kunna det exakta namnet men minns ej) och har i nära anslutning även stoppad i denna "döda" och torra sten. Akvariet har varit igång några veckor, men jag har haft vattnet och levande stenen igång längre i ett annat kar utan belysning. Värdena har hela tiden legat bra. Jag har i efterhand tänkt till och undrar nu vad som kan hända? Vad gör jag nu?
  9. Tackar Manne! Jag avvaktar, det är i vilket fall grymt kul, den stenen jag haft liggande i en plastbalja verkar ha lite liv i sig, såg bl.a. att i ett litet hål sitter det en genomskinlig bubbla, som en puppa?+??, ingen som vet vad det kan vara? Saltvatten är ett riktigt lyft för akvariehobbyn!
  10. Hej! Nu har jag startat ett RSM, med samma problem? Jag får luft men,,,det försvinner när jag stänger av skummaren, om jag ställer in så att den skummar väldigt lite så försvinner det oxå, men då blir det inget skum.... Kan vi ha samma problem? Att det inte är pumparna utan ifrån skummaren det kommer?
  11. Då blev det köpt, hittade två fina akvarium som jag ville ha, ca300 liters och ett 450. Det fanns dock inte plats. Efter många funderingar var det bara att backa till början, vad var det jag ville ha? Jo ett akvarium som passade i hemmet och som stod på en bra plats. Jag hade tänkt mig ett mindre med lite levande sten och inte för stora uppstartskostnader....RSM. Det fick bli RSM, ett begagnat, men aningen uppgraderat med tystare fläktar. Jag hoppas att allt fungerar som det ska när jag fyllt det och får testa ordentligt... Har nu 90 liter vatten i och den stenen jag haft i detta vatten sedan nyår. Jag har snälla grannar som haft saltvatten länge, de hjälper mig säkert med mera vatten så att jag kan ta bort den doppvärmare och cirkulationspump jag har i nu. Sedan får jag börja leta efter ett sätt att göra eget vatten. Jag gillar kemi och teknik så här skall mätas och testas.. Just det, en fördel till med RSM för oss nybörjare. Pengarna kan läggas på utveckling av karet istället för uppstarts grejor. Mer spännande akvarium blev det inte denna gång, men verkar vara ett bra sätt att komma igång. Tack för all hjälp! jag ska lägga upp lite bilder över vad som händer med den spännande stenen jag redan har i.
  12. Jag måste bara säga att det känns bra med den hjälp man får här på forumet. Det är dock inte bara här man får bra hjälp. Jag har varit på flera butiker och tittat och funderat, de flesta med mycket bra och tillmötesgående personal, men en butik har utmärkt sig. Hur mycket jag än tycker om den butik jag oftast gått till och som även erbjöd sig att ta en fika och noga gå igenom vad jag önskar och hur det skall lösas så kan jag inte låta bli att tacka för tipset om att besöka en känd butik i Täby. Det jag möttes av där i form av lyssnande och förståelse var det bästa jag hittils upplevt i en butik. Man ska väl inte på ett sånt här forum göra reklam för butiker, men det är så att jag vill påpeka att det som nybörjare verkar vara viktigt att även besöka flera butiker i jakten på vad man vill ha och för att få hjälp. Det blir mer uppenbart när man ser det som diskuteras här i verkligheten. I slutändan är det ändå så att någonstans måste man handla... och inte blir det på Konsum i detta fallet! Så till akvarievalet. Jag har åter närmat mig RSM, de har många fördelar. Jag har idag, trots att jag tittat på 2 st begagnade RSM i gott skick, inte kunnat bestämma mig.......jag förstår inte varför jag kallas velig av min sambo. Så här är det: 1. Platsen var akvariet skall stå är viktig, detta vet jag efter många år med olika akvarier. 2. Lättskött är roligare och finare, dvs dåliga grejor går bort! 3. Större = bättre i sötvattensvärlden verkar inte gälla i saltvattensvärlden, här är lagom billigare i skötsel och enklare att påverka samt får hyfsad balans. 4. Jag vill helst ha ett täckt akvarium, den korta förklaringen är att jag har en plan för hur jag skall kunna påverka avdunstning och temp. 5. Penga mässigt drar det lätt iväg när man är i "vill ha!"-stadiet. Det verkar dumt att sikta för högt då det ändå finns de som ger upp. Nästa gång jag skriver här har jag nog köpt ett akvarium och kan börja med det som är viktigt! Nämligen göra iordning ett akvarium!
  13. Tackar igen för svaren. Det är helt enkelt så att jag bara vet att jag kommer vilja ha ett större längre fram, men att det idag inte finns någon bra plats. Jag skulle kunna nyttja en vägg att bygga in det i, men som nybörjare har jag väl ändå nog att tänka på och vill jag bygga något så kan jag ju alltid bygga en kylanläggning... Ni som hållt på ett tag hur bedömmer ni storleken på ett RSM? räcker 130 liter för att få hyfsad balans? Jag är inte så intresserad av fiskar, utan mest vad som kommer ur stenen och lägre djur. Är det någon ide att tänka att "man alltid kan använda RSM;et som karantänakvarium om man skaffar ett större" ? /I morgon ska jag titta på ett RSM IGEN!
  14. Hej! det var kul med fler från lilla Bålsta! Jag(VI) har funderat mera och när jag nu hittat ett hörnakvarium, ganska komplett för saltvatten till ett mycket bra pris så har vi nog kommit på att det fortfarande är RSM eller inte alls ett hörnakvarium som gäller. Det är helt enkelt snyggt med hörnakvarium, men svårt att hitta flera hörn till det om man ångrar sig och inte vill ha det i det hörn man tänkt.. nu kan det bli ett RSM inom tre dagar eller ett Juwel panorama 450 liter... Jag såg ikväll ett panorama till salu som tilltalade mig och har hört att Juwel antingen har T5 armaturer (nya) eller så passar armaturerna om man byter till T5. Mitt mål är att inte ha ett öppet akvarium, jag har många tysta fläktar liggande --- och jag är inte alls velig i vad gäller att välja akvarium ..det jag har idag har vandrat genom släkten (-: Är det fler än jag som stör sig på vinklingen/brytningen i hörnen på RSM?
  15. Jaha. Har varit och kollat mera på akvarium idag. Det som skulle passa bäst i rummet är ett hörnakvarium, men för en nybörjare så är ju även budjeten viktig så RSM är det som legat närmast då det också verkar enklast att komma igång med. Hade nästan bestämt mig för att ändå åka och titta på några begagnade hörnakvarium, kollat priser på ramper, skummare m.m. Så ringde de idag från verkstan...4000, 9000 eller 13000:- de vet inte vilket, men styrboxen är dyr, att byta två ändå dyrare. Nu har jag dock ca hundra liter vatten med lite levande sten stående i en tunna med värme och cirkulation,,,så då måste det ändå bli ett akvarium.....red sea max ligger närmast igen. Vi får se vid förhandlingen under kvällens middag. Konstigt nog så är(var?) det hon som vill att vi kör på ett större hörnakvarium när vi ändå ska (skulle) köpa nytt. Det kanske slutar med mitt gamla 460liters, men det vill vi inte ha.
×
×
  • Skapa Ny...