Gå till innehåll

Seatrout

Medlem
  • Antal inlägg

    27
  • Gick med

  • Senaste besök

Kontaktmetoder

  • Hemsida URL
    http://www.FishYourDream.com

Profilinformation

  • Förnamn
    Per
  • Stad
    Visby
  • Akvarievolym
    130
  • Allmän beskrivning av dig
    Egenföretagare i vattenbranschen (sportfiske och fiskevård) som tagit det naturliga steget till det rätta elementet från musikbranschen... Bor och verkar på Gotland men kommer ursprungligen från Leksand i Dalarna.

    Har sniffat på mycket, malawiciklider, sällskapsakvarium, har en "egen" karpsjö och nu även saltkar.
  • Akvarietillverkare
    Red Sea
  • Om JA vid skummare - Vilken
    RSM original
  • Antal år inom sötvatten
    Sötvatten av och till sedan fyraårspresenten på 80 l
  • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
    18

Seatrout's prestationer

Klättrande eremit

Klättrande eremit (3/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra
  • Inkörd

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Tack, detta kan naturligtvis funka också, men det jag funderade över var att använda det stora röret som box och bottenborra minst två hål inom det stora rörets diameter till finare rör; hävert och evakuering.
  2. Hej, tack för svaren. Samlade intrycekt är: BOX. Anledningen att jag inte ville ha en box är att karet blir synligt från tre håll, alltså, delar jag av karet (enklast) så kommer kammaren bli för synlig för min smak. (Inget vettigt sätt att bygga in gaveln.) Så min tanke är att man kanske skulle kunna limma ned ett riktigt grovt PVC-rör som kammare? Och dra upp rören i röret? Då det är runt och helt "i karet" blir den runda boxen ju lättare att gömma med LS... Alternativet är att offra ett hörn och snedställa en glasskiva, då slipper man ju se kammaren från butiken iaf. Thoughts?
  3. Ok, tack för tipsen. Så då skulle det i princip funka med 3 st 32mm hål. Dagens dumma fråga. Avrinningsrör ett kallar ni hävert. Vad är skillnaden mellan detta rör och det andra, evakueringsröret? Jag menar rent fysiskt, funktionen begriper jag. Skall tvåans rör vara lite längre? Observera att jag inte tänker mig att ha någon box alls, utan rören kommer att sticka upp ensamma i karet.
  4. Ok, har kommit lite längre i planeringen av rumsavdelaren. Har bestämt mig för måtten 180X65X65 och Optiwhite på alla sidor utom botten. Vi bygger det på plats. Lokala smedkontakter svetsar ihop en redig ställning. Dessutom skall golvet förstärkas under karet, spirorör körs ned till grunden för att sen fyllas med cement. Det hela hamnar ju kring ett ton till slut. Om inte lite till. Förhoppningsvis får vi till en golvbrunn under karet med. Jag är i färd med att beställa glaset, och mästarn skall få borra det. Då hamnar jag i funderingar. Jag tänkte köra på bottenborrat. I botten blir det väl i så fall två hål, avrinning och retur. Jag vill ha dem på samma kortsida då jag är smått allergisk mot synliga rör i karet, och i denna något mer osynliga del av karet tänkte jag gömma dem med LS. Jag tror det skall gå att undvika att cirkulera ”samma vatten” om man riktar undan returen ordentligt samt har bra flås på cirkulationspumpar. Min fråga är, var i bottens kortsida är det smart att borra? Hur nära kant i 12mm glas? Tips på diameter på hål? Jag tänkte 63mm (50) till avrinning och 32mm (25) till retur. När man gör en box eller borrar i kortsidan känns det enklare att på ett snyggt sätt få till en ”säkerhetsavrinning” som sitter lite högre ifall den normala sätter igen. Kan man tänka på något liknande sätt vid bottenborrning? Inte så snyggt kanske med ett tredje rör som sticker upp över vattenytan. Thanks.
  5. Hej, dags för lite uppdatering. Fick besök ifrån Malmö, en stad med bättre djurutbud än Visby. En Heliofungia Actiniformis fick följa med till ön och ser ut att må riktigt fint trots en ansenlig transport. Då den har vissa anemonlikheter hade jag tänkt testa att sätta i ett par clowner och se om de gillar den. (Någon som har erfarenhet av denna art och clowner?) Sagt och gjort, ett par dagar senare handlade jag ett par hos den lokale dealern. De äter och far runt, dock har de ännu inte intresserat sig för LPS:en. Nu är det nog med fisk i detta kar. Besöket är bättre än undertecknad på att ta kort. Så här kommer lite bildbevis! (Tack Anders J. Dahlin.)
  6. Gömma teknikargumentet är även ett av mina viktigaste för sump. Dessutom är det ju roligare. Inget hindrar väl att man har en R-DSB också...
  7. Tackar så mycket. Jepp. Har räknat, hört mig för och snokat. 12 mm för hela slanten blir det. Ted, har redan (länge) inspirerats ordentligt av ditt kar... Nästa fas. Från början hade jag tänkt mig sump med all teknik i samt ett vattenbyteskar. Tänkte även ha en del LS under. Har nu fått en del tips om att inte använda sump, utan istället ha en extern skummare och ett sandfilter (R-DSB?). Har läst lite här och där om R-DSB, här på forumet verkar ju sump härska. Ett argument mot sump jag fick var att den andra varianten skulle bli mer underhållsfri. Denna diskussion kan naturligtvis bli hur stor som helst, men något tyckande för och emot?
  8. Dags att börja planera rumsavdelare. Det nya karet skall dela av kontorsytan från den del av lokalen som under vintern skall förvandlas till butiksyta. Allt är på planeringsstadium, men tänkte droppa mina första tankar här för att få lite feedback. Butiken öppnar nästa sommar (om allt går enligt plan ;-) så om jag inte bara vill ha en hög sten och lite alger då så får jag sätta igång... Karet behöver vara tyst då folk jobbar där (på ena sidan iaf) och det behöver vara relativt underhållsfritt (och gärna gratis, jag vet.) Det finns massor av tankar om inriktning, sump (eller inte sump), belysning, filtrering, skummare, ytavrinnning och borrning m.m. Men för ordnings skull så börjar jag med karets mått som styrs av en bärande vägg och en bärande ”pelare” i rummet. Längden på karet kan bli max 190 cm. Då det blir en rumsavdelare kommer båda långsidorna att synas så jag behöver ett djup som tillåter att komma åt bra på bägge sidor om revet för algskrap m.m . 65 cm hade jag tänkt. Även höjden planerar jag 65 cm. På andra sida den bärande ”pelaren” i rummet fortsätter i akvariets bottenhöjd en disk för försäljning och snack. Så akvariet delar alltså inte hela rummet. Kallar det rumsavdelare ändå… Måtten jag planerar för är 190 X 65 X 65 cm alltså. Kanske 180 X 65 X 65 för att ha lite marginal i bygget runt om. Jag tänkte köra långsidorna och en kortsida (den mest synliga) i Optiwhite. Har begärt in pris på bara glaset hos ett par glasmästare på ön då jag blivit utlovad assistans av en erfaren (salt)akvariebyggare här. Ytavrinning blir i ena kortsidan. Första frågan; synpunkter på måtten? Klarar jag mig med 10 mm optiwhite till långsidorna och 12 till botten? Stort tack på förhand.
  9. Jag gissar att det är det sammantagna RSM-ljudet som ogillas, det mesta kommer från skummaren. Det är ju också den som byts ut flitigt om man får tro många trådar här på forumet. Inget är bestämt. Jag har kollat in en hel del rumsavdelare på forumet och på andra ställen, finns många grymt snygga. Exakt inriktning i detta karet har jag inte bestämt mig för, läser, planerar och räknar ännu. Ombyggnationen i lokalen kom som sagt tidigare än jag trodde och då är det smart att ta hänsyn till det tänkta karet när det börjas rivas, spikas, klinkras och rördras... Karet behöver se OK ut i slutet på juni 2011 när vi öppnar butiken för allmänheten. Tänker mig två revöar alt. en ö och en "drop off" av LS vid ytavrinningen på kortsidan. Vill ha mycket simyta. Har tatt in pris på 3 sidor optiwhite L190 B65 H60. (Synpunkter?) Längden styrs av två bärande element jag inte kan bråka med. Mindre går förstås, men frågan är om man inte behöver ta ut svängarna i en större lokal som denna. 65 djup är för att kunna komma åt bra på bägge sidor om reven när det nu blir synligt genom två långsidor. Vad gäller ekonomin är det ju viktigt att tänka på det löpande. En fördel jag har är att el, vatten och prylar är avdragsgillt när man har det i sin företagslokal. I alla fall när man jobbar med fisk, fiske och fiskevård... www.FishYourDream.com Men allt skall tänkas igenom:-) Om man tittar på webbsidan ovan kan alla se att det logiska (och mest avdragsgilla) hade varit att ha ett kallvattensakvarium med Östersjö-tema. Hade varit riktigt spännande det med, tänk att hitta sina djur själv och ha den logiska anknytningen till verksamheten! Men kylning, kondens och gråbrunhet får mig att hellre satsa på salt. Tror jag.
  10. Ja Laggeman och andra, med risk för att jag kommer in på vad som skall bli en ny tråd så småningom; jag tänkte paralellköra karen en tid, tills lystiden räcker i det nya för att lägga över koraller och fisk från RSM:et. (Iofs väldigt lite fisk o koraller i nuläget.) Funderar över hur stor risken är att man får en omstart på det stora karet om man tippar i mer sten sent eller efter inkörningsperioden... Jag kan ju flytta den mesta LS:en och lämna koraller och fisk i RSM:et medan det stora karet går in sig, men det känns taskigt för djuren att leva så länge i tråkmiljö.Det nya karet blir rätt stort så troligen påverkar inte några sent tillkomna kg inkörd sten (som jag blåser av ordentligt innan) så mycket. Svårt att svara på förstås. Någon tanke? Tänkte du Laggeman att det var smart att fortsatt ha kvar RSM:et igång, eller tänkte du mer att jag fortsätter på den inslagna banan...? Tänkte ha ett (avstängbart) vattenbyte/karantänkar till det stora karet . (Jag har fått något litet klagomål på ljudet av RSM:et i fika/mötesrummet...) /Per
  11. Tänkte fylla på lite här... Karet tuffar och går, man lär sig efter hand och jag har vid det här laget kommit över någon slags skräck för att allting är farligt och kan krascha skiten. (Det kan krascha jag vet, men i början vågade man ju knappt stoppa ned händerna i karet i fruktan för att någon svensk hudbakterie skulle mörda karet.) Prova sig fram med sunt förnuft, långsamhet, nyfikenhet och tålamod känns som grejen. Samt fråga alla som vet bättre... Odlade djur eller inte, nu har en gul kirurg (från Bromma, kom med motorcykel och färja) flyttat in samt en hammarkorall. Båda tycks trivas fint med undantag för en liten rivalitet mellan kirurgen och bandkorallräkan. Räkan vill inte lämna sin håla (som han ju hade först), men det tycker kirurgen att den skall. Båda är tuffa, men idag ertappade jag kirurgen med att faktiskt bita antennerna av räkan. Vi får se hur det slutar... Just det, en liten (ca 1 cm) vit sjöstjärna dök upp ur stenen också. Coolt. Nitrat sjunker, jag byter nu ca 10% vatten i veckan. RSM:et ger mersmak. Vi kommer att bygga om i lokalen där karet står snabbare än jag trodde. En del skall bli butik, en del skall fortsätta vara mitt kontor. Då behövs en iögonfallande rumsavdelare. Mer om det i en annan tråd sen... Bild på hammarkorallen samt de två antagonisterna:
  12. Ted, det är exakt de (nära elgiganten med clownerna) som byggt ut. Då får du allt dyka förbi kontoret nästa gång du är i närheten! /Per
  13. Ricke, det är den större handlaren i Visby som byggt ut och tagit in lite salt nu i våras. Bra! Missförstå mig inte, jag har mest kul, inte ont! Det är en sån stor skillnad från sötvattnet, helst vill jag vara på kontoret hela tiden. (Något som jag får höra att jag är ändå...)
×
×
  • Skapa Ny...