Gå till innehåll

Strumpan

Medlem
  • Antal inlägg

    140
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Ja det är väldigt mysko tycker jag. Har haft sjöborren ett halvår ungefär,så tycker iofs det är lite konstigt om det beror på åldern men har ju ingen aning om hur gamla dom kan bli eller hur gammal den var när jag fick den. Det är iaf en Tripneustes gratilla
  2. Minnet är bra men kort,har totalt lyckats glömma bort namnet på den Lägger upp en bild istället
  3. Hej! Har fått problem med våran sjöborre. För ca 2 veckor sedan började den bete sig mycket konstigt,den klättrade upp på allt den hittade för att sedan bara släppa taget och ramla ner på botten av karet. Så har den gjort nu i stort sett varje dag och fler gånger om dagen ibland. Den ramlar alltid på "rygg" och bara ligger där helt stilla tills man hjälper den att vända på sig. I förrgår hade den gjort samma sak så jag vände på den och väntade på att den skulle börja röra på sig,vilket den aldrig gjorde. Den rör lite smått på taggarna och även sugpropparna men den rör inte sig en mm utan bara ligger där helt stilla. Har alltid stödmatat den med nori,men nu dom sista veckorna har den inte fått nori då jag ansåg att den hade gott om alger i karet. Iaf så har jag testat att ha ner nori nu och sjöborren bryr sig inte ett dugg,den har alltid överfallit algklämman men inte nu. Har tagit tester och värdena ser bra ut förutom ca som var aningen lågt. Sjöborren har heller inte tappat några taggar så jag är väldigt fundersam över vad det är för fel. Är hoppet ute eller finns det något jag kan göra? Hoppas på svar
  4. Ja jo det vet jag,men jag undrade ju faktiskt hur mycket mycket strömt är
  5. Jag har under många år funderat fram och tillbaka på cirkulation. I många fall står det att korallen vill ha lite,mycket eller medel strömt. Men jag har alltid funderat på hur mycket innebär mycket. I mitt 250l kar har jag ca 9000l/h uppdelat på 2 pumpar och allting har sett ut att mått bra men sedan jag ändrade om pumparnas riktning så har acroporan börjat växa ensidigt alltså den växer ifrån den ena pumpen och min hystrix vill inte riktigt sträcka ut polyperna. Jag har 250w mh och korallerna sitter i mitten av karet. Så vad har ni för erfarenheter av speciellt acropora och cirkulation? Tex om man fäster blicken på ett litet skräp hur snabbt ska det då sväva förbi korallen? Direkt ström eller inte direkt ström,turbulent ström eller inte? Jag har tyvärr ingen aning om vilken acropora jag har men hoppas på att nån kan tala om vad acroporor i allmänhet vill ha.
  6. Synd att jag och sambon inte hunnit spara ihop lite sen sista resan till sthlm annars hade vi nog gärna följt med. Rekommenderar att ni även besöker Triton i Täby
  7. Svamp? Nu vart jag lite förvirrad,inte kan det väl vara en svamp som ser ut som en nakensnigel. Som antagligen äter alger och har 2 små spröt fram,den är väldigt platt fast med en liiiten upphöjning precis över ryggen och rör sig jättesnabbt
  8. Någon som har en gissning
  9. Hittade denna lilla lirare på bakrutan igår efter att ljuset släckts. Fiskade ur den och kikade närmare på den i ett mått. Har sett småspår efter något som varit och ätit alger på bakrutan vid ett flertal gånger och jag har ingenting i karet som är så litet som dom spåren så troligtvis är det denna lilla sak. Nu undrar jag bara vad det kan vara. Har sökt på flatworm,nakensnigel och sjöhare men kan inte riktigt komma på vad det är. Förstår att det kan vara svårt men om ni har någon gissning iaf så blir jag glad. Hoppas såklart att den är säker för karet. Den är ca 1 cm och rör sig attans snabbt.
  10. Men det är ju korallskelett på bilderna,alltså döda koraller. Döda koraller blir ls,men det tar ju sin tid innan den får sin bakterikultur så jag skulle absolut inte kalla det för ls än. Vad är det egentligen du vill ha svar på? Vill du veta om korallerna lever eller om du köpt ls? Jag skulle svara nej på båda men det är min mening. Och om affären sålt den som ls tycker jag det är fel.
  11. Men om den lever varför kallar du den för sten? Jag hänger inte riktigt med här
  12. Tänker iaf göra ett vattenbyte alldeles strax för säkerhetsskull
  13. Kan du inte använda paint och ringa in stenen du menar
  14. Det enda jag kan se på dina bilder är korallskellet och det kallar iaf inte jag för ls. Jag skulle defenitivt inte betala så mycket för det. Sen ser jag grus (bottenmatrial)
  15. Tack det var det jag ville ha bekräftat,hjärnan har gått på högvarv för att försöka lista ut hur jag skulle kunna orsaka detta med så lite ättika. Nån som kan ge mej något förslag på vad allt detta kan bero på. Ska hålla koll på korallen nu,det vita luddet har börjat försvinna men det finns inte en polyp ute än iaf,vet inte ens om det finns några polyper kvar på den. Fiskens öga har konstigt nog blivit bättre på bara någon timme. Svullnaden har nog halverats iaf. Turbon rör inte sig nått än,den lever men rör inte på sig alls. Vore ju jäkligt bra att veta vad som orsakade detta,men jag hoppas att allt rättar till sig nu och att inget mer händer. Kom gärna med fler gissningar på vad som kan ha orsakat detta,om det kan vara en faktor som ställt till allt eller om det kanske kan vara så att tex fisken drabbats av något annat.
  16. Men alltså jag hänger inte riktigt med här,skulle jag ha överdoserat med 2,5ml ättika i ett 250l kar? Ja jag fick iaf tipset att om inte bara citron funkade skulle jag koka det ilag med ättika och faktiskt så dog dom rosorna jag sprutade på. Skulle verkligen 2,5ml ättika kunna göra så att 1 av alla turbosar,1 korall och att fisken får ett svullet öga? Allt annat i karet mår ju bra och resterande koraller syns det inget på. Att det syns på helioporan säger jag inget om men den fick ju det sprutat rakt på sig.
  17. 5ml 50/50 ättika citron Vad kan hända vid en överdosering?
  18. Har ingen aning om denna tråden hamnar rätt,om inte får nån gärna flytta den dit den ska vara. För 2 dagar sedan bestämde jag mej för att försöka utrota lite glasrosor i karet,har kört med citron förut men det har funkat lite sisådär,vissa har dött,vissa flyttat sig och vissa har inte brytt sig alls. Köpte 2 pepparminträkor som inte rör en glasros så jag fick tipset att koka upp citron blandat med ättika och göra precis som jag gjort med citronen. Tog spruta och kanyl och började spruta på dom,några satt väldigt dumt,precis i kanten på en heliopora men struntade i det med tanke på att den växer så det knakar ändå. Dagen efter (igår) hade helioporan vitnat lite där jag sprutat men idag ser den ut att börja få tillbaka färgen,däremot så händer det massa andra konstiga saker i karet som jag absolut inte kan hitta nån anledning till. En grön liten korall (liftade med acroporan) som inte är identifierad riktigt har blivit alldeles vit,ser nästan ut som ett vitt ludd på den. Nästan som att den skulle ömsa som helioporan men ändå inte riktigt. En turbo har tappat farten,den låg upp och ner när jag kom upp idag,jag vände på den,den lever men rör sig inte ur fläcken,den har legat still i massa timmar. Dessutom har våran frökenfisk fått ett öga som svullnat upp rejält,men bara det ena,kan inte hitta några sår på fisken,finns heller ingen hinna på ögat men ögat har liksom ploppat ut och är rejält svullet. Den är iaf pigg och äter som vanligt. Har tagit tester också. Nitrit 0 Nitrat 0 Mg 1300 Ph 8,1 Ca 395 Kh 6,7 Kh har legat lägre men vi försöker höja det nu. Karet är på 250 l och vi har en 250w mh och skummare. Är det något mer ni undrar är det bara att fråga. Hoppas ni kan ge mej några tips på vad detta kan bero på. Inget annat i karet verkar må dåligt utan ser ut precis som vanligt. Funderar på göra ett vattenbyte till kvällen då det vore dax.
  19. Haha jag fick mej ett gott skratt iaf,lycka till med ditt letande
  20. Slänger upp en bild på mina fina glasrosor som jag gör allt för att utrota,skulle tippa på att jag har ett hundratal. Sprutar kokande citron och ättika på dom och har nu köpt 2 pepparminträkor så hoppas verkligen dom försvinner snart. Lite dålig bild men du ser kanske nått iaf
  21. Mitt tips till dej är att läsa mycket här på forumet och lyssna på alla som vill ge dej tips och inte dissa dom då får man nog inte så mycket hjälp i fortsättningen. Skulle även rekommendera att du köper ls snarast och har i karet. Köp även alla tester du behöver om du inte redan har gjort det Kommer bli mycket intressant att följa denna tråden och se hur detta kommer gå.
  22. Jag funderar på att beställa marinelux 14k från triton,har fastnat för ljuset vet inte riktigt varför
  23. Jag har kört saltvatten sen 2005 men startat mitt 250liters på nytt efter att det legat nere ett tag. Det har snart varit igång ett halvår. Låg cirkulation har jag ej Kass lampa kan jag däremot hålla med om men den ska bytas ut snart.
  24. Har möblerat om ytterligare en gång,är nöjd med allt förutom stenen med Xenia på men det får inte plats på nått annat ställe så den får väl stå där den står. Måste även byta lampa snart då den varit igång i minst 1½ år,ljuset har blivit mer gulaktigt och ser inte alls nå skoj ut. Slänger upp lite bilder också
  25. Hej!

    Om jag uppfattar dej rätt så är din ls död just nu.

    Den är torrlagd?

    Om så är fallet så kan du ej få den att leva igen utan att köpa till lite ny sten som sprider sig till den gamla.

    Jag har startat upp vårat 250l på nytt med ny sten för att slippa allt skit som kommer ur gammal.

    Jag hade 25kg torr sten som jag hade kunnat använda en del av tillsammans med nytt men jag skippade det pga att uppstarten kan ta väldigt lång tid med gammal sten och du kan få mycket höga värden som ej är bra.

    Jag hoppas jag förklarar på ett begripligt sätt annars är det bara att ställa flera frågor som jag kan försöka besvara :)

×
×
  • Skapa Ny...