Jump to content

Thomas_W

Medlem
 • Posts

  74
 • Joined

 • Last visited

Profilinformation

 • First name
  Thomas
 • City
  Borlänge
 • Antal år inom saltvatten
  Började sep 2009.
 • Akvarievolym
  425
 • Akvarie mått
  L: 121 cm, B: 50 cm, H: 70 cm
 • Akvarietillverkare
  Zooline
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  250 W MH
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Deltec MCE 600
 • Antal år inom sötvatten
  15
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  55 kg

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Thomas_W's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Week One Done
 • One Month Later

Recent Badges

11

Reputation

 1. Önskar köpa LS (som lever) i Västmanland med omnejd. Gärna med snygga kalkalger och ej för breda och stora. Skicka bild på det du har, jag önskar köpa minst 35 kg.
 2. Missade detta, synd. Har inte startat upp ännu, har kvar att sälja diskusarna, så det kan ta ett tag. :)
 3. Tack för svar, allihop! Jag kommenterar inte precis allt ni skrivit, utan tar det som verkar mest relevant. För det första, undrar jag om den här skummaren,, skulle kunna vara nåt? Det var nån av er som föreslog den, tror jag, rentav? https://www.zoo.se/tunze-skummarautomat-tunze-doc-9012dc.html Sen ja, jag kommer nog att bli tvungen att välja ut ganska långa och smala bitar av LS, men har ett par bra ställen där jag kan köpa i butik, så det ska nog lösa sig. Kommer nog att ta runt 35 kg, allt som allt. Jag tror också att jag kommer att kunna ordna några gömställen åt firrarna också, men samtidigt är det rätt underligt med det där karet. Jag har haft hundratals diskusar i över 20 års tid och det är fiskar som har lätt för att bli rädda och slå sig mot rutor osv. Jag trodde därför länge, att jag inte skulle kunna ha diskus i den här burken, med tanke på att det är ett väggakvarium och rörelser från "båda hållen" ibland. Men har aldrig haft så lugna och orädda plattfiskar, som den grupp som går där nu. Av någon outgrundlig anledning, blir fiskarna att strunta helt i rörelser och annat som sker utanför akvariet. Misstänker att det kan bli lite liknande med saltvattensfirrarna,, men vi får väl se. Någon av er skrev att det kommer att bli svårskött med FO, men egentligen är det ju FO med LS, som vi pratar om. Och antalet fiskar får man väl välja efter hur stark belastning som karet kan hantera, givet volymen och filtreringen. Vad tror ni förresten om att köra bottenfilter genom Levande Sand, tillsammans med Levande Stenen? Då slipper man ju fickor med stillastående vatten bland stenarna också.
 4. Hej på er! Har varit borta från hobbyn i runt 10 år (hade inte varit inloggad här sen 2010, men min användare fanns kvar, he he....), men rekar lite inför att eventuellt återkomma. Det blir då ett FO i vårt väggakvarium. Det har måtten 200 cm l * 70 cm h och 25 cm b. Lite som ett skyltfönster, mao. Däremot finns inte plats för någon yttre utrustning, vilket ju begränsar en del. För det första, funderar jag på hur vi ska lösa det med skummaren. Finns det inombordsskummare som skulle fungera?
 5. Nej, det stämmer inte med fägerna alls på samma sätt som Vandals tips om en liten, liten Petrolisthes. Min krabba är nämligen verkligen blå/turkos. Ungefär som en miniatyr av denna: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/50/Petrolisthes_elongatus_(New_Zealand_half_crab).JPG/800px-Petrolisthes_elongatus_(New_Zealand_half_crab).JPG
 6. Ja! Det såg det mycket mer ut som! Men en miniatyr i så fall......
 7. Kan vara den, men helt säkert är det inte. Well, eftersom det inte verkade vara något dåligt, så har vi stoppat tillbaka dem i karet. Är som sagt osäker på den sista, men den första var då helt klart en tocken däringa Chlorodiella nigra.
 8. Krabban till vänster på bilden är helt klart den art som du föreslår i den översta länken. Men den andra är definitivt inte samma art, den har bara 3 par ben till exempel och är snarare grön/turkos än rödaktig. Den är även rosa på undersidan. Någon som har ett tips på vad det kan vara? Tack för att du redde ut frågan om den ena krabban iallafall.
 9. Hej! Möblerade om i karet idag och fick tag i dessa två krabbor. Är de bra eller dåliga för karet? Verkar vara två olika arter, som synes.
 10. Efter 10 år med diskus för hela slanten, (innan jag började med det betydlligt mindre tidskrävande saltet), måste jag säga att diskus har MASSOR av personlighet! Det är helt klart den roligaste och intressantaste, samt naturligtvis vackraste, sötvattensfisk man kan syssla med.
 11. Men Gud, TACK för att du pusslade ihop bitarna åt mig! Snacka om att jag borde ha insett sambandet tidigare! Det är ju bland annat de (oftast) höga nitrathalterna i sötvatten som medför överpopulationen av grönalger vid energiboosten som direkt solljus medför. I saltvattenshobbyn, med våra låga näringsvärden (tack vare skumningen, de överdimensionerade biologiska filtren ( LS) med anaeoroba bakteriekulturer osv) blir ju rent logiskt inte problemet detsamma! Ibland krävs det ett wake up call för att man ska vakna upp och se rätt självklara samband, egentligen! TACK Lasse! Intressant! Verkligen intressant!
 12. Tycker att det är intressant info som framkommer här. Har man, som jag, varit i sötvattenssvängen i många år, så har man fått lära sig att direkt solljus på akvariet är ett säkert sätt att be om bekymmer med framförallt grönalger, men även blågröna alger. Det finns så att säga inga sötvattensväxter som kan ta upp den näring som direkt solljus skänker. Men med saltvatten är det alltså annorlunda? Har ett 425-liters som varit igång i snart ett halvår. Har kvällssol i det rummet, och drar allltid för persiennerna när strålarna letar sig fram till karet under nån timme eller så. Tyvärr faller ändå en svag strimma in om man inte dessutom drar för gardinerna till max. Menar ni att det trots allt inte borde vara någon fara? Har inga problem med karet, som det verkar. Koraller ser ut att trivas hyfsat och introducerade en vuxen Hepatus i måndags, som inte fått en enda prick och äter som en tok. Värdena är helt okej, även om jag börjat bli allt slarvigare med att testa vattnet, då rutinerna verkar fungera bra.
 13. Japp, japp, lägg gärna till mig på msn, så kan vi mingla lite emellanåt.
 14. Hej, ja, vi var iväg till Triton för en vecka sen. Kom hem med lite smått och gott, bland annat en gul kirurg som acklimatiserat sig bra och är prickfri och hungrig ännu efter en vecka. (Tydligen kritiskt under de första tre dagarna). Några Chromis och ett par koraller fick också följa med.
×
×
 • Create New...