Gå till innehåll

Azur

Medlem
  • Antal inlägg

    15
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Michael
  • Stad
    Täby
  • Akvarievolym
    160

Azur's prestationer

Klättrande eremit

Klättrande eremit (3/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

11

Omdöme

  1. Det blev ett spännande möte, med 170 deltagare! Alla föreläsningarna finns nu att se på FishBase Sveriges YouTube kanal: Scott Dowd berättade om Project Piaba, och hur fiske för akvariehobbyn kan vara en miljövänlig och drivande socioekonomisk kraft för bevarandet av regnskogen. Frank Kirschbaum berättade om hur fiskars fortplantning är cyklisk och styrs av miljöfaktorer, och jämförde tropiska fiskars reproduktion med fortplantningen hos den tempererade arten europeisk stör. Svein A. Fosså talade om akvariehobbyns historia och framtid, och om djurrättsgruppers missriktade försök att göra vildfångad akvariefisk olaglig. Björn Källström förklarade hur offentliga och privata akvarier gemensamt kan bilda ett nätverk och fungera som “levande genbanker” som bevarar den genetiska diversiteten hos akvatiska organismer. Björn Frostell gav exempel på hur fisk- och grönsaksodling kan kombineras och intensifieras med modern återcirkulerande teknik och ge mycket hög avkastning per yta, med nära noll påverkan på kringliggande miljö. Anders Kiessling berättade om hur småskalig men högproduktiv kombinerad stadsodling av fisk och grönsaker inte bara kan ge världens växande städer tillgång till högkvalitativ närproducerad mat, utan även är miljövänligt och förbättrar städers matsäkerhet vid krissituationer. Brian Zimmerman presenterade en strategi för hur djurparker och offentliga akvarier kan bevara några av de mest hotade sötvattensfiskarna i fångenskap. Kjell Fohrman, författare och entreprenör, var moderator. Den som vill kan även ladda ner den engelskspråkiga sammanfattningen (3MB, PDF).
  2. FishBase Symposium 2015: Fängslande Fiskar! De senaste åren har stora framsteg gjorts vad gäller hållning, odling och uppfödning av fiskar i recirkulerande system. Idag kan även mycket krävande arter hållas i slutna system, och med minimal miljöpåverkan. Detta har redan fått betydelse inom bevarandebiologin, och skapar också spännande nya möjligheter som odling av matfisk i våra städer. 2013 fanns det bara tre individer kvar av den fulsnygga Mangaraharacikliden (Ptychochromis insolitus), och alla tre var hanar! Brian Zimmerman kommer bland annat att berätta om London Zoo:s kamp för att hitta fler individer och rädda arten från att dö ut. Foto: © ZSL FishBase Sverige har bjudit in sju framstående experter som kommer att berätta om olika spännande och intressanta projekt baserade på möjligheten att hålla fiskar ”uppe på land”. Bland annat kommer vi att få höra om avelsprogram för att rädda utrotningshotade fiskarter; om akvariehobbyns betydelse för forskning och som en länk mellan människa och natur; om skapandet av ett svenskt nätverk av akvarister och djurparker för att bevara den genetiska diversiteten hos marina akvariedjur; hur vildfångst av akvariefiskar kan göras så det både blir hållbart och ger inkomster åt fattiga lokalbefolkningar; och om hur lokalproduktion och kretsloppstänkande i framtiden kommer att få allt större betydelse vid odling av matfisk. Ett småskaligt ”aquaponics”-system, som samtidigt odlar matfisk och sallad. Näringsrikt vatten pumpas från fiskbaljan upp till en ställning där salladsplantor tar upp näringsämnen, och det renade vattnet strömmar tillbaka ned till fiskarna. Foto: Steven Walling, CC-BY-SA. Vem kan komma: Symposiet är gratis och öppet för alla! Tid: Måndag den 19:e oktober 2015, heldag med start 9:30 fram till cirka kl. 17:00. Registrering öppnar 9:00. Plats: Stora hörsalen, Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm. Poster: Det kommer att finnas en posterutställning i anslutning till symposiet. Ange i din anmälan om du vill sätta upp en poster eller presentera annat informationsmaterial. Anmälan: Lunch ingår om du anmält dig senast 15:e oktober 2015. Skicka din anmälan till fishbase@nrm.se eller ring 08-5195 4106. Information: Detaljerat program för symposiet finns att ladda ner här. (pdf) Om FishBase: FishBase är världens största uppslagsverk om fiskar, med uppgifter om alla världens fiskarter, fritt tillgänglig på nätet (http://www.fishbase.se ). FishBase Sverige har arrangerat FishBase Symposium sedan 2003, varje år med nytt tema. Ta tillfället i akt att träffa fiskintresserade från hela landet! Sprid gärna denna inbjudan vidare till kollegor och vänner som kan vara intresserade.
  3. Jag hade hoppats ha både tång och ålgräs sen när jag går över till saltvatten, men det är tänkbart ekonomin i kylningen gör att jag måste pruta ner mig i akvariestorlek. Du är nöjd med din mini-200 alltså? Just nu är det bara ett par stensimpor.
  4. Har inte uppdaterat min profil pålänge -- mitt 160 kastade jag förra året. Planen nu är ett fyrahundraliters som jag tänker isolera med frigolit och skulle vilja hålla runt +15 grader, eller i alla fall aldrig över 20. Jag skulle kunna gå ner i akvariestorlek förstås. Hmm... Det låter inte illa. Hur stort är det karet?
  5. Inte än. Detta är för ett tillfälligt sötvattens-kallvatten, jag frågar här för jag utgår från att saltvattensfolk kan mer om kylare än sötvattensfolk (plus att jag tänker använda den till kallvatten-saltvatten sen). Ja, det är helt klart den som skulle behövas, men det är i dyraste laget. Och sen blir det som sagt i praktiken ingen garanti på en 20-kilos kylare köpt från Hong Kong. Fast en 1/6 hp kylare i Sverige (eller Tyskland) blir ännu dyrare, t.ex. CL650 kostar 8000:- här.
  6. Pet-flaske-fälla funkar bra på fisk (och andra djur). Kostar ju nästan inget att testa.
  7. Jag funderar på att köpa en kylare härifrån: http://www.fish-street.com/chiller Nån som har efarenhet av att köpa från dem, eller som har tips på billiga kylare här i europa?
  8. Tänkte tipsa om Fishbase-symposiet i Stockholm den 20:e oktober: FishBase Symposium 2014: Fiskarnas gener Den 20 oktober är det dags för årets FishBase Symposium på Naturhistoriska riksmuseet —Fiskarnas gener. Genetiska metoder blir allt viktigare för studiet av fiskar och används till allt från att framställa genmodifierade självlysande fiskar till att övervaka hotade fiskarter. FishBase Sverige har bjudit in sju framstående forskare för att belysa olika aspekter på fiskarnas genetik. Det handlar om forskning och tillämpningar som berör oss på många sätt. Francesc Piferrer, Institute of Marine Sciences, Spanien Genetic and environmental components of fish sex determination and differentiation. Krista B. Oke, McGill University, Kanada Hybridization between genetically modified Atlantic salmon and wild brown trout. Thomas Near, Yale University, USA Fish phylogenies swim into the 21st Century. Matthias Geiger, Zoological Research Museum Alexander Koenig, Tyskland The FREDIE project: different lessons from a large scale DNA barcoding campaign. Philip Francis Thomsen, Köpenhamns universitet, Danmark Monitoring aquatic biodiversity using environmental DNA. Hannu Mäkinen, Åbo Universitet, Finland The importance of adaptive genetic markers in conservation genetics – lessons from Baltic sticklebacks. Mats Grahn, Södertörns högskola, Sverige Fishing for population structure with genomic markers. FishBase Symposium 2014 är kostnadsfritt och öppet för alla. Lunch ingår för de som senast 15 oktober 2014 anmält sitt deltagande till fishbase@nrm.se eller telefon 08-51954106. Föreläsningarna kommer till stor del att hållas på engelska. Tid: Måndag den 20 oktober 2014, heldag med start 9:30. Registrering från 9:00. Plats: Stora Hörsalen, Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm. Poster: Det kommer att finnas en posterutställning i anslutning till symposiet. Ange i din anmälan om du vill utnyttja denna möjlighet. Anmälan: Senast 15 oktober 2014. Skicka din anmälan till fishbase@nrm.se eller ring 08-5195 4106. Information: Mer information och program för symposiet finns på http://artedi.nrm.se FishBase är världens största uppslagsverk om fiskar, med uppgifter om alla världens fiskarter, fritt tillgänglig på nätet (http://www.fishbase.se ). FishBase Sverige har arrangerat FishBase Symposium sedan 2003, varje år med nytt tema. Ta tillfället i akt att träffa fiskintresserade från hela landet!
  9. Tackar! Blir att åka & shoppa!
  10. Tänkte bara höra om nån sett om Convict blenny/Engineer blenny (Pholidichthys) förekommer i handeln?
  11. Det är en ledsnäcka. Den har reducerade skalplattor, du kan se dem på ryggen, det är därför den är mjuk.
  12. Det är garanterat inte en majano eller glasros. Anemoner är väldigt svåra att identifiera, fast din har ju ett rätt bisarrt beteende som kanske kan göra den lättare för nån kunnig att identifiera. Jag känner inte till någon art som ser ut och beter sig så där, men en vild gissning är att det är en hormathid av nåt slag, de växer ofta på andra djur. Här är en art som växer på eremitkräftor, och en som växer på hornkoraller.
  13. Påminnelse att 14:e är sista dag för registrering!
  14. Ser ut att vara nån form av havstulpan, dvs ett filtrerande kräftdjur.
  15. Måndagen 19:e oktober är det dags för årets Fishbase-symposium vid Naturhistoriska riksmuseet och Cosmonova, och årets tema är Hajar & Rockor! Många hajar och rockor minskar för närvarande kraftigt, vår vanligaste svenska art, Pigghajen, har t.ex. minskat med 90%, och många arter löper risk att helt dö ut. Trots att de både fiskas och anses vara hotade är kunskapen om hajars och rockors biologi mycket begränsad. De lever ofta på djupt vatten, eller långt från kusten, och är därför svåra att studera i naturen. Vi behöver mer information om hajars och rockors biologi, men också ett ökat intresse från forskare, myndigheter och allmänhet för att kunna gå vidare utifrån forskningen och skydda hajar och rockor genom förbättrad lagstiftning. Temat för FishBase symposium 2009 är hajar (och andra broskfiskar). Världsledande forskare rapporterar om sina rön och om biologi, systematik och bevarandeåtgärder. Bland talarna finns hajforsknings-pionjären Eugenie Clark, (”the Shark Lady”); den främste experten på hajarnas systematik, Leonard Compagno; den framstående bevarandebiologen Sonja Fordham; den berömde fiskexperten Heiko Bleher; den prisbelönte undervattensfotografen Anders Salesjö; WWFs expert på bevarandefrågor Inger Näslund, och Karin Linderholm, Fiskeriverkets expert på fiskevård. På symposiet får vi också höra om minst en ny broskfiskart för Sverige! Allmänheten är välkommen och symposiet är gratis, men föranmälan krävs (begränsat antal platser). Lunch och kaffe ingår. Hemsida med mer information & program: http://artedi.nrm.se/fishbase/
×
×
  • Skapa Ny...