Gå till innehåll

Notna

Medlem
  • Antal inlägg

    101
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. kan du utveckla doppa den? den sitter fast men inte svårare att ta loss den o sen fixa om det
  2. okey, tack för svaren, då vet man varför de finns lite brutna toppar, då e min nästa fundering hur ska man få bort den? man ser den nästan alltid där. tror ni det kan funka med en vanlig krabbfälla? men vad ska man beta med?
  3. Hej. jag har en halvstor acropora och i den lever en hårig krabba, jag har lagt märke till att det har brutits av toppar på vissa grenar på acroporan jag undrar mest om de kan vara krabban som är boven? vill bara tillägga att de brutna topparna kom till efter den hade varit i akvariet i 2 veckor. Mvh Anton
  4. kan inte på stå att korallen sett dålig ut, men man vet juh aldrig, den va lite mörk grå i färgen inte lika vit som en del är.
  5. Hej igår när jag pillade på akvariet såg jag att det satt en lite sjöstjärna (sån som följer med LS i mängder) på en liten frag jag fått av en här på guiden. själv klart pillade jag bort den o fick en snabb trip ner till sumpen. tyvärr är den lilla sps fragen helt död där stjärnan satt är det vanligt att de där sjöstjärnorna ger sig på koraller ?
  6. jag la upp en bild på ett schema du kan koppla efter, angående reläet har du svarat på det själv, mitt hetaste tips är att åk till elfa finns i kungenskurva eller solna i stockholm kanske flerställen, berätta för dom vad du ska göra med reläet så hjälper dom säkert till,
  7. Tycker iof inte att det råder så mkt delade meningar. Nästan alla säger att du bör ha ett relä. Det är tom folk som har personliga erfarenheter av att det inte håller längre än 10 till o från slag.
  8. eftersom du kopplar "styr kretsen" och "pump kretsen" parallellt så kommer strömmen fördela sig jämnt emot Resistansen i vardera krets, i styr kretsen har du strömmen som drar reläet Håkan nämnde ovan att de är ca 400-500mA. i pump kretsen har du pumpens belastning dvs 2A (Stig nämner även startströmmen som är uppemot 7A) Den totala strömmen kommer vara den samma men den stora strömmen som driver pumpen kommer inte gå igenom nivå givaren som har en max belastning på 1A.
  9. alltså om jag inte är helt ute o cyklar så är spänningen och motståndet konstant dvs I=U/R, Märk strömmen på givaren är den max ström du kan ha i kretsen, dvs den belastning som givaren reglerar, inte den ström som din strömkälla kan trycka ut. och eftersom du inte använder 100v utan 12v så borde du kunna ta ut mer ström för att komma upp i samma effekt utveckling. men för att göra den lite mer drift säker skulle jag göra att givaren drar ett relä/kontaktor, som sedan styr pumpen ett relä kostar inte många kronor och kan vara värt för att vara säker på att inte överbelastar kretsen. där är en snabb skiss på hur du kan koppla men de vore rätt bra som tidigare nämnts att ha en timer eller två givare så inte pumpen startar o stoppar hela tiden. och en ytligare nivå givare kan man bara lägga i serie med den första. eller bara använda en vanlig vägguttags timer funkar fint. som många har sagt finns det rätt mkt billiga varianter på internet att köpa men ibland är det alltid roligt att bygga själv Lycka till
  10. ne den mosar inte krabban de e en lucka som stängs med typ samma utlösnings mekanism som en musfälla http://shop.biotedmarin.se/ultra-life-x-terminator-mantis-shrimp-trap/2621-0 har även en http://www.tritonakvarium.se/am-krabb-skadedjursfalla/2674-0 fast jag har aldrig fångat något med den men kanske bara jag som inte hade tålamod.
  11. tja, jag har en http://www.tritonakvarium.se/x-terminator/3009-0 och bor i Östberga hojta till om det inte löst sig redan.
  12. hade en krasch när jag var i egypten i somras och akvarievaket hängde inte riktigt med, så förlorade allt utom 1 chromis 1 gul kirurg och 1 dvärg kejsare men dem var trevliga tills dess, dock måste hålla med Manne dom sprider sand överallt vilket kan bli jobbigt.
  13. Jag har både en http://se.reeflex.net/tiere/726_Mespilia_globulus.htm och http://se.reeflex.net/tiere/724_Tripneustes_gratilla.htm tycker båda är snälla och rör inte om allt för mkt. båda två är roliga att ha i akvariet samlar på sig snäckskal och små sten. Globulusen har till och med en skivanemon som packning. att den varit svår har jag inte upplevt den har aldrig sett ut att må dåligt. har fått 1 ras men de var nog mer för att de var dåligt byggt.
  14. jaha, då kanske man ska gå dit o fixa rören då Blir dax o uppdatera webshoppen så de inte blir mer missförstånd på ert utbud
  15. fjärren måste alltid vara inkopplad på mazzara p serien. det e den som styr allt du kan inte bara programmera o sen koppla bort den. fast den kör allt trådlöst och det ska finnas någon lös nät del till den så den inte behöver vara vid akvariet
  16. som tidigare sagts kommer inte använda vp rör för att pumpa vatten i utan att hålla ihop konstruktionen. jo jag vet att VP blir rätt sprött efter ett tag i sol ljus, jobbar själv som elektriker så man har sett en del torkade rör. de e mest funderingen kring o önskade kemikalier som jag e rädd för. kanske ska lägga lite extra pengar o köra med PVC rör istället dock hittar jag bara som minst 20mm rör på akvariebutikerna, får ta o svänga för bi alshell o kolla om de har mindre rör.
  17. kan man ha vanliga VP rör som används inom elinstallation i ett saltvattens akvarium? Funderar på att bygga om i akvariet och funderar på hur man ska göra det mer ras säkert, men inte sugen på att limma ihop allt med rev cement. min plan va att borra i stenen o med hjälp av vp rör o stripes o bygga ihop det. kom gärna med förslag hur man ska bygga ett bra ras säkert rev utan att limma allt.
  18. Med tanke på att Laggeman är lite äldre (förlåt om du tar illa upp) så kan systemet säkert ändras sen han gick i skolan. men nu är det som Jonathan säger man måste ha gymnasial utbildning och 1 års praktiskt arbete sedan mer studier för att kunna klara allmäna behörigheten. Men kan tillägga att det är ganska mkt enskilda firmor som inte har den allmäna behörigheten. och klarar sig bra typ dom ända gångerna man måste visa den är när man bryter plomberingen på mätarna och när beställare vill se den. dvs oftast större renoveringar inte små service jobb som extra uttag.
  19. ja. du får laga befintliga saker, men du får inte bygga ut anläggningen.
  20. som Jonathan säger finns inte så mkt grå zoner bara en massa regler. vet inte vilket "cert" du har men jag skulle kalla det behörighet, finns en hel del. om du bara har någon av de begränsade behörigheterna som man får via gymnasiet eller liknande så får du i princip inte göra något utan att vara anställd på ett företag som har allmän behörighet. om du har allmän behörighet som är en helt egen utbildning (finns med i vissa KY/KH utbildningar) så har du rätt till att göra de flesta el installationerna, men vet inte vad försäkrings bolagen säger om du gör de privat utan företag. man kan tycka att de ska vara okej men försäkrings bolagen bestämmer över sina egna regler. sen spelar de inte så stor roll om du gör något fel för då kommer dom troligen inte täcka något ändå för en felaktig installation är fel oavsett om det e en utbildad människa som gjort den. så länge du gör rätt e de lugnt även om du inte har någon utbildning och gör du fel så spelar de ingen roll om du har utbildning du åker ändå dit.
  21. skarvsladd för innomhusbruk får du inte heller fast montera för att kabel typen är fel, tror att de flesta använder en kabel som heter skx och den får inte fast monteras. angående installations kabel får du inte spika fast den om du inte är elektriker för de räknas som fast installation. oavsett antal klammer.
  22. om du är händig är det oftast ganska lätt att göra det själv, fixa ett likadant eller likvärdigt drivdon, sedan bara koppla in o ut en kabel i taget. men kolla att kablarna är okej, dom har en förmåga att bli rätt torra i armaturer. om du inte känner att du klarar det själv kan jag säkert hjälpa dig. skicka ett PM i sånt fall. Mvh Anton
  23. en kanin fisk är alltid fin http://se.reeflex.net/tiere/349_Siganus_vulpinus.htm dock blir den nog lite stor i 200L Elddvärgkejsaren som redan sagt är också en fin en. men om priset är för högt finns de flera dvärgkejsare som inte e lika dyra. http://se.reeflex.net/kategorie/16.html själv har jag en http://se.reeflex.net/tiere/264_Centropyge_bispinosa.htm som kommer bra överens med elddvärgkejsaren. hoppas du hittar nåt du tycker om.
  24. en harlequin räka äter upp alla små sjöstjärnor ganska fort och den äter inget annat. så om du inte kan få tag på mer när dina är slut måste du tyvärr göra dig av med den eller kommer den dö, tråkigt men sant, men en fin räka är det.
  25. hej, jag skaffade mig en harlequin räka för jag hade sjukligt mycket små sjöstjärnor man kan lugnt säga att det gav resultat. men jag översatte reeflex sidans information och även läst på liveaquaria att det kan äta sjöborrar, har nämligen en Tripneustes gratilla (http://www.reeflex.net/tiere/724_Tripneustes_gratilla.htm) är det någon som har erfarenhet av att en räka har gått på sjöborrar? de e väl en rejäl storleks skillnad på dem borren är väl 5-6cm och räkan kanske 1,5-2cm. tack för svaren.
×
×
  • Skapa Ny...