Gå till innehåll

OlleS

Medlem
  • Antal inlägg

    33
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Olle
  • Stad
    Liljeholmskajen
  • Antal år inom saltvatten
    Grönjöling!
  • Akvarievolym
    54
  • Allmän beskrivning av dig
    Jobbar som säljande ingengör inom elmotorteknik.

    Har ett stort mått kreativitet och hittar ständigt på problem andra inte trodde existerade, men som givetvis kräver teknisk lösning. :)

    Övriga intressen är musik och specifikt elgitarr, som manglats i över 10år, men fick samla en ansenlig mängd damm när min dotter föddes.

    Denna nya hobby jag hittat tror jag kommer att bli en bra familjevänlig sådan, min dotter älskar att besöka Akvaria!
  • Vilken uppsättning av ljus använder du
    förhoppningsvis hemmabyggd LED-ramp
  • Om JA vid skummare - Vilken
    Något begagnat eller DIY
  • Antal år inom sötvatten
    inga ännu.

Senaste besökare

Detta fält är avaktiverat av användaren.

OlleS's prestationer

Nyfiken mandarinfisk

Nyfiken mandarinfisk (4/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Nu har jag gjort ett test till, jag rengjorde ordentligt och limmade överlappande fog för att vara säker på att ytan var tillräckligt plan, men det blir ingen svetsning. Det satt ungefär lika bra som smältlim...
  2. Ok, som jag förstod det så är det att plasten är så fet i sig och att acrifixet inte klarar av att lösa plasten. Det blev som att limmet hade lagt sig på ytan. Men jag ska göra ett test på några spillbitar och tvätta med avfettning först.
  3. Hittade att "halogenated hydrocarbons" löser upp PETG och att trikloretylen är en sådan, möjligt lim kanske? Dock förbjudet här sedan en tid tillbaka... :/
  4. Hej igen. Jag prövade med det acrifix jag hade eftersom detta var ett experiment på material jag hade skräpandes och inte hade köpt för detta ändamålet. Resultatet blev att limfogarna inte alls höll. Jag kunde lätt slita isär delarna igen (utan att delarna ens blev speciellt skadade). Jag ringde Akriform och frågade om de brukar limma PETG och vad de i så fall använder för lim och fick svaret att PETG är i det närmaste omöjligt att limma eftersom det är en alldeles för fet plast. De använder uteslutande mekaniska förband för detta material och i mitt fall skulle det ha använts till nya fönster på en segelbåt jag hade och då föreslog de detta materialet. Jag frågade även om man kunde köpa andra versioner av acrifix eller annat lim hos dem utifall att jag köper nytt och lämpligare material och det gick bra, men fick svaret att citat: "det här får egentligen bara säljas till industrin eftersom det är så giftigt så man typ dör av det". Lät ju mindre trevligt, vill ju gärna se resultatet av limningen. kanske får göra en liten frankensteinvariant här och foga med silikon och sedan sätta svarta maskinskruvar med kort avstånd runt hela tanken, skulle he en "industriell" känsla, och sedan en aquascape i form av ett skeppsvrak. nånting måste jag ju göra med skivorna som jag ändå med mycket möda lyckades fräsa ut i passande dimension. eller har någon nåt tips om någon annan metod? Friction stir welding skulle kanske kunna funka men är nog knappast genomförbart utan CNC-router och skulle lämna ett spår runt alla fogar. Mycket bekymmer för lite överblivet material men ändå kul att utforska tekniker... Och skam den som ger sig! (ursäkta romanen, sitter på ett hotellrum och har saltvattensguiden som ända (men trevligt!) sällskap).
  5. Tack för svaren! anledningen till att jag har en tub med just 116 är att det var den jag enklast hittade. (slöjd-detaljer hade den). Om ni har tips på var man kan köpa andra versioner (eller weld-on vilket jag antar är likvärdigt) så vore jag tacksam. edit: tack för filmlänken, det är en riktigt bra serie filmer han gjort, såg dem härom dagen! Inhandlade en överhandsfräs tack vare de filmerna och det var helt klart en bra investering.
  6. Jag har sökt mycket på PETG och Acrifix men verkar inte hitta så mycket. Jag råkade ha en stor skiva 6mm PETG hemma som jag tänkte testa att bygga något litet med, det är för mjukt för att bygga något stort, men bra att leka lite med och öva på (bygga en liten pico-tank att ha som yngelkar t.ex.). Men frågan är om Acrifix 116 som jag har funkar på detta, är det någon här som vet?
  7. ah ok, ja och främst så har jag ju inget att mäta på. så det hjälper ju inte att ha en PAR-mätare under planeringen. Givetvis kan det ju vara intressant att testa konstruktionen när den är klar, men känns ju bra om man kan planera "racket" så noga som möjligt innan. Det är ju ganska stora pengar det handlar om. Jag räknar med att behöva lägga minst 2000kr på bara LED's... Totalkostnaden för ljus-rampen inkl kontroller och matning och material har jag budgeterat till 3500kr, vilket jag tror jag klarar. Men som sagt, jag vill ha en tryggt tilltagen ramp som jag inte behöver köra på 100% (pga värme+livslängd), eftersom jag är mer intresserad av koraller än fiskar.
  8. hehe, förstår det, bättre planera ordentligt än förhasta sig! Australien-resa med ett obligatoriskt stopp på stora bariär-revet lär ju knappast minska ditt salt-intresse? Angående lumen så verkar det ju ganska svårt att uppskatta för LED. Framför allt kan man ju inte jämföra ett visst uppskattat lumen-tal för en annan typ av belysning eftersom andra typer har sin ljus-mängd spridd över ett större spektrum och alltså skickar ut en mängd "onödigt" ljus. Kan inte något ultranörd mäta upp PAR-värden för lite olika diodtyper på sägt 50cm - 100cm vattendjup? och bespara oss andra ett visst mått frustration.. en viss diod med en viss spridningsvinkel monterad ett visst avstånd över vattenytan i ett kar med ett visst djup borde ju generera ett visst PAR-värde... Jag har räknat med minst 30-40 high-power-LED's i mitt rack.
  9. Tack för länkarna! Den första där var ju mycket intressant! precis det jag letat efter. Jo ju mer jag läser och lär mig desto mer övertygad blir jag om att det är LED som gäller för mitt kar. Kul att du håller på med planering samtidigt i samma riktning. kanske läge före ett gemensamt DIY-projekt? åtminstone hjälpas åt med idéer. Av det jag läst hittills så har jag kommit fram till att majoriteten av mina LED's ska vara runt 6500K, med komplement av blåa (20.000) för rent kosmetiskt ändamål, samt kanske en del 10.000K, dock inte säker på att det behövs? Frågan som återstår nu är "bara" att försöka beräkna en lagom mängd ljus. Jag är inne på att jag behöver runt 12.000-18.000 lumen, men jag har inte tillräcklgit på benen för att kunna klubba det. Jag vill hellre bygga en ramp med överdriven prestanda som jag dimmrar ner, än tvärt om.
  10. Riktigt snyggt! jag blir nyfiken på din hemmabyggda skummare, är det något du byggt redan eller planerar?
  11. jepp, det har jag märkt. Jag gick igenom lite prislistor på nätet och sammanställde ett diagram i Excell för att se vad som gav mest ljus/pris, och det var inte de kraftigaste. Beteckningar och prisjämförelse är hämtat från ledz.com. Bästa där (5VAC9DW6) ger enligt spec upp till 500lumen om man pressar dem till max. Det är 7,9 lumen/krona, och mest ljus för pengarna som jag hittat i lösa LED's. Cree XLamp MC-E K White är inte långt efter, 5,7lumen/krona. (besthongkong.com). För ca 2000kr skulle man alltså få ca 11000-15000 lumen, inte så illa ändå.. (sedan skall man ju givetvis ha montering och drivning, men där kan man ju påverka kostnaden mer själv). Sedan får man ju givetvis ta hänsyn till spridningsvinklar etc, men för ren jämförelse fungerar detta ganska bra då nästan alla jämförda LED's hade i princip samma spridningsvinkel. Bifogade grafen kan verka lite kryptisk, röda grafen är ljusmängd för pengarna, och inte pris! ni ser en topp just på den ovan nämnda artikeln. (enheten skall vara lumen/krona*10) multiplicerat med 10 för att bli lite tydligare på grafen. Orkade inte fippla med mer avancerade grafer då jag inte direkt är någon trollkarl på excell..
  12. Jo det ska jag absolut göra! Du kanske får göra det också, citat från wikipedialänken ovan om Candela: "Från denna enhet kan lumen och lux härledas, Om ljuskällan utstrålar 1 candela i alla riktningar, är ljusflödet per steradian 1 lumen. Totalt strålar källan 4π lumen. Om 1 lumen träffar en yta på 1 m² får den ytan illuminansen ("belysningen") 1 lux."... Och tack för värdet där! Det är sådana fingervisningar jag är ute efter så jag vet på ett ungefär vad jag bör efterlikna.
  13. Tack för länkarna! En sak till kanske någon här har en bra förklaring på, och det är förhållandet Candela och Lumen? jag letar febrilt här och blir inte klok på hur man räknar ut lumen för en LED som bara är angiven i mcd ... de anger ju inte heller om det är candela/m^2 foot^2 eller finns det ett candela-mått som inte är area-baserat?
  14. Jo det är klart att jag förstår att biologerna som studerar koraller inte direkt är intressarade av exakt ljusmängd som en viss art behöver etc. Det var heller inte frågan, jag ville ha svar på vilken ljus-mängd jag behöver för att likna ett verkligt rev, och då förstår jag ju att det inte finns något fast värde där heller, jag tar gärna subjektiva svar! vad tycker ni? om en erfaren medlem här skulle sätta upp ett system på 250L 50cm djup och inte ville begränsas pga ljuset, hur mycket ljus skulle han/hon tycka var minimum? Jag hade inte tänkte mig ett svar på viklen ljusflöde som framkallar bäst fotosyntes hos en viss art, men det kanske lät så? [edit: ser att det lät så. ursäkta formuleringen, den skulle varit en smula mer ödmjuk] Svaret jag var ute efter var bara ett lite mera vetenskapligt svar än "använd 4st T5x 25W så funkar det.. nog..." ja ni förstår. Som du nämner NiXoN så är avståndet från vattenytan en kompromiss för att underlätta kylning, vilket är en av anledningarna till att jag tittar seriöst på LED-alternativet. Då kan jag ha det närmare. Tekniskt sätt ter jag absolut inte vatten över huvudet, jag skulle t.ex. kunna fördela ett array av 400st 10mm-LED's på t.ex. 8st plattor, och har sedan tänkt mig ett enkelt I2C-nätverk för styrning. (när man gör en platta kan man ju lika gärna lägga in en PWM-reglering och ett antal blåa dioder så att installationen klarar av nattljus från början). Hade kostnaden för ett kraftfullt LED-system varit försumbar hade jag inte gett mig in på detta, även om det ändå hade varit frestande, men nu är ju faktiskt kostnaden också ett incitament. Det jag underssöker nu är vad som ger bäst pris/lumen, ett stort antal "standard-kappslade" LED's eller ett färre antal av high-power-LED's. Tack för tipset om vattenytans reflektion btw, den hade jag inte tänkt på! då är det ju helt klart anledning att ljusrampen har så god reflektion som möjligt. Jag kommer att ha ett 40cm högt utrymme ovanför karet upp till botten på ett skåp, men med paneler på sidorna, kanske idé att klä insidan på dessa paneler med reflektiv yta så att de inte absorberar kringstudsande ljus? Hur som helst så oavsett vilken typ av belysning jag väljer, så var denna tråd ute efter att få en mera vetenskaplig grund att stå på när jag väljer. Tack för tipset om mätaren, även om den är dyr så kan jag ju söka på folk som publicerat sina mätningar med olika installationer och på så sätt få värdefull input.
  15. Jag har tittat runt lite här och ser att det givetvis går att lösa ljusbiten genom att höra vilka ramper etc som brukar fungera för en viss akvariestorlek. Men jag nöjer mig inte där. tekniknörd som man är vill jag veta precis vilken ljusmängd jag behöver, hur jag räknar ut den etc. Jag har sett nämnas i någon färsk tråd att någon har ca 60 000 lumen totalt ljusflöde på sitt akvarium (större än mitt), men min fråga är, vad är nominellt ljusflöde för en given area på ett korallrev i optimal miljö? vilken färgtemperatur har det ljuset? finns det några riktlinjer här som jag missat? Sedan undrar jag om jag har rätt i följande teori: Om jag (som jag planerar) bygger en LED-ramp för mitt 250L-kar och summerar den samlade ljusmängden specat i lumen, så kommer jag att ha just den summan mot vattenytan såvida jag kan sprida/samla ihop så att allt det ljusflödet träffar vattenytan och ingenting annat, oavsett avståndet från vattenytan (till viss gräns givetvis, jag menar oavsett 10,20 eller 30cm men att samma yta belyses) och en viss verkningsgrad får dras av för linser, reflektorer etc. Några invändningar eller pekpinnar?
×
×
  • Skapa Ny...