Gå till innehåll

Andy

Medlem
  • Antal inlägg

    39
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Är på g att införskaffa ett nytt större kar, ca 600liter med sump. Har kollat runt men inte funnit någon bra beskrivning utav sumpar. Tänkte ev köpa ett färdigt filterpaket eller bygga en sump och själv sätta i grejer, men hur ska man bygga? Ett skummarfack och påfyllningsfack men däremellan? Bafflar? Storlek? Tacksam för lite tips som fungerar, alltså inga ideér.
  2. Fick en idé om att köra ett fosfatfilter som ett sandfilter. Är det en bra idé? Eller är själva volymen för liten? Med levande sand? Har ett 300L utan sump och tänkte kanske att ett sandfilter kunde öka på filtreringen. Funkar bra som det är nu men med en bestående hög nivå av nitrat som jag iof hoppas få ner med ett nitratfilter. Tja lite kreativ i tankarna så här i början på semestern;)
  3. Japp, för litet.. Valde ett mindre. Allra helst hade jag velat ha en sump under akvariet. Skall börja pilla med projektet i veckan. Vart får man tag i pvc tro?
  4. Själva grejen är den att jag inte kan få in en sump under akvariet då själva möbeln inte är konstruerad för det. Att jag nu skaffar ett skåp bredvid är för att få plats med de filter jag skaffat så helheten blir snygg utan en massa synliga slangar mm. Funderade själv på en sump i skåpet innan (tunze compact), men valde ett ganska litet skåp (40x30) för att inte ta bort för mycket av akvariets helhetsintryck. Säkerligen kommer det bli andra projekt framöver ändå Förtydligar med att säga att jag tänkte sätta ett t-kors på huvudröret så att det är möjligt att justera flödet genom filtren. Blev lite fundersam på om höjdskillnaden i vattenivån mellan filtren och akvariet, men 2dm tror jag inte ska vara några problem, eller?
  5. Hade det nog inte klart för mig själv riktigt.. Har tänkt om lite och nöjer mig med att ha fosfatfilter, nitratfilter samt uv-filter i skåpet. Skippar sumpen helt enkelt. Möjligtvis lägga till nivåpåfyllare senare. Tänkte pumpa ut 1000l/h genom ett pvc till uv-filtret först, som därefter leds vidare till fosfatfiltret och sedan ut i akvariet igen. Nitratfiltret matas via ett stick på "huvudledningen" som efteråt också leds ut i akvariet genom lite kalkgrus. Vad tror ni om det? Pumpen är kanske lite kraftig, men räknade bort lite effekt av böjar mm. Har funnit ett passande skåp men där nivån mellan vattenytan i akvariet och ovandelen av fosfat/nitratfiler skiljer ca 2dm.. Är detta "obra"?? Tänkte att just denna pump med lite extra krut skall klara att trycka vattnet tillbaka upp dessa knappa 20 centimetrarna... Jag vill ha synpunkter:)
  6. Någon som har erfarenhet? http://www.tunze.com/149.html?&L=1&C=SE&user_tunzeprod_pi1[predid]=-infoxunter004
  7. Ja minsann tror jag det. Fast jag tror det fanns en översiktsbild med, men kan ha fel. Hursomhelst så ser det jättebra ut. Men har du gjort två olika modeller? Skulle tacksamt ta emot lite tips på hur du gjort med överrinning/retur, samt kopplingar. Har en möbel som inte rymmer mer grejer, samt så vill jag kunna installera och gömma mitt fosfat och nitratfilter på ett bra sätt. Kan man då finna en lösning till detta och lite till så är det super.
  8. Har för mig att jag sett en bild på ett skåp någon hade ståendes bredvid akvariet innehållandes filter men kanske även en sump. Kan tyvärr inte finna den igen. Var utförligt visat med rördragning pvc och håltagning i möbelskåpet. Kan någon hjälpa eller tipsa om något? Är inne på samma sak men kunde behöva lite inspiration..
  9. Ditt gröna monster är nog orsaken till att du inte längre har några räkor. Jag har en likadan som jag tänkte ge till någon som inte vill ha småkryp i karet. Den har kostat mig några Nema Magnifica och ett antal räkor.. Vill hellre ha mindre stjärnor som lämnar de små liven ifred:) Ditt kar är väldigt fint förresten:)
  10. Har försökt finna något inlägg om denna grej men inte funnit något av värde. Någon som har erfarenhet av produkten? Är i valet mellan denna och Deltec FR 509.
  11. Mycket intressant "filterpaket". Visst tar det lite plats, men det verkar vettigt. Dock blir jag lite fundersam kring filterpartonen... Det pratas ju så mycket här om att man inte ska använda vadd i ett ytterfilter för det kan bli en "nitratbomb". Men vad är egentligen skillnaden på denna patronen och vanlig filtervadd i ett ytterfilter?
  12. Har läst en del här på forumet om olika T5 ramper och har fastnat lite för ATI och Seaqualux. Någon som har egen erfarenhet av dessa, eller ngn annan kanske? Hade tänkt mig 6x54 alt 8x54 då mitt akvarie har yttermåtten 1200x500. Mina egna resonemang kring dessa ramper är att värmen skall bli mindre påtaglig jämfört med MH.. Funderade tidigare på MH men tycker man blir bäng av skenet om man inte bygger in den.
  13. Låter intressant. Är idel öra om du vill dela med dig av dina ideér:)
  14. Är i uppgraderingstankar inför en kommande flytt. Har läst massor av exempel på olika system och ideér men undrar om ingen har typ ritningar över sina system? Finns jättefina kompletta system på nätet men som kostar en mindre förmögenhet. Kanske någon här som vill dela med sig av sina projekt vad gäller ritningar på möbler, rördragning och teknik i allmänhet? Är händig men lite lat för att pröva mig fram:) Har idag ett fungerande system men vill kunna flytta innehållet rakt av typ i ett nytt, större och fungerande projekt.
  15. Följer med stort intresse ert projekt. Skall bli kul att höra nur ni gör/placerar resten av tekniken. Har själv ett nästan identiskt kar med möbel fast lite mindre, men jag gav mig inte på att bygga om det:) Dock lutade mitt också när jag fyllde det med vatten. Visade sig vara golvet i lägenheten som inte var rakt utan lutade inåt i rummet. Totalt nästan 1cm med fyllt kar. La masonit under de främre benen endast och fick det hyfsat rakt. Ja det var inte det bästa materialvalet ur fuktsympunkt, men kommer det vatten på masoniten så har jag förmodligen större problem än så Angående om clowner passar ihop hade jag tidigare ett par ocellaris tillsammans med ett par seabe (stavas det så?). Allt funkade bra tills jag skaffade en anemon! Idag simmar ocellarisarna i himlen. Vet inte om det hade funkat bättre i ett större akvarie, men klart är i allafall att det blev problem med en anemon.
  16. Lite intresserad av att veta svaret med.. Har också läst om en förkortad livslängd med wavebox, men detta borde väl ändå variera en del beroende på "effekt" på vågen och storlek på kar, eller?! Om man har rejäla fogar på sitt akvarium så är det ju "bara" akvarievolymen som varierar, och därmed kraften på dessa? Lite dåligt förklarat kanske.. Men visst borde fogstorleken ha betydelse? Befinner mig själv i planeringsstadiet för en uppgradering av akvariestorlek mm, och är lite intressed av en wavebox med. Tycker att genomströmningen ändå aldrig blir tillräcklig även med många pumpar. Är det verkligen så att man gör uppgraderingar så ofta och bytar kar när man har ett fungerande system med mycket innehåll? Mig veterligen så slutar de flesta akvarister med saltvatten innan 10-årsgränsen. Har träffat ytterst få som hållt på längre, men det kanske finns fler här:) Vore i allafall intressant att få höra andras åsikter om detta.
  17. 40W och 105cm långa rör. 2 ramper med vardera två rör.
  18. Tänkte fråga om någon av besökarna här vet om det finns några T5-ljusramper som passar till ett 300L MP-akvarie? Har fyra T8 nu som "vilar" på själva överdelen med hjälp av de skivor de är instuckna i enligt orginal. Själva ramperna går ju att ta loss, frågan är bara om man kan hitta motsvarande T5:or?? Jag har i praktiken fått överge planen på att ha något hängandes ovanför karet, enligt min andra hälft är det inte snyggt och förstör helhetsintrycket...! Kanske någon som vet?? Andy
  19. Tänkte dela med mig lite av händelser i mitt kar så andra på forumet kan undå misstag, eller berätta om motsatsen? Skaffade för ett tag sedan den största ormsjöstjärnan jag sett, kroppen ca 5cm med ben om ca 22cm. Några dagar efter inflyttandet så "försvann" alla mina 4 magnifica spårlöst, även en liten strigata. Har funderat en del kring detta och kan ej finna någon annan anledning än att de blivit mat åt min jätte. De letar ju som bekant efter mat på botten och kanske kan en sovande liten fisk under en sten vara inbjudande vickning på natten? Har mindre ormsjöstjärnor men aldrig innan råkat ut för detta. Bara en liten varning... Clowner tycks trivas väldigt bra tillsammans (ett par ocellaris och ett par sebae) utan några revirhävdande beteende... En dag åkte en anemon ner i karet och då blev det andra tankar. En ocellaris fann jag i filtret efter ett par dagar, den andra spottade anemonen ut en vecka senare (det som var kvar av den). Har läst på en del i efterhand och fått veta att just sebae är väldigt aggressiva av sig, men hur fungerar detta med andra clowner? Vill gärna ha fler clowner men vill inte uppleva något "colosseum" i akvariet. Berätta gärna.
  20. Hej. Hade tidigare en stor lobophytom som jag inskaffade för den skulle vara tålig, dessutom två sacrophyton. Lobo:n var jättefin den första månaden men började sedan gradvis att inte "slå ut". De två andra slog ut med svällde liksom aldrig upp. När jag införskaffade dem i butik så fick jag inga besked om några speciella skötselanvisningar utan det vara bara att köra på typ. Efter hand så vittrade lobo:n sönder. I samma veva blev jag tipsad om att tillsätta jod (om jag inte kollat med tester vilket jag inte hade) och spårämne, trace soft. Dessutom att kontrollera ca. Ca var väldigt lågt, likaså jod, så dessa höjde jag. Efter hand så blev mina två sacr... koraller kanonfina. Jag vet egentligen inte vilken av mina åtgärder som var den rätta men fint blev det i allafall. Skall säga att jag under sommaren hade en vattentemp på ca 30 grader, men jag utesluter denna helt och hållet ifrån mina felsökningar. Provade att flytta korallerna, mindre ljus - mer ljus, mindre ström - mer ström, men utan någon synbar förändring. Gjorde alla möjliga vattentester utan att ha några andra värden som låg utanför det rekommenderade. Skaffade en anemon i samma veva som jag köpte den första korallen och den gick samma öde till mötes. Ville inte "slå ut" för att gradvis bli sämre. Kanske inte en lösning med min text, men kanske en tankeställare??
  21. Japp, de liknar små snäckskal. Mer fundersam på om de kan utgöra något dumt i längden.
  22. Söker lite information om vad det kan vara för något som jag fått i mitt kar. Vita hårda prickar sittandes på glaset, pumpar och stenar. Har skymtat små långsmala djur om natten i mängder, kanske har de samband med prickarna? Är detta obra (som Carl Bildt en gång uttryckte sig) för mitt akvarie eller invånarna i det? Tacksam för svar.
  23. Andy

    Percula kvävdes!

    Har hört talas om att valencienna strigata kan råka ut för samma problem, fast typ att de sätter småsten i halsen istället för mat. Inte riktigt som svar på din fråga kanske, men mer saker kan fastna..
  24. Det enklaste och billigaste sättet att komma igång på är att lägga i så mycket du har pengar till. Bäst är att skaffa några kilo LS, därefter att smyga i några fiskar. Så länge du bara har fiskar behöver du inte någon skummare heller. Jag kan ge dig en hel del tips om du vill? Ett saltvattensakvarie kan bli hur dyrt som helst om man verkligen vill, men behöver inte alls kosta massor för att se fint ut.
×
×
  • Skapa Ny...