Jump to content

Datate

Medlem
 • Content Count

  1,394
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Datate last won the day on August 6 2019

Datate had the most liked content!

Community Reputation

22 Neutral

1 Follower

Profilinformation

 • First name
  Erik
 • City
  Fjugesta...utanför Örebro.
 • Antal år inom saltvatten
  7år
 • Akvarievolym
  RedSea Max 250
 • Akvarie mått
  100*50*50
 • Allmän beskrivning av dig
  IT-tekniker från Örebrotrakten, som är i uppstartsfasen av en ny salt-era!

  Efter 7 ppr med salt så har det blivit några söta år...men nu är man snart på rätt köl igen!
 • Akvarietillverkare
  Red Sea
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  MaxSpect Razor 160w
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Deltec MC500
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
  Stenkoraller LPS
  Stenkoraller SPS
  Olika koraller
  Tekniken
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Koraller, fisk och Teknik
 • Antal år inom sötvatten
  8år + ett antal år innan jag testade på salt första gången!
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  27 +12 revkeramik
 • Har du sump
  Nej
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Datate

  Bänkfunderingar!

  Har ett litet dilemma här... Har köpt ett begagnat kar. Det är ett 360L möbelkar på 130x50x60cm. Karet är helglas av okänd modell (möjligen ett aquastabil mark2). Bänken tycks vara en modifierad aquastabil mark2 eller move. Det förra ägaren har haft det några år och det har aldrig varit några problem. När jag körde hem det och ställde det på bänken insåg jag att akvariet egentligen bara står på sidorna och bakstycket. Skivan som är under karet, och håller ihop sidostyckena "hänger" lite och har ingen större kontakt med själva karet. Är det verkligen ok att hela karet egentligen bara har stöd av sidorna och bakstycket på bänken? Säljaren har nog aldrig ens tänkt på det då han verkar vara den typen som inte oroar sig över saker i onödan. Jag däremot gillar både hängslen och livrem. Såg även på "mellanlägget" i skumgummi att kanterna var papperstunna medans det som varit under karet var 5-8mm tjockt ungefär. Så nu står vi i valet och kvalet om vi skall köra på den medföljande bänken, eller bygga en ny från scratch..!? La upp samma fråga på Facebook och fick flera heeelt olika svar, så står mest å kliar mig i huvet å vet varken ut eller in. Länk till Facebook-tråden: https://www.facebook.com/groups/274049676047984/permalink/2482630381856558/
 2. Sådär, då har man gjort nya tester och konstaterat ett och annat. Blandade 1L osmosvatten med 38.2g salt, vilket då skall ge följande värden: Salt: 35 kh: 11.5 - 12.5 Ca: 450 - 480 Mg: 1350 - 1430 Efter att ha mätt igenom testerna på referens-blandningen så fick jag följande: Salt: 36 kh: 10.9 Ca: 260 Mg: 1160 Nu pratar vi inte exakt vetenskap, då jag mätte upp mängden osmosvatten med ett decilitermått och använde en köksvåg utan decimaler...MEN..! Testerna visar tydligt att refraktometer stämmer ganska väl. Kh-testet stämmer ganska bra med de marginaler som min mätning medfört. Däremot kan jag konstatera att mitt Mg och Ca bara är att dumpa i soporna. Fick ju med dom med akvariet och har ingen aning om hur gamla dom är...men stämmer gör dom INTE! Jämför man de förväntade testresultaten med de faktiska testresultaten, så kan jag konstatera att mina värden på Ca och Mg legat ganska bra hela tiden... Jaja, blir att beställa Ca och Mg-test. Frågan är om man skall beställa refill-kit från RedSea, eller satsa på Salifert?
 3. Tack Kenneth! Ska göra som du föreslog och blanda en så exakt 1-literslösning som jag kan och testa så att testerna visar korrekt! Kändes märkligt att Mg och Ca knappt ändrade sig trots ca 60% vattenbyte till ett sålt med höga värden. Kh ändrade sig en del, men inte resten. Tycker dom borde gjort det med ett såpass stort vattenbyte...
 4. Hmm...va tusan!? Nu medans jag skrev inlägget ovan så stod min behållare för Mg-testet på bordet i väntan på att rengöras. När jag ställde den där, efter att ha mätt upp 1160ppm, så var vätskan blå. Nu när jag skulle gå å göra rent behållaren, så var den lila igen. Tryckte i några droppar till så att den slog om till blå igen, å ska jag gå efter värdet nu, så ligger det på 1300ppm!! Nu är jag lite förvirrad...ska man gå på det värdet man får fram direkt när den slagit om till blått....eller ska man vänta en stund för att se om vätskan ändrar färg igen? Denna gången tippar jag att vätskan stod orörd på bordet i drygt 10min... Vi kanske inte har så lågt Mg ändå!? Vi kör RedSea Pro testkit.
 5. Tackar stigigemla! Men en sak blir jag inte klok på... Har nu under en tid försökt höja Mg i burken (för att sedan öka Ca). Här använt "RedSea Reed Foundation C" som är Mg-pulver. Enligt beskrivningen skall 1g/100L öka Mg med 1.34ppm. Jag har vid 3 tillfällen totalt tillsätt närmare 560g pulver (ca 200g+200g+160g), men ändå rör sig knappt Mg. I förrgår mätte jag Mg till ca 1100ppm...och igår tillsatte jag ca 160g pulver. Mätte nyss Mg och fick ett värde på ca 1160ppm. Mg borde ha ökat närmare 110ppm...men nu ökade det ca 60. Vid de andra tillsättningarna har det givit ännu sämre ökningar...procentuellt sett. Är det något jag missat, eller tänker jag helt fel? Vad gäller salthalten har jag mätt med en refraktometer, kalibrerad med osmosvatten.
 6. Har Ca och Mg i pulverform så blir till att dosera upp dessa innan det är dags att påbörja ballingen. Men, hur var det nu. Mg skall vara minst 1200 för att Ca skall kunna öka...rätt? Kg måste vara ganska högt för att Mg skall öka...rätt? Påverkar vårt relativt höga fosfat nånting utöver alger? Blir det svårt å få ner Fosfatet då Nitrat är på nästan 0?
 7. Dags för en liten uppdatering här. Har haft lite problem med låga vattenvärden...troligen pga att vi startade med helt fel sålt. Fick ju med en hink Aquaforest Sea salt...vilket kanske inte lämpar sig så bra för ett revkar. Efter ett litet snack med Emil på Företagsakvarium, så beställdes en liten hink RedSea Coral Pro...den svarta hinken. Igår gjordes ett vattenbyte på ca 120l av akvariet totala 200l. Idag testade jag återigen igenom värdena...med blandat resultat. Salthalt: 1.026 Temp: 28 kh: 8.2 Ca: 240 Mg: 1100 No3: 0.0-0.1 Po4: ca 0.3 Kh är nu betydligt bättre, men inte ens ett ca 60%igt vattenbyte ville höja Ca och Mg..!!! I övrigt så har trådalgerna försvunnit helt. Det börjar komma lite macroaöger och kalkargerna börjar sakta öka. Mer och mer glasrosor, små sjöstjärnor, små minisnäckor och maskar. Stenen verkar full i mer eller mindre bra saker...filtrerade, små pods och annat. Hade tänkt stoppa i lite enklare koraller...men antar att Ca och Mg måste upp först... Planen är att svänga förbi Företagsakvarium om 2v och då köpa 2-3 fiskar...vad det blir är dock tveksamt...men troligen några som gör lite nytta i burken. Lägger med en nulägesbild på burken. I mitten en bubbeltipp som följde med den begagnade LS!
 8. Har även ett dilemma.... Tanken är att börja köra med Triton Balling om några veckor. Skall införskaffa en doserpump och tänkte köpa ballingvätskorna i slutet på månaden. Vi skall ner till Göteborg en sväng, och tänkte åka förbi Företagsakvarium på hemvägen....men det är först 30e augusti! Min förhoppning var att inte behöva köpa några preparat för att justera värdena utöver ballingen....men det lär ju innebära att värdena kommer sjunka rätt mycket fram tills dess. Går det att använda ballingen för att höja upp värdena till en lämplig nivå, genom att tillsätta mer än vad som konsumeras...eller måste man ha andra preparat för att först få värdena till en lämplig nivå och därefter börja med ballingen? Nu har jag förvisso några preparat som jag fick med karet...kh+, Coral buffer och magnesium...men inte calcium. Kan ett annat alternativ vara att köpa några kg bra salt och göra vattenbyten några gånger för att få upp värdena och sen köra på med balling? Står lite velande just nu till hur vi skall gå till väga...är ju ändå några veckor innan vi tänkte dra igång med balling...
 9. Har nu under några dagar pytsat i lite salt då och då för att få upp salthalten i burken. Min förhoppning var att även dra med kH, Ca och Mg upp lite från de väldigt låga värdena jag mätte upp i måndags. Den nya mätningen visade följande: Temp: 28c Salthalt: 1.026 No2: No3: Po4: ca 0.25 ppm Kh: 5.3 dKh Ca: 240 ppm Mg: 1080 ppm Lite svårt å se exakt när färgerna slagit över ordentligt på testerna, men det borde vara skapligt korrekt iallafall. (kör med RedSeas testkitt) Helt klart är ju fosfatet för högt, och kh, Ca och Mg väldigt låga. Tycker det är lite konstigt att värdena tycks sjunka ganska bra, trots att jag inte tycker mig ha särskilt mycket som konsumerar dom. Ett kar med ca 40kg sten och 11st turbosniglar. Kalkalgerna verkar inte växa! Dock en del gröna trådalger...är det dom som suger i sig kh, Ca och Mg?
 10. Blandade faktiskt i lite mer salt i karet igår, vilket gjorde att jag fick upp salthalten till ca 1.024. Som du skriver så borde vi nog få upp den lite till...1.025-1.026 bör den väl ligga på. Tempen har sjunkit något sen de varmaste dagarna då vi hade närmare 30c i vardagsrummet. Nu med ca 24c i rummet så ligger tempen i karet på ca 28c. Övriga värden har jag inte mätt, utan tänkte vänta tills salthalten är korrekt.
 11. Så, då har man gjort sin första testsession på nya karet. Det är tyvärr en rätt dyster läsning, även om karet bara varit igång i 10 dagar ännu. Värdena är som följer: Temp: 32c Salthalt: 1.022 No2: 0.0-0.3 mg/l No3: 0.0-0.1 ppm Po4: ca 0.4-0.5 ppm Kh: 5.6 dKh Ca: 200 ppm Mg: 1200 ppm Jag antar att en stor det av de dåliga värdena kan tillskrivas det sålt jag fick med akvariet, Aquaforest Sea Salt. Detta salt är mer anpassat för fiskakvarier och mjukkoraller än ett regelrätt revkar. Finns lite att jobba på innan man introducerar koraller i denna burk...
 12. Absolut, det är tanken. Tyvärr är det dåligt med sånt i närheten här i Örebrotrakten där vi bor. Sniglarna köptes av en akvarist ett par mil härifrån!
 13. Tack för infon! Vi köpte oss 11st turbosniglar i lördags, så nu har vi i alla fall början till en städpatrull. De gröna algerna växer ganska fort, så gissar att det finns en hel del fosfat i våran torkade sten och revkeramik.
 14. Datate

  Chelmon rostratus

  Gammalt ämne, men här kan man i alla fall köpa levande "blackworms": https://shop.foretagsakvarium.se/product/black-worms-lumbriculus-varigatus
 15. Tar en liten fråga till. Ungefär när är det dags att börja sätta in städare i karet? Har ju inte börjat med bakterier ännu...men verkar som att många förespråkar att sätta in städare nästan "direkt" efter att man dragit igång burken...
×
×
 • Create New...