Gå till innehåll

larjon

Medlem
  • Antal inlägg

    14
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Jonas
  • Stad
    Täby
  • Akvarievolym
    64
  • Akvarietillverkare
    Proreef
  • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
    6

larjon's prestationer

Klättrande eremit

Klättrande eremit (3/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Tack för tipset! Jag lät den fästa sig vid en sten och klippte sedan av armen, och vips så började den att växa till sig. :-)
  2. Vad gör du då? Som du ser på bilden har den här utväxten blivit riktigt stor (större omfång än basen på korallen).
  3. Har en cespitularia som växer på fint och ser ut att må jättebra. De senaste veckorna har den dock skjutit ut en arm som sedan ser ut som att den försöker växa fast i sten/sand (se bild). Någon som har en aning om vad den pysslar med? Fraggar sig själv? Bör jag ingripa och klippa av "armen"?
  4. De flesta av oss eftersträvar 12 timmars ljuscykel (eftersom detta är det normala förhållandet i naturen). Frågan är om det finns något som säger att det skulle vara dåligt att ha lite mindre ljus fast låta det vara tänt längre perioder? 15 timmar kanske? Någon som testat?
  5. Ca (och även Mg) förbrukas och behöver därför inte sänkas. Däremot så ska det finnas en balans mellan dessa som bör ligga på ungefär tre gånger så mycket Mg som Ca. Innan du tillsätter något bör du dock mäta vilka värden du har. Det är inte så bra att börja korrigera något som inte behöver korrigeras
  6. Du skriver att värdena är ok men måste ändå fråga: Kan det inte vara så att Mg ligger lite lågt samtidigt som Ca är lute högt? Detta skulle kunna göra att du får utfällningar av Ca då det inte finns tillräckligt med Mg att binda sig med.
  7. Stryk den frågan. Såg precis att Triton har en utmärkt lösning för detta. Tack för alla svar. Detta är verkligen ett kanonforum!
  8. Min erfarenhet säger dock att mindre fläktar oftast låter mer. Tanken är också att den ska få agera kylning under varma sommardagar. Har du mekat ihop din varvtalsregulator själv eller finns det färdiga lösningat att köpa?
  9. Jag kör med ett Proreef 64 (alltså 64 liter) med en tillhörande LED-strip. Tror inte att värmeutvecklingen från LED'en kommer att bli ett problem men tänker följa rådet med fläkten för säkerhets skull. Frågan var egentligen om det finns andra negativa följder med locket?
  10. Tack för tipset båda två. Tror att jag tar er på orden och införskaffar en 92 millimetare innan jag monterar locket. Gabriel, hur kommer det sig att du fick kompensera med 5 liter per dygn när du körde helt slutet? Borde inte kondensen återgå till akvariet?
  11. Stort tack för era svar! Anledningen till att jag vill ha ett lock är helt och hållet estetisk. Jag har konstruerat det själv så att armaturen får plats under och det är naturligtvis även öppningsbart. Tack också för tipset med fläkten, jag misstänker att det kommer att behövas under sommaren. Jag kommer att starta en tråd i "mitt första akvarium" inom kort och hoppas att ni vill komma med bra tips och idéer även där. Det är mycket att lära sig i början, men samtidigt extremt roligt och spännande.
  12. Är ny på saltvattensakvarium och har en fundering. Just nu håller jag på att konstruera ett lock till karet (som har inbyggd sump) för att dölja all teknik osv. Frågan lyder: Är det bara på grund av värmeutveckling som saltkar är öppna? Eller finns det andra negativa aspekter med ett lock? Tack på förhand!
  13. Hej Fredrik, Tack för välkomnandet och tipsen! Jag har ett Proreef-kar som införskaffats på Bromma Zoo. Karet har inbyggd sump med nanoskummare. Till detta köpte jag en LED-strip, men jag funderar på att lägga till ytterligare en likadan. Tips på liknande omräkning fast för LED? I övrigt består karet av cirka 8kg LS samt 3kg levande sand. Jag vill gärna ha en variationsrik och färglad korallmiljö, men utan risk för biologisk krigföring. Fler tips på fotosyntetiska koraller mottages tacksamt! Jag funderar på att start upp en tråd i "mitt första akvarium", men tänkte vänta tills jag införskaffat första fisken. Just nu bor där endast en eremitkräfta (som för övrigt både hunnit byta skal och ömsa) och två turbosniglar. Återigen, tack för ditt snabba svar!
  14. Hej, Jag är ny här på forumet och har startat upp mitt första nanokar för en månad sedan. Värdena i karet är bra och har stabiliserats. Tips på bra nybörjarkoraller? Någon i Täby-trakten som vill dela med sig av fraggar? Jonas
×
×
  • Skapa Ny...