-
Antal inlägg
2 553 -
Gick med
-
Senaste besök
-
Dagar vunna
141
Typ av innehåll
Profiler
Forum
Kalender
Galleri
Saltvattensguiden.se ideell förening dokumentportal
Bloggar
Frågesport
All aktivitet
-
Man kanske ska testa och se när det är dags att beställa hem tester igen om man får med sig en eller om det blir stopp
-
Det är mer än vad jag visste. Jag har bara ett gammalt test här hemma.
-
Salifert har bra hemmatester för kalium. Brukar visa med liten felmarginal. Du kan dosera mer än så. 1,86 ppm per dag är väldigt ambitiöst när det kommer till Kalium. Jag skulle dosera 10 ppm per dag tills du når 400 enligt uträkning. jod är som sagt lite krångligare då den kan finnas i tre olika former. Den följer du upp via ICP för att få en ”hyfsad” överblick. Gör du några ICP en gång i månaden i följd så kan du ganska snabbt räkna ut ungefärlig förbrukning. Hur mycket jod det är i en ml vätska brukar man få räkna ut bakvägen eller söka runt på nätet då det inte alltid skrivs ut på flaskan tyvärr..
- 65 svar
-
- 1
-
Hej alla saltakvarister därute! Vi tänkte från föreningens sida bjuda in till en frågestund, där ni som medlemmar får möjlighet att ställa frågor och bolla tankar kring hobbyrelaterat med oss. Piloten går av stapeln 5/2 kl. 20:00 - 21:00 via vår kanal i discord. Är du inte redan med i discord kan du bli det här. Vi vill gärna att ni skickar in frågeställningar till oss i förväg så att vi kan skapa ett program, ifall att det blir många frågor. Om det blir en större skala medlemmar som ansluter sig kommer vi styra upp så att de inskickade frågorna prioriteras, och de som ställs i chatten under samtalets gång tas upp i mån av tid. Skulle det inte komma in så många frågor så kommer representanter från föreningen att berätta mer om sina akvarier. Frågor skickas i PM till @kaptenen senast 2/2. Välkomna! Mvh Föreningen Saltvattensguiden.se
- 5 svar
-
- 5
-
Det har du en poäng i,
-
Jag brukar göra såhär: - Ny sand. Det tar tid att tvätta sand.. - Gammal sten som jag vill spara följer med och kompletterar med ny sten (oftast död). Senaste flyttarna har marco rocks adderats och det är superviktigt att hålla koll på fosfaten med död sten, då den kan absorbera mycket fosfat som sedan kan bli en tickande bomb om man inte mäter varje vecka. Då hinner man snappa upp när värdet börjar "skena". - 100 % nytt vatten. Kör på samma salt som innan så de flesta värden håller sig inom ett hyfsat nära intervall. - I med allt liv och matar sparsamt första veckorna. - Beoende på hur stort karet är så blir det en tid med mycket övervakning, scaping och placering samt flytt av koraller. Försöker också som @Thomas Salt att inte lägga alla gamla stenar upp och ner så att allt liv på dem dör och förpestar vattnet. Blir det några stenar så gör det inte mycket men beror mycket på storleken av karet.
-
analysis-184489 med kommentarer.pdf Bifogat är mina tankar kring ICP:n. Tycker den överlag ser bra ut.
-
Hur mår korallerna idag? Har du sett någon förbättring senaste tiden?
-
1.026 är inte för högt. Det är värdet jag har haft i princip jämt i mina kar. Kan vara värt att dubbelkolla salthalten alltid för att vara säker men känns som ytterligare en grej som snurrar till det ifall du nu haft lågt och höjer och när det sedan är på bra nivå så sänks den igen. Skevheten i värden tror jag med största sannolikhet är för att du kör 1-partsprodukt. Calcium och KH förbrukningen tycks inte vara 1:1 i ditt kar vilket är en förutsättning vid användandet av all for reef. Det uppstår även skevhet i 2-part men det brukar ta längre tid och vattenbyten är bästa sättet att få allt i balans igen.. Där kan du säkert passa på med ett salt som har lägre utgångspunkt på bla. Ca. Så jag skulle göra två saker nu om jag vore du: Vattenbyte med nytt salt. Byta till 2-part eller klassisk balling. Detta skriver jag dock utan att ha sett hela testet så reserverar mig en aning
-
Har storstädat idag efter hemkomst från jul & nyårsturnén. Blåsa rent stenen, döda glasrosor, städa i sanden och i sumpen blev några av kvällens göra. Härnäst är rengöra pumpar och kalibrera det ena och det andra.
- 71 svar
-
- 3
-
Vilka värden syftar du på? Zoas är anpassningsbara och klarar mycket, men tenderar att gillar lite "skitigare" vatten än ex. stenkoraller. Vad har du för värden idag?
-
Det går absolut att starta utan levande sten och levande sand, men med död sten och död sand så tar det generellt längre tid och du bör absolut komplettera med bakterietillsatser. Du får även vara beredd på kraftigare algtillväxt i början, men om man har gott med städpatrull och koll på sina näringsvärden brukar det inte löpa amok. Rekommenderar att handla hos någon av våra annonsörer och då få ta del av nybörjarguiden, där har vi ett helt kapitel som handlar om sten och sand.
-
Vi hoppas fogen håller nu!
-
Kul och se den på så nära håll!
-
Med det saltet landar du högt i KH enligt AF:s hemsida. Sålänge du håller KH stabilt så kommer inte korallerna ta skada av det, men det jag kunnat se är att mina koraller trivs bättre när man håller KH så stabilt som det bara går någonstans mellan 7 - 8 KH. Så ska man kolla på dina mätresultat så ser jag tre alternativ som har skett parallellt som gör korallerna sura: 1. Salthalten har varit låg 2. Förbrukningen har inte matchat doseringen 3. Varit ont om näring i vattnet
-
Vad för fosfat test köpte du? Ja, balling tar slut då och då. Det är en förbrukningsvara och ju mer koraller osv du har i akvariet som behöver dessa ämnen för kalkbildning, desto mer behöver du dosera och köpa nya flaskor. Kalcium kan ibland förbrukas lite mindre än en 1:1 ratio med det som anges för dosering per dag för att hålla upp KH. Därför kan det blir svårt i det långa loppet att köra med "all for reef" och dylikt för vissa system. Detta kan ändras över tid också men mäter man alla värden en gång varje - varannan vecka så snappar man upp detta hyfsat snabbt. KH och Ca tar "inte stryk" sålänge saltet ger ungefär likvärdiga värden som det i akvariet, och ja det stämmer att nitrat och fosfat går ner vid ett vattenbyte. Det kanske du redan har skrivit men vad mäter du salthalt med?
-
Fosfat kan vara en orsak men det kan finnas hundratals möjliga orsaker till varför en korall inte vill växa eller börjar dö av. I bästa fall kommer man fram till en hyfsat kvalificerad gissning i den här hobbyn och hoppas på att ens teori stämmer, med stöd av hobbytester, ICP, ens ögon, erfarenhet och lite googlande. Utifrån de testresultat du visa så kan KH, Mg och NO3 vara parametrar som även har haft ett finger med i spelet. Ett vettigt riktvärde med näringsvärden som jag alltid försöker eftersträva är 0,05 - 0,1 ppm i fosfat och 5 - 10 i nitrat för att dels ha svängrum för mätfel, och dels svängrum för att de varken är för lågt eller för högt. De flesta koraller trivs alldeles utmärkt i dessa förhållanden. Alger har du städpatrull till och vid "balans" i akvariet så kommer alger inte vara ett stort problem sålänge du inte har otur om du håller näringsvärden stabila. Du trycker ju in mer salter så ja, men KH kan inte öka hur högt som helst bara för att du ökar salthalten. Doserar du något till akvariet, och vad för salt använder du? KH svängning på 2 är en väldigt hög svängning på en dag. Det hade varit bättre om du hade ökat gradvis under låt säga 1 - 2 veckor. Om behovet finns ökar jag ca 0,3 kH max på en dag. KH svängning uppåt slår hårdare än svängning neråt enligt min erfarenhet. Varför vill du upp i 9 i KH? De mest "optimala" KH värdet har du enligt mig redan uppnått (7,5 - 8 ) Bild? Om det är Dinos och Cyano så triggas de av lite olika saker, men instabilitet i näringsvärden (oftast nollade eller en skevhet i förhållandet mellan N/P) är en trigger. Hijackar @jonasroman dokument nedan: Dino_cyano.pdf
-
Ibland kan LPS:er sura av tillsynes oförklarliga fenomen, men med Caluastrea har jag märkt att de blir extra känsliga när fosfaten kryper uppåt skyarna. Då vittrar huvudena bort i omgångar. Sen vill gärna de gärna ha lite lugnare flöde/ cirkulation.
- 65 svar
-
- 1
-
Låter som ett intressant sätt att naturligt laka ur den. Frågan är om det går betydligt långsammare i kalla Östersjön i.o.m. lägre metabolismtakt. Kanske prova med en del av stenen och sedan köra en mer traditionell metod för de övriga, för att vara på säkra sidan?
- 1 svar
-
- 1
-
Kul att det tuffar på
- 494 svar
-
- 1
-
Köra ATI essentials+ sen start av karet. Toppar med dosering av zink, mangan och jod. Ibland även en skvätt järn men det är ytterst sällan.
- 71 svar
-
- 1
-
Det tog tid men idag har jag skickat iväg ett ICP idag till Fauna Marin. Tycker karet ser välmående ut förutom några enstaka LPS:er som surat sen incidenten med foderautomaten. Dock har en av dem ständigt stängda polyper men inte dött, vilket är ganska märkligt. Vi får se vad ICP visar... Tyvärr så började sandgobyn matvägra och gick bort för någon vecka sedan. Funderar på att köpa en ny då jag gillar att ha fiskar i "alla skikt". Eller testa något nytt. Vi får se. Korallerna (SPS) har bra färger och karet har fått ökad förbrukning av 2-part. Försöker hålla KH runt 8 och PH ligger stabilt mellan 8 - 8,2 dagtid vilket jag tycker är acceptabelt. Senaste tiden har karet mestadels fått lämnas som det är, med det vanliga underhållet. Inte så mycket nya inköp och låter allt växa på sig lite sen jag sist klippte. Dagens värden: Salinitet: 1.026 Temp: 26,2 c KH: 8,2 PH: 8,1 Ca: 420 NO3: 5 - 10 PO4: 0,1 Tagit fosfatreaktorn ur bruk sen en tid då mediat tog slut, och funderar på att återgå helt till Rowa i påse igen då det kom alldeles för mycket brummande från "super silent" pumpen som tillhör reaktorn... Ska få till lite bilder inom kort.
- 71 svar
-
- 3
-
När ja är inne och kollar på hemsidan deras https://maxspect.com/en/mj-l-lighting-system.html#mj-l130 Så ser jag bara två versioner som båda i min värld borde vara lika bra för koraller. Mao det handlar om personlig preferens i det här fallet om man inte ska nörda ner sig totalt. Den blåare får färger att poppa mer men samtidigt ett vitare ljus är ofta uppskattat då det för många är "skönare att titta på". Belysningen verkar ha olika ljusscheman som man kan välja att laborera mellan. Men båda versionerna ska fungera för korall ja.
-
Detta är en fantastisk hobby, hur glad man kan bli av att se så fin sten. Kul att du köttar på i hobbyn. Hojta till om du behöver några "testpiloter" i korallväg.
-
Jag har haft 2. Den första jag hade hoppade ur akvariet efter två år. Den jag har nu har levt hos mig i 2,5 år mätt o belåten. Jag har inte fått upplevelsen att det ska vara en svår fisk. Kan ha haft tur båda gångerna. edit: introducerade den likt de andra fiskarna. Tror också att karantän inte gör dessa fiskar gott om man inte förser den med sand och många gömställen. Bara de börjar äta. Mina har fått en varierad diet mellan fryst och pellets varierade sorter.
- 1 176 svar
-
- akvarium
- specialbygge
-
(och 2 mer)
Taggade med:
Saltvattensguiden
Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se
Aktuell programversion
Invision Community 4.7.19
Tapatalk 2.1.1