defdac
Medlem-
Antal inlägg
116 -
Gick med
-
Senaste besök
Profilinformation
-
Stad
Linköping
Senaste besökare
Detta fält är avaktiverat av användaren.
defdac's prestationer
-
15 cm under en fokuserad ljuskägla från en 24 watt HO-lampa bränner det på ganska bra. Gissningsvis 300 µmol m–2 s–1 eller säg ~20000 Lux (här lattjar jag runt lite med en Apogee under en välreflekterad 24-wattare med mycket blått, tror det är ett Philips Aquarelle : )Med en gul lampa hade du troligtvis uppmätt ungefär samma PAR (runt 300 µmol m–2 s–1) men högre Lux, säg 25000-30000 Lux. Vad mätaren säger exakt är ju dock mest av akademiskt intresse: Säg att din Luxmätare visar 30000 Lux och att det innebär bra euphylia-tillväxt i ditt akvarium. Nu kommer du ha enklare att skatta hur många fler Lux din mätare behöver visa för att gro Acropora, och vad det innebär för just din armatur. Faktum är att om man har någon art som växer bra, som i ditt fall, så brukar man inte ha något problem att skatta hur många watt man behöver eller hur man ska placera andra arter för att dom ska få tillräckligt ljus - utan mätare. Det är när man sen ska ut på forum och diskutera ljusmängd som det kan vara bra att ha mer info än "24 watt av blåvitt ljus 15 cm under vattenytan gör att man euphylia växer bra", och då kan ett Lux-värde + lamptyp ge en ganska bra bild för andra akvarister hur mycket ljus din euphylia faktiskt får. Som man kan se i filmen så varierar ljusvärdena oerhört fort när man börjar komma nära växter så två växter/koraller på samma djup kan få väldigt olika intensitet beroende på hur nära dom är rutorna eller andra koraller - och då är det bra om man "probat" ljusmängden med en Lux- eller PAR-mätare.
-
Jo, Lux-mätare är betydligt bättre än w/l eller w/m2. Den mäter också mellan 400-700nm precis som PAR-mätare, men är okänslig för blått och rött ljus. Dvs dyngar man på med en massa blått ljus så kommer Lux-mätaren felaktigt visa mycket lägre illuminans än vad det faktiskt är fotosyntetmässigt.
-
Jag har den från Classe. Det är en Lux-mätare som bara mäter för människor synligt ljus och straffar våglängder som koraller/växter vill ha mycket av (blått och rött). Dom ger alltså lite lägre mätvärden i ett saltvattensakvarium som har väldigt blått ljus. Men dom ger helt klart en viss fingervisning om hur mycket ljus man har. Med min kalkylator kan man "gå baklänges" med ett uppmätt Lux-värde och välja rätt ljuskälla så får man PAR/PUR: http://www.defblog.se/LightCalculator/
-
Vet inte om dina siffror stämmer, men min kalkylator implementerar frekvensbaserad attenuering enligt http://www.advancedaquarist.com/2005/8/aafeature och då speciellt "K-Ocean"-koefficienterna. En liten snabb beräkning verkar det mesta röda vara borta redan vid 2-3 meter.
-
Jag la in både Cree Royal Blue och Q5:an. Båda har sämre PUR-effektivitet än de bättre T5:orna, speciellt om man driver dom hårt (=mer energiförluster). Kör man coolwhite:sen med 3,7 V och 1 Amp så får man faktiskt sämre PUR-effektivitet än vanliga T8 GroLux. Bygger man enbart med blå och röda LED:s så tippar jag man får en PUR-effektivitet runt de bästa T5-rören, men utan den eventuellt positiva effekten av andra våglängder som inte bara bidrar med fotosyntes...
-
Som jag skrev så är jag mycket skeptisk till om Osrams lumen-siffror för Osram Blue 67 verkligen stämmer. Alldeles för hög PUR-effektivitet - men som du redan märkt så verkar det ge likvärdigt slutresultat med Aquarelle (som förövrigt är ganska identiskt med PowerGlo tex). 40% reflektoreffektivitet är mer realistiskt. (När jag fått igång en raytracer-version av kalkylatorn så slipper man gissa sig till reflektoreffektiviteten. Man ritar upp hur den ser ut och väljer material, fyller upp 3d-akvariet med vatten och låter den stå och fysikaliskt rendera hela skiten. Såhär långt har jag kommit med den hehe: http://www.defblog.se/permalink/2116.html )
-
Ja det stämmer att den har en ganska jämn fördelning, men det är även det som är problemet. Den jämna spektralfördelningen får dom genom att använda mindre effektiva fosfor. Jag brukar lite felaktigt jämföra det med att sätta "solglasögon", eller "filter" på röret för att få fram rätt färger. I gengäld får man lägre intensitet. Därför får man bättre tillväxt om man väljer rör med enklare men effektivare fosforblandningar som skapar skyhög intensitet i några få väl valda spikar i spektralfördelningen - som trifosforrör. De har även fördelen att dom åldras mindre och tappar bara några procent i intensitet tills att dom inte längre går att tända. Ja precis. Du är ute efter "mycket växtkraft", dvs hög PUR/PAR och då kan du hitta rör mha kalkylatorn som ger hög PUR/PAR. Accessoriska pigment hjälper bara till att skjutsa energin till klorofyllet (med lite energiförlust), så även om tex zooxar har en ganska jämn "förmåga" att använda de flesta våglängder så är det ändå bättre att skjuta riktigt hårt på klorofyllet. T ex med ett trifosforrör med hög PUR-effektivitet. PowerGlo och AquaGlo som du tittat på har hög PUR-effektivitet så jag tror inte du kan hitta rörkombinationer som är väldigt mycket bättre. Isåfall är det mycket bättre att satsa på reflektorerna. Där kan du göra mycket större vinster än att jaga tiondelar PUR-effektivitet.
-
Växter är inte riktigt så digitala och dom använder ljus på många fler sätt än bara fotosyntes. Det kontrollerar hur dom växer och förökning etc, så jag tror inte man vill sikta på ett alltför artificiellt ljus t ex enbart bestående av blått. Ja både teoretiska beräkningar från kalkylatorn och minga egna praktiska/empiriska experiment visar att SunGlow är ganska kasst faktiskt.. Men säg det inte till Tropica som verkar fått en god slant pengar för att säga att det är det är ett av de bästa växtrören *visslar*. Här är ett exempel på utfärgning av Ludwigia arcuata under SunGlow respektive Aquarelle: http://www.defblog.se/picture/1286.html Jag kan ingenting om koraller, bara växter. Men jo, zooxens actionspektra är ganska jämnt fördelad över 400-700 nm. Dvs den använder inte enbart klorofyll. Nej det hjälper inte kalkylatorn till med. Den måste ha spektralfördelning, watt och lumens. Jag sitter as we speak och moddar den så man även kan sätta in radiant power istället för lumens - för att kunna beräkna lumenslösa LED:s tex. Det beror på att Hagens spektralfördelningar är manipulerade av deras marknasavdelning och ser mycket fetare ut än vad dom är på riktigt. Saurama har dock mätt upp rören med en egen spektrometer, men då fattas fortfarande lumens-mått på dom: http://saurama.aqua-web.org/ Lycka till! (halvt ironisk/halvt ärlig)
-
Ja, nu gör den det. Jag är dock osäker på om uppgifterna från Osram stämmer. Den borde inte ha så hög lumens som dom angett och det märks på den konstigt höga PUR-effektiviteten. Enligt kalkylatorn får jag ungefär lika mycket PAR från denna lampa över mitt akvarium som om jag bara kör t ex Aquarelle vilket iofs eventuellt kan stämma men jag är lite skeptisk/reserverad. Därför att ingen vet vem "Daniel" är men alla vet vem "defdac" är 8) "defdac" är dessutom ganska unikt i sökmotorsammanhang, dvs är det en defdac som skriver på nätet så är det garanterat jag och ingen annan..
-
De rör du hittat (PowerGlo och AquaGlo) är bra rör för fotosyntes, däremot behöver du inte kombinera dessa två då båda har i princip identiska spektralfördelningar. De flesta rör använder ungefär samma fosforskikt så du kommer sannolikt inte hitta någon kombination av effektiva trifosforrör som täcker ett större område. Men det behövs å andra sidan inte. Både växter och alger har accessoriska pigment och kan anpassa sig till de färger som det finns mest av. Det enda du vill undvika är rör som skjuter onödigt mycket gulgrönt ljus. Min kalkylator har numera ny adress och lite förbättrad efter en kalibrering med min Apogee PAR-mätare: http://www.defblog.se/LightCalculator/
-
I can detect high levels of Epic Win in this thread...
-
http://www.practicalfishkeeping.co.uk/content.php?sid=2551
- 578 svar
-
- armatur
- hemmabygge
-
(och 2 mer)
Taggade med:
Saltvattensguiden
Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se
Aktuell programversion
Invision Community 4.7.18
Tapatalk 2.1.1