Jump to content

Aquario

Stödjande medlem
 • Posts

  421
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by Aquario

 1. Tack för ditt svar. Jag får heller inte eller väldigt lite brun alghinna av Blue Treasure, därför har jag valt att köra med detta salt. Och jo, jag tycker att det växer bra med detta salt.
 2. Jo trots att det saltet jag använder har massvis med tillsatser så behöver jag dosera dagligen för att hålla nivåerna på Ca, Alk, Mg. Det är de jag mäter och har tester till. Mg brukar ligga mellan 1300-1350. Alk/kh 7,7-8. Ca 380-395. De andra micro elementen kan jag inte testa hemma i alla fall.
 3. Hej. Jag funderar på om jag borde byta till annat salt som är mer till för fisk eftersom jag doserar ändå med ATI Essentials Pro (2 flaskor) och då får jag ju ett bra, till bättre vatten värden/kemi? Min favorit salt och har kört med de senaste tre åren är Blue Treasure SPS salt (jag hittar ingen bra gedigna omdömen om detta salt via Youtube i alla fall ((mitt go to bibliotek)). Detta saltet enligt mig är redan späckat med nyttoämnen. Jag funderar på om det blir utfällningar eller att jag slösar på tillsatser som är i överflöd och inte kan tas upp av koraller utan spolas ner vid varje vatten byten. Jag har dock inte märkt av någon utfällning hitintills. Jag har mest mjuka LPS koraller som Dunkan, Candycane, Euphylia, Rhodactis, Ricordia, Zoas. Efter att jag börjat dosera har jag märkt att speciellt Euphylia växer mer på bredden än på länden som de gjorde förr. Alltså de får väldigt tjocka stammar. Det blev en märkbar kant. Yupp, hoppas jag kan få lite hjälp med min fundering.
 4. Om en korall har mun. Har de då en mage? (förtydligande: magsäck)
 5. Hej. Jag har också så noterat detta fenomen. Jag lät dem ligga kvar för att se om de förökade sig själv på detta vis. Men de tynande bort efter en vecka. Jag såg en pepparmint räka käka upp en polyp som ramlat av, men det var nog mer tillfälle än något annat. Om jag får gissa tror jag att det är räkor och/eller krabbor som sliter av polyper när de går för hårt på korallen för att hitta föda inuti munnen. När de kommit på detta fungerar korallerna som en godis maskin.
 6. Nu vet jag vad det är! De är Galaxea. Hittade av en slump ett gammalt kvitto med namn på koraller
 7. Ja, jo det gör de väll men de är så små att det är svårt att se.... Jag ska börja med att dosera har aldrig gjort det tidigare. Då kanske den växer till sig. Tänkte börja med kalkwaser för det har jag hemma. Eller finns det bättre förlag att dosera??
 8. Vad har jag köpt. Lätt eller svår? Har haft den ett år men växer väldig långsamt. Tacksam för hjälp.
 9. Aquario

  Dyrt med salt.

  Nej. Jag menar mycket kortare tid än så.
 10. Aquario

  Dyrt med salt.

  Hej. Det var längesen jag var inte på forumet. Men en tanke har slagit mig. Har inte priset på salt stigit väldigt mycket de senaste året eller åren (tycker jag)?? Jag märkte detta som mäst när akvariebutiken där jag brukar köpa salt ifrån (var annan eller var tredje månad) bytt ägare. Jag tänkte först att det var pga nya ägaren = nya prise, det är ok. När pandemin slog till märkte jag av det ännu mer.... Jag kör Red Sea den blåa hinken och den har stigit med flera hundra kr. Är det billigare att köra Balling? - jag tror inte det. Kanske någon har räknat på det tidigare? Vänligen skriv några rader. Tror ni att priset på salt kommer att gå ner efter pandemin? - Inte mycket tror jag. Är det någon som tycker som jag? Finns det någon som har en bra förklaring till den höga pris höjningen? Ha en fortsatt fin dag. Väl mött.
 11. fel dosering av saltet kanske...? oj gammal post...
 12. Hej. Jag ska avveckla hobbyn. Jag har ett 550L hörn akvarium med egentillverkad stativ = översvämningssäkert skåp med inbyggd brunn/avlopp och inlopp för inkommande salt och sötvatten + inkommande el. inbyggt i skåpet. Oavsett vilket du köper tycker jag att du skall tänka på översvämning vid strömavbrott och spill risken. Mitt bygge har räddat mig flera gånger. Finns i norra skåne. Lycka till.
 13. Lasse: Ja de är som mattor. Stigigemla: Du har träffat allt rätt. Jo jag vet att 5-6 cm inte är tillräckligt för en DSB. Det var dyrt att köpa all sand på en gång vid uppstarten. Jag har alltid haft i bak tanke att det en dag kommer att straffa mig. Det är kanske det som händer nu.... Kan man en sjöborre och en sjögurka vara till någon hjälp? En annan fråga är, kan man pytsa på med mera sand? I så fall hur mycket åt gången vågar man hälla i ? Mvh.
 14. Det är både långhårig gröna, och brunröd gägg. Finns på stenar och sanden.
 15. Titeln kanske låter konstig! Men jag skulle vilja ha lite hjälp att återuppliva mitt kar och där med mitt intresse för saltvatten annars blir det nedläggning tyvärr. Det är så här att jag har sedan begynnelsen kört med "Djup sandbotten"-versionen för att slippa dammsuga botten som "skulle" underlätta hobbyn då djuren i sanden skulle städa den åt mig. Allt har gått smärtfritt i 5-6 år fram tills nu. Orsaken till mega algtillväxt på senare tid kan ha med att göra att jag köpte en kirurg. Jag har totalt 3fiskar på 550L. Levande sten består av uppskattningsvis 40kg++. Jag har märkt avsaknad av små liv i stenarna. Inga sjöstjärnor alls, knappt några podds eller borstmaskar.Finns en XL blåbent eremit, pytte små snigel bebisar, finns inga stora sniglar. Där emot finns det maskar och lite liv i min troligtvis låga DSB. Jag har 30kg fin sand men den är i snitt bara 5-6 cm. Fisk och koraller mår bra, dock kunde jag vara bättre på vatten byten men när jag byter byter jag 120L/gång. Jag tänker börja med att bygga mig en algreaktor och en ny sump. Tacksam för alla tipps.
 16. Så vitt jag vet så är den ofarlig.
 17. Jag har fått massor av dessa små sniglar med pyramidaktigt skal och väldigt kraftigt skal. Går knappt sönder om man försöker trycka på dem med naglarna. Det är svårt att se för att de är så små men jag tror att alla mjukdelar är innanför skall kanten. (jag ser inga känselspröt eller dylikt som sticker fram) Om det hjälper till att beskriva hur de ser ut.
 18. Jag köper gärna om du får fatt i den.
 19. Hej. I dag fick jag (kommunen) strömavbrott. Det första för mitt nya hörn kar. Men det visade sig att mitt hemmabygge hade klarat testet i fall översvämning skulle ske. Sumpen hade fått obalans och vatten rann över kanten innan all luft hade letat sig ur alla rören och återgick till det normala. Gissar att ca 20 liter rann ner i avloppet som jag vid en renovering drog fram i vardagsrummet. Mitt upphöjda golv, likt en balja, gjort med 5cm uppvik och Biltemas våtrumstätskikt räddade mitt parkettgolv från fuktskada. En bra dag idag. :-)
 20. Hej. Köpte en eldkejsare begagnat (ej från butik). Ägaren försäkrade mig att den var fri från prick. Men det var den inte. Den smittade mitt kar (Palettkirurgen drabbades värst) men alla har överlevt! Det har nu gått två månader kanske mer. Alla mår bra och det syns inga typiska symtom på vita prick sedan länge. Min fråga är, finns parasiten kvar i karet? Jag vill tillägga att jag endast tog ur palettkirurgen till karantän. Den mår fint och är tjock. Jag har inte medicinerat visningskaret. Tack.
×
×
 • Create New...