Gå till innehåll

KaOl

Avslutad användare
  • Antal inlägg

    12
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Hej, funderar lite på olika lösningar här till att skydda aluminiumramar med gummihörn. Vi har ett Akvastabil akvarium (360l) som vi köpte i somras, så vi vill inte sälja det fast göra om detta till ett saltvattenakvarium senare. Problemet, om man nu kan kalla det ett problem, är att det kommer nog inte bli så vackert med de aluminium- och gummipartierna när de har med saltvatten att göra. Undrar om det finns någon silikonspray som man kan spraya på? Eller hur skyddar ni era akvarier med aluminiumramar? Tänkte eventuellt kontakta Akvastabil om de själv har någon produkt de rekommenderar. För övrigt så kommer vi nog hänga rampen i taket för att undvika saltvattenstänk på lamporna och skaffa glasskydd på akvariet (vi har en två åring som kan råka kasta något i karet...). Antagligen kommer vi också lägga till leds så vi får mer ljus, nu finns det 4x59 T5. Jag hade gärna bifogat en bild på akvariet, men lyckades inte av någon orsak?! Men om ni vill se vad jag menar, så googla Akvastabil Mark II. Vi har en likadan som den första bilden som kommer upp (med ett vitt skåp). Tack!
  2. Gör inte Giant saltvattenakvarier i Kuopio? Hade en gång i tiden deras 240l akvarium och det var väldigt prisvärt, ordentligt byggt och snyggt.
  3. Ja det ska jag noga göra så småningom, verkar inte bli klokare genom att läsa bara. Hur ofta och hur mycket byter du vatten i ditt akvarium? Lika bra att fråga hur mycket man byter till en 360l och hur ofta så man vet det ungefär. Jag vill gärna ha en mindre belastat kar, oavsett om det är det lilla eller det större sen.
  4. Ok, det ska jag, tack. Har också tänkt om jag skulle göra akvariet själv och köpa det man behöver begagnat e dyl. Detta för att få ett litet projekt av detta, men också för att använda minsta möjliga mängd pengar...om det nu blir så att man blir biten och vill uppdatera mitt 360l till ett saltkar om ett halvt år. Många tankar kommer och går innan jag känner mig säker på vad jag vill ha
  5. Planerar och tänker mycket, och vill nu veta om man vill ha en low-tech nano, räcker det med att ha (ja, belysning såklart) bara streamer i nanokar om akvariet är ca 50l? Om man vill köra väldigt basic i början och senare skaffa sig mer prylar. Självklart ska det köpas hydrometer m.m. men i själva karet menar jag.
  6. Ja...det kunde jag nästan gissa... hade varit kul med sjöborre och stjärna, men som sagt, kan ha de i större sen. Tänker mest att det hade varit kul med annat nu när vi ändå har ett 360l sötvattensakvarium. Får väl kika vidare på storleken, det är ju ändå lättare att hantera ett större akvarium rent praktiskt med... det som retar mig mest nu är att jag har under det senaste året sålt ett 60l och ett 126l kar, och såklart nu, EFTER jag sålt dem blir jag intresserad av salt! Men men...lugnt...det går att köpa nya igen... Jahapp, fortsätter surfa... och läsa... -bok efter solen försvunnit! Ha det gött i solen idag
  7. Jag är jätteglad att ni alla är så snälla och vill hjälpa till, tack alla! Kommer jättegärna o tittar på era kar, vill bara läsa lite mer nu innan så jag har de dumma frågorna att fråga... En snabbis innan jag handlar karet: Jag är intresserad av att ha någon sjöborre, någon sjöstjärna och Gobiosoma oceanops, samt eventuellt Rainford's Goby tror jag det var jag såg i Lomma här om dagen. Kan man ha dem i ett 30l kar? Eller kanske går det med bara en fisk (helt ok med mig)? Jag har ju ingen aning om hur mycket vatten man måste räkna till sjöborrar eller stjärnor... Frågar därför om ett 30l kar, eftersom jag såg ett fint idag med ganska billig pris... Storleken har inte så stor betydelse för mig, det enda är att jag vill gärna kunna använda det karet senare till att blanda vatten i till det större (360l) vi har hemma, om jag nu ändrar det till saltvatten. Vilken salt använder ni, eller å andra sidan: vilken salt är av bra kvalité? Vill gärna använda bra grejer, särskilt till nano.
  8. Jag trodde man måste ha handskar när man rotar i vattnet? Kan inte det komma tungmetaller o skit i akvariet om man spolar med varmt vatten? ...eller kanske fastnar de inte i händerna så snabbt?
  9. Hej, känner ni tjejer här i skåne som håller på med saltvattenakvarier? Tänkte bara att de flesta jag sett på forumen är killar, är nyfiken bara OT till Ted64: Är hunden till höger GJD? Eller t o m båda? Hade en akita innan, grym var han!
  10. Vad tycker ni är den mest pålitliga (eller vad man ska säga) affär här nere? Tänkte på att köpa nano, levande sten m.m. Har ni besökt Korall Center? Zoogiganten har ju mycket tycker jag, men om det finns en bra butik närmare är det bara ett plus.
  11. Tack för era svar, killar Ja, det är Vellinge utanför Malmö, kul om det finns många som har ett saltvattenakvarium. Det känns som en bra idé att kunna komma och kika, och fråga lite, det känns som om att ju mer man läser, desto mer dyker det upp frågor Tur man har hållit på med sötvatten ett tag så man är inte helt ute på något vis ändå. Man kan tillämpa de kunskaperna och tankesättet har jag märkt. Tror jag försöker läsa så mycket jag kan så jag vet vad jag inte fattar... Zoogiganten arrangerar en kvälls kurser om saltvattenakvarier, tror ni det skulle vara något? Efterkursen får man också 10% rabatt hos dem den följande veckan så att...
  12. [h=2]Hej allihopa,[/h] skrev redan på Zoopet, men kanske kan man få flera eller kunnigare svar här?! Jag har i dagens läge ett 360l sötvattenakvarium, och tänkte börja med ett saltvattennano, ca 40l, för att ta reda på om saltvatten är någonting för mig. Tänker så att om jag sen blir helt såld, så kan jag använda nanon till att blanda saltvattnet till det stora karet med. Har alltså planer att göra om mitt 360l till saltvatten om... Samt vill jag ha nano pga att det är mindre pengar som gått i luften om jag känner detta inte var något för mig. Jag har nu läst på lite i de olika forumen om saltvatten, samt annat litteratur, och har några frågor: -vilket nano tycker ni passar bäst till en nybörjare? Dvs vilket är lättast att sköta, och det får vara billigt men ändå snyggt... Tanken är att prova på, att ha sjöborre, sjöstjärna, kanske någon lätt korall och ett par stycken fiskar och lära mig ordentligt hur man tar hand om de små liven så att jag sedan kan rutinerna m.m. om/när det är dags att starta det stora karet. Eller om man inte kan ha koraller i ett så litet så är det helt ok. -Korallsand eller levande sand? Jag hade tänkte mig levande stenar med korallsand, men på en zooaffär rekommenderade dem levande sand... -levande stenen först och efter ett par veckor korallsand? Eller tvärtom? Samtidigt? HAr sett och hört alla varianter, jag tycker ni är bäst lämpad till nano? -har du några tips jag ska undvika nu när jag börjar? Jag har ingen brådska med att börja handla massa fiskar m.m. Jag är mycket nöjd med att kunna börja ta hand om levande stenen och se vad som finns där i och hålla det vid liv till att börja med -vad matar man levande sten och allting som lever på den med? tänkte på starten m.m. innan det kommer in fiskar. -just det, en dum fråga... vad betyder ballning?
×
×
  • Skapa Ny...