Gå till innehåll

Alexraptor

Moderator
  • Antal inlägg

    848
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    30

Alexraptor vann senast den juni 7

Alexraptor hade det mest gillade innehållet

Följare

Om Alexraptor

Kontaktmetoder

  • Hemsida URL
    http://aquatic.alexraptor.com/

Profilinformation

  • Förnamn
    Mark
  • Stad
    Kvänum
  • Stödjande medlem t.o.m
    25-06-2024
  • Antal år inom saltvatten
    Sedan våren 2005
  • Akvarievolym
    61
  • Vilken uppsättning av ljus använder du
    2x24w Hagen Glo T5HO, Marine Glo + Power Glo.
  • Om JA vid skummare - Vilken
    Bubble Magus NACQQ
  • Antal år inom sötvatten
    Sedan 2001
  • Storlek på sump
    30

Senaste besökare

4 562 profilvisningar

Alexraptor's prestationer

Kunnig revhaj

Kunnig revhaj (12/14)

  • Saltkändis Rare
  • Hänger på SVG
  • Snorklande nybörjare
  • Skrivkramp Rare
  • Bidragande clownfisk

Senaste prestationer

366

Omdöme

  1. Söker efter några så kallade micro/mini brittlestars, främst i Skaraborgstrakten. Hade hundratals av dessa en gång i tiden och skulle vilja återintroducera arten i mina nuvarande system. De ser ungefär ut så här, jättesmå med randiga armar och brukar sticka ut dem från bakom/under stenar för att fånga partiklar i vattnet.
  2. Då kanske det vore ett läge för en liten uppdatering. Och det har väl inte gått sådär jättebra. Haft en hel del dödsfall vad gäller mina trochusar och även mina sjöborrar. Mina koraller har hellet inte mått riktigt tjyvens och jag har fått klippa tillbaka min Seriatopora något och en del har blivit något halvblekta medan andra har tappat färg, utan att blekas. Misstänker att något inte stått rätt till med min osmosanläggning, då min Siderastrea har dragit ihop sig i flera dagar efter varje vattenbyte i ett par veckor nu, så jag har nu bytt ut filtrena och gjort det första i en serie av flera planerade vattenbyten och har även köpt in helt nya salthinkar. Näringsnivåerna har varit lite upp och ner, men jag verkar äntligen hålla på att få ordning på dinoflagellaterna, men nu har istället cyano börjat dyka upp på ställen i karet. Får hoppas att vattenbytena gör susen. Jag har även tagit och plockat ut skummaren, då jag upptäckte att den störde vattenflödet från vänster pump alldeles för mycket och det kanske inte ändå är en sådan dum ide heller, med tanke på de planerade vattenbytena framöver, så att jag inte drar ut för mycket näring ur karet. Skummaren är dessutom alldeles igenväxt, invändigt, med en massa kalkmaskar och svampar, så det blir nog aktuellt med ett citronsyrebad, innan den tas i drift igen. Framöver så tror jag att jag får börja kika på att starta upp en sump/refugium, med tanke på behovet av partikelfiltrering, då pistolräkan gärna rör omkring sanden hela tiden. Det hade också varit min förhoppning att kunna slänga i en Tridacna mussla, men jag tror nog att jag blir tvungen att skjuta på det tills nästa år, då karet uppenbarligen inte är tillräckligt mogen och stabilt ännu.
  3. Har själv kört AquaLight 300 som har funkat bra för mina behov i flera år. Kör även med ett avjoniseringsfilter inkopplat efteråt.
  4. Den här intressanta videon dök upp på mina rekommendationer idag. Tyckte den var väldigt bra och belyser ganska väl hur man aktivt jobbar för en hållbar industri.
  5. Intressant nog så har detta också varit min erfarenhet. Trochusar verkar inte klara sig något vidare. Införskaffade 20+ och 4st cerither förra sommarn, ungefär hälften av trochusarna har dött, alla fyra ceritherna mår finfint. Köpte 6 st Cowries (Monetaria annulus) för två år sedan, en dog inom första dagarna, de resterande 5 mår alla finfint än idag. Något lurt med trochusar.
  6. Edit: Tror inte det är något att oroa sig för. Började arbeta mig tillbaka i foton och video och tror jag har nu lyckats konstatera att de har funnits där sedan minst 2014. Är inte helt hundra, då jag inte har någon makrobild av fogen, men det finns diffusa skuggor i gamla video inspelningar, vars form och placering som stämmer ganska bra med det jag ser nu. Ursprunglig text: Tror nog jag avvaktar så länge och håller det under uppsikt. Har inte sett minsta förändring på en vecka nu och gjorde även ett större vattenbyte idag (vilket lättar och ökar trycket på fogen) och tog bilder under och efter vattenbyte och fortfarande inte ens en tiondels millimeters skillnad på någon av bubblorna, sedan i måndags. Karet har dessutom ett ordentligt mittstag, så det borde motverka att panelen bara släpper plötsligt och börjar det läcka däromkring är det heller inte hela världen, då golvet är redan översvämmningssäkrad och ofrivilligt testad för många år sedan, med ett kar på 200+ liter! Tills vidare så har jag lagt in det på min kalender att kontrollera listerna, varje veckoslut, på karet.
  7. Det skulle jag kunna göra, men tror inte det skulle vara till någon nytta. Det är dessa bubblor i silikonet mellan panelerna som jag syftar på. Själva tätningen/listen inuti karet är det inget fel på, och det var rengjort här på utsidan innan jag tog bilden.
  8. Tackar!!! Använder en Nikon systemkamera, med en Nikkor 40mm Macro-lins!
  9. Lite tråkiga nyheter, min Scooter har tyvärr dött. Den hade fått en förstoppning i tarmarna som inte gick och reda ut och kunde inte äta, stackarn. Viljan fanns, men allt spottades ut direkt när den inte kunde få ner maten. Har också tampats med med vitpest i karet, som hittils hållit sig till min röda pavona. Har fått amputera flera grenar under en tid som börjat utveckla karaktäristiska vita fläckar och ränder som äter upp delar av korallen. Vet inte varför det är just den här korallen som angrips och ingen annan, men de avlägsnade bitarna luktar förjävligt! Synchiropusen däremot är tack och love både tjock och fin och fortfarande ganska skygg när kameran kommer fram. Karet har fått lite smått tillökning i form av en koloni av gröna knappar och min favia som växt sig för stor för 61-liters karet. Lite närbilder på favian och en av mina guld pavonor, som är mer blå och gul.
  10. Alltså bubblorna är det enda avvikande som jag har sett på silikonen. Den inre tätningen känns fortfarande bra och förutom de här bubblorna så är silikonet jämnt och fint längsmed fogarna mellan alla panelerna. Helst vill jag inte behöva pensionera karet, då det är ett beställningsjobb och därför inte lätt eller billig att ersätta.
  11. Och så skulle man vara konstruktiv också... attans!!! Ser ju ut som en bra början ändå. Ser att du tampar med en hel del alger, skulle föreslå att du utökar mängden trochusar rejält, körde själv på 20st under uppstarten av mitt 144 liters. Skulle även rekommendera att du kikar på en eller två sjöborrar, så som mespilia globulus. De kan uträtta stordåd med tuffare alger, dock har de en tendens att plocka på sig små fraggar som ligger löst i karet, och bära dem som hattar.
  12. Låter ju som en utmärkt foderkälla för minde mantisräkor!!!
  13. Något som jag kom till insikt med när jag kikade genom artikeln som @Oscarhaglundlade up häromdagen, var att min Acropora efflorescens, har nu under våren skiftat till sina vilda/naturliga färger! Brun bas med grönt ovanpå och blå-lila toppar!! Ganska spännande med tanke på att många koraller tappar sina naturliga färger under konstgjord belysning, så har den här istället återfått dem.
  14. Lade märke till en sträng med bubblor i ett av de övre hörnen av silikonet på framsidan av mitt 144 liters kar. Vet inte riktigt om de är nytillkommna eller om jag bara inte har lagt märke till dem förut. Karet är lite drygt över 20 år gammalt. Den är tillverkad på beställning och har ett mittstag (dvs ej ett generiskt fabriksproducerat kar). Bubblornas placering ligger i spannet mellan 1-5.5cm ned från överkant. Är detta något som jag bör vara orolig för eller bara hålla över uppsikt så länge?
×
×
  • Skapa Ny...