Jump to content

Alexraptor

Stödjande medlem
 • Posts

  683
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

Everything posted by Alexraptor

 1. Tappade en fragg bakom stenarna, och behövde flytta på en bumling för att komma åt den. Hittade en rolig liten överraskning.
 2. Oh nu har han gått och blivit jävligt kaxig också! Kommer in I akvarierummet när jag kommer hem, och detta är det allra första jag ser.
 3. Tydligen menar gynnaren allvar med sina hotfulla gester. Fick mig just en liten kyss på pekfingret när jag försökte fästa en fragg. Varningsskott på nageln, inte en skråma, men kraftig nog att jag hoppade till rejält!
 4. Alexraptor

  Selcon?

  Nej, det är just det som det 'inte' är. Selcon är till för att berika foder, så som mysis och artemia, med vitaminer och Omega-3 HUFA. Jag har sett liknande produkter av andra varumärken, men de verkar envsas med att blanda in vitlöksextrak också, vilket är just det jag 'inte' vill ha.
 5. De sista dagarna har varit lite pirriga minst sagt. Förra veckan inleddes med att den lille filuren jobbade intensivt med att göra sin grotta större, samtidigt som aptiten började tryta. Helt korrekt, bedömde jag add det började bli dags att ömsa, och sedan i lördags har han varken hörts eller synts.... tills idag. Han är fortfarande väldigt skygg, men han plockade glupskt till sig pelletsen som jag släppte ned framför grottöppningen. Jag lyckades även fiska upp en "liten" souvenir från sandbädden, utanför grottan.
 6. Alexraptor

  Selcon?

  Någon som vet om fodertillskottet Selcon går att få tag på någonstans här i Sverige/Europa? Hört mycket bra om det i Amerikanska kretsar.
 7. Vet inte hur det är med just dem, men jag hade problem med otäcka rödalger (cotton candy), som krävde en mörkläggning på 3 månader för att bli av med. Dock var måna andra alger utrotade efter 1-månad.
 8. Vet inte vad som hänt med de gamla bilderna, men jag kör på med nyheter. Jag börjar med sista bilden innan allt gick helt åt helvete. Allt ser bra ut här, men sanningen är att jag hade redan ett tag tampats med cotton-candy alger. Mot slutet av 2018 började de helt att dominera, så jag införskaffade en sjöhare som gjorde processen kort med de mesta av algerna. Tyvärr varade det inte länge, då sjöharen blev uppäten av 'fulgida' maskar, liksom alla andra sniglar. Inte bara det, men dessa vidriga maskar borrar gärna igenom sten, och förstörde mina euphyllia kolonier, dock är detta en insikt som kom i efterhand. 2019 var katastrofen ett faktum, och under 2020 tog jag till extrema medel och svepte karet helt i en ogräsduk för 3-4 månader. Vilket leder oss in på hur ett par månader efter mörkläggningen. En sorglig syn, men tack och lov har min röda pavona återhämtat sig helt, och de kvarvarande euphylliorna flyttades till andra kar och har återhämtat sig, vilket leder oss till idag. Vet inte om karet någonsin kommer se lika bra ut som under sin storhetstid, men det hoppas jag på i alla fall.
 9. Har en T5 armatur som sjunger på sista versen, tror nog jag kommer ersätta den med LED också. Allting ser ju okej ut nu, men tycker ändå att framtiden för T5 verkar osäker, med tanke på denna utveckling.
 10. Ser ju riktigt tjusigt ut! Har precis börjat med samma produkt själv förra veckan.
 11. Äter med god aptit. https://www.instagram.com/tv/CdBAQvHlUta/
 12. Det kan jag tyvärr inte riktigt säga, då det karet håller på att återhämta sig från en orelaterad katastrof. =/
 13. Inte superinsatt, men jag har ett Maxspect RSX 150w som fungerat bra för mig. Den största modellen tror jag är 300w, avsett för kar mellan 120-150cm längd. Ligger runt 8600-8900 kr.
 14. Lite bläckfisk efter förra helgens vattenbyte.
 15. I'll keep that in mind. Lite trevliga nyheter. Som jag nämnde och som den skarpögde nog har lagt märke till så blev min gul-gröna montipora nästan helt utraderad med de problem som jag hade haft. Lyckligtvist har en ytterst pytteliten hörna klarat sig från blekningen som tog död på rasket, och har äntligen börjat växa och få färg på sig igen. Ett litet glöd som förhoppningsvist kan blåsa liv i storheten igen.
 16. Nej, det tar emot att göra det, finns fortfarande väldigt bra ljusstyrka i de fungerande LEDsen, och den är modulär.
 17. Bara Tunze pumpen. Nej, den det var tyvärr ett par LED'n som gick sönder, så jag uppgraderade till en Maxspect Jump LED 65W. Lite synd faktiskt, för den fungerade bra, men det går inte att få tag på reservdelar till den verkar det som. =/
 18. Hmm vad tycker ni, ska jag göra en anmälan om 'olaga hot', eller?
 19. 5 år senare... Gått bra, gått dåligt. Blev lite vemodig ett tag då min 96-liters burk gick något åt helvete, och utrustning började gå sönder. Min gula montipora kolonier blev i princip utraderade, dock så antar jag att den lever vidare i Sjöfartsmuseets samling, då jag donerade en fragg av den för många år sedan. Har I alla fall gått väldigt bra för mina flakmontiporor, och min favia. Mina gröna zoanthus verkar stormtrivas, och jag delade nyligen kolonin för att introducera det i 'Mantisberget'.
 20. Ganska så varierat. De kan delas upp i två kategorier: De som har klubbor och de som har spjut. De förstnämda är specialiserade på att bryta sönder skalet på musslor, krabbor och andra skaldjur. De med spjut använder sina fångstarmar som rävsaxar för att fånga fisk. För smashers som dessa rackare, dvs de med klubbor, brukar jag mata med musslor, räkor, bläckfiskringar mm, från frysen. Min första mantis som jag hade för många år sedan var också stormförtjust i Ocean Nutrition pellets. Dock faller de inte alls nykomligen i smaken. Han tar dem ivrigt, men slänger sedan ut dem igen. Vill man göra det roligare för dem så kan man slänga in levande eremiter och snäckor, vilket utgör deras naturliga föda, dock kan detta bli lite dyrt i längden. Generrelt sett är de väldigt tåliga djur, dock är det jätteviktigt att man inte fuskar med vattenkvalitén, samt ser till att de har gott om hålor som de kan gömma sig helt i. Detta för att det finns en tendens för dem att utveckla en sjukdom som kallas för 'shell rot', vilket är ett stort problem för större arter som Odontodactylus scyllarus.
 21. Ny video! Nu är jag inte längre säker på om det är en falcatus, eller om det är istället möjligen en ternatensis.
 22. Hade ett 96-liters fraggkar som hade gått I graven och blivit ett saltvattenskärr. Rensade ut den gamla sanden och algerna, och lät rensa stenarna under ett par månader, inför en omstart. Ursprungligen var tanken att jag skulle bara få plats med överblivna Euphyllia-huvuden, men när jag skulle beställa en algskrapa hos Företagsakvarium, såg jag att man hade en Mantis på lager, så vipps, har jag plötsligt blivit mantis-pappa igen. Från vad jag kan avgöra så verkan han vara av arten 'Gonodactylaceus falcatus'. Livlig liten rackare också. När ombudet ringde på dörren hade man noterat att paketet var vattenskadad, och det visade sig att han hade slagit hål på bägge påsarna(som tack och lov fortfarande var halvfull). När jag sedan hade aklimerat honom så gick han inte alls med på att håvas upp, utan klappade ilsket till håven. För tillfället är han något skygg, men otroligt nyfiken. Han håller stenhårt koll på allt jag gör i akvarie-rummet. Som experiment krälade jag ner på golvet, och lade mig ner. Jag kikade upp och belönades med att få syn på ett par stirrande ögon som hängde över klippkanten! Det här är då själva karet. (lite utdaterat, då jag har slängt på min gamla Red Sea Prizm skummare) Kör en Tunze Nanostream 6020 för cirkulation, 2x24W T5 med en ATI Purple Plus och en Aquablue Special, samt en okrossbar Aquael 100W doppvärmare. Jag har också slängt i en blandning av fraggar från mina andra kar: Några montiporor, pavona, euphyllior, zoanthider, samt ett blastomussa huvud. Ska bli spännande att se hur allting växer till sig. Och här har vi en liten filmsnutt från dagens matning.
 23. Kan starkt rekommendera. Inte så mycket dokumentär, men mer en rundvandring av olika rev i koralltriangeln. Sjukt häftigt att se vissa rev som har hela ängar av acropora koraller så långt som ögat kan se.
 24. Spaghetti worms! Harmlösa nyttodjur! Sådana mängder brukar dock peka mot att man har mycket detritus för dem att livnära sig på.
 25. Tycker det ser ut som cyanobakterier. Anledningen till varför den står upp, är för att det sitter fast en syrebubbla, som har producerats via fotosyntes.
×
×
 • Create New...