Gå till innehåll

Alexraptor

Moderator
  • Antal inlägg

    881
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    32

All aktivitet

  1. Är själv blankt emot ett förbud för bläckfiskar. Tycker det är alldeles för mycket generaliserande och svepande argumentation som framförs av jordbruksverket, i överlag. Man skulle ju till exempel kunna förbjuda Mandariner med exakt samma argumentation. Om djurarter ska tillåtas baserat på lägsta gemensamma nämnare, så blir det i slutändan ingenting kvar för oss veteraner.
  2. Fast just kirurger ser jag inte problemet med? De ska ju redan ha rejält stora kar, för att må bra. Men håller med, det är ett galet arbiträrt krav de vill ställa, som inte tar hänsyn till fiskararternas levnadssätt. Men kan tänka mig att detta kommer att få rejält med motthugg från SARF om inget annat, då många klassiska sötvattensfiskar kommer att drabbas av detta. Påfågelciklider, harneskmalar, guldfiskar, m.m.
  3. Tycker man är inne och försöker detaljstyra tok för mycket. Det viktigaste är att djuren mår bra och "förvaringsutrymmen" borde vara utformade efter detta, inte bara någr arbiträra gränser som det inte råder någon rim eller reson på. T.ex för många fiskarter så är de angedda minimummåtten tok för litet, för att de ska må bra. Medan andra arter håller sig till små revir och behöver inte alls särskilt mycket utrymme. Även utformningen för "kortaste" sida är problematisk, då det inte tar icke-kvadratiska kar i beaktning. Mitt 61 liters kar är ett panorama kar, vilket betyder att ändorna är 20cm med vinklade paneler på bara 13cm, även om karet är 29cm från bak till framkant. Paragraf 7 är också väldigt problematisk om man jämför med rådande lagstiftning som lyder: "2 § Ett akvarium med fiskar ska vara försett med täckglas, nätlock eller liknande, eller med höga kanter ovanför vattenytan, om det behövs för att fiskarna inte ska hoppa ut." Det nya förslaget skulle kunna tolkas som att man ska täcka över eller ha högt i kant som krav, vilket skulle göra alla mina kar olagliga på direkten, trots att jag aldrig haft en endaste fisk som hoppat ut, på över 10-år.
  4. Kan bidra med egna observationer om Asterina: Aptiten för att mumsa på zoanthider verkar inte ha så mycket att göra med vilken sort, utan verkar handla om djurens individuell preferenser. När jag upptäcker att en stjärna smaskar på en zoanthid, så åker den på exil i ett kar utan och det är en strategi som har fungerat bra för mig. Skulle jag däremot slänga i en zoa fragg i exil-karet, så blir den uppsmaskad på några dygn av "rovstjärnorna"!
  5. Den första är en liten ormstjärna. I engelsk folkmunn kallas de för "micro brittlestars", då de inte blir större än så. Nyttodjur som livnär sig på detritus. Nummer två är collonista snäckor, och ja de kan föröka sig lavinartat, men är vanligtvist bara positiva att ha i karet. Det är vanligt att man åker på en explosionsartad tillväxt, som sedan faller och stabiliserar sig i en population som är direkt proportionerlig till hur mycket alger det finns för dem att mumsa på.
  6. Lite stora förändringar på gång! Har brutit loss huvudkolonierna av de röda och gröna flakmontipororna, och flyttat ut dem till ett eget kar. De växer alldeles för snabbt och det går bara inte hålla ordning på dem på något bra sätt, i ett sådant litet kar. Så nu får de hålla sig till akvarieväggen, och större flak som börjar växa ut i framtiden ryker omedelbums! På dess plats så har jag slängt i lite mer sten och satt lite fraggar av grenväxande montiporor och acroporor, som är lite lättare att hålla ordning på, i längden.
  7. Enbart från stenarna. Kan också tillägga att karet även varit etablerat i flera år, innan jag introducerade den nuvarande mandarinen.
  8. Copepods behöver ingen särskilt mat, bara näring i vattnet och lite detritus, i inte allt för stora mängder. Har själv en mandarin som har gått i mitt 96-liter rev, i drygt 1 och 1/2 år nu. Jag har en helvetes massa sten i karet, samt en "podd-hög" som jag konstruerat utav röda halymenia-alger. Detta i ett litet skrå bakom stenarna, som jag ursprungligen skapade för att ha plats med en skummare.
  9. Tjusigt! Mantisar är en personlig favorit för mig och jag har haft både Gonodactylaceus Falcatus och Gonodactylus Smithii. Skalröta är tack och lov främst ett problem för de större arterna så som Odontodactylus Scyllarus, G. Chiragra och G. Ternatensis. Anledningen till detta är att de mindre djuren ömsar så pass frekvent att skalinfektioner inte lätt hinner få fäste. Mörkläggning vid ömsning verkar också spela roll, med stor vikt på att de behöver möjlighet att helt innesluta sig själv i kolsvart mörker, ett behov som är mycket lättare att tillmötesgå med små arter.
  10. Nja, skulle bli tvungen att i princip riva karet, så det är inte direkt ett alternativ.
  11. Försöker klura ut bästa sättet att placera karet. "Mantis Berget 96L" gick inte att rädda, så nu är det tal om omstart för karet. Dock kan jag inte klura vad som blir bäst, fristående kar, eller ihopsittande/överlappande system? Alternativ A Alternativ B
  12. I min erfarenhet så är de helt ointresserade av att ge sig på koraller, dock kan de i och för sig orsaka skada genom att borra genom skelettet. Har inte heller upplevt att de gett sig på fiskar. "Lätt" är ett ord som man får helt enkelt glömma, när man handskas med fulgida maskar, men jag har tre olika metoder att fiska ut dem. 1.) Jaga dem på natten med en stor pincett och en lampa med rött ljus och försök undvika att belysa dem direkt. Lättast att snagga tag i dem när de förflyttar sig mellan stenar, men kan även fungera om de ligger precis under sandytan. 2.) Fälla med snara: Något typ som denna FINALLY! Working, effective Fulgida worm trap! - Reef Central Online Community Fungerar med enstaka maskar. 3. Grusfällan(funkat bäst för mig): Man tar en en liten bur som kan bestå av plastkrukor till akvarieväxter eller filterhållare och fyller den med grov stengrus, skal och/eller korallskelett eller rentav aktivt kol, och betar den en bit bläckfisk eller kammussla i mitten. Sedan slänger man i den i karet efter mörkläggning och låter den sitta i en eller två timmar, och fiskar ut den och tömmer den i en hink.
  13. Kan relatera, tor jag vid det här laget har destruerat min föda flakmontiora, 10-20 gånger om. Finns helt enkelt inte plats för allt man klipper bort och de växer snabbare än man kan sälja/ge bort.
  14. Gjorde årets första vattenbyte igår, och gjorde rent glaset. Sjukt vad bra klövpolyper kan fungera som "näringsexport". Var är valle? Och den här acroporan bara fortsätter att växa, få se om jag eventuellt behöver lossa på och flytta Tenuisen (till höger).
  15. När det gäller mjuka koraller så brukar det räcka med regelbundna vattenbyten, särskilt när karet är så pass ungt. Det är först när man börjar fylla ut med stenkoraller eller andra kalkslukande djur/organismer, som man behöver börja ersätta Ca/Alk/Mg, allteftersom det förbrukas.
  16. Jag kör med veckovis vattenbyten i det här karet och Tropic Marin All-For-Reef, har fungerat utmärkt för mig i drygt 3-4 år nu.
  17. Sådär ja! En liten ordentlig bild med systemkameran igen. Ganska otroligt hur acroporan bara skjutit iväg på mindre än ett år! Blir ständigt förundrad över hur mitt mest low-tech kar har blivit det friskaste och mest praktfulla! Svårt att fatta att jag bara har en pump och en lampa!
  18. Håller på att röja lite i akvarie-rummet och tänkte möblera om lite, och är ute efter lite feedback innan jag gör något dumt. Jag har för närvarande något av ett kontor i mitt sovrum, som jag gick i tankar på att flytta in i akvarierummet istället. Grejen är att jag sysslar lite med spelutveckling (och spelar lite), och har en värstingdator som passar ganska dåligt i sovrummet, då rummet är litet, dåligt ventilerat och att datorn i fråga alstrar mycket värme. Jag tänkte att akvarierummet skulle passa bra, då jag har en lång fin vägg som jag aldrig kunnat nyttja på ett riktigt bra sätt, förr. Samt att det är större och har bättre möjligheter för luftcirkulation. Att kunna dra ner på värmelementet i rummet är dessutom heller inte så dumt. Har en liten bild som jag skissat lite på, angivna mått är i centimeter. (nuvarande möbler i området ska flytttas ut). De preliminära tankarna jag går i är en eller flera bordsskivor längsmed hela väggen, som är kanske 75-80cm djupa. I och med att akvariet är bara 70cm lång, så tänkte jag att jag kanske skulle ställa den på ena bordsänden, brevid 144-liters karet, och förstärka med ett skåp under? Några tankar eller förslag?
  19. Och så till sist det här karet. Som nämnt i andra trådar så har jag legat av mig i ett par månader. Gjorde första vattenbytet idag, på ett par månader. Har varit lite trådalger att tampas med, men också en explosionsartad utveckling av glasrosor, usch! Inte mycket som annars hänt, läget är inte idéellt för koralltillväxt, men de hänger med ännu i alla fall. Hade lite otur dock med min bali slimer, som ramlade ned i sanden och blev kidnappad och begravd! Den klarade sig mig, men är lite illa däran. Pistolräkor är underhållande, men kan vara lite väl jobbiga ibland. Men det är ändå ganska roligt med ett landskap under konstant förändring, och det granterar ju även i princip att karet aldrig kommer att råka ut för "old tank syndrome".
  20. Som nämnt i en av de andra trådarna, så har saker bara puttrat på sparlåga de sista månaderna. Har börjat krypa in lite cyano igen, men annars verkar saker ganska bra i överlag. Har blivit en massa fraggrester som skräpar ner på botten, då jag inte riktigt vet vad jag ska göra av dem just nu. Min Picturatus mår även fortsatt urmärkt, och börjar närma sig 1.5 år i karet. Är fortfarande tjock och pigg, och har aldrig blivit matade en endaste dag i sitt liv. Finns mycket gott att smaska på i karet!
  21. Dags att väcka liv i tråden igen! Får ursäkta att jag börjar året med en halvdassig bild från mobilen. Har haft det väldigt stressigt de sista månaderna, med pappas tillstånd, plugg och haft sjuk katt till råga på allt, men nu ska det förhoppningsvis bli ordning på saker och ting. Allting har gått på sparlåga, och jag har varit väldigt dålig på att hålla min rutin med dosering och provtagning, så nivåerna är väl ändå ganska låga nu. Men det har tydligen inte hindrat saker från att växa och knaka! Synnerligen acroporan, som bara skjutit i höjden, under tiden och flakmontipororna har inte legat på latsidan heller!
  22. Enda sättet som riktigt fungerat för mig att att dra loss dem med pincett. Knepet är att få ordentlig grepp runt hela foten, och dra stadigt och försiktig, och hålla foten spänd tills den släpper från stenen. Man behöver alltså dra så hårt man kan, utan att skivanemonen slits sönder.
  23. Imponerade! Att det är en pavona förvånar mig inte det minsta, då en av mina kolonier har växt sig gigantisk på bara några år, i proprotion till alla mina andra stenkoraller.
  24. Kan även tillägga att Rhodactis kan också kontrolleras med stark belysning, då de skyr det som pesten och försöker då krypa ner i skrevor eller längsmed vertikala klippväggar.
  25. Hade inte planerat några fler uppdateringar, men det kanske inte är riktigt så illa som jag befarat. Det är visserligen en bedrövlig syn just nu, med massdöd bland alla stenkoraller... Men det finns ändå några ljusglimtar, i och med att det forfarande verkar finnas liv i karet. Både maskar, kräftdjur och även collonista snäckor som ändå verkar vid god vigör. Mjukkorallerna i karet har inte heller kastat in handduken ännu, även om de är väldigt kinkiga. Så över helgen kommer jag nog rensa ut alla de döda korallskeletten och försöka göra ett stort vattenbyte och suga ut allt slam som lagt sig på botten.
×
×
  • Skapa Ny...