Gå till innehåll

Alexraptor

Moderator
  • Antal inlägg

    823
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    25

All aktivitet

  1. Möblerade om lite. Den gröna flakmontiporan har växt snabbare än väntat, så jag tog och bröt loss hela hyllan, bröt loss foten på vänster sida, och bytte plats mellan dem. Nu får acroporan lite mer andrum så att den hinner växa till sig på höjden. Tycker även att placeringen av acroporan är perfekt för det här panorama karet. Växer så det knakar! Tyvärr är dock min älskade Favias dagar i det här karet räknade. Den växer för fullt, och det börjar bli ont om plats nu. Häromdagen råkade jag knäcka lite nyvuxet inre skelett, när jag skulle ner med algskrapan , som hakade fast sig, så det är bara en tidsfråga nu. Innan jag blir tvungen att hitta ett nytt hem åt den. Troligtvis får det bli 144-liters karet, då den har mycket öppet utrymme på sandbädden.
  2. En rörmask av något slag, skulle gissa på phyllochaeptopterus. Ofarlig filtrerare som fångar upp partiklar i vattnet och på sandbädden runtomkring röröppningen.
  3. Dåliga nyheter: Mitt examensarbete slukar ALL min tid... Goda nyheter: Har inte sett röken av dinoflagellater i karet på över 3 månader nu!!! Dock verkar det vara något lurt med doppvärmaren. Så fort jag drar igång den så dyker en massa stinkande infektioner upp på korallerna, så fort jag kopplar ur den så är allt frid och fröjd igen efter ett tag. Vet inte om det är pga den högre vattentemperaturen eller om jag har någon krypström eller elektrokemisk reaktion som stressar ut korallerna?
  4. Har haft lite fullt upp på sistone! Har kört igång med mitt examensarbete, så det är en hel del som har fått släpa lite. Men det växer och knakar i karet, det kan man i alla fall konstatera. Lustigt nog så verkar det som man måste välja mellan färg och tillväxt på den här acroporan. Den har tappat rejält med färg under månaden som har varit, men växer nu för fullt! Ganska så stora förändringar här, om man jämför med föregående månads bild!
  5. Dagsfärskt bild på mitt 61-Liters.
  6. Hej och välkommen! Det första som behöver påpekas är att om man vill odla och sälja stenkoraller av något slag så krävs särskilt tillstånd för att bedriva handel med CITES listade djur. Samt att man måste vara väldigt noga med dokumentation, så att man har papper på ursprunget av alla korallerna man säljer. Såvitt jag vet så gäller detta dock inte för de flesta mjukkorallerna, så som knappar och skivanemoner. Men jag är inte helt hundra, så värt att kolla upp. Den största svårigheten, med en korallfarm på våra breddgrader är bristen på solljus under vintermånaderna. Stora korallfarmer som du beskriver brukar bestå av stora växthus, där man kan dra nytta av solen för att skära ner på kostnaderna för ljus och uppvärmning. Vilket betyder att med de ökade omkostnaderna så skulle det vara väldigt svårt att få en korallfarm i den skalan att vara ekonomiskt lönsam i Sverige.
  7. Som jag förstår så finns det bara ett sätt att helt säkerställa identitet på acropora vid artnivå: Elektronmikroskop! Detta för att många arter är extremt snarlika, och kan se till pricken likadana ut för vår ögon. Det är då bara mikroskopiska skillnader i skelettstrukturen som avslöjar att de inte är samma art. Teoretiskt sett skulle DNA prov fungera, men problemet där är ju att vi inte har något genetiskt register ännu som vi kan jämföra mot.
  8. Jag skulle föreslå att flytta ner den till kanske en tredjedel av karets höjd, eller rentav runt mitten, och se till att pumpen står orienterad vertikalt. Så här: På så sätt så går det mesta av pumpens energi åt att sätta det övre vattenskicktet i rörelse, och du får även en virvelström i karet, som ofta anses fördelaktigt. Kanske blir lite klent med bara en 6020 i ett 120 liters kar, men borde lösa problemet med att sanden blåser runt.
  9. Hur är pumpen placerad i karet? Har själv ett 6020 i ett 61-liters kar med väldigt finkornig sand och har inga problem med att den blåser runt sanden.
  10. Fina bilder! Misstänker att ögonkorallerna kanske är relativt nyinflyttade, då jag inte kan minnas att jag såg dem, när jag var där i höstas.
  11. Hej och välkommen tillbaka till hobbyn! Det är tyvärr många butiker som har lagt ner de sista åren, men vad gäller södra sverige så finns Salt i Väst (saltivast.se) och Oceans of Life (foretagsakvarium.se), som, vad jag förstår, har ett samarbete ihop, i Göteborg. Det är vad jag känner till på rak arm.
  12. Inte jättemycket hänt. Karet försöker forfarande hitta sin balans, har sett glasrosor för första gången, på kanske 7-8 år nu. Siderastrean är nu den korall som trivs mest här, och bara växer så det knakar. Har även fått några klövpolyper som smygit sig in, som jag får ta itu med. Roliga med Siderastrean är att den börjat sprida sig över stenen, och inte bara växa utåt, så det finns nog en möjlig framtid där stenen är fullständigt täckt av kolonin.
  13. Ser fortsatt fint ut, några veckor efter. Största nyheten är väl att Acroporan har äntligen tagit fart igen, med ny tillväxt överallt. Den har också börjat producera nya grenar och axialpolyper igen! Också intressant vilken skillnad det är på färgen, med bara ficklampan.
  14. Här går jag och gnäller över hur skygg Mandarinen är, och så vips så är "han" framme och poserar på filtret!
  15. Kriget är över... Jag vet inte hur, jag vet inte varför, men alla dinoflagellaterna har försvunnit. Går inte ens att hitta dem på stenen eller i något vrå, borta, poof i två veckor nu. Jag backar upp några veckor då korallerna inte mådde så tjyvens. Jag har ju doserat näring i ett tag för att bekämpa dinoflagellaterna, vilket inte har hjälpt, och till slut spred de sig över sandbädden. Trots ett mätvärde av 0 så misstänker jag att fosfatnivåerna har varit ganska höga, då tillväxten på korallerna hade saktat in, vissa hade blivit helt bruna och det fanns tecken på vävnadsdöd från bakteriella infektioner på flera av korallerna. Min röda pavona är den som har blivit mest angripen, och den mindre dotterkolonin såg ganska vissen ut, och stank död så inihelvete, när jag lyfte ut den! Beslutet fattades att göra ett stort vattenbyte på 50%, och jag körde även lite aktivt kol i några dagar efteråt. Nästan omedelbart, dagen efter, så hade alla dinoflagellater bara försvunnit, och efter två veckor nu så har jag inte sett röken av dem. Min lilla gröna flakmontipora i karet har återfått sin fulla gröna prakt och infektionerna verkar ha avtagit och den tidigare nämnda dotterkolonin, luktar helt normalt nu. Gjorde ett till vattenbyte igår och kör aktivt kol igen i några dagar till. Mandarinen är mindre skygg, men håller sig fortfarande undan för kameran. Min scooter hatar min systemkamera men jag lyckades ändå knäppa den här fina bilden.
  16. Välkommen, och grattis till nyförvärvet! Verkar som ni har kommit igång fint. Bra att ni också insett att kirurgen börjar bli för stor, de där rackarna kan till och med växa upp till tredubbla storleken. Det intressanta med Clownfiskar är att honan i flera arter faktiskt har ett eget harem med hannar. Skulle honan dö så utvecklas den dominanta hannen till en hona, och nästa hanne i rangordningen blir hennes partner. så fullt så udda kombo är det inte. Det man behöver tänka på med en BTA och andra anemoner, är att de har en tendens att vandra runt ibland, och kan då bränna koraller. Med mjukisar så som Zoanthus, Ricordea och Star Polyps är detta ofta inte ett särskilt stort problem, men Euphyllior däremot är ganska känsliga. Ska bli intressant att se hur det här artar sig framöver.
  17. Då var det äntligen dags för "Första Bilden" på sötnosen!!! Lyckades fiska fram mobilen och knäppa av 'en bild' innan hon for iväg över pumpen!
  18. Väl skrivet! På punkt 3 skulle jag dock vilja hävda att sand inte kommer att klumpa sig, om man har en hälsosam biom. En sandbädd är beroende av en hälsosam population av maskar, kräftdjur och mikrorganismer för att hålla sig frisk, detta genom en process som kallas för bioturbation, vilken innebär att småkrypens rörelser luckrar upp sandbädden, vilket tillåter att vatten, gaser och näring kan röra sig genom de olika skikten i sandbädden. Dock kan det vara svårt att få till en sådan biom, då det är väldigt mycket beroende på vilka organismer man får med sig från stenen, och I kar uppstartade med torr sten och bakterietillsatser, så saknas de fullständigt.
  19. Igår genomgick karet den mest radikala förändringen på länge! Mina röda praktkoloni har stuckit iväg rejält som ni kan se från tidigare, så jag bestämde mig att det var dags att beskära den ordentligt. Då den har vuxit och skuggat sig själv rejält, så finns det en bottennivå av till mestadel dött och vittrande skelett. Jag började med att skära bort alla balkonger som växte ut från den basen, sedan klipte jag fri den centrala massan. Ett litet virrvarr av losskbrutna och lossklipta bitar vid det här laget. En närmare titt på den gamla "skålen". Efter att skålen avlägsnats (flyttade det till mantis karet så länge, levande sten är levande sten. Jag fick även avlägna den översta stenen i hörnet här, för att få plats med "tratten" som utgör kolonins hjärta idag. De skarpögda har nog också lagt märke till att Euphyllian ser annorlunda ut, och den har också klippts till lite. Dels för att ge utrymme mellan den och montiporan, men också för att stammen har vittrat och var väldigt skör, och därför bara en tidsfråga innan den också går av. Känns lite tomt i karet nu, men nu får förhoppningsvist min gröna montipora en chans att också växa till sig ordentligt! Det har varit en konstant kapplöpning mellan de kolonierna, och den gröna har alltid hamnat på efterkälken.
  20. 7:an är definitivt en Pavona, kan dock inte uttala mig om det är en decussata eller cactus, då de kan vara ganska snarlika till utseendet. Instämmer med att 3:an är troligen en setosa, de är kända för att ha en extremt varierad morfologi i en och samma koloni. 5:an skulle kunna vara en pocillopora och jag vill gissa stylophora på första, men inte helt säker. 2, 4, 6, 8 är definitivt alla Acroporor. Något i mig vill säga Acropora microclados på nr 2.
  21. Hade man inte upptäckt att pumpar inte mår så bra av att rengöras med ättika? Något om att det skulle tränga genom plasten. Brukar se citronsyra rekommenderad för rengöring av pumpar.
  22. Hej, jag började med en film med glossy side upp, och det räckte för mig. Dock kröp jag upp från min ursprungliga inställning, till 100% långsamt, över en period av flera månader.
  23. Usch, har varit utslagen i sviterna och eftersviterna av Covid i några veckor, så har tyvärr legat av mig lite, men saker och ting verkar tuffa på ändå. Korallerna är fortfarande lite sega på att etablera sig, och de enda som verkar stormtrivas just nu är min Siderastrea och min Hystrix fragg, de växer så det knakar om dem. Ganska intressanta är att detta är första gånger jag ser en Hystrix som verkligen trivs, i alla mina andra kar så blir de sjuka och vittrar bort. Men den verkar må bra av det enormt starka vattenflödet och intensiva belysningen. Däremot så har jag ofrivilligt uppgraderat min skummare till ett partikelfilter. Rensade ut en hel del pineapple sponges från den idag! Antar att det är pistolräkans konstanta grävande som gynnar dem, då vattnet är ofta något disigt.
  24. De kostar några hundringar, och är inte så mycket menad för regelbunden testning som de är för att kolla sina värden i ett auktoriserat labb. Dock inte utan kontroverser, då det finns stora frågetecken om hur tillförlitliga de olika aktörerna är. Med det sagt, så är nog ändå guldstandarden av hemmatester, Hanna checkers. Inte lika ekonomiska då reagenserna kostar mer, men mycket lättare och träffsäkrare då man själv inte behöver försöka avläsa något, eller räkna droppar och sådant.
  25. Tackar! Jag doserar 12ml Tropic Marin All-For-Reef dagligen, och vattenbyten är 19 liter, en gång i veckan. Matar även ett par gånger dagligen med lite Ocean Nutrition Formulan One flingor och även en 2ml skopa av Ocean Nutrition Reef Pulse, blötlagt, några gånger i veckan.
×
×
  • Skapa Ny...